Printr-undecret emis de preşedintele interimar al Republicii Moldova, MihaiGhimpu, la Chişinău s-a constituit la 14 ianuarie 2010 “Comisia pentrustudierea şi aprecierea regimului comunist din Republica Moldova”.Aceasta trebuie să-şi dea verdictul rapid, până la 1 iunie!
Instituţiaeste oare o formă de legitimare a noii puteri basarabene sau oiniţiativă civică şi ştiinţifică autentică? O imitaţie a “ComisieiTismăneanu” sau o documentare solidă şi nepărtinitoare referitoare lacomunismul de peste Prut?
Comisia de la Chişinău este formată din 30de istorici, specialişti în drept, filosofi, sociologi şi filologi carevor lucra sub conducerea lui Gheorghe Cojocaru, doctor în istorie.Acesta îi are în echipa de conducere pe Igor Caşu şi Sergiu Musteaţă,doctori în istorie, de asemenea. Până la 1 iunie 2010, preşedinteleMihai Ghimpu aşteaptă de la echipa sa de specialişti un studiu, oculegere de documente şi un raport analitic privind “apreciereaistorică şi politico-juridică a regimului comunist totalitar”. Prindecret prezindenţial, cei 30 de specialişti au datoria să studiezedocumentele şi materialele privind “activitatea principalelorinstituţii implicate în instaurarea şi menţinerea regimului comunisttotalitar” şi să informeze periodic societatea despre activitatea lor.Ministerele şi celelalte autorităţi administrative centrale şi localesunt îndrumate să acorde asistenţa necesară cercetătorilor.
LaChişinău deja au început să apară primele îndoieli privind scopurile şiposibilităţile tehnice ale “Comisiei Cojocaru”. În primul rând, s-a pusîn discuţie timpul scurt pe care îl are la dispoziţie echipa. În maipuţin de şase luni, “cei 30” trebuie să lămurească activitateacomunistă în Basarabia din 1917 şi până în zilele noastre! Nu cumvaMihai Ghimpu doreşte să folosească comisia ca “armă electorală” laalegerile generale anticipate din acest an? Ce garanţii oferă acesta cănu va folosi studiul pentru a-i compromite pe adversarii din PartidulComuniştilor?
Pe de altă parte, intelectualii apropiaţi lui IurieRoşca afirmă că în “Comisia Cojocaru” au fost incluşi foşti membri aiCC al PC din RSS Moldovenească, precum şi autori de propagandăsovietică cu caracter antiromânesc. Se vor “condamna” pe ei înşişi?
Problemele”morale” ale comisiei sunt cele mai mici, în raport cu dificultăţiletehnice. Este vorba în primul rând de accesul la arhivele instituţiilormilitarizate. Mihail Taşcă, secretarul “Comisiei”, estimează că înarhiva Ministerului de Interne se află circa 170.000 dosare, iar îndepozitele Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), alte 80.000.Majoritatea sunt considerate “secret de stat” şi nu se ştie în cemăsură vor ajunge pe masa membrilor “Comisiei Cojocaru”. Spre exemplu,în anul 2008 SIS a dat doar 58 de dosare în cercetare, la cerere.Într-un interviu pentru ziarul “Timpul” de la Chişinău (din 19ianuarie), Gheorghe Cojocaru a recunoscut că arhivele vor fi “oproblemă” a comisiei sale, dar are deja “semnale încurajatoare”. Însădoar de la Arhiva Naţională, unde speră că va putea accesa dosarele dinfondurile care interesează comisia. Preşedintele acesteia nu a răspunsîncă la întrebarea privind modalităţile prin care va primi dreptul de acerceta arhivele MI şi SIS!
Referitor la metodologie, GheorgheCojocaru a anunţat că s-a adoptat deja un plan de lucru, s-au stabilitgrupele de lucru, precum şi regulamentul de activitate. Astfel,raportul final are în vedere cercetarea perioadei 1917-1991.Documentarea nu se va limita la graniţele Republicii Moldova, întrucâtse va studia problema refugiaţilor şi deportaţilor din România, Ucrainaşi Rusia. Un capitol final va face referire la perioada 1991-2009.
Sergiu Musteaţă, vicepreşedinteal “Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist dinRepublica Moldova”, dezvăluie împrejurările în care a apărutinstituţia, si posibilitatile de a evita controversele “Comisia Tismăneanu”. Cititi interviul la Ilarion Tiu – Blogul unui fost optimist