Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti a dat in judecata Ministerul Culturii la Curtea de Apel Bucuresti, pentru ca a asistat impasibil la distrugerea zonei de protectie a Catedralei Sf. Iosif. Arhiepiscopia cere instantei sa oblige ministerul fie la refacerea cadrului natural al Catedralei, fie la plata a 22 de milioane de euro, pentru a repara paguba care a fost adusa prin aprobarea Cathedral Plaza pe terenul de langa catedrala. Primul termen a fost stabilit pe 2 februarie 2010, informeaza M.G. in Ziua.
Agerpres: Plangere penala impotriva ministrului Culturii, depusa de Asociatia Civic Media
Agerpres/ – Asociatia Civic Media a inaintat Parchetului General si Directiei Nationale Anticoruptie o plangere penala impotriva ministrului Culturii, Theodor Paleologu, si a directorului editorial la publicatia “Academia Catavencu”, Doru Buscu, pentru savarsirea infractiunii de profanare si degradare a unor monumente istorice, facandu-se trimitere la campania ecologica din 22 septembrie, intitulata “Cu mastile curate”.
“Pentru savarsirea infractiunii de profanare si degradare a unor monumente istorice, prevazuta de disp. art. 55(1) din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice si art. 319 Cod Penal privind profanarea unor monumente, ofensa adusa unor insemne ale Romaniei, prevazuta si pedepsita de disp. art. 236 Cod Penal, cat si pentru savarsirea infractiunii de ultraj contra bunelor moravuri, prevazuta si pedepsita de disp. art. 321 Cod Penal, va solicitam sa luati de urgenta masurile legale ce se impun, stopand in primul rand aceasta profanare ofensatoare la adresa valorilor nationale”, se arata in plangerea Asociatiei, transmisa, vineri, mass -media.
Asociatia solicita anchetarea faptelor sesizate, tragerea la raspundere penala a celor doi si obligarea acestora la aducerea in starea initiala a monumentelor istorice batjocorite.
Theodor Paleologu si Doru Buscu au participat, pe 22 septembrie, in zona Universitatii, la amplasarea unor masti de gaze de culoare roz pe figurile statuilor lui Mihai Viteazul, Gheorghe Lazar, Spiru Haret, Ion Heliade Radulescu, in cadrul unei campanii ecologice.
“Consideram ca astfel de agresiuni cultural-mediatice nu sunt deloc intamplatoare, nici ca moment ales – 550 de ani de atestare a Bucurestiului -, nici din punctul de vedere al continutului, fapte ce deconspira adevaratele intentii ale autorilor acestora si a celor ce ii promoveaza si sustin. Actiunea sfideaza memoria inaintasilor nostri, a rudelor acestora, inca in viata, care ne-au si sesizat acest afront, si, de asemenea agreseaza vizual locuitorii Capitalei, fara acceptul acestora, tinand cont ca monumentele le apartin in primul rand lor si nu unor firme marunte de propaganda si publicitate, de care se serveste fara discernamant ministrul Culturii”, precizeaza sursa citata.
Contactat de AGERPRES, ministrul Culturii, Theodor Paleologu a declarat ca nu doreste sa comenteze actiunea Asociatiei Civic Media.
Cei care au facut plangerea penala fac trimitere la Legea nr. 422 din 18 iulie 2001 privind protejarea monumentelor istorice.
Potrivit acesteia, toate interventiile care se efectueaza asupra monumentelor istorice, altele decat cele de schimbare a destinatiei, de intretinere sau de reparatii curente, indiferent de sursa lor de finantare si de regimul de proprietate al imobilului, se fac sub inspectia si controlul propriu ale Ministerului Culturii si Cultelor, respectiv ale directiilor pentru cultura, culte si patrimoniul cultural national judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, cu personal atestat si agreat, in conditiile legii. AGERPRES/
Agerpres: Civic Media face apel la protejarea memoriei istorice
/Agerpres/ – Asociatia Civic Media a cerut, luni, intr-un “Apel la demnitate pentru protejarea memoriei istorice”, adresat autoritatilor statului, “elaborarea unei norme legislative care sa interzica si sa pedepseasca ofensele si interventiile din sfera mediocritatii subculturale aduse unor monumente nationale si chiar sa extinda aceste prevederi pentru toate monumentele istorice de orice fel, cladiri sau ansambluri statuare acoperite cu tot felul de carpe cu pretentie de reclame, in pofida bunului simt”.
“Profanarea si des-figurarea monumentelor istorice de la Universitate, statuile lui Ion Heliade Radulescu, Gheorghe Lazar, Spiru Haret si Mihai Viteazul, piloni ai culturii si scolii romanesti si edificatori ai statului national, survenita chiar la implinirea a 550 de ani de la atestarea documentara a orasului Bucuresti, sunt o noua detestabila ofensa la adresa demnitatii nationale a romanilor, dupa actiunea similara petrecuta anul trecut, ce a vizat statuia Eroilor Pompieri”, se mentioneaza in apel. Potrivit Civic Media, “acoperirea figurilor ilustrilor nostri inaintasi cu o asa-zisa masca de gaze roz cu o excrescenta trompiforma este pe de o parte un gest de prost gust – specific kitsch-ului de cea mai joasa factura – si pe de alta parte reprezinta o des-figurare simbolica ce atinge limitele obscenitatii”.
Civic Media cere “imperios” primarului general al Capitalei “sa dispuna de urgenta aplicarea legii si indepartarea oricaror urme ale sacrilegiului care ne aduce aminte de procedurile Armatei Rosii a Uniunii Sovietice care trecea la des-figurarea metodica a monumentele nationale imediat dupa ocuparea oraselor tarilor invadate. Apreciem ca mai exista romani si organizatii care stiu sa apere onoarea nationala si si-au propus acelasi lucru, indiferent de consecinte, respingand invazia prostului gust ignar si degradarea memoriei nationale”.
De asemenea, asociatia solicita primului-ministru Emil Boc “sa sanctioneze de urgenta astfel de initiative suburbane, actionand in sensul respectarii demnitatii romanesti, dupa cum s-a pronuntat in repetate randuri si presedintele Traian Basescu”.
“Reprezentantii statului roman si ai Guvernului Romaniei au datoria de onoare sa contribuie cu adevarat la redarea demnitatii nationale romane si nu la subminarea oficiala a acesteia”, se mai arata in apelul Civic Media.
Apelul este semnat, printre altii, de: prof. dr. Radu Ciuceanu, presedintele Institutului National pentru Studiul Totalitarismului, fost vicepresedinte al Comisiei Monumentelor Istorice a Ministerului Culturii, acad. Dan Berindei, vicepresedinte al Academiei Romane, presedinte de onoare al Sectiei de Stiinte Istorice si Arheologie, acad. Alexandru Surdu, presedinte al Sectiei de Filosofie, Teologie, Psihologie si Pedagogie a Academiei Romane, acad. Gabriel Tepelea, membru de onoare al Academiei Romane, acad. Razvan Theodorescu, acad. Constantin Balaceanu Stolnici, acad. Augustin Buzura, acad. Stefan Stefanescu, Radu Campeanu, col (r) Mircea Dogaru, istoric, presedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, prof. univ. dr. Ioan Scurtu, prof. univ. dr. Ilie Badescu, prof. univ. dr. Gheorghe Buzatu s.a. AGERPRES/