Emil Boc nu are vreo problemă cu bugetul, convins fiind de trecerea fără probleme a “coproducţiei” FMI-Guvernprin Parlament. Aşa cel puţin declară, încrezător, premierul în faţacamerelor TV. În spatele lor şi a uşilor bine închise însă, şefulExecutivului a fost “udemerit” atît de bine de parteneri încîtmiercuri, la ceas de seară, a şi parafat numirea a şase maghiari – treiprefecţi şi tot atîţia subprefecţi.
Uite aşa s-au trezit judeţele Hunedoara, Covasna şi Sălajul cuprefecţi de obîrşie minoritară, iar Maramureşul, Aradul şi Satu Mare cusubprefecţi din aceeaşi gintă cu Marko Bela. După graba cu care s-aexecutat Emil Boc, este evident că şantajul udemerist şi-a culesprimele roade. Cum însă, pînă a doua zi, UDMRnu a catadicsit decît să-şi “nuanţeze” poziţia rebelă adoptată faţă debugetul asigurărilor sociale (pe care a ameninţat că nu-l votează –n.r.), este clar că Marko Bela aşteaptă o recoltă mai bogată.
Boc, jumulit de funcţii
Că Boc nu va scăpa atît de ieftin o demonstrează şi toată istoria politică a UDMR.Formaţiune mică, dar vioaie încă de la înfiinţare, Uniunea nu a ratataproape nicio guvernare. Participant direct la actul puterii sau doarcu sufletu’ (în guvernarea PSD 2000-2004, cînd talentul lui Hrebenciuc a îmbîrligat abilitatea maghiară), UDMRa obţinut ce nici cu gîndul nu gîndea la început de epocăpost-decembristă. Şantajînd la greu clasa politică românească şi bocindcu lacrimi false pe la uşile cancelariilor străine, udemeriştii audezvoltat o adevărată artă a negocierilor cu happy-end. Concret, fraţiinoştri maghiari au pozat tot timpul în minoritatea mică şi prigonită demajoritate, chiar dacă realităţile româneşti arătau cu totul altfel.Unde n-au putut să-şi facă voia de-a dreptul au luat-o pe după vişini,pîndindu-şi partenerii/adversarii la cotitura diverselor momente grele.
Majoritarii, duşi mereu de nas de minoritari
Ce-i drept, apetitul udemeriştilor pentru şantaj şi tragereasforilor puterii a fost cultivat de partidele majoritare neaoşe – caretoate se gîndeau că au nevoie, la o adică, de sprijinul a 20-30 deparlamentari disciplinaţi şi gata oricînd să-şi respecte cuvîntul dat.Bineînţeles, cuvîntul dat numai după ce UDMR-ulera “omenit”. Omenit corespunzător, din moment ce maghiarii, maeştri înarta manipulării, au ştiut întotdeauna să ceară mult mai mult decîtceea ce aşteptau de fapt. Rezultatul: la final, UDMRprimea cît avea nevoie (ba poate chiar ceva în plus), timp în careadversarii cotcodăceau încîntaţi de “iscusinţa” lor în purtareatratativelor. Cu ajutorul UDMR, PDL a răposat în sfîrşit PSD şi PNL. Ca şi în cazurile crizei economice însă, se pare că Boc&Co. nu au apreciat corect costurile implicate de o alianţă cu UDMR.
Fără îndoială bugetul va trece. Cu ce preţ, micul premier şi marelepreşedinte urmează să afle – ca şi noi toţi de altfel, prin intermediulinevitabilelor zvonuri.
Ziarul National
UDMR şi PDL au bătut palma: prefecţi maghiari înCovasna, Harghita, Hunedoara, Sălaj şi Vaslui, plus subprefecţi„unionali” în alte 10 judeţe, din Bihor, până în Teleorman
• Săptămâna viitoare vor fi împărţite şi serviciiledeconcentrate din cele 15 judeţe, mai întâi printr-o negociere”centrală” la Bucureşti, apoi în între organizaţiile din udemeristeşi pedeliste din fiecare judeţ în parte.
După câteva runde la sânge, negocierile dintre UDMR şi PDLpentru împărţirea posturilor de prefecţi şi subprefecţi s-auîncheiat, marţi, cu un veritabil record pentru udemerişti, careşi-au adjudecat nu mai puţin de cinci posturi de prefect şi alte 10de subprefect. Astfel, în portofoliul Uniunii au ajuns prefecturileCovasna, Harghita, Hunedoara, Sălaj şi Vaslui, precum şi câte unpost de subprefect în judeţele Arad, Bistriţa-Năsăud, Bihor,Braşov, Maramureş, Mureş, Satu Mare, Timiş, precum şi în “douăjudeţe din afara graniţelor Ardealului şi Ţinutului Secuiesc, Argeşşi Teleorman”, după cum ne-au precizat Tamas Sandor, preşedinteleC.J. Covasna, şi deputatul Seres Denes, doi dintre negociatoriiudemerişti.
“Am cerut şi am obţinut să avem prefecţi şi subprefecţi în acelejudeţe în care comunitatea maghiară are o pondere cât de câtsemnificativă, măcar de 5% din totalul populaţiei”, ne-a explicat,la rândul său, un alt lider udemerist, Borboly Csaba, preşedinteleC.J. Harghita, care nu ne-a putut spune însă în ce măsură acestprag de 5% este atins în Vaslui, Argeş sau Teleorman.
Prefecţii udemerişti
Cele cinci posturi de prefect ale UDMR au fost distribuiteastfel:
• pe postul de prefect de Covasna va reveni ErvinGyorgy, fost prefect şi actual subprefect;
• în Harghita va fi promovat prefect actualulsubprefect Ladany Laszlo Zsolt;
• în Sălaj va fi avansat prefect fostul “sub” VeghSandor, actualmente inspector guvernamental pentru acestjudeţ;
• în fotoliul de prefect de Hunedoara va fiinstalat actualul subprefect Dezsi Attila;
• postul de prefect de Vaslui va fi ocupat deSzekely Levente, fost deputat UDMR de Galaţi în legislatura2004-2008 şi acum director adjunct al DSVSA Galaţi.
Prefecţii români din Covasna şi Harghita îşi facbagajele
Confruntaţi cu perspectiva schimbării iminente din funcţie,actualii prefecţi de Covasna şi Harghita ne-au asigurat că nu sunt”deranjaţi câtuşi de puţin. “Am auzit şi eu că voi fi schimbat, dardeocamdată nu am primit nimic oficial de la Bucureşti. Oricum, eusunt înalt funcţionar public, aşa că pentru mine treaba e clară, măduc acolo unde mă trimite Guvernul”, ne-a declarat (încă) prefectulpedelist de Harghita Constantin Strujan, care a ţinut să adauge:”Dacă voi fi întrebat, voi opta pentru o rocadă cu subprefectulLadany, cu care colaborez foarte bine, de multă vreme”. “Nu m-amgândit încă ce voi face dacă voi fi schimbat, o să văd atunci,deocamdată nu mă preocupă subiectul ăsta, prioritară pentru mineeste acum finalizarea tezei de doctorat, pe care n-am reuşit să osusţin în 2009, cum ar fi trebuit”, ne-a declarat la rândul săuCodrin Munteanu, un independent uns în urmă cu un an prefect deCovasna sub “umbrela” PSD-ului.
“Încă în discuţii”
Cât despre cei zece viitori subprefecţi ai UDMR-ului, numeleacestora nu au fost încă bătute în cuie, pe motiv că “în câtevajudeţe suntem încă în discuţii cu cei de la PDL, care nu sunt deacord cu oamenii propuşi de noi, nu ştim de ce, dar sper că până lasfârşitul săptămânii să terminăm”, după cum ne-a dezvăluit BorbolyCsaba. O dezvăluire asemănătoare a venit apoi şi din parteadeputatului Seres Denes: imediat ce vor “da la pace” în privinţasubprefecţilor, UDMR şi PDL vor trece la împărţirea conducerilorserviciilor deconcentrate din cele 15 judeţe, mai întâi printr-onegociere centrală, la Bucureşti, iar apoi prin “tratativepunctuale” între organizaţiile celor două partide din fiecare judeţîn parte.
Adrian Popescu
[email protected]