Societatea civila cere eliminarea obligativitatii iodarii sarii, unul dintre motive fiind cresterea numarului de cancere tiroidiene
Romanii sunt mai bolnavi pe zi ce trece. Si chiar daca unii mai reusesc sa se tina pe picioare, deciziile guvernantilor ii ataca incet, dar sigur. Si aici este cazul HG 568/2002, prin care s-a introdus obligativitatea producerii si comercializarii pe teritoriul tarii noastre numai a sarii iodate. Adica, Guvernul iodeaza obligatoriu 20 de milioane de oameni, desi, potrivit medicilor specialisti numai aproximativ 8000 de romani au carenta de iod.
“Dupa 4 ani de functionare a nefastei HG 568/2002 numarul cancerelor tiroidiene s-a dublat, iar numarul hipertiroidiilor a crescut de la 3127 la 6387”, ne-a declarat profesorul dr. Pavel Chirila, medic primar de boli interne, doctor in stiinte medicale, sef al Catedrei de Bioetica si prodecan al Facultatii de Teologie din Craiova. Si toate produsele alimentare procesate din Romania contin sare iodata (painea, pateurile, produsele de patiserie, mezelurile etc.), astfel ca aportul de iod in alimentatia noastra este unul mult mai mare decat ne imaginam. Administrarea indelungata a iodului se poate asocia cu inhibarea continua a sintezei hormonale si cu aparitia gusii, cu sau fara hipotiroidie; administrarea iodului la gravide poate produce gusa sau hipotiroidie la feti. Iar lista efectelor adverse ale excesului de iod poate continua: afectarea vederii prin toxicitate directa asupra tiroidei, cresterea incidentei bolilor alergice etc. Mai mult, sarea de bucatarie contine si un antiaglomerant – E536 – ferocianura de potasiu – care la peste 100 grade Celsius se descompune in cianura de potasiu si clorura de fier – si care cauzeaza reducerea transportului de oxigen catre sange, dificultati in respiratie, dureri de cap, ameteli si de aceea nu se recomanda consumul frecvent.