Presedintele Traian Basescu a declarat la sosirea pe aeroportul Otopeni, dupa vizita din Ungaria ca, principala problema discutata cu omologul sau maghiar a fost statutul minoritatilor maghiare respectiv romane din ambele tari, iar concluzia la care s-a ajuns a fost ca, atat Romania cat si Ungaria au rezolvat in maniera proprie si democratica aceasta problema chiar daca abordarile au diferit.
“Trebuie sa facem un efort crescut pentru romanii din Ungaria, pentru ca, impotriva vointei statului maghiar – nu exista nicio suspiciune aici – procesul de asimilare este un proces care se desfasoara destul de rapid, in momentul de fata 25% din cei 8.000 de romani nemaivorbind limba romana. Deci, avem obligatia ca, impreuna cu statul maghiar, sa gasim formule de stopare a procesului de asimilare a romanilor care traiesc pe teritoriul Ungariei”, a spus seful statului.
Totodata, el a dat asigurari ca prin Departamentul pentru romanii de pretutindeni, proiectele etnicilor romani din Ungaria vor fi sustinute financiar. Departamentul pentru romanii de pretutindeni (DRRP) va fi trecut de la Ministerul Afacerilor Externe in subordinea Guvernului. Promisiunea a fost facuta luni de catre presedintele Traian Basescu aflat in vizita de stat in Ungaria. “In curand, acest departament va trece in subordinea directa a premierului”, a spus presedintele Basescu in cadrul unei intalniri cu studentii romani si tineri profesionisti care studiaza si lucreaza in Ungaria.
Presa ungara s-a concentrat pe subiectul autonomiei Tinutului Secuiesc, in articolele de luni si marti, care trateaza subiectul vizitei presedintelui Romaniei, Traian Basescu in tara vecina, transmite NewsIn.
Majoritatea titlurilor graviteaza in jurul aceleasi fraze, “Nu va fi niciodata autonomie in Tinutul Secuiesc”.
Cel mai mare ziar din Ungaria, Nepszabadsag, scrie in editia online ca Basescu exlude autonomia teritoriala in Secuime si incepe articiolul cu precizearea ca seful sratului roman admite o autonomie “politica”.
“Solyom Laszlo (presedintele Ungariei, n.r.) a subliniat, in replica, faptul ca Ungaria considera posibila autonomia teritoriala si sprijina eforturile comunitatii maghiare in acest sens. El a adaugat ca nu infirma faptul ca politica Romaniei privind minoritatile este una conforma standardelor europene, avand in vedere ca ele sunt standarde
Magyar Nemzet se concentreaza pe aceeasi tema, adaugand ca cele doua parti au aratat ca relatiile bilaterale vor continua. Ziarul mai aminteste ca Solyom a primit asigurari de la omologul sau roman ca iesirea UDMR de la guvernare nu va afecta comunitatea maghaira, ale carei drepturi vor fi garantate in continuare.
Televiziunea Duna TV – care este vizionata in tot Bazinul Carpatic, inclusiv in Romania – a avut un ton mai agresiv in relatarea sa de luni a intalnirii bilaterale.
“Niciodata! Asta a raspuns seful statului roman la intrebarea cand va fi autonomie teritoriala in Secuime”, se arata intr-o stire de pe site-ul televiziuni. Jurnalistii de la Duna Tv au luat o reactie si de la presedintele UDMR Marko Bela, acesta aratand ca stia cum gandeste presedintele Basescu, dar ca in Romania ultimelor doua decenii multi politicieni au spus de multe ori la o solicitare sau alta “niciodata”.
Marile cotidiene nu au avut publicate marti sau luni pe site-urile lor editoriale pe tema vizitei lui Basescu in Ungaria, iar articolele de marti s-au rezumat la anuntarea vizitei sefului statului roman la Gyula. Site-ul www.hir6.hu a tinut sa mentioneze ca nici Garda Ungara, nici radicalii de la Partidul de Dreapta nu vor organiza actiuni de protest.
ZIUA Online
o gaura in inima Romaniei…prin care vedem Ungaria