IN MEMORIAM. “Revoluţia înseamnă morţii care au facut-o şi viii care o continuă”. 21 Decembrie 1989: Călin Nemeş: "Trageţi, am o singură inimă!" FOTO/VIDEO

“Revoluţia înseamnă morţii care au facut-o şi viii care o continuă”
Călin Nemeş, România liberă pe 25 aprilie 1991

Pletoşii care au fost condamnaţi să supravieţuiască gloanţelorglorioasei armate române din 21 decembrie sunt condamnaţi din nou lanepăsarea voastră dispreţuitoare. Disperaţi, s-au adunat în centrelemarilor oraşe şi-au încercat de atâtea ori să vă vorbească.
Sau să vă cânte. Sau să vă aplaude când îi înjuraţi. Sau să seaşeze în genunchi când îi atacaţi alături de mineri şi scutieri. Nui-aţi iertat că au supravieţuit.
Revoluţia pe care ei au câştigat-o, pierzându-şi fraţii,sângele, părţi din trup, Revoluţia pe care v-au adus-o vouă cadou, canişte copii cuminţi ce erau, Revoluţia în care v-au arătat, chiar printelevizor, cum se poate muri pentru ţara asta frumoasă şi săracă,Revoluţia le-aţi confiscat-o părinteşte şi aţi dat-o primilor veniţidin mlaştinile marxism-leninismului ceauşist. Iar pe ei, pe copiiiîmbătrâniţi prematur lângă mormintele din Cimitirul Eroilor, i-aţitrimis la noile cozi, i-aţi certat şi dat afară din casă pentru că văcontraziceau argumentele îngurgitate în 45 de ani de laşitatepărintească.
Şi acum, când banii nu vă mai ajung nici măcar pentru a cumpărasingura şi marea voastră realizare, salamul cu soia, delicatesa cu carene-aţi crescut pe noi, azi aţi început din nou să cârtiţi, să văîndoiţi de voi înşivă. Să ieşiţi în stradă.
Deocamdată puţini, pentru că încă vă e ruşine să recunoaşteţi căiar ne-aţi vândut. Dar curând veţi trece şi peste ruşinea asta şi veţicăpăta curajul de a spune „NU!”
Vedeţi, în 21 decembrie nu aţi avut acest curaj când vă mureaucopiii în stradă. În iunie 1990, când aceiaşi copii erau bestial bătuţipentru vina de a avea o carte în mână, aţi fost la fel de pasivi.De-abia acum, când nu copiii, ci salamul cu soia vă cade în primejdie,aţi hotărât să luptaţi. Ca şi când copiii împuşcaţi sau maltrataţi v-aufost vitregi. Copilul vostru adevărat pare a fi salamul cu soia. […]
Circulaţi. Totuşi, gândiţi-vă că într-o bună zi se va încheia şiviaţa voastră supusă stomacului. Iertaţi-mi că vă reamintesc, dar vădau cuvântul meu de om că într-o zi, în care soarele va răsări la felca astăzi, veţi muri. Şi dumneavoastră, şi eu. Mai devreme sau maitârziu.
Şi ceva îmi spune că imediat după acest ultim eveniment alvieţii noastre, care este moartea, îi vom reîntâlni pe ei, pemagnificii copii şi adolescenţi ai lui decembrie 1989. Şi, poate, nevor întreba ce am făcut după moartea lor? Ştiu că eu am ce să lerăspund. Dar dumneata, trecătorule?

Foto: Razvan Rotta

Gheorghe (Gigi) Gavrilescu

“Ma duc alaturi de Călin Nemes si ceilalti martiri ai neamuluinostru, cu gandul ca Alianta Civica va lupta si va continua idealurilenoastre. Numai impreuna vom reusi. Jos comunismul!”
Gheorghe (Gigi) Gavrilescu a fost unul dintre participantii larevolta de la Brasov, din 1987, unde a strigat printre primii, “Joscomunismul!”.
Dupa revolutie, a participat la toate manifestatiile si mitingurile,incepand cu cel din 25 decembrie 1989, indeptat impotriva lui IonIliescu. A demolat, cu macaraua sa, multe dintre statuile comuniste dinBucuresti si Deva. A fost batut de mineri si de “batausii” regimului.
A fost unul dintre cei mai activi membri GID. Dupa sinuciderea luiCălin Nemes, pusese in memoria lui, o cruce de lemn in PiataUniversitatii.
Incercand sa sprijine constituirea Aliantei Civice, GID a cedatacesteia cea mai mare parte a propriului sediu. Gigi Gavrilescu a fostunul dintre cei care si-a pus toate sperantele in aceasta nouaorganizatie (condusa de “floarea ” intelectualitatii romanesti), incare s-a inscris, si pentru care a muncit enorm; a devenit “omul bun latoate” al acestora dar si al altor personalitati, locuind intr-unadintre camerele sediului GID.
In dimineata zilei de 22 februarie 1994 a fost gasit, de catre unfunctionar A.M. PRESS, spanzurat in sediul Aliantei Civice. Inainte deactul final, lasase pe sub usa sediul A.M. PRESS un plic adresatdomnului Lucian Avramescu, cu rugamintea de a transmite textulscrisorii domnilor: Petre Bacanu (”Romania Libera”), Florin GabrielMarculescu (”Cotidianul”) si Ion Cristoiu (”Evenimentul Zilei”).
Se spanzurase in ultima camera a sediului, pe usa careia desenase ocruce. Era imbracat in tricolorul revolutiei, cu gaura, avand agatat depiept o caricatura cu Ion Iliescu si un manifest anticomunist.

Radu Chesaru

In luna aprilie 1989, Radu Chesaru infiinteaza Asociatia “VulturulBrancovenesc”, o grupare de tineri opozanti ai regimului Ceausescu. Incursul anului 1989 au tiparit 1111 manifeste, pe care le-au raspanditin Piata Unirii, a Universitatii, la Facultatea de Istorie si incutiile postale din cartierele Bucurestiului. Mai multi membri aiasociatiei, printre care si Radu Chesaru, au fost arestati pe data de27 octombrie ‘89, pe cand aruncau “fluturasi”, fiind eliberati pe 22decembrie.
Dupa revolutie, Radu Chesaru s-a implicat in viata politica,inscriindu-se in PNTCD. In urma alegerilor din 1996, a fost angajat laGuvern pe post de director la cabinetul ministrului Mircea Ciumara.
Dar marile erori ale acestei guvernari, culminand cu semnarearusinosului Tratat cu Ucraina si indepartarea justitiarului ValerianStan, il determina sa isi asume fatis pozitia, in dezacord cu acteleguvernului. Va fi concediat abuziv din functia pe care o avea, drepturmare, va da in judecata Guvernul; castigand procesul, a fostreangajat pe 14 februarie 2000.
Pleaca insa de acolo, si se angajeaza la MI ca redactor sef laredactia radio a ministerului; dar nu pentru mult timp va fi silit sademisioneze, acuzat de conducerea Ministerului de Interne ca va fijudecat in Consiliul de Onoare pentru o presupusa activitate desorginte legionara.
Pe 28 septembrie 2001 a fost gasit impuscat in piept, cu un glont de la un pistol mitraliera tip AKM. Avea 31 de ani.


Si lista continua…


“Trageti, am o singura inima !”

Pe21 decembrie 1989, Piata Libertatii din Cluj era incercuita de forteleM.Ap.N. comandate de capitanul Carp Dando de la UM 01215 Floresti,trimise in dispozitiv pentru “interzicerea cailor de acces spre zonacentrala, in scopul protectiei lucrarilor de arta, cladirilorinstitutiilor administrative si a obiectivelor comerciale, impotrivaactiunii posibile a unor grupuri de cercetare-diversiune sau teroristestraine ori provocatori la acte de vandalism”.

In jurul orelor 15,30, in Piata Libertatii ajunge un grup de aproximativ 40 de tineri, in frunte cu actorul Călin Nemes;scandand lozinci de simpatie cu Timisoara, anticomuniste sianticeausiste, incercau sa determine cetatenii aflati in zona sa li sealature.

Manifestantii din primele randuri si-au dezgolit piepturile cerandu-le militarilor sa traga, iar Călin Nemes,dezbracat pana la brau, si stringand “Trageti, am o singura inima”, s-aapropiat de de capitanul Carp Dando apucandu-l de gulerul uniformei.
Inacel moment, militarii au deschis focul fara nici o somatie. 13 oameniau cazut impuscati – dintre care 6 in spate si 5 in cap -, 28 au fostraniti. Ambulantele sosite in ajutor au fost indepartate de militari cufocuri de arma.

Ordinul dat de Valeriu Burtea militarilor, a fost: “Impuscati-i, ca nu-s oameni”.

Grav ranit, dupa doua luni de spitalizare, Călin Nemesa revenit la viata, fiind acuzat de catre militari si procuroriimilitari ca el ar fi “vinovat” pentru masacrul din Piata Libertatii.Calificat de gen. Stanculescu drept “oaia neagra de la Cluj”, Călin s-aimplicat activ in contestarea regimului comunisto-securist instaurat pesangele eroilor revolutiei, si in aflarea si dezvaluirea subteranelorrevolutiei. Din “simbolul Revolutiei clujene”, a devenit incomod, chiarsi pentru locuitorii Clujului.

Dezamagit si scarbit de tot ce seintampla in jurul sau, in luna mai 1993 Calin Nemes s-a spanzurat inpodul casei sale. Avea 32 de ani. A devenit simbolul Revolutiei Romanefurate.

Cei care au coordonat actiunea si au impucat oamenii- Constantin Degeratu, Ioan Cocan, Valeriu Burtea, Carp Dando, IulianTopliceanu, Ilie Dicu, Florian Caba, Vasile Lates, Iacob Gheorghe,Marian Bolbos – sunt liberi si avansati in grad.

Dosarul Revolutiei Clujene s-a disjuns.
Cu alte cuvinte, in Piata Libertatii din Cluj nu s-a intamplat nimic in ziua de 21 Decembrie 1989.

GID – Romania

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “IN MEMORIAM. “Revoluţia înseamnă morţii care au facut-o şi viii care o continuă”. 21 Decembrie 1989: Călin Nemeş: "Trageţi, am o singură inimă!" FOTO/VIDEO”

  1. ovidiu says:

    Salut Victor,
    treci pe la mine

    https://stirea.wordpress.com/2009/12/24/teroristii-lui-iliescu-din-sibiu-un-elev-un-ospatar-si-o-telefonista/
    ————————

    vezi si aici ce zice Stanculescu de iliescu

    https://victorstanculescu.wordpress.com/

  2. ciprian blidaru says:

    Craciun fericit alaturi de cei dragi!

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova