Abuzul Mitropoliei Banatului a fost amendat de Justiţie
„Mitropolia Banatului sfidează legile României“ – este titlul unui articol publicat de „Curentul“ în octombrie 2009, care a atras până acum aproape 1.500 de comentarii (1446, cifra posibil depasita deja), un record absolut în lumea presei de la noi şi în general în lumea online-ului. (Lupta comentatorilor pro si contra articolului a inclus si mijloace de sabotaj, cum ar fi postarea unor spatii mari libere pentru ca militantii anti-ecumenisti sa creada ca s-a inchis forumul. Mai mult: forumistii care au comentat in baza acestui material timp de mai multe luni au lansat ideea unirii si infapturii unui ziar online impotriva Mitropolitului apostatic! – nota mea).
Faptul că încă se mai comentează şi astăzi pe marginea datelor prezentate de „Curentul“ arată nivelul de interes şi actualitatea materialului care trecea în revistă abuzuri săvârşite de către unul dintre cei mai longevivi informatori cu sutană din istoria României, Mitropolitul Corneanu, cel care „l-a lansat“ pe actualul Patriarh, Daniel Ciobotea.
Mitropolitul Corneanu, fost membru al Comisiei Tismăneanu, s-a făcut frate cu dracul încă din tinereţe, colaborând intens cu organele păgânei Securităţi, şi a fost intens contestat pe parcursul anilor trecuţi pentru tendinţa de a o lua pe arătură păşind cu botforii arhiereşti mult în afara ogorului Ortodoxiei.
Noul scandal ce implică Mitropolia Banatului are în prim-plan secţia de Teologie din cadrul Universităţii din Timişoara, înfiinţată în anii ‘90, secţie ce este inclusă în prezent într-un conglomerat ce poartă numele de Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie.
Facultăţile de Teologie din România funcţionează în universităţi de stat în baza unui protocol cât se poate de confuz încheiat între B.O.R. şi Ministerul Educaţiei. Astfel, acest protocol stipulează că facultatea se bucură de autonomie, dar funcţionează în baza unei duble coordonări (nu subordonări), laică şi ecleziastică.
Potrivit regulilor laice, Facultatea de Teologie din universităţi este obligată să respecte regulamentele universitare. Potrivit regulilor ecleziastice însă, Mitropolia este cea care „recomandă“ (în realitate, numeşte) un anumit candidat. Anul trecut, sef al Catedrei de teologie era preotul Viorel Cherciu. La puţin timp de la preluarea mandatului, la Catedră izbucneşte un scandal legat de impunerea de către Mitropolie a unei titularizări controversate, în persoana preotului Vasile Muntean. Scandalul culminează cu recurgerea la justiţie şi ieşiri în presă, lucruri ce au afectat imaginea Mitropoliei Banatului. Vrând să ascundă mizeria din bucătăria proprie de ochii opiniei publice, mai-marii Mitropoliei i-au cerut preotului Viorel Cherciu să renunţe la demersurile sale, prin retragerea necondiţionată a cererii de chemare în judecată a celuilalt preot, Vasile Muntean, aflat în graţiile conducerii Mitropoliei.
Instanţa a dat câştig de cauză părintelui profesor Viorel Cherciu
Preotul Viorel Cherciu refuză, aşa că Mitropolia recurge la decizia extrem de controversată şi – dovedită de instanţă – abuzivă: sub semnătura mitropolitului Nicolae Corneanu a fost emis un act prin care 3 cadre didactice, în frunte cu şeful de catedră, Viorel Cherciu, au fost excluse din învăţământ, deşi Facultatea de Teologie din universitate este obligată să respecte regulamentele universitare, cum ar fi, de pildă, desemnarea şefului de catedră – a cărui alegere se face în mod democratic de către titularii Catedrei.
Fără preaviz, fără respectarea legilor româneşti, doar cu o simplă motivaţie: retragerea binecuvântării mitropolitului, pentru refuzul de a se conforma ordinului ecleziastic. Mai mult, lui Viorel Cherciu i-a fost luată şi parohia, familia sa fiind lăsată astfel fără nicio sursă de venit. Faţă de abuzul actual al mitropolitului, în disperare de cauză, preotul Viorel Cherciu s-a adresat Curţii Constituţionale, cerându-i să stabilească ce anume are întâietate în legislaţia românească – ordinele bisericeşti sau prevederile Codului Muncii.
Părintele profesor Viorel Cherciu, intrat în conflict cu conducerea Universităţii de Vest Timişoara şi cu Mitropolia Banatului, a reuşit în sfârşit să-şi afle dreptatea, aici pe pământ, şi nu sus în Ceruri, aşa cum îşi doreau unii. Potrivit agenţiei reporteri.ro, Viorel Cherciu a obţinut câştig de cauză la Tribunalul Timiş, care i-a dat dreptate în procesul deschis instituţiei de învăţământ superior.
Conform sentinţei civile emise de Tribunalul Timiş, Părintele Cherciu trebuie repus în funcţie şi, de asemenea, urmează să îi fie plătite toate drepturile salariale de care trebuia să beneficieze de la data concedierii. Conducerea UVT, prin vocea rectorului, Ioan Talpoş, susţine că nu a primit încă decizia instanţei, dar afirmă că se va supune acesteia de îndată ce o va primi.
În consecinţă, părintele urmează să fie reintegrat la Catedra de teologie, iar Mitropolia Banatului trebuie să îi dea formal binecuvântarea. În caz contrar, conducătorii acestor instituţii pot fi acuzaţi de nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti. Codul Penal prevede la articolul 287 următoarele: „nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti, săvârşită prin neexecutarea hotărârii judecătoreşti, prin care s-a dispus reintegrarea în muncă a unui salariat, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă penală“.
George Roncea si articolul sau “buclucas” – Mitropolia Banatului sfidează legile României
Nota bene: Diferenta dintre acest caz si unul vehiculat zilele acestea despre un predicator si un alt apostat, Sofronie, este ca semnatarul randurilor de mai sus vorbeste raspicat din pridvorul lui, si nu din casa sau manastirea care nu-i apartine, punand in pericol si Biserica si pe Duhovnicul nostru, al neamului
De fapt, recordul tutuor recordurilor este stabilit de http://www.antifa.ro, cu peste 6000 de comentarii in 24 de ore la un singur articol!
🙂
Recordul domnului Roncea e fantastic in lumea popilor din intreaga lume. Sigur ar intra in Guinness book! Felicitari Roncea!