Calugarasii de azi vs cuvantul Parintelui Dumitru Staniloae: “Ortodoxia noastra romaneasca ne va apara si de slavism si de o organizare suprastatala a Europei, care nu respecta principiul nationalitatilor”


Dacă Rusia ar redeveni pravoslavnică în scurtă vreme şi împrejurările ar rămâne actuale, ortodoxia românească ne va fi cea mai sigură pavăză a existenţei etnice: ortodoxia noastră e numai a noastră. Ea e altceva decât pravoslavia rusească. Ea e împletită şi colorată cu tot ce e propriu sufletului românesc. Ea nu are caracter şi tendinţe internaţionale, ci susţine cu ardoare diferenţierile naţionale. Ortodoxia românească ne va apăra de slavism cum ne-a apărat şi în trecut. Dar ea ne va apăra şi de o altă primejdie care se desemnează. Se vorbeşte stăruitor de o organizare a Europei în unităţi mai mari, de o depăşire a principiului naţionalităţilor. Ei bine, în aceste forme noi de organizare, ortodoxia ar fi singura forţă prin care ne-am susţine etnicitatea noastră prin caracterul ei naţional, care o deosebeşte de tendinţele internaţionale ale celorlalte ramuri ale creştinismului. Ea ar fi singura forţă spirituală care s-ar asocia cu atitudinea protestatară a neamurilor mici împotriva tendinţelelor internaţionale de orice fel.
Ortodoxia, prin dragostea ei pentru realitatea etnică, ţine tot atât de mult la unităţile etnice mai mici, ca şi la cele mai mari, spre deosebire de alte forme ale creştinismului care, neavând o afinitate specială pentru etnic şi urmărind numai rezultate cantitative, sunt dispuse totdeauna să pactizeze cu unităţile mari şi mai puternice pentru sacrificarea celor mici.

– fragment din articolul Părintelui Profesor Dumitru Stăniloae, intitulat „Biserica ortodoxă a Transilvaniei”, apărut în revista „Gândirea” XXII, nr. 5, 1943, p. 241-248

– preluat de la Romania Uneste-te!

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

6 Responses to “Calugarasii de azi vs cuvantul Parintelui Dumitru Staniloae: “Ortodoxia noastra romaneasca ne va apara si de slavism si de o organizare suprastatala a Europei, care nu respecta principiul nationalitatilor””

 1. Kristijan Ivancic ZG- HR says:

  Rusija nu va renunta la panslavism…
  Romania ar trebui sa convinga Srbija sa i se alature…..
  Srbi snt prost invatati… Da vb o limba slavica dar ca si noi hrvati snt urmasi
  populatijei autohtone traco-ilire cu o puternica daca nu covarsitoare influenta romana…
  In Jugoslavija gunoiului comunist numit Tito ni se zicea ca daca vb slava sntem slavi….
  Romanii din Balkani sntem noi hrvati, srbi, cei din Crna Gora…
  Srbija si Romania ar fi o forta redutabila in Balkani…
  Ortodoksija va face sa fie si mai puternica….

 2. Kristijan Ivancic ZG- HR says:

  Multumesc Victor! Gunoajele ecumeniste satanisti ecumenisti jera de asteptat sa knte ca sa se separe pamntul sfant al ortodoksijei de Srbija….Srbija fara Kosovo-Metohija nu mai jeste nimic. Criminali ecumenisti invatati de gunoajele sataniste fac jocul gunoajelor islamiste din KLA…
  Dumnezeu sal aive in paza pe Parintele Artemije!

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova