Cazul disperat al românului Florin Gavrilă nu şi-a găsit încă o soluţie
Cazulromånului-erou Florin Gavrilă, care a salvat o nemţoaică de laînjunghiere, fiind el însuşi înjunghiat de agresor, şi care ulteriors-a trezit cu o factură de 10.000 de euro pentru spitalizare, e ignoratatåt de autorităţile germane, cåt şi de cele romåne. Deşi l-au premiatpentru fapta sa, autorităţile germane nu au încercat să-l ajute şibănesc, ci doar încearcă să-l scoată acum pe romån bolnav de „sindromulomului bun“. Iar autorităţile romåne recunosc că nu au pårghiilenecesare pentru a-l ajuta pe Gavrilă în procesul în care casele deasigurări îi cer acestuia suma de 10.000 de euro pentru spitalizare.
FlorinGavrilă este un român stabilit în Germania „de ceva vreme“, aşa cum aprecizat într-un mail trimis la redacţie. Acum un an şi jumătate,acesta a ajutat o nemţoaică să scape din mâinile unui agresor african,însă acest ajutor a avut consecinţe extrem de grave pentru el atât dinpunct de vedere medical, cât şi financiar. Astfel că românul, în urmaajutorului acordat nemţoaicei, a fost el însuşi bătut de agresor şi afost înjunghiat în mai multe părţi. Aceste răni au fost tratate înspitalele germane, însă cum românul nu avea asigurare medicală i s-apus în cârcă o factură de 10.000 de euro, deşi el doar încercase săsalveze o viaţă. Ulterior externării, a fost premiat de poliţia dinMain Frankfurt, precum şi de primăriţa oraşului, însă cu privire lafactura medicală autorităţile germane nu au făcut nimic. Românul a fosttrimis în judecată din cauza datoriilor acumulate şi în momentul defaţă riscă să i se pună sechestru pe bunurile pe care le are.
În timpultrecut de la accident până în prezent, Florin Gavrilă a încercat săobţină ajutor de la mai multe ONG-uri din Germania, însă nu a primitdecât promisiuni deşarte. Românul a încercat apoi să apeleze laAmbasada României din Germania, însă, potrivit spuselor lui, acolo is-a închis telefonul în nas. Disperat, Florin Gavrilă a încercat să ialegătură cu Ministerul Afacerilor Externe român fără prea mare succesnici de data aceasta. De asemenea, s-a încercat şi implicareaAvocatului Poporului în această problemă, Parlamentul sesizândinstituţia cu privire la situaţia în care se află Florin Gavrilă. Întretimp, autorităţile germane au găsit un şiretlic prin care ar putea ieşibasma curată din toată „afacerea“. Respectiv, vor să-l diagnostichezepe român, cu ajutorul medicilor psihiatrii, ca fiind suferind de„sindromul de a ajuta“. Astfel, cazul ar fi clasat şi întreg coşmarulprin care a trecut românul ar fi dat uitării. Iar la Bucureşti se parecă nimeni nu ştie nimic.
Contactaţi de ziarul „Curentul“,reprezentanţii Avocatului Poporului au solicitat mai mult timp pentru ane spune în ce stadiu se află cazul, deşi instituţia menţionată a fostsesizată cu privire la acest aspect din ianuarie 2009.
ReprezentanţiiMinisterului Afacerilor Externe au precizat la rândul lor că ştiudespre cazul românului, însă nu pot acţiona. Asta pentru că Ministerul,deşi are o listă de avocaţi pe care îi recomandă românilor aflaţi pestehotare, nu poate achita şi onorariul acestora. Cu toate acestea, MAE asugerat că va încerca să găsească totuşi un avocat dispus să-l ajute peromânul erou şi fără bani. O soluţie ar fi ca Guvernul României să deao Ordonanţă de Urgenţă prin care să acorde românilor care în afară auprimit diplome şi recunoaşteri pentru calităţile lor să fie ajutaţibănesc de autorităţile statului român, astfel încât cazuri precum celal lui Florin Gavrilă să nu se mai repete, au declarat surse judiciare.
Scris de Ana Maria Bujor
Curentul – marţi, 22 decembrie 2009