Campania pentru schimbarea Zilei Nationale a Romaniei. Cine si de ce doreste aceasta. Recidivistul Tokes Laszlo si a “n”-a Declaratie de la Budapesta: “1 Decembrie este o zi de doliu”

DECLARAŢIE

„Noi spălăm ruşinea!” (Petőfi Sándor)

În primul rând permiteţi-ne ca în mod demn de o naţiune europeană civilizată, să ne exprimăm sincerele urări de bine poporului român cu ocazia zilei sale naţionale, 1 Decembrie.

Totuşi, nici bunăvoinţa şi solidaritatea noastră necondiţionată nu poate să dea uitării că ceea ce ei sărbătoresc ca zi de bucurie, pentru noi este o zi de doliu – acum 90 de ani România Mare s-a făurit prin dezmembrarea tragică a patriei noastre strămoşeşti maghiare. Tocmai din această cauză considerăm extrem de regretabil faptul că România liberă, concepută în focul Revoluţiei de la Timişoara (1989), şi-a ales ca zi naţională, sub semnul tradiţionalului naţionalism al statului naţional, o zi a cărei bucurie şi serbare noi, maghiarii din Transilvania, nu o putem împărtăşi cu Fraţii noştri – majoritari – români.

Maghiarimea din Ardeal a fost ruptă de patria sa împotriva voinţei sale, prin decizia injustă şi nedreaptă a marilor puteri care au câştigat Primul Război Mondial. Însă în cadrul comunităţii naţiunilor Europei unite, care doboară graniţele, corectarea şi îndreptarea deciziei de la Trianon a început deja. Tocmai de aceea privim frontierele româno-maghiare ca fiind realitatea existentă, şi construim punţile peste ele, pe cale paşnică.

Dincolo însă de frontierele stabilite în mod arbitrar, ziua de 1 Decembrie ne aduce aminte şi de deciziile luate de Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, care promiteau „deplină libertate naţională”, autoguvernare şi autonomie naţiunilor din Transilvania. Noi, maghiarii nu putem serba Ziua Naţională a României nici pentru că punerea în practică a Proclamaţiei de la Alba Iulia se lasă aşteptată de nouăzeci de ani, până şi în ziua de azi – ba mai mult, diametral opus acelor decizii, în perioadele succesive ale naţionalismului şi şovinismului, precum şi al naţional-comunismului maghiarii ardeleni şi consorţii lor aparţinând altor minorităţi în loc de promisa „libertate naţională” au avut parte de cea mai cruntă asuprire posibilă. Acesta este, printre altele, motivul pentru care în decursul unui secol raportul iniţial echilibrat de 55:45% dintre majoritatea românească şi minorităţi – ca urmare a asimilării artificiale, a politicii de colonizare forţată şi a stimulării premeditate a emigrării minorităţilor –  a ajuns la 80:20%.

Acestea sunt faptele şi împrejurările din cauza cărora niciun maghiar adevărat nu sărbătoreşte şi nu ciocneşte un pahar pe 1 Decembrie.

Amintirea „primei ciocniri” se leagă de generalii care acum 90 de ani în fruntea armatei româneşti au cucerit Ardealul, au ocupat Braşovul şi Clujul, Miercurea Ciuc şi Oradea.

Acum opt ani, în 2002, în spiritul nefast al internaţionalismului comunist, aici, în Hotelul Kempinski au ciocnit paharul domnii tovarăşi români şi maghiari, serbând „constructiv” tragedia trianoniană, comparabilă cu cea de la Mohács, a maghiarilor din Ardeal. La recepţia festivă care a provocat demnitatea naţională a maghiarilor în jurul premierului Adrian Năstase şi ai însoţitorilor săi români, în compania premierului ungar de atunci, Medgyessy Péter se mai aflau şi fostul preşedinte Göncz Árpád, ministrul de externe Kovács László, precum şi parlamentarii fără de glorie ai păgubiţilor ardeleni:  Verestóy Attila şi Kelemen Attila.

Pudoarea naţională a maghiarilor ardeleni aproape că ar nega „cea de-a treia ciocnire” care a avut loc chiar acum un an, cu participarea lui Szász Jenő, preşeditele ilegitim al  Partidului Civic Maghiar, la invitaţia preşedintelui Traian Băsescu, în Palatul Cotroceni. Atunci mulţi au ajuns să fie dezmăgiţi şi să-şi întoarcă spatele Partidului Civic, demn de o soartă mai bună.

La fel a procedat pe vremuri şi Szőcs Géza, pe atunci secretar general al UDMR – actualmente secretar de stat pe cultură în Ungaria –, care şi-a rupt relaţiile cu Uniunea ce renega esenţa sa originală tocmai pentru că nu a fost dispus sub niciun chip să ciocnească cu cei care în 1990, la serbările de la Alba Iulia – sub conducerea premierului de atunci, Petre Roman – au înăbuşit cuvântarea sa de împăcare scandând lozinci de genul „afară cu ungurii din ţară” şi „moarte lor”.

Azi înainte de masă, aici, în sala de conferinţe a Hotelului Kempinski, inversul mesajului  oferit de existentul memento al locaţiei, ne porneşte „să spălăm ruşinea” cu care „ciocnirile” de tristă amintire au mânjit naţiunea noastră. Am venit să spălăm ruşinea cu care ne-au mânjit cei de seama lui Károlyi Mihály şi Kun Béla, Rákosi şi Kádár, Grósz Károly şi Gyurcsány.

2010 an de cotitură pentru naţiune. E momentul să reintrăm pe făgaşul firesc al normalităţii sociale şi naţionale – pe drumul apartenenţei la aceeaşi naţiune, precum şi pe cel al cetăţeniei unitare pentru toţi maghiarii din Bazinul Carpatic.

Este dureros că Uniunea Democrată a Maghiarilor din Transilvania nu este capabilă nici astăzi să se desprindă de trecutul său duplicitar, dubios, şi reprezentanţi de seamă ai formaţiunii, precum deputaţii  Seres Dénes şi Derzsi Ákos sau senatorii Fekete András şi Frunda György reneagă cetăţenia maghiară de peste hotare – sprijinită de altfel de organizaţia din care fac parte.

Facem apel la cei care ciocnesc în dauna naţiunii lor, la social-liberalii de acasă, la oportuniştii ardeleni, ca pentru comportamentul lor să îşi ceară iertare de la naţiune şi să i se alăture. Să ia exemplu de la directorul de teatru Alföldi Róbert care nu s-a lăsat prins în capcana provocării lansate de politica de stat naţional românească şi nu a permis sărbătorirea ruperii Ardealului în incinta Teatrului Naţional din Budapesta.

Astăzi să ridicăm blestemul şi de pe Hotelul Kempinski al cărei conducere a avut amabilitatea de a găzdui reuniunea noastră menită să marcheze sfârşitul unei ere.

Budapest, Hotel Kempinski

1 decembrie 2010

În numele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania

Tőkés László

preşedinte

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

10 Responses to “Campania pentru schimbarea Zilei Nationale a Romaniei. Cine si de ce doreste aceasta. Recidivistul Tokes Laszlo si a “n”-a Declaratie de la Budapesta: “1 Decembrie este o zi de doliu””

 1. cristina says:

  Pentru mine, romanca, ai mei NU AU VRUT SA SCHIMBE NIMIC cand le-am spus in virutea profesiei ca cei pe care ii conduc s-au saturat sa fie umiliti, exploatati, mintiti, nerespectati si mi-au spus tot timpul “cui nu ii convine sa plece” si chiar incepusera sa ma arate ca “nu-s chiar toata acasa” daca vorbesc astfel. Si-au ramas asa: mincinosi, aroganti, hoti, batjocoritori, ipocriti si mai ales comunisti. Acum insa vor sa schimbe ceva, ce…na acolo doar …Ziua NAtionala de dragul minoritatilor ca sa nu se mai simta jignite….??? Da’ romanii de la Ip si Traznea cum s-or mai fii simtit? Da’ MIhaila Cofariu cum se mai simte azi? Da’ romanii izgoniti din Secuime si amenintati cum? Ei daca e pe asa, pacatul lor ca sunt la noi acasa si mai bine ar pune mina sa invete sa scrie si sa vorbeasca romaneste prima data si sa vada ca e mai bine daca punem doua maini sa construim decat una. NU cred ca numai pentur bani ambramburicii acestia ar vorbi asa decat daca se combina cu o crasa necunoastere a istoriei. Si cum suntem generatiile crescute cu istoira comunista si cei care o rescriu mai au si probleme (cazul Goma si criticile aduse de AFDP tismaneanului raport)….chiar asa, de ce nu 23 august??? Doamne, da-le suflet si minte!

 2. Dan-Stefan says:

  Lazlo vorbeste sa n-adoarma…. in primul rand nu au existat astfel de procente in legatura cu populatia romana si cea bozgoreasca, iar in ceea ce priveste rezolutia proclamatiei marii adunari de la Alba Iulia avem:”Adunarea naţională a tuturor românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească, adunaţi prin reprezentanţii lor îndreptăţiţi la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români şi a tuturor teritoriilor locuite de dânşii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al naţiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureş, Tisa şi Dunăre.”, iar programul de aplicaţie: autonomia provizorie a teritoriilor până la întrunirea Constituantei, deplină libertate naţională pentru popoarele conlocuitoare, deplina libertate confesională, înfăptuirea unui regim curat democratic pe toate terenurile vieţii publice, reforma agrară radicală, legislaţie de ocrotire a muncitorimii industriale. Adunarea naţională doreşte ca Congresul de pace să asigure dreptatea şi libertatea atât pentru naţiunile mari cât şi pentru cele mici şi să elimine războiul ca mijloc pentru reglementare a raporturilor internaţionale. Ea salută pe fraţii lor din Bucovina, scăpaţi din jugul monarhiei austro-ungare, pe naţiunile eliberate cehoslovacă, austro-germană, iugoslavă, polonă şi ruteană, se închină cu smerenie înaintea acelor bravi români care şi-au vărsat sângele în acest război pentru libertatea şi unitatea naţiunii române, şi în sfârşit exprimă mulţumirea şi admiraţia sa tuturor puterilor aliate care, prin luptele purtate împotriva duşmanului au scăpat civilizaţia din ghearele barbariei. Niciun reprezentant al MINORITATII bozgoricesti nu a participat la aceasta adunare, iar lazlo care e VP parlamentului bazat pe tratatul de la Roma, din pacate, citeste si intelege el ce vrea din istorie ceea ce nu prea e indicat pentru un pastor adulterin si sovinist, de altfel respectabil bineinteles in randul comunitatii maghiare curvofile care imparteseste din veleitatile liderului… PS: recomand filmul “Portretul luptatorului la tinerete” si “Nunta Muta”

 3. Iustina says:

  Ungurii sa plece in tara lor daca aici nu mai incap de atata trufie. Nu-i tine nimeni!!!! Ardealul e pamant romanesc. AMIN! Sa va intre in cap odata, ungurilor , hortistilor! Mama voastra de unguri!

 4. Creanga says:

  Mei Lazlo draghe, nu mai plange ca se dilueaza gulashul.

  Daca aveti chef de tavaleala NU UITATI: Am fost de doua ori la Budapesta ( o data v-am scapat de bolsevism ).
  Mai venim pe la voi…dati-ne doar motivul.

 5. Un roman says:

  Ungurilor sa somati la voi in tara si pe viitor sa va ganditi mai mult la ce scoateti pe gura ca in Tara asta raul ramul ne e frate numai noua si ca voi au fost multi care au cerut pamant si apa si nu au dus-o prea usor.

  Istorie se pare ca nu stiti mai deloc sau tineti minte doar ce va convine, nu mai vorbiti de acu 90 ani ca pamantul nu este al vostru si nu a fost niciodata ci ati avut doar incercari de a-l lua mai cititi istorie si nu doar ce va scrie in cartile voastre unguresti…

  Asa cum se pare ca …conducatorii nostri nu va inchid gura pentru ca ce faceti voi este o jicnire , o sfidare la adresa acestei tari…si prea va intindeti , RUGATI-VA sa NU cumva sa ajungem in situatia in care VA INCHIDEM NOI POPORUL GURA PENTRU TOTDEAUNA….asa ca mai bine bem un paharel si traim linistiti….

  In loc sa SOMATI atata mai bine va rugati mai mult sa nu facem noi tinerii ca nemtii cu turcii….sa nu va SOMAM NOI PE VOI !

  Pamant si apa sa cereti la voi in tara !

  Cautati in dictionar : MINORITATE

 6. Nikk says:

  Schimbati ziua la voi in orientu indepartat de unde veniti!!!

 7. Ella din Oradea says:

  Vorbiti la inceput de o naţiune europeană civilizată si schiar dvs scriet ca este un recidivist ?! .. Citind aceste comentarii ma tem ca nici cei care au comentat nu fac parte dintr-o natiune europeana civilizata.. ) Fiecare natiune are dreptul sa isi exprime suferintele, dorintele . Iar cu istoria.. ar trebui sa va documentati.. ca sa nu mai scriet atatea prostii.. ca rada lumea in hohote .. ))

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova