Tentativa de santaj asupra consulului roman la Chisinau a avut un scop in legatura cu care nu trebuie sa existe dubii.
Personalul diplomatic, in mod special, dar si cel consular constitue, dintotdeauna, tinta serviciilor speciale ale statelor acreditare. Pe de o parte, pentru a se stabili daca sunt ofiteri de informatii care actioneaza sub acoperire diplomatica sau consulara, iar, pe de alta parte, pentru a li se identifica vulnerabilitati a caror exploatare i-ar putea pune in dependenta.
Pentru prevenirea unor astfel de evenimente contrainformative, personalul din institutiile de reprezentare externa a statelor este special selectionat si, in acelasi timp, instruit adecvat particularitatilor sistemului contrainformativ din statele in care urmeaza sa fie trimisi la post.
In situatii speciale de inasprire a regimului contrainformativ, ca urmare a evolutiilor negative a relatiilor dintre state – cum este si cazul raporturilor regimului de la Chisinau cu Romania – structura contrainformativa a statului acreditat ar trebui sa transmita atentionari exprese in legatura cu provocarile ce pot fi inscenate si modalitatile de aparare, daca acestea nu au fost anticipate prin pregatirea initiala a peronalului.
In practica internationala asemenea evenimente sunt relativ frecvente, existand chiar si o colectie de studii de caz, care te duce la gandul ca accidentul nu este fapta in sine, ci asumarea ei. In timp ce Hrusciov si de Gaulle se intelegeau excelent, ambasadorul Frantei la Moscova, Maurice Dejean, a fost surprins de “sotul incornorat” in alcovul unei actrite de 26 de ani. Sotul , care era inversunat, l-a batut mar pe ambasador, iar cand a aflat cine este l-a amenintat cu “autoritatile”. Dejean s-a prezentat de buna voie sa ceara protectie! Presedintele de Gaulle a aflat numai dupa tradarea unui ofiter K.G.B.. Cand l-a concediat pe ambasador, care ii era prieten, de Gaulle l-a apostrofat: “Dejean, te tii de femei!” si l-a numit presedintele “Societatii franco-sovietice de cooperare industriala ” .
K.G.B-ul a i-a inscenat un scandal sexual si secretarului de stat la Minsterul Apararii al Marii Britanii, John Profumo, care a trebuit sa se retraga din guvern, ca urmare a recrutarii sale de catre regizorul scandalului, atasatul militar sovietic la Londra, Evgheni Ivanov. Primul ministru Harold Mac Millan a demisionat si el.
In timpul primei crize din Golful Persic si a evenimentelor din fosta Iugoslavie, o operatiune comuna a doua servicii secrete, care l-a avut ca manipulator pe un oarecare Sakolov, negustor de obiecte de arta, l-a implicat intr-o aventura galanta si demis pe generalul Sir Peter Harding (60 de ani , seful Statului Major al Armatei Marii Britanii…
La Chisinau, cineva, in mod cert, nu si-a facut treaba!
General de brigada (r) Aurel Rogojan (foto)
Singurul care si-a facut treaba acum este Nuica.
asa e