Summit-ul NATO de la Praga din 2002 s-a finalizat prin aderarea a sapte state noi: Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Romania, Slovacia si Slovenia, Alianta extinzandu-si frontierele pana la Prut.
Astazi, la summitul de la Bucuresti al NATO se observa ca NATO se centreaza mai degraba pe Balcani. Probabil Croatia, Albania si Macedonia vor primi invitatii la aderare. Desi accentul pe Balcani ar indeparta teoretic sansele potentiale ale unor tari de pe frontiera estica, raportul se pune diferit pentru Ucraina si Georgia, in timp ce Moldova tinde sa ramana in afara jocurilor, cu toate ca Rusia isi manifesta in mod egal opozitia fata de avansul NATO, in cele trei cazuri. E drept, Moldova condusa de Vladimir Voronin invoca statutul de “neutralitate”, iar Romania inca nu se pronunta cum s-ar cuveni, ca primul si cel mai in drept vecin euroatlantic, care asigura si cea mai lunga frontiera a NATO si a UE. Planurile pe termen lung ale NATO nu pot sa ignore Moldova, daca au in calcul Ucraina si Georgia.
GUUAM, GUAM, GUA, GU? https://www.ziua.ro/display.php?data=2008-03-15&id=234598
In biroul sau de la sediul NATO, ambasadorul Rusiei, Dmitri Rogozin, fostul consilier pe probleme europene al presedintelui Vladimir Putin,
ne-a acordat un interviu in exclusivitate, intr-un peisaj elegant si sobru, dominat de singurele fotografii prezente in camera. Poate profund simbolic, prima este cea a liderului de la Kremlin in uniforma sa de colonel KGB. A doua este reproducerea unui poster din 1941, facand parte din propaganda de razboi sovietica, cu textul: “Juram sa eliminam dusmanul si sa salvam Patria Mama, iar Stalin ne conduce pe front, parintele armatei noastre si asemeni fulgerului care cade din cer”.
Extinderea NATO pune sau nu o problema Rusiei? Care este mesajul dvs. catre partenerii strategici?