Cum s-a revenit la normalitatea TIGAN in loc de ROM. O munca de trei ani, inceputa de Civic Media si continuata de “zurlii” Iulian Urban, Victor Roncea si altii. Boc rastoarna carul lui Roman, Plesu si Baconschi. Urmeaza homosexualii

Guvernul este de acord cu schimbarea denumirii de rom in tigan, anunta Iulian Urban zilele trecute, dupa trei ani de munca asidua pe acest subiect. Adevarul este ca asa l-am descoperit eu pe Iulian Urban: in campania pentru schimbarea denumirii de rom la loc, in cea de tigan. Totul a pornit de la un studiu al Civic Media, pe care il reproduc integral mai jos, din 7 noiembrie 2007, intitulat Romania in plin razboi axiologic: cum au devenit romanii romani/romi/tigani, in care se sustinea un DEMERS PENTRU PROTEJAREA IDENTITATII NATIONALE, si pe care l-am regasit cu placere pe site-ul senatorului PDL ceva mai tarziu. De atunci si pana azi multe s-au intamplat. Alti senatori si deputati – dintre care se remarca Adrian Gurzau sau fostul secreatr de stat in ministerul Culturii Ion Antonescu – au inteles gravitatea apelului de acum trei ani si au constatat urmarile unei decizii ticaloase a ministrilor de Externe Andrei Plesu si Petre Roman, sprijiniti la nivel european de Reteaua Soros. Si astazi, iata, succesorul si pupilul celor doi, Teodor Baconschi, invoca acelasi ticalos Memorandum MAE (obtinut de Civic Media si publicat mai jos) pentru a nu se da curs initiativei aprobate de Boc. Urmare a actiunilor noastre, atat Urban cat si eu am intrat in vizorul CNCD (Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii), unde un palc de secretari de stat ne ciugulesc leii din buzunare ca pe seminte in timp ce dau pe banda sentinte de condamnare a libertatii de exprimare (cu care nu prea avem ce face ca nu mai suntem pe “vremea lui sefu'” ca sa le folosim la buda). Acum inteleg ca Urban e urmarit simultan si de tigani si de homosexuali, care stau calari pe dosurile lui Mircea Toma si Victoras Alistar sau mai stiu eu ce societar in civil, si urla ca din canal alaturi de sclavii de la Vox Pulica lui Vintu. Am descoperit iata, cum ne musca de fund unul dintre ei, speriat, la ora desfasurarii popoexhibitionistului “GayFest”, ca dupa tigani s-ar putea sa le vina si randul homosexualilor. Da, e adevarat! Cum de-ai ghicit, gaozar mic (vorba Presedintelui)? :). Reproduc cu mare amuzament ravasul alarmist pana la lacrimi al publifriciului lui Vintu, urmat de analiza mentionata mai sus, care, spre deosebire de maculatura Vox Publica, chiar e destul de serioasa. Si a generat, cu ceva efort si coalizare, o decizie inteleapta (poate singura) a Guvernului Boc: revenirea la termenul normal, din toate limbile europene, de TIGAN.

Homosexuali, broaşte, pravoslavnici, Urban, România

de Paul Vîrvea / Vox Pulica

Nu-mi propusesem să scriu despre homosexuali în această Săptămînă Mare a lor, cînd are loc GayFest, sărbătoare ONG-istă încununată de Parada Diversităţii. Asta pentru că GayFest este şi trebuie să fie un eveniment normal într-o societate normală, în care e loc pentru toţi, care-i priveşte pe membrii şi simpatizanţii comunităţii şi de care se pot bucura, din multe puncte de vedere, şi ne-membrii sau non-simpatizanţii minorităţilor sexuale.

Filipica agramată a avocatului-senator Iulian Urban mă obligă, însă, la cîteva precizări – unele cu repetiţie. Nu voi comenta inepţiile alesului, Costi Rogozanu s-a ocupat deja.

Senatorul dă măsura realei lui surse de inspiraţie revenind, pe blog, cu un apel al lui Victor Roncea – un personaj pe care l-aş caracteriza mai degrabă în franceză sau engleză, pentru că limba română nu are destule cuvinte din familia celor pe care le-aş folosi. Un triumf exaltat al prostiei retrograde.

Homosexualii sunt pentru societate ceea ce broaştele sunt pentru un ecosistem – indicator de sănătate. Balta curată şi sănătoasă are broaşte suficiente – şi pentru prins libelule, şi pentru servit ca snack de către şerpi, şi pentru plăcute “madrigali amorosi” nocturne. Invaziile de alge, poluarea, seceta afectează imediat, şi în primul rînd, coloniile de broaşte.

La fel, cu cît societatea are o atitudine mai tolerantă, chiar apropiată faţă de comunitatea LGBT, cu atît se va arăta mai sănătoasă. Numesc societate sănătoasă una bazată pe principii şi instituţii ale democraţiei liberale, care se raportează la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului ca reper moral şi juridic, cu instituţii funcţionale şi transparente, cu leadership responsabil. Evident, nu prea e cazul la noi, din varii motive expuse în nenumărate feluri, aici şi aiurea. Cu cît e mai mare deficitul de democraţie (nu cel din legi şi instituţii, cel din capul oamenilor), cu atît membrii comunităţii LGBT vor avea mai mult de suferit. Cu cît vor fi mai marginalizaţi, cu atît societatea se îndepărtează de normele modelului social european.

Am remarcat că, aşa cum se temea, la un moment dat, Teodor Baconski (pe vremea cînd încă sprijinea “turnul înclinat” din Dilema Veche), românii adoptă euroscepticismul înainte de a deveni europeni. O sumedenie de voci, în sărăcirea accelerată dată de criză, se exprimă tot mai puternic împotriva sistemelor de valori adoptate de societatea românească în drumul ei către aderarea la Uniunea Europeană – din care decriminalizarea homosexualităţii şi condamnarea discriminării practicate la adresa acestora au devenit, totuşi, realităţi. Nu spun că a fi homofob înseamnă a fi automat duşmanul Europei (şi restul continentului e plin de homofobi), spun însă că a-ţi da singur cu barda-n ştiţivoiunde, ca societate, negînd un cîştig social evident (Iulian Urban fix asta face) înseamnă să fii maestru al artei tăiatului crăcii de sub picioare.

Derapajele extremiste de tipul celor invocate de tandemul Urban-Roncea sunt, din fericire, tot mai rare – doresc, totuşi, să atrag atenţia apologeţilor acestui tip de discurs că:

– Suntem un stat de drept, chiar dacă mai mult pe hîrtie, şi că drepturile LGBT – inclusiv cel de a-şi cere recunoaştere socială şi drepturi civile – sunt garantate de lege.
– Nu trăim, din fericire, într-o teocraţie, în care preceptele biblice să fie cuvînt de lege – deşi e evident că nu puţine sunt minţile leneşe sau opace care şi-ar dori astfel de simplificări.
– Argumentul cu cheltuielile publice pentru asigurarea securităţii la parada gay este cel puţin naiv, deşi aş tinde să îl consider ipocrit. În anii trecuţi, cînd nu era criză, găseaţi alte pretexte. La pelerinajele pe la moaşte şi învierile pe plajă sunt tot atîţia jandarmi şi poliţişti, dacă nu mai mulţi. În plus, sunt convins că dispozitivul de securitate la parada gay ar fi substanţial mai mic, dacă marşul nu ar fi sub constanta ameninţare a celor care gîndesc ca Urban şi Roncea.
– Ofensa adusă convingerilor majorităţii – nu discut natura acestor convingeri – nu este ilegală şi nici măcar imorală. A devenit evident pînă şi pentru voi că barbarismul şi intoleranţa sunt de partea voastră. Aşa că pregătiţi-vă pentru tot mai multe astfel de ofense, pînă vă veţi plictisi de “urlat”. Nu suntem în Iran, nu suntem nici măcar Rusia sau Grecia. Suntem un stat european, cu cetăţeni care-şi cunosc drepturile – măcar o parte dintre ei -, nu o biserică cu 20j’ de milioane. Aşadar, dacă vă ofensează cîteva zeci de steaguri-curcubeu, n-aveţi decît să vă uitaţi în altă parte.
– Chestia cu copiii care ar fi “corupţi” la vederea homosexualilor e cea mai cretină dintre toate. În societăţile în care astfel de dezbateri sunt, pur şi simplu, desuete nu a crescut nici numărul de gay, nu a scăzut nici rata natalităţii, iar de familii homosexuale dezorganizate, care să-şi bată copiii adoptaţi încă nu am auzit.
– Ar trebui să sprijiniţi acordarea de drepturi civile cuplurilor de homosexuali, de la uniune civilă cel puţin, la dreptul de adopţie. Într-o ţară cu atîţia copii făcuţi pe bandă rulantă pentru alocaţii, cu copii instituţionalizaţi şi condamnaţi din start la un destin de infractor sau sclav, legalizarea adopţiilor pentru cuplurile de homosexuali le-ar da copiilor de care vorbeam o şansă (şi nu mică, mare pare a cuplurilor de gay şi lesbiene e formată din persoane educate şi de condiţie materială cel puţin decentă), în plus ar uşura sarcina statului şi ar reduce numărul de minori pe care-i vedem cerşind la intersecţii.
– Ar trebui să vă pese mai mult de ce se întîmplă în mintea voastră atunci cînd auziţi cuvintele “ţigan” sau “homosexual”. Şi să-l trageţi de urechi pe Urban pentru un astfel de discurs, pentru că vă face de rîs.
– Ar trebui să vă delimitaţi, revoltaţi, de asocierea dintre homosexualitate şi pedofilie, pe care multe voci extremiste o practică (inclusiv cele două mai sus-invocate). Prima este o calitate umană a unora dintre semenii noştri, decurgînd direct din dreptul natural. A doua este o practică reprobată de toate normele morale şi legile pe care le cunosc.
– De cîte ori invocaţi “dezmăţul” drept caracteristică a manifestărilor homosexualilor în public, gîndiţi-vă că cel puţin un concetăţean consideră făcutul de cruci în autobuz cel puţin ridicol, îmbulzeala la pomeni publice şi moaşte cel puţin pornografică, iar hula voastră strict feudală – eră în care consider că vă e, de altfel, locul.
– Amintiţi-vă că democraţia nu este dictatura majorităţii, ci voinţa reprezentativă şi reprezentată a cetăţenilor. Democraţia, dreptul la exprimare, libertăţile civile sunt pentru toţi, nu doar pentru o majoritate. Amintiţi-vă că înainte de a fi botezaţi în vreun cult, sunteţi cetăţeni, iar înainte de a fi cetăţeni, sunteţi oameni. Calitatea de om, pe care o aveţi şi voi, şi cei care pe care îi huliţi nu cred că poate fi pusă la îndoială. Şi bag mîna în foc că cei mai mulţi dintre homosexualii care vor mărşălui sîmbătă acolo au mai multă conştiinţă civică decît voi.

La final, cîteva dedicaţii – una pentru “prietenii din comunitatea în sărbătoare, mai sus apărată”, zice VirvealuiVintu dupa care urmeaza chiar si o dedicatie pentru mine si Urban (oh, oh).

Si acum, ca ati vazut nivelul retard al aparatorilor tiganilor si homosexualilor, sa trecem la lucruri serioase:

Civic Media: Romania in plin razboi axiologic: cum au devenit romanii romani/romi/tigani

Cititi mai jos Mana Moscovei via Budapesta si AFACEREA INCLUZIONATORILOR DE ROMI

Image

Instructiunile preluate si urmate de Petre Roman de la Andrei Plesu dupa ce acesta i-a cedat, din lene, pozitia de Ministru de Externe in Guvernarea CDR-Emil Constantinescu 1996-2000:

Roman a transformat romanii in romi pe plan international

Ministerul Afacerilor Externe al României

Nr. D2 / 1094 29.02.2000

Domnului Mugur Isărescu,

Prim-ministru al Guvernului României

Memorandum

De la: Petre Roman, ministru de stat,

Ministrul Afacerilor Externe

Tema: Termenii folosiţi pentru denumirea etniei romilor / ţiganilor

În ultima perioadă, Ministerul Afacerilor Externe a fost confruntat cu o veritabilă campanie declanşată de unele asociaţii de romi pentru reconsiderarea oficială a poziţiei sale în privinţa recomandării pe care a făcut-o prin Memorandumul MAE nr. H03 / 169 din 31 ianuarie 1995 către primul ministru, pentru utilizarea, în documentele oficiale, a termenului de “ ţigan “, în detrimentul celui de “ rom ”, care de-abia începuse să se impună.

Preocuparea pentru acest memorandum a fost manifestată şi de mediile internaţionale. Reprezentanţi ai Consiliului Europei, ai Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorităţi Naţionale, precum şi ai organizaţiilor neguvernamentale internaţionale militante pentru drepturile omului au făcut referire, în discuţiile lor cu autorităţile române, la acest document. (…)

Având în vedere cele de mai sus, propunem folosirea, cu precădere, a termenului rrom în corespondenţa MAE, în paralel cu formulele alternative menţionate mai sus (Roma / Gypsies, Roms / Tsiganes, Roma and Sinti) în corespondenţa cu organizaţiile internaţionale care le utilizează.

Această propunere:

– răspunde presiunii exercitate de majoritatea asociaţiilor romilor din România pentru anularea Memorandum-ului – H(03) 169 / 1995, contribuind la “ stingerea “ unui conflict artificial şi, mai mult, la construirea unor relaţii, pe baze parteneriale, cu ONG-urile care reprezintă această comunitate etnică;

– este rezultatul consultărilor dintre MAE şi o serie de specialişti în domeniu, organizaţii internaţionale (Consiliul Europei şi OSCE), instituţii naţionale ( Departamentul pentru Protecţia Minorităţilor Naţionale, Ministerul Educaţiei Naţionale, Avocatul Poporului) şi asociaţii ale rromilor”.

Semnat: Petre Roman

Ministrul de Externe al Romanie

DEMERS PENTRU PROTEJAREA IDENTITATII NATIONALE

Razboiul axiologic, cunoscut si dupa una din formele sale, de razboi asimetric sau dupa numele atribuit de crestini, de razboi nevazut, este vectorul central din cadrul unui razboi total, denumit si razboi absolut, concept dezvoltat dupa sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial pentru a defini ceea ce teologii si marii duhovnici considera a fi razboiul sfarsitului lumii, aflat intr-o continua derulare, accelerata.

Astazi ne aflam in plin atac care si-a gasit pretextul pe fondul presupusei crime comise de tiganul Romulus Mailat. Romanii si Romania au mai primit astfel de lovituri violente in istoria recenta.

Incepand cu “evenimentele din decembrie”: de la zecile de mii de victime comise de Securitate la Timisoara, in 1989 (dezinformare via Europa libera) la prezentarea maltratarii oribile a lui Mihaila Cofariu, la Targu Mures, in 1990, drept un act barbar al romanilor impotriva minoritatii maghiare (“informatie” colportata international de Smaranda Enache), de la lebedele mancate de romani/romi la Viena (afirmatie nedovedita virata prin presa austro-ungara) la cazul Hadareni, unde romanii au fost prezentati drept satrapi iar familiile ucigasilor tigani care au declansat initial scandalul au fost despagubite intreit (de statul roman, de CEDO si inca, de familiile romanilor in cauza, urmarite in instanta si astazi). Iata ca Italia are astazi “Hadereni”-ul ei. Insa in aceasta sunt antrenati, in mod egal, si romanii si tiganii. Iar lipsa de implicare a institutiilor insarcinate cu apararea tarii spune multe.

Va urma, probabil, o discriminare similara in masa in Spania, Franta, Germania. Anglia si-a protejat granitele, recent, interzicand noi brate de munca din Romania. Pe fondul acumulat in ultimii 17 ani si inzecit rascolit de la deschiderea frontierelor in urma intrarii Romaniei in Uniunea Europeana, la 1 ianuarie anul acesta, Italia a explodat. Manifestarea viscerala este insa folosita de serviciile speciale potrivnice Romaniei pentru a distruge poate cea mai puternica alianta a romanilor din Europa, alianta naturala, bazata pe istoria si cultura romanitatii europene. Inca din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial alianta latina aflata atunci pe Axa a fost vizata de unul din membri supusi ai celui de-al Treilea Reich, care a si reusit, intr-un final, sa afecteze in mod tragic trupul si fiinta natiunii, prin Diktatul de la Viena.

Astazi, in cadrul razboiului axiologic care urmareste distrugerea fundamentelor poporului roman – de la credinta crestin-ortodoxa la Scoala si Familie – se speculeaza cu osardie confuzia dintre romi si romani pentru a se compromite in mod iremediabil Romania si relatia sa cu foarte putinii aliati pe care ii are in Europa. De observat in acest sens, reactia vehementa a presei americane la adresa campaniei de discriminare exagerate a romanilor in Italia. Revenind la oile noastre alb-negre, amalgamul informational – pentru care vectori anti-romani ca George Soros au cheltuit zeci de milioane in valuta forte – tinteste suprapunerea la nivel public asupra stravechii natiuni romane de origine latina a imaginii populatiei nomade aparuta in secolele XIV – XV in Europa, de origine incerta, cunoscuta sub numele de tigani.

ImageAgresiunea lexicala roma/roman – romanes/romaneste a fost aplicata asupra tarii si natiunii noastre imediat dupa 1990, in cadrul unui program complex dezvoltat de Fundatia Soros in Romania. Beneficiind de numerosi membri ai etniei tiganesti in guvernarile Romaniei – sunt notorii Ion Iliescu, Adrian Nastase sau Andrei Plesu – dupa “Memorandumul” lui Petre Roman, care oficializa denumirile paralele, nimic nu le-a mai stat in cale schimbatorilor de limba si istorie. O prima disputa a fost cea legata de cuvantul “romi”, romanii fiind prostiti apoi ca aceasta va fi inlocuita cu “rromi”, o alta formula care doar a sporit debandada lexicala. De amintit, ca fapt divers, ca in anii 1995, limba cu care Soros vroia sa inlocuiasca tiganeasca primise numele de “romalli”, forma care nici nu se putea declina si care a fost inlocuita ulterior cu “romani” si varianta “rromani”. Apoi, pentru a se apropia de scopurile reale, a fost modificata cu “romanes”. Confuzia este generala, inclusiv la nivelele academice ale intelectualitatii din tarile afectate de valul de imigratie si/sau infractionalitate tiganeasca: rom/roma/roman cu limba romanes/romaneste, comunitatea Roma cu tara, evident, Romania. Cine ce sa mai inteleaga?!

Oficilizarea in cadrul institutiilor de stat a denumirilor rom/rrom/romani s-a realizat cu titlu obligatoriu desi la nivel european avem doar simple recomandari in acest sens, venite din partea Consiliului Europei si nu a Uniunii Europene. In acelasi timp, confuzia rom-roman pe plan european a dus pana la situatii ridicole. Astfel, o delegatie oficiala a fost impidicata sa intre intr-un stat UE, inainte de aderare, pentru ca pe pasaport prescurtarea tarii noastre era ROM. Aceasta situatie l-a determinat in 2002 pe secretarul de stat in Ministerul Culturii si Cultelor de la acea data, Ion Antonescu, sa solicite primului-ministru schimbarea prescurtarii, cel putin in pasapoartele noastre, ceea ce s-a si indeplinit, de atunci aceasta fiind ROU, pe criteriul apartenentei la spatiul francofonic. Insa acest lucru nu se poate realiza in toate domeniile. De exemplu, chiar daca s-a reusit ca la Comitetul Olimpic sa se faca aceasta modificare, ROM-ROU, in baza de date mondiala pentru competitii sportive internationale sau in nomenclatorul diplomatiilor straine, prescurtarea este si azi aceeasi: ROM. Confuzia persista deranjant.

Image

Port tiganesc
Image

Port romanesc

Vizualizati si pe Internet. La o simpla cautare pe Google folosind cuvantul “Romani” avem urmatorul rezultat: Romani – Wikipedia, Romani in Uk si, pe locul trei “Romani CRISS – Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii – Roma Center for Social Intervention and Studies”. Croseul e urmat de upercut: in baza aceleiasi pagini de cautare, la primele trei imagini-exemple oferite de Google cu textul “Rezultate imagini pentru romani” avem: o imagine cu un grup de tigani din Marea Britanie in fata unei carute cu coviltir si o fetita roma, ambele de pe site-ul de la Universitatea din Texas a lui Ian Hancock, descris drept “the official ambassador to the United Nations and UNICEF for the world’s 15 million Romanies and the only Romani to have been appointed to the U.S. Holocaust Memorial Council” (ambasadorul oficial la ONU si UNICEF al celor 15 milioane de romi/romanies din lume si singurul rom/romani numit in cadrul Consiliului Memorialului Holocaustului); si o a treia imagine care prezinta trei domnisoare care predau “tribal bellydance in Oakland” (dans tribal din buric).

Cu alte cuvinte, romanii au ajuns deja, cel putin pe net, tigani. Iar, in urma avalansei mediatice anti-romanesti, in acceptul majoritatii italienilor romanii sunt deja tigani!

Mana Moscovei

Romanii sunt insa catalogati drept tigani constant de catre neprietenii lor. Este cunoscut de exemplu atacul ruso-maghiar pe acest front: Vladimir Jirinovski declara in deceniul trecut ca Romania este un stat artificial locuit de tigani italieni.

Tiganizarea Romaniei de catre Rusia are o istorie indelungata. Puskin, trimisul special al Kremlinului la Chisinau, pentru rusificarea Basarabiei, a scris la vremea respectiva, despre noi, poemul Tiganii, mediatizat de Rusia cu o putere uriasa in toata lumea. Apoi, in anii 1960-70 URSS s-a reluat politica de portretizare a romanilor drept tigani printr-o intensa propaganda “soft”. Celebrul Emil Loteanu, scolit si la Bucuresti si la Moscova, a realizat o serie intreaga de filme propagandistice – Satra, Lautari, O satra urca spre cer, si altele – , in care erau prezentati tigani mitizati care cantau superb in… romaneste. Toate difuzate si premiate international. Unul dintre rolurile principale era jucat de Serghei Lunchevici, un mare violonist din Basarabia, interpret de muzica populara… romanesca. Lunchevici avea si formatia de dans “Fluieras”, finantata imediat dupa 1944 si foarte promovata, cu care mergea in turnee prin URSS si intreaga lume. Miza se punea insa pe dansurile tiganesti ale… moldovenilor si romanilor. Cand a venit comunistul Vladimir Voronin la putere a preluat din zbor mesajul lui Jirinovski, repetand in toate aparitiile sale sintagma “romanii sunt tigani”. Hipnotizati prin intermediul mass media si a armei TV, italienii au reactionat pavlovian.

Mana Budapestei

Multi ungurii, la randul lor, au aceeasi parere despre romani, injurati si cu apelativul “budos olah”. Ian F. Hancock, cercetatorul mentionat mai sus si care se recomanda drept Romani cu descendenta britanica si maghiara, este profesor de Studii Romani la Universitatea din Texas. El incearca sa si probabil reuseste sa convinga multi naivi, inclusiv pe site-ul Universitatii americane, ca “olahii” sau “vlahii” sunt de fapt tigani, de unde ar veni si denumirea limbii Vlax Romani, prezentata ca “un dialect al limbii romane” vorbit de populatia “Vlax/Vlach”. Aici se practica o noua diversiune, prin incercuire si lovire pe la spate, ce are ca menirea sporirea confuziei dintre tigani si romani, stiut fiind ca in Balcani termenul de “Vlahi” desemneaza de fapt romanii. Tara de orgine a “Vlach Romani-lor” este, asadar, Romania.

Si Hancock nu se opreste aici: intr-un studiu intitulat “Lupta pentru controlul identitatii” si promovat de data aceasta pe site-ul Fundatiei Soros Ungaria (www.osi.hu) teoreticianul ideolog ne spune ca “Vlax (Vlach) sunt descendentii acelor populatii tinute in sclavie in statele Valahia si Moldova intre mijlocul secolului XIV si mijlocul secolului XIX”. Acum vine si bomboana de pe coliva romanilor: Descendentii “Vlach”-ilor, tigani care au uitat sa vorbeasca Romani/Romanes pentru ca le era interzis de stapanii lor sunt “Baieshii”. Limba etnica a Baiesilor din America este limba romana, spune Hancock. Iar Baies e, dupa cum trambita Regele Cioaba zilele trecute si…presupusul criminal de la Roma, Romulus Mailat. Adica, ati inteles, Mailat este roman.

Ian F. Hancock, care este si presedinte al “International Romani Union” (in traducere, acordat, ar fi Uniunea Internationala a Romanilor!) ne mai explica ca “rrom, cu pluralul Rroma, este termenul adoptat oficial” de chiar Uniunea sa “pentru a se referi la oamenii de descendenta Romani”/Roma. Totusi, mai spune Hancock – care se descrie drept un Roma britanic si maghiar – “acolo unde populatia Roma are un nume al ei diferit, politica este sa se foloseasca acel nume” – deci sinti, zingaro, tigani, etc.

Insa, intr-un autentic stil orwelian, studiul are, printre altele, si o solicitare apoteotica: “Pentru a schimba aceste lucruri, imaginea tiganilor/gypsy trebuie sa fie deconstruita si o alta mult mai corecta sa fie pusa in loc, in structurile birocratice ca si in manuale. Dintre toate observatiile sale deosebite despre umanitate, H.G.Wells avea dreptate cand spunea ca “istoria omenirii devine din ce in ce mai mult o cursa intre educatie si catastrofa”.

Concluzii/Solutii:

1. Inapoi la realitate: Se impune declansarea unei campanii internationale culturale – fara impostori – de tipul celei concepute de Nicolae Iorga si guvernele interbelice pentru definirea si impunerea valorilor romanilor in spatiul Europei.

2. Apoi, daca denumirea tiganilor in Europa este Zigeuner in germana, Gypsy in engleza, Gitan in franceza, Gitano in spaniola, Cigány in maghiara, sau Zingaro in italiana, de ce am impune noi schimbarea oficiala a cuvantului tigan, cand chiar majoritatea tiganilor se gratuleaza cu acest apelativ? Daca insa acesta pare sa aiba conotatii peiorative, solicitam, in spiritul bunei conlocuiri, sa fim si noi intelesi ca nu vrem ca roman sa capete nuante similare. Asadar propunem sa fie adoptat un cuvant intrat in circuitul international prin intermediul limbii engleze: Gypsy.

De altfel, chiar si Apelul lansat zilele acestea Romei de catre organizatiile tiganilor din Romania este titrat in presa straina drept un “Appeal to Stop Anti-Gypsyism”, nu anti-Roma, care ar suna si extrem de caraghios: ”Un apel catre Roma de oprire a actiunilor anti-Roma”.

Daca reprezentantii de drept ai tiganilor din Romania – si nu maghiarul George Soros si grupurile sale de interese – vor cadea de acord sa purtam un dialog cinstit, aceasta este o propunere pe care le-o vom infatisa.

3. Cu toate nemultumirile de rigoare si protestele zgomotoase care vor fi generate este imperios necesara revocarea obligativitatii folosirii inventiei rom/roma/romani in documentele oficiale ale Statului Roman, eliminarea ei acolo unde se mai poate si pastrarea cuvantului tigan (un parlamentar se gandise sa il scoata si din DEX!) sau a altui termen acceptabil atat pentru minoritatea in cauza cat si, evident, pentru majoritate.

Pana la urma denumirea de “tigan” nu capata nuante peiorative decat atunci cand cei care o poarta fac fapte reprobabile.

Si, daca apucam sa hacuim limba ce ne vom face cu opere ca “Tiganiada” lui Ion Budai Deleanu, “La Tiganci” de Mircea Eliade sau “Mica tiganiada” a romanilor frumosi si furiosi care invie chiar si din cenusa…

ANEXE

1. AFACEREA INCLUZIONATORILOR DE ROMI: sute de milioane de euro pentru Deceniul Soros de Incluziune a Romilor

I-a intrebat cineva pe tigani daca vor sa fie “incluzionati”? * Integrarea romilor si dezintegrarea romanilor

Problemele minoritatii tiganilor din estul Europei au fost remarcate aproape imediat dupa caderea comunismului. Extinderea Uniunii Europene a facut, normal, ca problemele tiganilor sa devina probleme comunitare.

Nu aceeasi este si parerea Magdei Matache, director la Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii (Romani CRISS), asociatie care a incasat, intre anii 1994-2007, 350.000 de euro si 730.000 de dolari SUA pentru proiectele desfasurate. Matache, citata de Evenimentul Zilei, sustine ca solutia „problemei rromilor” nu consta doar in acordarea unei asistari sociale, ci in integrarea lor in societate. „Incluziunea sociala a rromilor nu s-a facut in Romania. Problema rromilor romani e, in primul rand, problema Romaniei, si apoi a Europei”, declara aceasta pentru cotidianul citat. Incluziunea, termen ce ar vrea sa insemne includerea, este insa, conform DEX, cu totul altceva, respectiv: “INCLUZIÚNE, incluziuni, s.f. 1. Particulă de metal străin conţinută în masa unui corp solid. ♦ Defect de fabricaţie al unei piese, datorat prezenţei unor incluziuni (1) sau unor particule metalice izolate în masa ei”. Cuvantul a devenit “la moda” dupa ce s-a lansat la Budapesta “Deceniul de Incluziune a Romilor”. Ideea acestui proiect de amploare pentru tigani a luat nastere in anul 2003, cu ocazia conferintei “Romii intr-o Europa care se extinde: Provocari pentru viitor”, “o initiativa regionala inspirata de George Soros”, dupa cum se prezinta pe site-ul Fundatiei Soros Romania. Decada a fost initiata in cursul conferintei de presedintele Open Society Institute – New York, George Soros si presedintele de atunci al Bancii Mondiale, James Wolferson.

Integrarea romilor si dezintegrarea romanilor

Nimeni nu i-a intrebat insa pe tigani daca vor sa fie “incluzionati”. Daca ar fi sa urmarim legislatia UE – conform careia si intreprindem acest demers de aparare a romanismului – tiganii trebuie sa se bucure de dreptul de a-si prezerva propria identitate. Daca aceasta este cea nomada si traiul liber, cum poate fi considerata integrarea/incluziunea lor – practic o integrare fortata in masa -, o optiune democratica pentru care se cheltuiesc zeci de milioane de euro anual? Aceasta dovedeste de fapt ca scopurile acestui program de anvergura sunt cu totul altele: nu integrarea romilor ci, in cazul nostru, dezintegrarea romanilor.

In programul Soros au intrat la comanda Romania lui Ion Iliescu si Adrian Nastase, Bulgaria, Ungaria, Croatia, Republica Ceha, Slovacia, Macedonia si Serbia care au adoptat prima declaratie comuna in care s-au angajat sa imbunatateasca conditiile de viata ale tiganilor.

Este foarte greu de spus care sunt banii alocati pentru Decada, semnaleaza Divers.ro. Intr-un interviu acordat agentiei de presa Mediafax, George Soros a declarat ca organizatiile pe care le finanteaza vor cheltui, in total, pentru programele si initiativele Decadei, in jur de 70 de milioane de dolari. Sursa principala de finantare ar trebui sa fie insa bugetele nationale, opina Divers.ro. Una dintre putinele intiative de implementare a Deceniului de incluziune despre care se stie exact ce buget are este Fondul pentru Educatia Rromilor (Roma Education Fund). Creat in decembrie 2004, REF are la dispozitie circa 42 de milioane de dolari (bani obtinuti de la diversi donatori), din care 5-6 milioane vor fi trase anual pentu finantarea programelor de imbunatatire a nivelului de educatie a rromilor, informeaza Asociatia de Investigatii Media in Balcani. Pentru anul 2007 Roma Education Fund a alocat 2.722.000 de euro pentru proiecte care sa sprijine educatia tiganilor din Romania.

Romania a aprobat in anul 2001 Hotararea de Guvern 430 privind Strategia de Imbunatatire a Situatiei Romilor, iar Mariea Ionescu, presedinta Autoritatii Nationale a Romilor (ANR), s-a plans permanent ca fondurile alocate de guvern pentru indeplinirea Planului general de masuri sunt aproape inexistente. “Alocarile bugetare romanesti au constituit numai contributii la programele PHARE ale Comisiei Europene” declara Mariea Ionescu, pentru Transitiononline. Insa fondurile au fost substantiale: in 2001 Phare a furnizat 7.000.000 euro si Guvernul Romaniei 1.330.000; in 2002 Phare a furnizat 6.000.000 euro si Guvernul Romaniei 1.600.000; in 2003 Phare a furnizat 9.000.000 euro si Guvernul Romaniei 2.300.000; in 2004 Phare a furnizat 8.500.000 euro si Guvernul Romaniei 1.000.000.

Cum fura ungurii pozitiile tiganilor

De-a lungul anilor s-a observat insa ca responsabilii de fonduri si acaparatori ai “marcii“ minoritatilor, in loc sa fie cei mai defavorizati, tiganii, au fost ungurii. Pe langa faptul ca maghiarii au fost cei care au ocupat constant pozitiile de conducere ale Departamentului Guvernului pentru Relatii Interetnice si ale celor pentru minoritati din cadrul ministerelor si altor agentii guvernamentale, administrand si fondurile acordate, un alt caz este cel al Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. CNCD a fost infiintat chiar in baza Strategiei de Imbunatatire a Situatiei Romilor, elaborata in 2001, in care se prevedea “includerea de reprezentanti ai romilor in aceasta structura”. Din componenta Colegiului Director fac parte urmatorii: Csaba Ferenc ASZTALOS, Corina Nicoleta COMSA, Dezideriu GERGELY, Istvan HALLER, Gheorge IONITA, Dragos Tiberiu NITA, Anamaria PANFILE, Paula Roxana TRUINEA, Ana Monica VASILE, conform site-ului CNCD. Dupa cum se observa, din 9 membri 3 sunt de etnie maghiara, deci 33%. Aceasta cu toate ca procentajul de unguri in Romania este de 6,6%, conform recensamantului din 2001 aflat pe site-ul MAE. Ca atare, pentru a se respecta acest procent, in cadrul Colegiului Director al CNCD ar fi putut fi permisa prezenta unui singur cetatean roman cu ceva origini maghiare. In lipsa de reprezentant, Romani Criss l-a desemnat pe maghiarul Istvan Haller, care este si co-presedinte al Ligii Pro-Europa impreuna cu Smaranada Enache, sa reprezinte si romii.

Strategie defectuoasa: discriminarea pozitiva se intoarce impotriva tiganilor

Tot in cadrul aceleeasi Strategii guvernamentale pentru romi s-a elaborat si baza pentru asa-numita “discriminare pozitiva”. Astfel, la capitolul D. Sanatate, Punctul 8, se cere: “Cresterea numarului de cadre medicale provenite din etnici romi, prin alocarea de locuri speciale pentru studentii romi in invatamantul medical de stat”. Si, la Capitolul H) Educatie, se stipuleaza, printre prioritati: “7. Adoptarea de masuri legislative in sprijinul romilor, in scopul acordarii de facilitati in domeniul educatiei pentru romi si din perspectiva promovarii romilor in posturi ale administratiei scolare (directori de scoli si inspectori scolari). 8. Acordarea in continuare de facilitati si de locuri subventionate speciale pentru tinerii romi care doresc sa urmeze colegii universitare si facultati. “ Si, la punctul 11: “Stimularea accesului la educatie prin asigurarea gratuit a unei mese pentru toti elevii din ciclul primar si secundar” – (Asta ca sa aflati cand si cum s-a hotarat de fapt “Cornul si laptele”). In tot cazul, revenind la masura facilitatiilor acordate in invatamentul superior de stat, respectiv desemnarea unor locuri speciale pentru romi, se observa ca aceasta provoaca de fapt serioase probleme in dezvoltarea naturala a tinerilor tigani si se intoarce chiar impotriva minoritatii favorizate. Astfel, s-a relevat ca, pe langa dezinteresul constatat pentru ocuparea acestor locuri rezervate, tinerii romi, lipsiti de spiritul competitiei, nu reusesc sa se ridice la inaltimea asteptarilor creandu-se practic, din start, un handicap major care poate duce apoi la abandonarea studiilor.

Pe langa aceasta, masura este anti-democratica si discrimineaza majoritatea, prin blocarea accesului la educatie in mod echitabil al tuturor tinerilor, indiferent de sex, rasa sau altceva.

ANEXA 2. Romanii si romii in viziunea unui “Consilier Superior” la Agenţia Naţională pentru Romi

Degenerarea terminologiei romi/romani este luata in bascalie, pe site-ul Agentiei de Monitorizare a Presei (al ofiterului de presa Mircea Toma) de Dan Oprescu, un fost turnator al Securitatii si membru de baza al Grupului pentru Dialog Social, deconspirat de presa si CNSAS, dar pripasit in continuare la Guvern, Oficiul National pentru Romi (vezi site-ul http://www.rroma.ro/romanian/ – o alta dovada a generalizarii confuziei)

Iata ce ne spune Oprescu, “la misto”, in textul de mai jos: “Romanii (de data aceasta este vorba de natiunea romana – nota ACM) sunt o inventie relativ recenta; mai exact, pe la mijlocul secolului al XVIII-lea, cativa intelectuali …au creat cuvantul roman…”

Cu alte cuvinte, de ce n-am crea si noi, tiganii, un nou cuvant, asemanator?

“Dan Oprescu

doctor in filosofie … sa nu creada strainii ca sintem tigani!

(Note despre o anumita prostie nationala)

Cam de un veac si jumatate, pare sa se fi instalat in imaginarul nostru colectiv o spaima aproape unanima: sa nu creada “lumea” (i.e.: strainatatea, Europa, civilizatia, ungurii etc.) ca romanii sint tigani (sau altfel spus, sa nu se creeze, Doamne fereste!, vreo confuzie intre termenii de roman si rom). Chestiunea reflecta, pe de o parte, nesiguranta identitara romaneasca, iar pe de alta parte imensa noastra capacitate de a plamadi mituri, ideologii care sa reprezinte compensatii “morale” pentru sirul nesfirsit de frustrari economice, geopolitice, militare, culturale s.a.m.d., frustrari pe care trebuie sa le induram zi de zi, ceas de ceas si in proportie de masa.

Romanii – precum multe alte natiuni moderne — sint o inventie relativ recenta; mai exact, pe la mijlocul secolului al XVIII-lea, citiva intelectuali grupati in ceea ce se va fi chemat mai tirziu Scoala Ardeleana, au produs romanismul, si au creat cuvintul roman, spre a arata lumii intregi ca “noi” nu sintem doar niste serbi, niste iobagi, niste sclavi, niste rumini, ci ca ne si tragem din neamul imparatesc al romanilor, neam care odinioara a stapinit “intreg Pamintul”. Tehnologia de producere a cuvintului a fost pe cit de simpla, pe atit de ingenioasa: s-a luat o oarece vorba (rumin, care nu inseamna altceva decit taran), s-a trecut o litera intr-alta (“u” in “o”), iar apoi a inceput delirul (bazat, totusi, pe un fapt incontestabil: caracterul in genere latin al limbii noastre). Povestea nu este unica in zona aceasta, a Europei Central-Rasaritene (sau, cum a spus Fernand Brodel, in “partea cea rea a Europei”), pentru ca la fel vor fi facut si altii (ungurii, slovacii, ucrainienii etc.), si tot sub influenta intelectualilor “uniati” (la noi, asa-numitii greco-catolici), care studiasera la Universitatea Sapienza din Roma. Evident, bietii carturari ai Scolii Ardelene nu si-au imaginat ca mai exista, prin Europa, o etnie cu un nume periculos de apropiat de cel inventat de ei: romii, cunoscuti indeobste drept tigani.

In conditiile in care romanii nu au, si nici nu au avut niciodata, o parere foarte buna (sau macar una foarte hotarita) despre ei insisi, a fost numai foarte firesc sa se ajunga la situatia in care s-a negat existenta romilor, sub pretextul ca acestia nici nu ar fiinta; in schimb, existau, pe de o parte, romanii, urmasii Romei imperiale (si, implicit, si a celei republicane), si tiganii, pe de alta parte, o etnie in principiu de sub-oameni (doar asa se putea explica indelungata perioada de sclavie – poreclita si robie — , de peste 500 de ani numai in Tarile Romane, adica in Rasaritul si Sudul actualei Romanii), dar careia i se pot recunoaste anumite calitati secundare, cum ar fi talentul muzical, pitorescul etc.

Mai tirziu, in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, s-a inventat pina si o litera noua: a din a, odata cu trecerea de la alfabetul kirilic la cel latin (oarecum in maniera in care, dupa Decembrie 1989, s-a inventat cuvintul ‘rrom’). In definitiv, a continua sa scriem cu litere kirilice ar fi fost rusine mare, da’ mare de tot.

Prima perioada comunista a Romaniei, cea de pina la moartea lui Stalin, a adus cu sine si o anumita (re-)slavizare a ortografiei oficiale; astfel, s-a renuntat la i din a, iar numele tarii era Republica Populara Romina, sau, pe scurt, Rominia. Mai tirziu, in perioada embrionara a comunismului national (sau, mai bine spus, a national-comunismului), perioada lui Dej, a fost reintrodus (pe monezi, bancnote etc.) a din a, lucru ce a fost, apoi, continuat pe toata durata perioadei ceausiste (si subzista si in prezent). Dupa 22 decembrie 1989, Academia Romana a initiat procesul remitologizarii latinist-moderate a ortografiei oficiale, cu numeroase cazuri de inadecvare hazlie; aceasta “reforma” nu face, insa, obiectul rindurilor de fata.

Dupa 1970, Ceausescu, prin Ministerul de Externe, a inceput o veritabila campanie internationala pentru a schimba denumirea tarii noastre, asa cum apare ea in felurite limbi straine (Roumanie, Rumania, Rumanien, Rumunsko, Rumunia etc….), in sensul renuntarii la “u” in favoarea lui “o”, resimtit ca fiind mai imperial, deci mult mai potrivit cu ambitiile lui Ceausescu, ce se socotea urmasul lui Burebista si prietenul Sahinsahului. Nu a reusit sa faca asa ceva, decit – partial – in englezeste, si asta numai datorita americanilor, care la ONU (dupa ce vor fi zimbit la auzul cererii diplomatilor nostri), isi vor fi spus; “De ce nu? Daca ei o vor…”, si asta s-a si intimplat. Mai conservatori (si, s-ar cuveni adaugat, cu mai mult bun-simt), britanicii au incercat sa ne convinga sa renuntam la nastrusnicia cu Romania, dar fara succes; in orice caz, pina in zilele noastre, unele reviste britanice (ca, de pilda, “The Spectator”) utilizeaza consecvent grafia “pre-ceausista”, cea cu Rumania. De altminteri, in perioada dintre cele doua razboaie mondiale, si tot in America, si-a facut loc, in citeva ocazii, grafia de tranzitie Roumania, reprezentind un soi de compromis intre grafia frantuzeasca si cea britanica.

Pe cind Teodor Melescanu era ministru de externe intr-una dintre primele guvernari iliesciene, a produs un document (sub forma unui Memorandum – vestitul cu nr. H(03)/169 si nr. 5/390/NV din 31 Ianuarie 1995 — insusit de catre Primul Ministru Nicolae Vacaroiu, prin care se propunea utilizarea consecventa a termenului de tigani si evitarea, la fel de consecventa, a celui de romi, pentru a nu crea cine-stie-ce confuzii in cercurile internationale; iata citeva citate caracteristice – inclusiv pentru agramatismul autorilor — din acest document: “Confuzia care se creeaza, in special la nivelul opiniei publice internationale este si o posibila identificare a romanilor in general cu membrii acestei etnii. Ea a fost initiata si intretinuta in asociere si in urmarirea acelorasi obiective cu unele ‘teorii istorice’ ungare si austriece care prezinta pe romani ca tragandu-se din tiganii adusi de romani in timpul ocupatiei Daciei, precum si numeroasele stiri, relatari si imagini in presa si mijloacele audio-vizuale de informare in masa internationale din ultimii ani, privind tiganii din Romania aflati prin Europa in ipostaze negative.” Finalul documentului este aproape apoteotic: “Avand in vedere confuziie create la adresa poporului roman si a Romaniei, a romanilor in general, prin folosirea in loc de cuvintele ‘tigan’, ‘tigani’, ‘tiganesc’ a termenilor de ‘rom’, Roma’, ‘Romani’, ‘roman’, ‘romanis’ apare ca evidenta necesitatea ca organele oficiale romane sa foloseasca terminologia utilizata in conventiile si documentele internationale ale ONU, Consiliului Europei si OSCE: tigan – in limba romana, gipsy – in limba engleza, gitan/tsigane – in limba franceza, tsigan – in limba rusa, zigeuner – in limba germana, zingaro – in limba italiana, gitano – in limba spaniola, etc.” Dupa cum precizeaza o Nota MAE din anul 2000, “reactia liderilor tigani a fost extrem de violenta, motiv pentru care s-a ajuns la un compromis, respectiv folosirea cuvantului ‘rrom’ pentru a se evita confuziile etimologice.”

Abia ministrul de externe Petre Roman, in Februarie 2000, a produs un contra-Memorandum (nr. D2/1094 din 29.02.2000), insusit de catre Primul Ministru Mugur Isarescu, potrivit caruia, totusi, romilor nostri sa li se spuna, de preferinta, romi, in paralel cu utilizarea si a altor formule (precum: Roma/Gypsies, Roms/Tsiganes, Roma/Sinti, romi/tigani), in conformitate cu anumite prevederi ale unor organisme internationale. Totodata insa, mai multe documente oficiale ale MAE subliniaza raspicat faptul ca doar presiunea societatii civile a facut sa se renunte la Memorandum-ul lui Melescanu: “Sub presiunea reprezentantilor unor asociatii de tigani (‘Romani Criss’, ‘Aven Amentza’, ‘Partida Romilor’, ASTRA-SATRA) si a organizatiilor internationale (Consiliul Europei, OSCE s.a.), Ministerul Afacerilor Externe este pus in situatia de a-si reconsidera pozitia fata de recomandarea utilizarii in documentele oficiale a termenului de ‘tigan’.” Nimic (nici chiar minciuna) nu este de lasat la o parte daca e in pericol insasi natiunea; citez, din acelasi document MAE (sublinierea apartine autorilor textului): “Mentionam totodata ca in actualele pasapoarte ale cetatenilor romani apare la rubrica ‘cetatenie’ cuvantul ‘rom’, ceea ce duce la confuzii regretabile pentru identitatea cultural-istorica atat a romanilor, cat si a tiganilor.”

Tot Memorandum-ul lui Petre Roman contine si urmatorul pasaj, deosebit de semnificativ: “MAE se declara fidel respectarii dreptului fiecarui grup la auto-identificare, drept consfintit in documentele internationale la care Romania este parte (Conventia-cadru pentru protectia minoritatilor nationale) si in legislatia interna (Legea recensamantului).”

In definitiv, este limpede ca romilor le putem spune oricum (ingerasi, de pilda); daca realitatea nu se va schimba, intr-o perioada rezonabila de timp, daca romii de la noi vor ramine asa cum sint ei acum – atunci pina si vorba ingerasi va deveni ceva peiorativ; cam asa se va fi intimplat, dupa 1950, cu succesivele denumiri “politically correct” date negrilor in SUA …

Actualmente, cu majora exceptie a lui Lucian Boia & Co. (aici se includ nume precum cel al lui George Voicu), nimeni nu pare sa mai puna sub semnul intrebarii normalitatea denumirii poporului si a tarii, desi cred ca n-ar strica asa ceva, macar in calitate de bijbiiala, daca nu chiar de studiu serios.

A scrie cuvintul ‘rom’ in grafia sui generis de ‘rrom’ este inca o dovada a (limitelor) imaginatiei romanesti actuale; desigur, autorii acestui declarat “compromis” nu au intrevazut hazul caragialesc al acestui nou termen. Evident, ar fi de prisos sa se mentioneze ca, in afara de complexele romanilor, nu exista nici o alta motivatie (istorica, lingvistica, etimologica etc.) pentru a utiliza ‘rr’. Iar aceste complexe sint ceva cu un caracter ideologic apasat.

Vreme de mai bine de trei ani de zile m-am invrednicit sa fiu seful Oficiului National pentru Romi, din cadrul fostului Departament pentru Protectia Minoritatilor Nationale; cartea mea de vizita, in englezeste, preciza faptul ca aveam functia de Head of National Office for Roma. De unde si destule confuzii, cele mai multe amuzante; era, de pilda, ceva obisnuit sa mi se ceara “vize pentru Roma” (aici, Roma era luata in sensul de capitala a Italiei, de sediu al Sfintului Scaun etc.…). Pe aceeasi carte de vizita, pusesem sa se scrie si faptul ca apartineam de Government of Rumania, iar multi colegi de la Guvern credeau ca, pur si simplu, s-a gresit; ei bine, nu se gresise defel!

Bucuresti, 21 Ianuarie 2001″

Civic Media

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

18 Responses to “Cum s-a revenit la normalitatea TIGAN in loc de ROM. O munca de trei ani, inceputa de Civic Media si continuata de “zurlii” Iulian Urban, Victor Roncea si altii. Boc rastoarna carul lui Roman, Plesu si Baconschi. Urmeaza homosexualii”

 1. […] Cum s-a revenit la normalitatea TIGAN in loc de ROM. O munca de trei ani, inceputa de Civic Media si… Mon Dec 06, 2010 2:56 am Totul a pornit de la un studiu al Civic Media, pe care il reproduc integral mai jos, din 7 noiembrie 2007, intitulat Romania in plin razboi axiologic: cum au devenit romanii romani/romi/tigani, in care se sustinea un DEMERS PENTRU PROTEJAREA IDENTITATII NATIONAL. Mai multi senatori si deputati au inteles gravitatea apelului de acum trei ani […] […]

 2. Clujeanul says:

  “-Chestia cu copiii care ar fi “corupţi” la vederea homosexualilor e cea mai cretină dintre toate. În societăţile în care astfel de dezbateri sunt, pur şi simplu, desuete nu a crescut nici numărul de gay, nu a scăzut nici rata natalităţii, iar de familii homosexuale dezorganizate, care să-şi bată copiii adoptaţi încă nu am auzit.”

  Auzi la el…adica noi, cei care nu vrem sa acceptam pe homalai in jurul nostru, suntem atat de inculti, atat de obtuzi, atat de prosti, incat nu vedem cat este de buna aceasta “diversitate” a tot felul de asa-zise minoritati cu “valorile” aferente lor.
  In numele asa-zisei diversitati, ar trebui sa nu mai luam in calcul Cele 10 Porunci…Dumnezeu nu exista, totul este manipulare !
  E propaganda homo pe fata.Deci acest individ este homosexual!
  Halal ziarist….

  “- Ar trebui să vă pese mai mult de ce se întîmplă în mintea voastră atunci cînd auziţi cuvintele “ţigan” sau “homosexual”. Şi să-l trageţi de urechi pe Urban pentru un astfel de discurs, pentru că vă face de rîs.”

  Huh, din contra, ma bucur cand cineva ca senatorul ia atitudine astfel incat, ma impulsioneaza si pe mine sa iau atitudine.
  Si oare ce anume ar trebui sa fac cand aud cuvantul tigan si homo ?
  Poate ne da acest individ,pardon, jurnalistul-homo, cateva indicii pretioase.

  Mi`e greata, simt ca vomez …

 3. Clujeanul says:

  “Homosexualii sunt pentru societate ceea ce broaştele sunt pentru un ecosistem ”
  Nu vreau broaste langa mine, ca pe urma vin serpii …
  Homosexualismul este o boala psihica aproape incurabila, veche “de cand lumea” ( chiar Freud a spus`o in primele sale teze) si o boala a sufletului.

  “Numesc societate sănătoasă una bazată pe principii şi instituţii ale democraţiei liberale, care se raportează la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului ca reper moral şi juridic, cu instituţii funcţionale şi transparente, cu leadership responsabil.”
  Aici, domnu` Roncea, ne`a prins.Astia de la Drepturile Homului sunt cei mai in masura sa ne dea lectii si exemple de moralitate.

  Dupa cum spuneam: acest individ este bolnav.

 4. karmapolice says:

  Chestia cu copiii care ar fi “corupţi” la vederea homosexualilor e cea mai cretină dintre toate. În societăţile în care astfel de dezbateri sunt, pur şi simplu, desuete nu a crescut nici numărul de gay, nu a scăzut nici rata natalităţii, iar de familii homosexuale dezorganizate, care să-şi bată copiii adoptaţi încă nu am auzit.

  NO SHIT???Daca intr-unul din serialele simpatice pe care le urmaresc copiii mei GOSSIP GIRL apare un pusti de fo 20 de ani care este gay si vine acasa cu prietenul lui si parintii il sprijina..ce intelege baiatul meu de 15 ani?Ca e ok sa fii gay ca uite ca parintii aluia nu-i fac nimic(nu ma refer la copilul MEU, ci la orice adolescent ce priveste seriaele de genul).Incurajarea homosexualitatii ii indeamna pe cei ce sint curiosi sa exploreze si apoi sa se perverteasca pentu ca e homosexualitatea decit distrugerea fizicului si pervertirea sufletului?
  Un copil crscut poate bine dpdv material intr-o familie gay va crede ca e NORMAL sa fii gay, si poate va deveni curios sa exploreze aceasta cale.
  Si pe urma de ce trebuie eu sa vad scirboasa lor de GAYPARADE?
  Imi aduc aminte ca intr-un an la Ierusalim i-au luat cu pietre…oh yes!

 5. Donkeypapuas says:

  Cum poţi vorbi aşa de Emil Loteanu? Dumneata ai văzut filmul Lăutarii (varianta originală, cea filmată în româneşte)? Dacă l-ai fi văzut ai fi ştiut că eroul principal era îndrăgostit de o ţigancă. E un film şi despre lăutari, şi despre boierii români şi cei ciocoiţi şi despre haiducie şi dspre ocupanţi. Unul dintre cele mai bune ale cinematografiei ROMÂNEŞTI. Îl găseşti pe torrenţi dacă nu îl afli în altă parte.

 6. VR says:

  Tocmai asta e ideea: un film foarte bun din care reiese ca in Basarabia e “raiul tiganilor”. Care vorbesc romaenste. Deci romanii sunt tigani. Ce e asa de greu?

 7. alt cititor says:

  V.R. :’…Deci,romanii sunt tigani.Ce este aşa de greu ?’

  Stimate d le Roncea,probabil glumitzi cu -romanii sunt tigani- !
  Sa nu se ıntzeleaga greşit,nu am nimic cu etnia tziganeasca,dar cred ca este o greşeala la mijloc !!!

 8. VR says:

  Asta era concluzia filmului pentru un spectator strain.

 9. anamaria says:

  Confirm cele spuse de domnul R in privinta concluziei unui spectator strain.
  Golgota Romaniei si Basarabiei tradusa in engleza,franceza,spaniola,germana,etc…inainte de romanta “boierului cu tiganca” este calea Dreapta.
  Mai intai si mai intai SA SE STIE DE GOLGOTA din/in tara si in afara ei!

 10. Anton says:

  “Clujeanul”-un paranoic care crede ca numai el este clujean in lumea asta. Si eu sunt clujean si homosexual in acelasi timp. Si ca mine sunt mii de oameni.

  Ura voastra contra homosexualilor (ma refer si la alti homofobi de aici) se datoreaza in primul rand ignorantei voastre totale. De cand nu ati mai citit lucrari moderne de psihologie ca sa va informati corect?

  Individul care invoca faptul ca fiul sau ar putea vedea baieti de 20 de ani care traiesc impreuna ar trebui sa inteleaga ca orientarea sexuala nu este pe alese, ci este un dat in fiecare caz uin parte. Daca ti-e greata de broaste nu trebuie sa fi obligat sa mananci broaste; daca nu-ti plac femeile nu trebuie sa te culci cu ele. Fiecare om are dreptul la fericirea personala! Voua va lipseste dictatura, cum vad! Aveti nevoie iar de vreun tatuc ca Ceausescu, care sa va bage la puscarie daca nu faceti ce ordona el.

  Aceste postari homofobe denorta gradul de analfabetism caracteristic pentru societatea noastra romaneasca. Eu cunosc homosexuali din Romania care sunt pur si simplu ingroziti ca parintii lor sau prietenii lor ar putea afla de ei!

  A fi homosexual in Romania este ingrozitor nu atat pentru ca romanii ar fi din nastere un popor barbar sau idiot, ci pentru ca poporul roman este mentinut intr-o stare de dezinformare continua.

  Ati face mai bine sa incetati sa-i mai condamnati pe homosexuali. Nu de alta dar multi dintre voi nici nu stiti ca ii condamnati de fapt pe copiii vostri, pe rudele voastre, chiar pe prietenii vostri de care nu stiti nimic. Cat despre tapajul cu crestinismul, cunosc bine situatia!
  Pe de o parte voi laudati religia pentru ca recomanda iubirea crestina, iar pe de alta parte voi practicati ura crestina.

 11. Anton says:

  Simt nevoia sa revin, intrucat sunt foarte indignat de gradul de ura crestina pe care il constat aici. Citez:

  “NO SHIT???Daca intr-unul din serialele simpatice pe care le urmaresc copiii mei GOSSIP GIRL apare un pusti de fo 20 de ani care este gay si vine acasa cu prietenul lui si parintii il sprijina..ce intelege baiatul meu de 15 ani?Ca e ok sa fii gay ca uite ca parintii aluia nu-i fac nimic(nu ma refer la copilul MEU, ci la orice adolescent ce priveste seriaele de genul).”

  Bineinteles ca asta trebuie sa inteleaga copilul tau daca traieste intr-o tara civilizata. Daca nu, atunci omoara-l in bataie! Ca voi atata stiti!

  Daca nu ati fi total inculti ati sti ca exista o lunga istorie a asa-ziselor tratamente aplicate homosexualilor, pornind de la “trepanari ale craniului si interventii pe creier” si pana la “terapii aversive” cu vomitive si socuri electrice date baietilor cand li se prezinta imagini masculine si cu injectii de testosteron ca sa stimuleze erectia lor cand li se prezinta imagini de femei goale. Si la ce rezultate au dus? La cresterea numarului sinuciderilor! Pentru ca orientarea sexuala nu se schimba “ca chilotii” cum cred dobitocii!

  Nici dumneata nu poti deveni peste noapte homosexual daca nu esti!

  Deci, daca baiatul dumitale de 15 ani este heterosexual, atunci a vedea o pereche de homosexuali fericiti nu-l va schimba. Iar daca este homosexual, a vedea perechea respectiva poate sa-l incurajeze numai sa fie sincer, sa nu minta!

  Mai departe alta idiotie:

  “Incurajarea homosexualitatii ii indeamna pe cei ce sint curiosi sa exploreze ….”

  Asa crezi dumneata ca se “fac ” homosexualii? Prin “incurajarea homosexualitatii”?

  Mare prostie! Daca ar fi asa, atunci si heterosexualitatea s-ar face prin incurajarea heterosexualitatii”!

  Cu ce te-a schimbat pe dumneata faptul ca ai vazut homosexuali? Ai devenit si dumneata unul din ei?

  “si apoi sa se perverteasca pentu ca e homosexualitatea decit distrugerea fizicului si pervertirea sufletului?”

  Ma scarbeste nivelul vostru de incultura. Nici Leonardo da Vinci si nici Michelangelo nu si-au distrus fizicul si nu si-au pervertit sufletul prin faptul ca au fost homosexuali.

  As caracteriza nivelul discutiilor voastre aici ca fiind mai jos de genunchiul broastei, cum zicea Creanga. E nivel de prostalai!

 12. anamaria says:

  Anton te rog citeste cateva informatii legate de homosexualitate dintr-o perspectiva medicala diferita de cea clasica…depasita de mult!
  Voi scrie direct in engleza pentru a pastra intact continutul(nu pentru ca nu stiu sa traduc).Consider deci ca postarea in original nu lasa loc de interpretari.

  Medicul respactiv se numeste Ryke Geerd Hamer si a dezvoltat ceea ce el numeste German New Medicine(GNM:www.learninggnm.com).
  Nu este necesar sa fii de acord cu ceea ce spune el dar este drept sa cunosti toate informatiile pentru ca mai apoi sa poti decide pentru tine insuti…pe care si de ce le alegi.

  Pe scurt(spatiul nu imi permite si blogul este unul social):
  ECTODERMUL=cortex cerebral=cea mai “tanara parte a creierului uman si cea mai diferentiata ca functii pe care le indeplineste.
  LUPUL(totem dacic)este considerat a imita “viata umana”.In alte zone ale lumii LEUL.Romania le are, metaforic spus,pe amandoua(moneda nationala..inca leu).
  Uite ce am gasit:

  “The cerebral cortex is the youngest part of the brain and the one which is most differenciated.All more advanced social occurences within a pack,heard,or familiy have been programmed into that part of the brain.With GNM we get a much better understanding of most of these relations.Wee see with amazement that even a lifelong conflict activity,as we see for example,with the “second wolf”-phenomenon,is a significant factor of a group social structure,i.e,in the ectoderm Mother Nature uses “disruptions” of a natural biological process(in reality a meanigful one) for the benefit of the advanced social functioning of the group.
  ….Special programs became now parts of the SURVIVAL PROGRAM FOR THE WHOLE PACK.”
  Sexuality as well as the distinction between male and female(both cortically and hormonally play a significant role in the cerebral cortex”……
  ….
  Homosexuality:General remarks about this:In the wolf pack the alpha wolf is the boss.The other male wolves,which were all defeted by the alpha wolf,are gay,including the constellated wolves.Apart from those how were defeated by the boss(“boss gay”) or the father(“father gay”),there are wolves who were defeted by the alpha female or the mother(“mother gay”=oedipal).This kind of gay devotedness and obidience differs from the usual affection of an animal or a human toward the mother.
  “Gay” in this context means that the defeted wolf will not seek revenge at his first opportunity but,on the countrary,that he will be deeply devoted to the “alpha”(male or female)for the rest of his life.THE SAME APPLIES TO HUMANS as well as to the Oedipus(=”mother gay”).This is THE BIOLOGICAL CONFLICT secret behind the functioning of a wolf packs and EXTENDED HUMAN FAMILIES.
  If the decrease of testosterone or a total deficiency is caused by active loss conflicts-without territorial conflicts-then speak of asexuality.
  If,however,the testosterone decrese is due to an active territorial conflict,this is what refer to homosexuality”.

  Este mai mult de citit si, de ce nu, de inteles..in masura in care fiecare isi doreste sa stie.Aici sunt un tip de informatii.In alte parti vei gasi altele.Nu-i necesar sa fii in domeniu pentru a intelege.

  Ce vreau sa spun cu toate astea?
  Simplu…nu te poti simti discriminat daca stii despre ce este vorba.
  Rugamintea mea este ca inainte de toate SA VREI SA STII CU ADEVARAT.

  O societate normala nu poate fi bazata fundamental pe oameni aflati in profund conflict emotional.
  Ca nu e drept si nici sanatos!
  Uita-te te rog in jur si raspunde-ti singur si onest la intrebarea:”Pai tu in care societate traiesti?Eu mi-am raspuns.
  Putem incerca(nu neaparat si reusi)sa ajutam pe cei in suferinta(conflict emotional de orice tip..inclusiv cel de care amintesc mai sus)daca ei asta vor.Fara participare lor activa nu se poate!

  Multumesc anticipat pentru atentia ta.

 13. […] in loc de “romi”. Am prezentat acest episod in studiul Civic Media din 2007 – Cum au devenit romanii romi (raspuns: prin grija lui Petre Roman, Andrei Plesu si George Soros). Reiau acest pasaj pentru a […]

 14. VR says:

  Daca tacea filosof ramanea

 15. alex says:

  Sa speram ca isi va schimba parerea cu privire la promulgarea legii…

 16. […] curând guvernul a aprobat revenirea la denumirea de ţigan în loc de rrom pe considerentul confuziei create la nivel internaţional în ultimii 20 de ani. […]

 17. […] 4.) Cum s-a revenit la normalitatea TIGAN in loc de ROM : TEXT INTEGRAL: http://roncea.ro/2010/12/06/cum-s-a-revenit-la-normalitatea-tigan-in-loc-de-rom-o-munca-de-trei-ani-… 5)[Documente] Este “romi” un cuvant inventat de Soros ca sa ia tiganii Romania? Ce scria […]

Leave a Reply

Powered by WordPress

Stiri

customizable counter
toateBlogurile.ro Blog din Moldova