Dupa ce, in sfarsit, se incearca repararea unei nedreptati strigatoare la cer, care dureaza de 65 de ani, recunoasterea cetateniei romane celor deposadati abuziv de ea de catre regimul terorist al URSS, iata cum co-autoarea primei sfartecari a Basarabiei continua opera lui Ribbentrop si Molotov, dar acum in UE. Germania, caci despre ea este vorba, partasa Rusiei de ieri si azi, a declansat deja o operatiune de prafuire a initiativei Romaniei. Apeland la zvonsitica si fara a oferi nici o sursa reala, agentia oficiala de presa a Germaniei, DPA, isi permite sa lanseze dezinformari tipice perioadei sovieto-naziste. Va las sa cititi, fara alte comentarii, in afara evidentierii unei alte minciuni crase: DPA sustine ca numai 20% dintre basarabeni sunt romani. Rusine, tovarasi! Luati-va de mana cu Putin! Ah, deja v-ati luat…, uitasem. Noroc cu harta asta, ca mi-am adus aminte. Parca voi aveati un fel de cancelar care acum e slujnicuta la Rodina-n casa…
Comisia Europeana, “nelinistita” de accelerarea acordarii cetateniei romane pentru “moldoveni”
Comisia Europeana nu doreste sa se pronunte deocamdata in privinta deciziei Romaniei de a simplifica procedura de acordare a cetateniei romane pentru cetatenii moldoveni, si asteapta din partea Bucurestiului o informare in acest sens, scrie joi presa de limba germana, citata de NewsIn. Cu toate acestea, in mod neoficial reprezentantii Comisiei Europene se arata ingrijorati de aceasta decizie, potrivit presei germane.
Decizia Romaniei de a acorda cetatenie romana populatiei moldovene de origine romana inseamna ca peste 20% din populatia Republicii Moldova sa obtina o cetatenie europeana, observa agentia germana de stiri DPA. De pe urma acestui demers, cetatenii moldoveni eligibili ar beneficia de aceleasi drepturi ca si romanii, precum calatoria fara viza pe teritoriul UE si drept de munca fara a necesita un permis in acest sens.
Oficialii de la Bruxelles contactati de agentia DPA s-au limitat la a spune ca decizia privind procedura de acordare a cetateniei este integral o decizie suverana a Guvernului de la Bucuresti. “Nimeni nu este in masura sa ii opreasca!”, a comentat un oficial al Comisiei Europene, citat sub acoperirea anonimatului de DPA. Cotidianul austriac Der Standard scrie, la randul sau, ca UE nu ia deocamdata nici o pozitie fata de intentia Romaniei de a acorda cetatenie pentru sute de mii de moldoveni. Comisia Europeana ar astepta, potrivit publicatiei, sa fie informata oficial de intentiile Guvernului de la Bucuresti, a declarat un purtator de cuvant al Comisiei Europene. “Pana acum am auzit doar explicatii, dar asteptam sa vedem ce decizii se iau”, a spus acesta. “Pana acum nu s-a decis nimic, iar reactia noastra trebuie sa se bazeze pe fapte”, a adaugat purtatorul de cuvant.
Potrivit agentiei germane DPA, in contextul mai larg al relatiilor romano-moldovene, diplomatii UE au tratat pana in acest moment foarte precaut disputa dintre cele doua tari, emitand mesaje de solidaritate cu tara membra, Romania, si cerand Republicii Moldova sa reia abordarea constructiva care i-ar spori aspiratiile proeuropene. “Condamnam violentele din partea tuturor partilor implicate si cerem angajarea intr-un dialog constructiv, aceasta fiind singura cale de iesire din aceasta situatie”, a declarat miercuri Amedeu Altafaj Tardio, un purtator de cuvant al Comisiei Europene.
Guvernul roman a decis miercuri simplificarea procedurilor de acordare a cetateniei romane si urgentarea unor termene prevazute de normele in vigoare. Premierul Emil Boc a precizat ca modificarile aduse Legii se refera la fostii cetateni romani, care au dobandit cetatenia prin nastere sau adoptie si care au pierdut-o din motive neimputabile lor, dar si la persoanele carora le-a fost ridicata cetatenia. Potrivit noilor norme, pot dobandi cetatenia descendentii cetatenilor romani pana la gradul III. Normele anterioare permit acest lucru doar pentru descendentii pana la gradul II.
In jur de 60% dintre cele 4 milioane de cetateni ai Republicii Moldova au descendenta romana, iar in cadrul Ambasadei Romaniei de la Chisinau s-ar afla la ora actuala in jur de 800.000 de cereri de obtinere a cetateniei romane, potrivit presedintelui Romaniei, Traian Basescu.
Konek
PS: Mai bine i-ar zice DPTASS 🙂