George Damian: A apărut în ediţia de azi a României Libere un amplu interviu cu Radu Filipescu, preşedintele Grupului pentru Dialog Social (GDS) şi un adesea aplaudat dizident român anti-ceauşist. Doar că interviul este plin de minciuni. Sau dacă nu sunt minciuni, în orice caz Radu Filipescu povesteşte pentru România Liberă altceva decât a povestit în public în urmă cu doi ani. Pe 7 octombrie 2008 am participat la o prezentare de filme documentare din arhivele Securităţii maghiare, prezentare care a fost îmbogăţită cu prezenţa lui Marius Oprea, Radu Filipescu şi Liviu Pleşa. Au fost vreo 40 de oameni în sala de la Muzeul Ţăranului Român în acea seară, iar mie îmi pare acum nespus de rău că nu am înregistrat discuţiile de atunci, pentru că altceva a spus Radu Filipescu în seara zilei de 7 octombrie 2008. Aşa că nu mai am la îndemână decât propria mea mărturie (şi a celor care au mai fost acolo şi au curajul să spună ce îşi amintesc).
În România Liberă de azi Radu Filipescu spune că în ianuarie 1983 „Într-o singură noapte, au distribuit, în mai multe cartiere din Bucureşti, 10.000 de manifeste realizate cu un aparat de imprimat pe bandă de plastic”. La Muzeul Ţăranului Român Radu Filipescu spunea că a apucat să pună manifeste într-o singură scară de bloc, iar când a intrat în cea de-a doua a fost luat pe sus de doi indivizi îmbrăcaţi în haine de piele şi dus la loc răcoros.
Continuarea la Ziaristi Online
Raspuns domnului George Damian,
1) In perioada 1983-1989 am fost arestat de 3 ori. Secventa pe care v-o amintiti povestita la Muzeul Taranului Roman, in care am fost luat de ureche si lovit cu capul de masa a avut loc la prima arestare, in seara zilei de 7 mai 1983, si nu in anul 1987 cum relatati dumneavoastra.
2) Din condamnarea de 10 ani, pentru Propaganda impotriva Orinduiri Socialiste, am stat in inchisoare doar 3 ani. In aceasta perioada de 3 ani nu au mai fost actiuni violente impotriva mea. Dar nu stiu daca acest fapt va influenta indoielile pe care le aveti în legătură “ cu dizidenţa din România în perioada lui Ceauşescu…”
3) A doua arestare a urmat in 1987, cand, desi am fost eliberat dupa zece zile, am fost foarte crunt si violent anchetat pentru incercarea legala si in acea vreme de a organiza un Referendum. Aceasta violenta a devenit oarecum obisnuinta dupa reprimarea manifestatilor de la Brasov din noiembrie 1987, si indica directia in care se va manifesta regimul Ceausescu in continuare.
4) Fraza pe care v-o aduceti aminte de la Muzeul Taranului Roman, cu privire numarul mic de manifeste raspindite, se refera doar la ziua in care am fost arestat: 7 mai 1983. In perioada aprilie-mai 1983 am imprimat un grup de aproximativ 10.000 de manifeste . Din acestea am raspindit cea mai mare parte in mai multe zile, pana cand am fost arestat. In interviul dat in Romania Libera este vorba de un prim grup de 10.000 de manifeste raspindite aproape toate, din seara de 20 ianuarie pana la 5 dimineata 21 ianuarie 1983, impreuna cu un prieten. Numele lui este Negru Radu Eugen, este nascut la 10 August 1955, este inginer. Am fost colegi de scoala la liceul Mihail Sadoveanu. Este stabilit in Statele Unite. Daca doriti sa va documentati va pot transmite adresa lui de email.
Numai bine.
Radu Filipescu