“Pe El l-am intrebat ce-o sa fiu eu in viata aceasta… O sa fii si tu un fel de Nostradamus. Ce-i aia, cine-i ala? Si eu nu visam decat sa fiu pictor. Ca sa vin in America si sa ajung un celebru nostradamolog!…” – Vlaicu Ionescu
Biblioteca Nationala a gazduit azi lansarea cărţii-album “Vlaicu Ionescu, The Artist/Pictorul”, de Doina Uricariu, proaspat numita in functia de director al ICR – New York. Lume buna, parfumata, nimic de zis. De la fostul presedinte Emil Constantinescu la alte personaje, ca “colonelul” Dan Hăulică, Ruxandra Garofeanu, Nina Stănculescu, Doina Uricariu, etc. Volumul de 352 de pagini, al carui pret a fost fixat de autoare la 600 lei (noi), cuprinde, pe langa documente, scrisori si conferinte, fotografii si reproduceri realizate admirabil de cunoscutul fotograf new-yorkez Sorin Radu. Doina Uricariu si-a propus sa il prezinta pe misteriosul savant nostradamolog Vlaicu Ionescu in postura sa mai putin cunoscuta publicului larg, cea de artist. O noua lansare a albumului va avea loc la Biblioteca Centrală Universitară Carol I, în 4 octombrie, la ora 16, unde vor fi prezenti si doi dintre copiii lui Vlaicu Ionescu, Alina Ionescu-Graf şi Alexandru Ionescu.
Am avut norocul divin si bucuria incomensurabila sa intru si eu in universul marelui roman Vlaicu Ionescu si al iubitei sale sotii, Lidia, univers care era format din Biserica Sfanta Maria a romanilor din Queens, unde fiul Parintelui Duminica Ionescu, duhovnicul Capitanului Miscarii Legionare, Corneliu Codreanu (ambii asasinati in 1939), era presedinte al Consiliului Parohial si tainele din apartamentul lor din Astoria, unde m-am impartasit din inteligenta suprema a acestui savant al lumii cat si din frumusetea trairii sale in romanism si ortodoxie. Printre alti putini norocosi, care au trait chiar in casa marelui savant, pentru a-l descoperi si a-l filma zi de zi, se numara si scriitorul, jurnalistul si cineastul Grid Modorcea, fost realizator al emisiunii Viata Spirituala de la TVR, in prezent comentator acerb al vietii culturale si politice din Romania (“romanesti” nu este tocmai cuvantul potrivit). Iata cum comenteaza curajosul scriitor evenimentul de la Biblioteca Nationala si cum rememoreaza, special pentru Ziaristi Online TV, intalnirea cu savantul legionar si ce a patimit pentru filmul pe care i l-a dedicat (dar tot neobositul scriitor spune: “Ce sunt necazurile noastre, o picatura intr-un ocean, fata de patimile Mantuitorului?!”:
Misteriosul Vlaicu Ionescu, savant, artist, legionar, vazut de Grid Modorcea de ZiaristiOnlineTV