20 de ani de la Podul de Flori din 6 mai 1990. VIDEO / FOTO-GALERIE. “De la Nistru pan’ la Tisa”

PRUT – TRUP FRANT

La 6 mai 1990, s-a scris probabil cea mai frumoasa si emotionanta poveste din istoria recenta a neamului romanesc, stropita cu lacrimi si flori de peste 1,2 milioane de romani, care au organizat pe meleagurile Prutului o impresionanta Mare Adunare Nationala, intrata in istorie sub numele “Podul de Flori”. Va reamintim ca, la acea data, Moldova de peste Prut era inca in componenta URSS, la conducerea careia se afla reformistul Mihail Gorbaciov. Cel care, de altfel, a si aprobat, tacit, deschiderea granitei dintre RSS Moldoveneasca si Romania, pentru ziua de 6 mai, intre orele 13-19, fara a fi nevoie de pasapoarte sau vize.

Evenimentul “Podul de Flori” a fost initiat de Asociatia Bucuresti-Chisinau, impreuna cu Frontul Popular din Moldova Sovietica. In manifestul lansat de lideri politici si asociatii civice din cele doua tari se spunea: “Prutul a fost si va ramane o apa care uneste doua maluri ale Moldovei (…) Noi, romanii, suntem la noi acasa “de la Nistru pan’ la Tisa”, din varful Carpatilor pana la Mare. Si aceasta casa o avem, de-acum inainte, cu toate usile deschise, pentru a ne vedea la fata cu fratii de acelasi sange si pentru a ne intregi sufletele”.

In acea memorabila zi de 6 mai, sute de autobuze, automobile si tractoare, pline cu romani, au pornit spre Prut, la mult-dorita intalnire cu romanii-basarabeni. La ora 12, in bisericile de pe ambele maluri ale Prutului, s-a oficiat un Te-Deum de pace si liniste sufleteasca. Apoi, la ora 13, prin cele opt puncte de trecere a frontierei, intinsa pe o lungime de 700 km, fluviul de romani a erupt peste poduri, spre uimirea granicerilor sovietici, care nu intelegeau nimic din aceasta “invazie”. Acolo, printre miile de ploiesteni, i-am intalnit pe ing. Mircea Cosma, actualul presedinte al Consiliului Judetean, insotit de fiica sa si de studentul Radu Oprea – viitorul prefect al Prahovei (in foto). Toti trei cu tricolorul in mana si cu bratele incarcate cu flori. Plin de emotie, Mircea Cosma mi-a spus: “Ziua asta ar putea fi o razbunare frumoasa pentru fatidica zi de 16 mai 1812, cand trupul Moldovei a fost sfartecat de Rusia sub tarul Alexandru I, ca si pentru 28 iunie 1940, cand Stalin a facut praf harta Romaniei Mari. Intalnirea noastra cu fratii basarabeni dovedeste, inca o data, ca suntem un singur popor, vorbitor al limbii lui Eminescu, in spatiul dintre Prut si Nistru si ca Unirea de astazi, care a durat doar sase ore, va fi doar un prolog al reUnirii definitive”. Un alt martor la eveniment a fost regretatul poet Grigore Vieru. El a fost primul care, in dreptul satului sau, Pererata, a traversat raul pe o barca de cauciuc. Dupa el au venit, buluc, consatenii lui: “Era o tensiune emotionala de nedescris. Cand romanii si basarabenii s-au intalnit in mijlocul raului, au incins o hora a bucuriei – lucru unic in lume”.

Mai tarziu, intr-un interviu, domnia sa mi-a spus: “Un popor care se prinde in hora, la mijlocul unui rau ingradit cu sarma ghimpata, nu poate sa moara”.

Astazi, din pacate, Podul de Flori a devenit doar o legenda, cantata in versuri: “Podul de Flori s-a daramat, / A venit apa si l-a luat!” Si odata cu el s-a cam stins si iubirea romanilor pentru fratii de peste Prut…

Ioan POPESCU/ Ziarul de Prahova

PS VR: Un sondaj electronic creat recent de cersipamantromanesc.wordpress.com si plasat pe Roncea.ro arata faptul ca 78% din circa 600 de votanti isi doresc Unirea Basarabiei cu Tara, un procent ceva mai scazut decat cel constatat la inceputul sondajului. Va invit sa votati pe coloana din dreapta blogului.

Urmariti mai jos o serie de fotografii istorice realizate de domnul Valeriu Oprea, participant la eveniment. Daca le reproduceti va rog sa pastrati drepturile de autor si sa mentionati autorul si sursa. Clipul video preluat de pe YouTube este postat de Indubitabil02

CariereMedia.ro informeaza ca TVR Iasi si TV Moldova 1 Chisinau rememoreaza impreuna «Podul de Flori»

Echipa TVR Iasi va invita joi, 6 mai, la o rememorare a evenimentelor petrecute pe malurile râului Prut în urma cu 20 de ani. În transmisiuni directe pe TVR3 si TVR Iasi, în duplex cu TV Moldova 1, jurnalistii vor încerca sa refaca un nou pod de flori între România si Republica Moldova, prin intermediul televiziunii.

Emisiunile speciale vor începe de la primele ore ale diminetii. In matinalul «Buna dimineata, Moldova!», de la ora 07.00, Horia Gumeni va vorbi împreuna cu invitatii sai despre însemnatatea momentului de acum 20 de ani. Emisiunea va avea si transmisiuni speciale în direct de la Ungheni – Prut.

De la ora 19.45, într-un dialog TVR Iasi – TV Moldova 1 Chisinau, sub genericul « Întâlniri de suflet », telespectatorii vor cunoaste familii de pe ambele maluri ale Prutului care au participat la Podul de Flori din urma cu 20 de ani.

Continuarea la CariereMedia.ro

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

7 Responses to “20 de ani de la Podul de Flori din 6 mai 1990. VIDEO / FOTO-GALERIE. “De la Nistru pan’ la Tisa””

  1. Ioan says:

    O intrebare ma macina de foarte mult timp… Mai exista oare un jurnalist, un om ce apare la tv, care sa tina cu poporul roman? Mai este un om oare, care crede in ce vrea el si nu in ce vor altii? Nu sunt “kiss ass” dar se pare ca acest om e domnul Roncea!

  2. VR says:

    Stati linistit; sunt mult mai multi!

  3. ghita1964 says:

    Iliescule,sa nu ai parte de liniste in mormant,asa cum ai vandut tu Moldova rusilor si cum ne-ai oprit dezvoltarea ca natiune libera timp de 20 de ani!Oare cand o sa fie arestat acest TRADATOR de tara?

  4. uniristu' says:

    Felicitari pentru ca ati amintit de acele momente frumoase! Doamne ajuta!

  5. Ioan says:

    @VR Domnule Roncea, sunt bucuros sa aflu ca mai exista oameni ca dumneavoastra! Nu stiu care este parerea dumneavoastra vis-a-vis de Victor Ciutacu, Mircea Badea sau Gadea dar din punctul meu de vedere, ori sunt vanduti, ori sunt apatrizi ori sunt oameni cu gandire tip george soros, in orice caz au intitat si sustinut o goaznica apatie in randul tinerilor, mai ales aceia care se uita la comediantul Mircea Badea! Incercand sa induca faptul ca constiinta nationala nu serveste la nimic bun si ca toti ar trebui sa ne mutam nu stiu unde! In orice caz dovada faptului ca trustul de presa Intact promoveaza astfel de non-valori este chiar parodia fata de imnul national al Romaniei chiar de Ziua Nationala anul trecut– https://www.youtube.com/watch?v=GHJF8Z-NxiI — Deci sa nu mai visam la propasirea neamului ca degeaba ca suntem de rahat! Mie personal mi-a provocat sila acest videoclip. Va multumesc pentru raspuns!! P.I.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova