Scris de Victor Roncea
Preşedintele CNSAS, Ladislau Csendes, a demisionat ieri din funcţia depreşedinte, dar îşi va păstra în continuare calitatea de membru alColegiului. Csendes a precizat că şi-a depus demisia la registratură şiapoi şi-a anunţat colegii. El a refuzat să dea amănunte. Şi-a motivatgestul prin faptul că asupra CNSAS se fac din nou presiuni, inclusivprin presă, dar a invocat şi motive personale. Demisia apropiată a luiCsendes fusese anunţată de subsemnatul cu mai multe luni în urmă, când,în urma scandalului muşamalizat legat de consiliera sa „personală“,cetăţeanul ungar Andreea Varga,budapestoloaga a trebuit să-şi facă bagajul de la CNSAS. Presiunile pecare le aminteşte Csendes vin însă din două direcţii, dintre care unaeste chiar din UDMR, iar cealaltă din interiorul CNSAS. Conformsurselor noastre, din partea formaţiunii etnice maghiare AtillaVerestoy este cel care a dat ordinul pentru retragerea sprijinului faţăde Csendes, pentru că începuse să fie „prăfuit“. Traficul de influenţăal lui Versetoy este corelat cu interesele lui Mircea Dinescu, unadevărat agent de influenţă, care ţinteşte preluarea conducerii CNSASprintr-o lovitură de palat.
A doua rezidenţă a Ungariei în România
„Disidentul“UTC, absolvent de „Ştefan Gheorghiu“, este susţinut în demersul său deGermina Nagâţ, momentan şefa Direcţiei de investigaţii a CNSAS, cu careDinescu formează un adevărat „cuplu informativ“ după modelulCsendes-Varga. Potrivit unor surse din serviciile de informaţiiromâneşti, CNSAS a devenit o a doua rezidenţă a Ungariei în România,după ambasadă. Conform acestor surse, deconspirarea traficului cudocumente din arhiva Securităţii legate de reţelele serviciilorspeciale ungare pe teritoriul României – a căror agenţi funcţionează şiazi – realizat prin intermediul primului „cuplu informativ“, a dus lacompromiterea acestuia şi la necesitatea înlocuirii lui. CuplulDinescu-Nagâţ este recomandat atât prin legăturile lor de sânge, cât şiprin cele informative, afirmă aceleaşi surse.
Specialiştii citaţisusţin că „anticomunista“ Nagâţ este născută din mamă de originemaghiară şi a parvenit în această slujbă prin legăturile sale specialedin Iaşi (un nod cunoscut al reţelei care activează via Moscova -Budapesta), dar şi prin cele ale propriului ei tată, fostul colonel deSecuritate Nicolae Chiroiu (nume conspirativ Ivaşcu), transferat laMiliţie după defectarea lui Pacepa, în 1978. În ce-l priveşte pe„poetul-portofel“, un serviciu secret român a documentat faptul că, pelângă relaţiile sale de familie cunoscute, cu soacra sa, LudmilaLoghinovskaia, şi rudele acesteia directe, ca agenţi ai URSS, cu puţintimp înainte de momentul loviturii de stat din decembrie 1989, i s-aasigurat şi o excursie de „instructaj“ în Crimeea via Ţările Baltice.Socrul său, Albert Kovacs, este un nostalgic public al UniuniiSovietice şi un adulator al „Ungariei Mari“. Pe lângă aceste date, urasa adunată în campania electorală împotriva lui Traian Băsescu îi dă unnou imbold pentru preluarea şefiei CNSAS, cu scopul de a înteţiactivitatea de şantaj perfectată prin intermediul dosarelor fosteiSecurităţi.
Deţinuţii politici, vitregiţi şi azi
Pentrua-şi pune planul în aplicare, Dinescu are nevoie întâi de numireaGerminei Nagâţ în scaunul lăsat liber de moartea lui Ticu Dumitrescu,poziţie care aparţine pentru numire primului-ministru.
Până acum,fosta activistă comunistă a Televiziunii Române, Lucia Hossu Longin, afăcut tot posibilul pentru a se strecura în fotoliul cu rang desecretar de stat. În timp ce foştii deţinuţi politici şi luptătorianticomunişti, din 1947 în 1977 sau 1987, cei care au suferit cel maimult în timpul regimului comunist, nici azi nu sunt reprezentaţi înCNSAS. În schimb, pe lângă agenţii de serviciu, impostorii şiprofitorii tuturor regimurilor ţintesc să ocupe şi această poziţieinstituţională. La 20 de ani de la căderea regimului comunist,autorităţile statului ar trebui să ofere de drept acest locluptătorilor anticomunişti de la Braşov sau deţinuţilor politicivitregiţi şi azi.
Priorităţile informative ale cuplului Dinescu-Nagâţ
Potrivitsurselor noastre din interiorul CNSAS, prioritatea Zero a „cupluluiinformativ“ care plănuieşte lovitura de conducere este copierea şiînstrăinarea sau chiar distrugerea unor documente compromiţătoarevizând reţele ale unor servicii secrete străine şi colaboratorii lor,de la AVO la STASI şi KGB, şi interese ce ţin de actualele grupurioligarhice politico-economice. Restul obiectivelor principale ar puteafi clasate astfel: Prioritatea A: obţinerea de date compromiţătoaredespre toţi liderii naţionali şi locali ai partidelor politice, înspecial ai PD-L; Prioritatea B: orice tip de informaţii prin care să serealizeze studii de cunoaştere şi scenarii de santaj, compromitere,racolare în scopul controlului, asupra Magistraturii; Prioritatea C:documente, inclusiv din categoria celor ce consemnează delaţiuni, princare să se discrediteze clerul ortodox şi înalţii ierarhi ai BOR;Prioritatea D: investigaţii focalizate pe persoane incomode indicate laordinele grupurilor de interese.
Un alt motiv care a dus la demisialui Csendes – pe lângă unele nereguli financiare notabile aflate subanchetă – este legat de un scandal care încă dospeşte pe coridoarele„noii Securităţi“, instituţie care, potrivit istoricilor, ar trebuisă-şi transfere toate dosarele la Arhivele Naţionale şi să seauto-dizolve. Conform unor informaţii şi date certe aflate în posesiaziarului „Curentul“ chiar în acest moment există o investigaţiespecială la CNSAS privind dispariţia dovedită, prin furt, a unordocumente din arhivă şi posibila înlocuire a lor cu falsuri. Cazulpenal ar putea arunca în aer toate deciziile CNSAS de până acum.
ANI şi „curul“ lui Dinescu
ÎnsăMircea Dinescu, cel care l-a băgat în mormânt cu acuzaţii false pepoetul Cezar Ivănescu, pe lângă faptul că era urmărit de unitateaanti-KGB 0110, este descalificat şi prin prestaţia sa „jurnalistică“,aflată în incompatibilitate cu funcţia sa. Ziarul „Curentul“ ademonstrat cu acte acest fapt. Conform Legii 161/2003 (privind unelemăsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilorpublice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şisancţionarea corupţiei), articolul 84, aliniatul 2, litera h, şialiniatul 4 precizează: „funcţia de secretar de stat, funcţia desubsecretar de stat şi funcţiile asimilate acestora sunt incompatibilecu exercitarea (…) calităţii de membru al unui grup de intereseconomic“. Or, şi la ora aceasta, Dinescu este plătit cu plasa demogulul de Deltă, Sorin Ovidiu Vîntu, pentru prestaţiile sale jalnicede la Realitatea TV. Reacţia înregistrată pe care a avut-o MirceaDinescu când i-a fost adusă la cunoştinţă această lege: „Mă doare încur că sunt incompatibil!“. Şi totuşi, Agenţia Naţională de Integritatear trebui să vadă cât de tare şi de profund îl poate durea pe Dinescuîn calitatea sa de secretar de stat pe banii noştri, dar şi ai cuiplăteşte mai bine.