Comisia Europeana spune NEIN reorganizarii administrativ-teritoriale a Romaniei. Cade regionalizarea si se spulbera Coalitia contra naturii PDL-UDMR? Dar cum ramane cu Statutul Minoritatilor?

Doua vesti bune (ba chiar trei): reprezentantii locali ai UDMR nu sunt de acord nici cu formula 8+2 nici cu 8 si 1/2  :). Ei o tin pe-a lor: autonomia sau moartea Coalitiei. Asta e de bine, pentru ca si multi parlamentari ai PDL cu care am vorbit zilele acestea vor acelasi lucru. S-au saturat de tupeul nemasurat al extremistilor maghiari si vor sa-l verse in bratele USL. Bine ar fi! Inseamna pana la urma ca provocare lui Basescu n-a fost chiar o diversiune pentru trecere Statutului Minoritatilor ci o miscare pentru a duce UDMR la groapa de gunoi a politicii dambovitene? Atunci, daca si Legea Statutului Minoritatilor se va spulbera odata cu Coalitia contra naturii ii promit presedintelui ca nu voi declansa campania “Dati foc steagului Ungariei!” in fata Guvernului Romaniei, a Prefecturilor din intreaga tara si a Ambasadelor Budapestei si Bucurestiului din Europa, Statele Unite si Australia. Ramane de vazut, mai ales ca, pana luni, ziua deznodamantului, UDMR urmeaza sa sustina maine, în sala mare a Palatului Culturii din Târgu-Mureş, o sedinta a Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU), cand va decide, se pare, si soarta Coalitiei anti-nationale. Problema noastra e ca ungurii s-ar putea sa doreasca sa se tina cu dintii de starea de ocupare a institutiilor statului de care dispun, la toate nivelele.

Dar, colac peste pupezele aflate la guvernare, Comisia Europeana vine si le taie si aripile regionalistilor! Reorganizarea administrativa a Romaniei nu este vazuta cu ochi prea buni la Bruxelles. Comisarul european Johannes Hahn a declarat, intr-un interviu in exclusivitate pentru Econtext.ro, ca Romania trebuie sa-si puna in aplicare programele de dezvoltare regionala pentru perioada 2007 – 2013 in structurile in care aceste programe au fost concepute si convenite cu CE.

Cu alte cuvinte, Comisia Europeana (CE) recomanda Romaniei sa-si realizeze programul de dezvoltare a tarii in forma actuala. Adica, in organizarea administrativa actuala. Ulterior, adauga Johannes Hahn, dupa 2013, Comisia Europeana este pregatita sa sprijine autoritatile romane in eforturile de a ajunge la cea mai eficienta structura, mai scrie Econtext.ro. Sa mai spunem ca Johannes Hahn este cea mai indicata persoana din Comisia Europeana cand vine vorba de reorganizare administrativ-teritoriala. De ce? Simplu! El este comisarul european pentru politica regionala!

Reorganizarea inainte de 2013 are efecte asupra fondurilor europene primite prin Programul de Coeziune

In plus, mai trebuie spus ca politicile de dezvoltare si finantare de la nivelul fiecarui stat din UE au fost realizate pentru perioara 2007 – 2013. Tocmai din acest motiv, Johannes Hahn precizeaza si ca o modificare a organizarii administrative inainte de expirarea acestei perioade are impact asupra fondurilor europene pe care le primim prin Programul de Coeziune.

Mai mult, inainte de a incepe un astfel de demers, ar fi fost normal ca autoritatile romane sa se consulte cu oficialii europeni. Ceea ce nu s-a intamplat.

Interviul atinge si alte teme, precum fondurile europene, programul de dezvoltare REGIO, strategia privind dezvoltarea zonei Dunarii, etc.

Iata interviul pe larg: Comisia European despre reorganizarea Romaniei

🙂

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova