Religia in scoli pe “firul rosu” imbarligat Moscova-Chisinau-Bucuresti-Bruxelles. UPDATE: “Schimbarea la fata” a liberal-atlantistilor din Rusia

E bine intotdeauna sa stai cel putin cu un ochi pe Moscova, analizand situatia de ieri si urmarind, la Chisinau, reverberatia de azi ca sa stii ce se va intampla maine la Bucuresti. Cu o luna in urma, Vlad Cubreacov, unul dintre cei mai fini analisti de peste Prut, atat a spatiului profund romanesc cat si a celui slav si, chiar daca nu-i place sa se spuna asta, unul dintre artizanii reactivarii Mitropoliei Basarabiei, avertiza asupra unei incercari de compromitere a ortodoxiei, pe care eu am titrat-o O analiza ingrijoratoare: Noul KGB planuieste crearea unui miscari nationalist-crestine in Basarabia care sa preia inclusiv energii din Romania si BOR. La Chisinau se-aprinde scanteia. Este vorba de o initiativa pretins ortodoxa, de sustinere a religiei in scoli, pritocita impreuna cu mitropolitul moscovit, colonelul Vladimir Cantarean, de nimeni altul decat de fostul sef al Serviciului de Informatii si Securitate (SIS) de la Chisinau, Valeriu Pasat, un instrument al magnatului rus Anatol Ciubais, fost sef al Administratiei Prezidentiale a ultra-coruptului Boris Eltin, fost vicepremier al Rusiei, ajuns chiar si prin board-ul JP Morgan. I-a apucat credinta! Mai stim noi pe unul la fel, care sta de mana cu un membru al Clubului de la Roma, Grupului Bilderberg si Trilateralei…

N-a trecut mult si, la Bucuresti, pentru a lansa un balon de incercare, o grenada fumigena, vocalul navetist de Bruxelles Cristian Preda (cristian doar cu numele) sustine, dintr-o data, de pe o pozitie de “dreapta”, eliminarea religiei din scoli. Cica asa e “european”. Desi vocalizele euro-politrucului sunt ignorate de opinia publica, gurul lui, Andrei Plesu, intervine doct in dialogul inventat pentru a trasa directivele: Da, Religiei in scoli!, dar numai unei Istorii a Religiilor, fara “indoctrinare”, asa cum vrea muschii si barba mea. Ce treaba are un agnostic, din secta catarilor, dupa cum a afirmat Parintele Nicolae de la Rohia, Nicu Steinhardt, un “indepartat de neam” si “tare strain de credinta”, dupa cum a spus Parintele Staniloae, cu religia in scoli? Asemanarea cu Pasat este izbitoare, din mai multe punct de vedere: unul sclavul oligarhului rus Ciubais, altul servul corespondentului lui, Patriciu.

La Chisinau se incinge mamaliga: Vladimir si Pasat propun chiar un referendum. Peste 10.000 de basarabeni ies in strada. Ziaristii alerti din Basarabia observa imediat riscurile si le semnaleaza, cu ingrijorare: Religia în şcoală – DA! Referendum consultativ – NU! Deja s-a creat o disputa. Acum, aflam de la talentatul scriitor si calugar basarabean Savatie Bastovoi, o minte extrem de iscusita, ca, de fapt, “intamplator sau nu, campania de la Chisinau se suprapune cu campania care se face acum in Federatia Rusa pentu introducerea ca obiect de studiu a disciplinei zisa “Bazele culturii ortodoxe”. Campania ruseasca are sustinerea guvernamentala si, dupa cum se exprima chiar autorii ei, se face cu o graba disperata”.  “Cursul nostru este o incercare disperata a Rusiei de a se salva pe sine. In joc este viitorul nostru”, se afirma pe www.pravmir.ru. Parintele Savatie sintetizeaza dilema in care este aruncat romanul: “Intrebarea este: ne angajam si noi in lupta disperata pentru salvarea Rusiei?”

Ce sa faca romanul, fie el basarabean sau nu? De-o parte Rusia kaghebisto-“crestina”, de cealalta Europa oficiala, mai mult anti-crestina, dar altfel infratita, pe sub garla, la toate energiile “Noii Rusii”. Viitorul “suna” sumbru. Vorba ‘ceea: “Vai de biet român saracu/ Ca-ndarat tot da ca racul/ Fara tihna-i masa lui/ Si-i strain în tara lui”…

Raspunsul sta in intrebarea cu care isi incheie Parintele Savatie avertismentul: “Sau incepem o lupta pentru propria salvare, pentru cunoasterea adevarului istoric despre soarta Bisericii in acest tinut in care ne-a lasat Dumnezeu sa traim?”.

UPDATE: Ortodoxia, singura cale de salvare

Comentariul lui Calin Mihaescu

Intr-adevar, ortodoxia este o problema de salvare sau moarte pentru Rusia.

Intr-adevar, si pentru noi revenirea la valorile ortodoxiei este singura cale de salvare.

Mai mult decat atat, cred ca si patriotii din Vest tot spre ortodoxie trebuie sa se orienteze, daca vor sa isi salveze identitatea nationala in fata valului de imigranti legali/ilegali din lumea a treia si in fata multiculturalismului propus de alianta diabolica aflata la putere in Vest, dintre cea mai anti-umana stanga trotzkista si cel mai agresiv capitalism transnational-mondialist. Vestul are radacini crestine adanci, ORTODOXE, si numai printr-o revenire la valorile ortodoxe ale primului sau mileniu crestin, ale Sf. Patrick si altor sute de sfinti ortodocsi vestici se mai poate salva.

Totusi, de ce dragostea brusca de ortodoxie care i-a apucat pe unii rusi?

Pe de o parte, trebuie sa constientizam ca in Rusia 70 de ani de comunism a produs pagube mult mai mari ortodoxiei decat in Romania. Daca la noi educatia crestina s-a introdus in scoli inca din 1990 destul de firesc si fara opozitie, la rusi orice initiativa similara s-a lovit de opozitie dinspre doua fronturi:
– odata “patriotii” comunisti, in mod real patrioti, dar mutilati mental de educatia comunista (destul de numerosi), incapabili sa inteleaga valoare si importanta ortodoxiei pentru Rusia, incapabili sa inteleaga limitele la care a fost obligata Rusia de catre bagajul ideologic marxist.
– al doilea front de opozitie in anii 90 au fost desigur, aceiasi liberalo-trotzkisto-capitalisto-sorosisto-occidentalizanti, care desi relativ putini, se aflau in fruntea bucatelor in anii 90, in pozitii de putere; acelasi tip de tendinte care si in Romania au cerut, de exemplu, scoaterea icoanelor din scoli.

Odata rasturnati de la putere liberalii cand a venit Putin la putere, dar fiind si comunistii de tip sovietic marginalizati, era firesc sa apara si problema introducerii ortodoxiei in scoli, ca o necesitate fireasca in educatia fiecarui rus, in spiritul valorilor milenare ale poporului sau.
Acum insa, aceasta necesitate intalneste o opozitie dinspre trei fronturi. Primele doua le-am detaliat mai sus si sunt relativ marginale. Dar al treilea si cel mai periculos, este frontul ecumenist. Trebuie sa intelegem ca in momentul de fata s-a produs o ruptura intre Putin si Medvedev. Medvedev este un liberal suficient de abil incat sa nu intarate rusii la fel de obraznic precum au facut-o liberalii din anii 90. Dar obiectivele lui raman aceleasi. Asa ca incearca sa preia si aceasta initiativa, aparent jucand cartea ortodoxiei, dar in realitate prezentand ortodoxia doar ca pe o “cultura”, un simplu fapt de patrimoniu muzeal national al Rusiei, nu ca o cale vie de salvare a omului si de indumnezeire a vietii social-politice. Conform propunerii, in Rusia materia “Bazele culturii ortodoxe” va fi predata nu de catre preoti, ci de catre profesori mireni, liberi sa prezinte “cultura” ortodoxa doar ca o traditie moarta, ca pe niste exponate de muzeu etnografic, egale ca valoare si cu cultura bosimanilor africani sau a samanilor siberieni.
Mai mult decat atat, parintii vor putea opta pentru copii lor ca in loc de “Bazele culturii ortodoxe” sa poata alege alte doua materii, daca nu se simt macar ecumenist-ortodocsi: o materie de “etica civica” sau alta de “relogiile lumii”, un fel de talmes-balmes new-age-ist, in care sunt tratate toate religiile prin prisma egalitatii, astfel incat copii sa poata “alege in cunostiinta de cauza” ce li se “potriveste cu personalitatea”, ca si cum religia ar fi un soi tzoale care trebuie sa se asorteze.

Trebuie subliniat ca rusii conservatori de la Miscarea Eurasiana condusa de Aleksandr Dugin il vad pe diaconul Kuraev, autorul manualului “Bazele culturii ortodoxe”, tocmai ca pe un exponent al liberalismului in cadrul Bisericii, fapt care ar explica apetenta mass-mediei liberale in a-l promova. Reprezentantii Miscarii Eurasia vor ca ortodoxia sa fie predata de catre teologi, preoti, nu de catre profesori de socialism stiintific trecuti printr-un curs superficial de “ortodoxie”.

Probabil ca si initiativa din Basarabia se incadreaza in acelasi plan de “liberalizare” a ortodoxiei, mult mai digerabil, mai soft, pentru popoarele ortodoxe decat liberalismul “hard” de tip extremist-sorosist. Initiativa surprinzatoare a lui Pasat, fost sef SIS, nu este numai o initiativa anti-romaneasca, aparuta in contextul complicat al conflictului dintre Mitropolia Basarabiei si cea a Moldovei, ci este si o actiune in mod fundamental anti-rusa, impotriva spiritului ortodox autentic al poporului rus, atata timp cat are aceeasi nuanta ortodox-”liberal-toleranta” ca si initiativa din Rusia.

Mai multe detalii la “Schimbarea la fata” a liberal-atlantistilor din Rusia

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Religia in scoli pe “firul rosu” imbarligat Moscova-Chisinau-Bucuresti-Bruxelles. UPDATE: “Schimbarea la fata” a liberal-atlantistilor din Rusia”

 1. Intr-adevar, ortodoxia este o problema de salvare sau moarte pentru Rusia.
  Intr-adevar, si pentru noi revenirea la valorile ortodoxiei este singura cale de salvare.
  Mai mult decat atat, cred ca si patriotii din Vest tot spre ortodoxie trebuie sa se orienteze, daca vor sa isi salveze identitatea nationala in fata valului de imigranti legali/ilegali din lumea a treia si in fata multiculturalismului propus de alianta diabolica aflata la putere in Vest, dintre cea mai anti-umana stanga trotzkista si cel mai agresiv capitalism transnational-mondialist. Vestul are radacini crestine adanci, ORTODOXE, si numai printr-o revenire la valorile ortodoxe ale primului sau mileniu crestin, ale Sf. Patrick si altor sute de sfinti ortodocsi vestici se mai poate salva.

  Totusi, de ce dragostea brusca de ortodoxie care i-a apucat pe unii rusi?

  Pe de o parte, trebuie sa constientizam ca in Rusia 70 de ani de comunism a produs pagube mult mai mari ortodoxiei decat in Romania. Daca la noi educatia crestina s-a introdus in scoli inca din 1990 destul de firesc si fara opozitie, la rusi orice initiativa similara s-a lovit de opozitie dinspre doua fronturi:
  – odata “patriotii” comunisti, in mod real patrioti, dar mutilati mental de educatia comunista (destul de numerosi), incapabili sa inteleaga valoare si importanta ortodoxiei pentru Rusia, incapabili sa inteleaga limitele la care a fost obligata Rusia de catre bagajul ideologic marxist.
  – al doilea front de opozitie in anii 90 au fost desigur, aceiasi liberalo-trotzkisto-capitalisto-sorosisto-occidentalizanti, care desi relativ putini, se aflau in fruntea bucatelor in anii 90, in pozitii de putere; acelasi tip de tendinte care si in Romania au cerut, de exemplu, scoaterea icoanelor din scoli.

  Odata rasturnati de la putere liberalii cand a venit Putin la putere, dar fiind si comunistii de tip sovietic marginalizati, era firesc sa apara si problema introducerii ortodoxiei in scoli, ca o necesitate fireasca in educatia fiecarui rus, in spiritul valorilor milenare ale poporului sau.
  Acum insa, aceasta necesitate intalneste o opozitie dinspre trei fronturi. Primele doua le-am detaliat mai sus si sunt relativ marginale. Dar al treilea si cel mai periculos, este frontul ecumenist. Trebuie sa intelegem ca in momentul de fata s-a produs o ruptura intre Putin si Medvedev. Medvedev este un liberal suficient de abil incat sa nu intarate rusii la fel de obraznic precum au facut-o liberalii din anii 90. Dar obiectivele lui raman aceleasi. Asa ca incearca sa preia si aceasta initiativa, aparent jucand cartea ortodoxiei, dar in realitate prezentand ortodoxia doar ca pe o “cultura”, un simplu fapt de patrimoniu muzeal national al Rusiei, nu ca o cale vie de salvare a omului si de indumnezeire a vietii social-politice. Conform propunerii, in Rusia materia “Bazele culturii ortodoxe” va fi predata nu de catre preoti, ci de catre profesori mireni, liberi sa prezinte “cultura” ortodoxa doar ca o traditie moarta, ca pe niste exponate de muzeu etnografic, egale ca valoare si cu cultura bosimanilor africani sau a samanilor siberieni.
  Mai mult decat atat, parintii vor putea opta pentru copii lor ca in loc de “Bazele culturii ortodoxe” sa poata alege alte doua materii, daca nu se simt macar ecumenist-ortodocsi: o materie de “etica civica” sau alta de “relogiile lumii”, un fel de talmes-balmes new-age-ist, in care sunt tratate toate religiile prin prisma egalitatii, astfel incat copii sa poata “alege in cunostiinta de cauza” ce li se “potriveste cu personalitatea”, ca si cum religia ar fi un soi tzoale care trebuie sa se asorteze.

  Trebuie subliniat ca rusii conservatori de la Miscarea Eurasiana condusa de Aleksandr Dugin il vad pe diaconul Kuraev, autorul manualului “Bazele culturii ortodoxe”, tocmai ca pe un exponent al liberalismului in cadrul Bisericii, fapt care ar explica apetenta mass-mediei liberale in a-l promova. Reprezentantii Miscarii Eurasia vor ca ortodoxia sa fie predata de catre teologi, preoti, nu de catre profesori de socialism stiintific trecuti printr-un curs superficial de “ortodoxie”.

  Probabil ca si initiativa din Basarabia se incadreaza in acelasi plan de “liberalizare” a ortodoxiei, mult mai digerabil, mai soft, pentru popoarele ortodoxe decat liberalismul “hard” de tip extremist-sorosist. Initiativa surprinzatoare a lui Pasat, fost sef SIS, nu este numai o initiativa anti-romaneasca, aparuta in contextul complicat al conflictului dintre Mitropolia Basarabiei si cea a Moldovei, ci este si o actiune in mod fundamental anti-rusa, impotriva spiritului ortodox autentic al poporului rus, atata timp cat are aceeasi nuanta ortodox-“liberal-toleranta” ca si initiativa din Rusia.

 2. […] “Schimbarea la fata” a liberal-atlantistilor din Rusia 11 mai 2010 calinmihaescu Lasă un comentariu Mergi la comentarii. Jurnalistul Victor Roncea analizeaza cu acuitate dezbaterile introducerii studiului “culturii” ortodoxe in Republica Moldova si in Rusia: http://roncea.ro/2010/05/10/religia-in-scoli-pe-firul-rosu-imbarligat-moscova-chisinau-bucuresti-bru… […]

Leave a Reply

Powered by WordPress

Stiri

customizable counter
toateBlogurile.ro Blog din Moldova