Corneliu Zelea Codreanu contra lui Andrei Plesu. Historia lui Cristoiu vs filosoful de curte al oligarhului Patriciu

Numărul din aprilie al revistei „Historia“ publică în premieră documente despre o mare lovitură politică: nunta lui Corneliu Zelea Codreanu. Nunta lui Codreanu este transformată dintr-un eveniment personal într-unul public, spectaculos, iar succesul acesteia îl convinge să-şi întemeieze propria organizaţie politică.

Corneliu Zelea Codreanu e cel mai important conducător al extremei drepte interbelice. Viaţa sa privată este însă una dintre laturile puţin cunoscute până acum.

La mijlocul anilor ’20, Corneliu Zelea Codreanu se logodeşte cu tânăra şi frumoasa Elena Ilinoiu, care va rămâne alături de el pentru tot restul vieţii. După uciderea prefectului Manciu, Codreanu este achitat considerându-se fapta în legitimă apărare.

Şi dacă procesul este mutat de la Focşani la Turnu-Severin, Codreanu îşi ia revanşa organizându-şi nunta la Focşani. Astfel, la sfârşitul lunii mai 1925, Elena şi Corneliu se căsătoresc civil, iar cununia religioasă are loc câteva zile mai târziu, pe 14 iunie.

Nunta paralizează oraşul

Amintindu-şi de acele clipe, în decembrie 1935, Codreanu relata: „La 13 iunie, am plecat la Focşani, cu mama mea, tatăl meu, fraţii, surorile, mireasa şi socrii. Ajunşi acolo, am fost găzduiţi de generalul Macridescu. Acolo a venit, seara, comitetul de organizare a nunţii şi ne-a spus că totul este aranjat şi că din celelalte oraşe sosiseră peste 30.000 de oameni, care fuseseră încartiruiţi cu toţii şi că vor mai sosi în timpul nopţii. Că toată lumea din Focşani (exceptând evreii) primeşte să găzduiască pe oaspeţi. A doua zi dimineaţa, mi s-a adus un cal – aşa era programul – şi după ce am trecut călare pe la casa miresei, am pornit în faţa unei coloane afară din oraş, la Crâng. Pe marginile şoselei, de o parte şi de alta lume, prin copaci erau copii, iar pe şosea veneau în urma mea naşii, în trăsuri ornate, în frunte cu prof. A.C.Cuza şi generalul Macridescu, Hristache Solomon, col. Blezu, col. Cambreanu, Tudorancescu, Georgică Niculescu, maior Băgulescu şi alţii. Venea apoi carul miresei cu şase boi, împodobit cu flori. Apoi alte care ale nuntaşilor. În total 2.300 de care, trăsuri şi automobile, toate încărcate cu flori şi lume îmbrăcată în costume naţionale. Eu ajunsesem la şapte kilometri de oraş, în Crâng şi coada coloanei încă nu ieşise din Focşani”.

Sub supravegherea Internelor


Invitaţia la nuntă arată că este vorba de o „manifestare a neamului“ şi nu despre o simplă căsătorie foto:  Arhiva SRI

După încheierea cununiei religioase, tinerii miri sunt felicitaţi. Se încing apoi horele şi jocurile populare. După mai multe ore de petrecere se întind mesele pe iarba verde. Pe toată durata nunţii o echipă de cineaşti filmează toate momentele importante ale zilei. După câteva săptămâni, filmul va rula în Bucureşti, fiind prezentat doar de două ori, deoarece Ministerul de Interne confiscă filmul şi copia acestuia şi le dă foc. După terminarea nunţii, tinerii căsătoriţi pleacă în voiaj la Băile Herculane, unde vor sta două săptămâni.

Nunta lui Codreanu se desfăşoară în condiţii de maximă securitate. Ministerul de Interne cunoaşte itinerariul exact, aşa că dă ordine Poliţiei să reprime orice mişcări xenofobe.  Deşi alertase Siguranţa Statului suficient de mult, Codreanu nu se opreşte aici şi organizează, alături de A.C. Cuza, un botez al băieţilor din familiile din judeţul Putna. Evident, numele copiilor avea să fie Corneliu. Guvernul decretează stare de asediu în Focşani, dar cei doi reuşesc totuşi să boteze o sută de copii. Cariera lui Codreanu îşi continuă sensul ascendent, astfel că, la finele anilor ’20, îşi ia doctoratul şi devine deputat în Parlamentul României. Situaţia familiei se schimbă radical când, în noaptea de 29/30 noiembrie 1938, este asasinat.

Soarta Elenei

Corneliu şi Elena la Paris, în timp ce Codreanu îşi definitiva studiile doctorale p foto:  lucrarea „Corneliu Zelea Codreanu 1899-1938“


Elena Zelea Codreanu reabilitează după 1940 memoria soţului său, iar după 1948 este anchetată şi arestată, trecând prin mai multe închisori până în 1963. Ea moare la Bucureşti,  în 1994. In imaginea de mai jos, impreuna cu ultimul secretar al lui Corneliu Zelea Codreanu, profesorul Duiliu Sfintescu, la aniversare a 90 de ani.

Cetăţenii ţării, invitaţi la nuntă


Codreanu (în costum popular), în vizită la „Casa Verde“  Foto: Biblioteca Academiei Române

Autorităţile de la Bucureşti sesizează rapid caracterul politic al evenimentului de la Focşani.

Documentele descoperite în Arhiva SRI şi publicate în premieră absolută în „Historia” scot în relief principala preocupare a Siguranţei Statului în perioada cu pricina, aceea de a cunoaşte în detaliu ce se întâmplă la Focşani şi a contracara potenţialele manifestări antisemite.

Prezentăm un fragment din „Invitaţiunea” răspândită de organizatorii nunţii:

„Cetăţenii oraşului Focşani şi a judeţului Putna, hotărând ca celebrarea căsătoriei lui Corneliu Ion Zelea Codreanu să se oficieze în ziua de 14 Iunie, ora 10 dimineaţa, în Dumbrava Crângului oraşului Focşani, pofteşte şi roagă cu stăruinţă toată lumea creştină din întreg cuprinsul Ţărei, să facă cinstea cetăţenilor din Focşani – cari îi aşteaptă cu toată dragostea frăţească – de a răspunde în număr cât de mare şi cu mic cu mare, la această sărbătoare. Nimeni să nu pregete la osteneala drumului, orăşeni şi săteni, faceţi toate sacrificiile spre a lua parte la această nuntă cari va fi şi o grandioasă sărbătorire de înălţare şi redeşteptare a sentimentelor naţionale (…) De Vineri noaptea, 12 Iunie, se va găsi, la toate trenurile, în gara Focşani, o delegaţiune a comitetului cari va face primirea şi încartiruirea cu toată grija şi spre mulţămirea tuturor”.

You can leave a response, or trackback from your own site.

9 Responses to “Corneliu Zelea Codreanu contra lui Andrei Plesu. Historia lui Cristoiu vs filosoful de curte al oligarhului Patriciu”

  1. uniristu' says:

    Mi-am luat si eu numarul cand l-am vazut dimineata in statia de autobuz …
    la nunta au fost prezenti intre 80.000 si 100.000 de oameni, dintre care aproape toti locuitorii Focsaniului (exceptand evreii care era impotriva) si multi altii de prin tara. Si era doar 1925.

  2. Ce MIZERIE de articol ! Se vede de la o posta ca poza mirilor e trucata, zvasticile fiind adaugate mai tarziu probabil de SRI(Securitate). La fel si cea cu invitatia la nunta. Ce sa caute zvasticile la 1925 si mai ales la noi ?! Si auzi gogomanie: “succesul nuntii il convinge sa-si intemeieze propria organizatie politica” !! Sfinte Sisoe! Idiotenie mai mare ca asta n-am auzit! Codreanu formeaza Legiunea Arhanghelului Mihail dupa scindarea L.A.N.C, asta avand loc la fix 2 ani dupa nunta. Individule Petre Abeaboeru iti transmit scurt si la obiect: esti un idiot ! Asta daca nu esti un securist de la contrainformatii.

    In concluzie Historia publica spre marea ei rusine o mizerie de articol, care, smechereste, nespunand direct nimic rau despre Codreanu, ii ponegreste totusi memoria prin cele aratate mai sus.

    Rusine sa va fie, nemernicilor !

  3. uniristu' says:

    Cu exceptia faptului ca unele spuse sunt cam deplasate, articolul e destul de bun. Am vazut articole in care se vedea clar dorinta autorilor de a crea o imagine negativa. Bine ca nu au scris “intelectualii” revistei, Zoe Petre si altii. Referitor la svastica, cauta detalii despre istoria acestui simbol. Imaginea negativa a simbolului nu a fost decat dupa ce Hitler a adoptat-o in 1933 (svastica lui Hitler are si alta inclinatie, diferita de cea din foto).
    vezi si: https://lupta-ns.blogspot.com/2010/04/svastica-in-spatiul-romanesc.html

  4. CosteaH says:

    @Ion
    daca nu ma insel , Liga Apărării Naţional-Creştine avea ca emblema svastica. Si oricum svastica nu a inventat-o Hitler.

  5. 14Words says:

    Poza nu este trucata! Svastica a fost un simbol un simbol omniprezent in spatiul popular romanesc. Miscarea Legionara a folosit svastica pe publicatiile sale si in 1933! Am imagini in acest sens. Recomand articolul de pe acelasi sait, la aceasta adresa: https://lupta-ns.blogspot.com/2008/03/svastica-semn-arian-stravechi.html
    Acolo gasesti si pasajul de jos.

    “Svastica in Romania, ar cere ea singura un studiu special. Nu credem sa existe o tara in care sa fi fost folosita atata, in mod traditional, bineinteles spunem aceasta pentru ca nu tinem seama de utilizarea care se face in scopuri politice. Dar iata o nostima anecdota: un adversar al nationalsocialistilor romani voia sa convinga un taran batran ca este un semn strain, importat – ba nu, raspunde omul nostru, e de pe aici, il avem de pe vremea uriasilor. Se gaseste peste tot: in cimitire, inbiserici, pe broderii nationale, pe pergamente voievodale. Ea imbraca o indefinitate de forme care, trebuie s-o spunem, nu datoresc nimic fanteziei.” Vasile Lovinescu “Dacia Hiperboreana”

    Vezi si alte materiale pe aceeasi tema. https://lupta-ns.blogspot.com/search/label/svastica%20%20in%20spatiul%20romanesc

    Nu e nevoie sa fugim de simboluri traditionale pentru ca media le-a zugravit in sens negativ. Ei trebuie sa se schimbe, nu noi. Ei trebuie sa renunte la manipulare si minciuna, nu sa facem noi concesii pentru ca au ei interese dubioase.

  6. VR says:

    Am vazut ca era la moda si pentru ICR. Ce mai explicatii dadeau baietii cu poneiul lor 🙂

  7. 14Words says:

    @Ion din Maramures,
    :)) Imaginea respectiva o gasesti chiar si pe websaitul ce ti l-ai pus la semnatura. 😀

    http://www.miscarea.net/acatist-codreanu.doc

    @VR,
    Da, bine le-au facut. Svastica nu se pune acolo. 😀 “in cimitire, inbiserici, pe broderii nationale, pe pergamente voievodale”- acolo e locul ei, asa a zis taranul din anecdota lui Vasile Lovinescu. Dar daca ei sunt rupti de tarani, de fibra acestui neam, au crezut ca fac pe plac stapanilor lor. Ia uite ca nu le-a iesit. :))

  8. Multumesc pentru lamuriri, macar am invatat ceva. Nu stiam ca LANC avea drept simbol zvastica. Asta e, invatam in fiecare zi.

    Inca ceva interesant de pe https://lupta-ns.blogspot.com:

    “Svastica este in legatura cu cultul solar si apare in acele tari in care a trait rasa pelasgica pe care o gasim la inceputuri in tarile noastre.
    Svastica este, in genere, semnul distinctiv al rasei arice si, in special, al ramurei Tracice, de care ne tragem prin Daci (…). Cu vechimea ei, la noi, Svastica este, dar, in primul rand, a noastra, romaneasca, prin descendenta din arii, tracii (…).
    Liga Apararii Nationale Crestine a luat ca semn al ei Svastica, pentru ca este semnul de legatura a natiei romanesti cu trecutul ei cel mai indepartat. Ca semn al pastrarii noastre stravechi, svastica este simbol al vointei, pe care o afirma L.A.N.C. de a ne pastra si pe viitor”. (A.C. Cuza, Invatatura lui Isus. Iudaismul si teologia crestina, Editura “Ligii Apararii Nationale Crestine”, Iasi, 1925, pp. 33-34.)

    Sus inimile!

  9. Berila Andrei says:

    Oricat as vrea sa dovedesc legatura este destul de greu – zvastica nazista era sprijinita pe un unghi drept, asta a lui Codreanu e pe un brat…. Din pacate astfel de zvastici sunt destul de banale si cotidiane prin tot teritoriul Romaniei gasite ca semne antice ale tracilor si de asemeni folosite pe vesmintele sotiei lui Stefan cel Mare, inclusiv pe biserici de cult ortodox stravechi care foloseau in loc de o cruce o zvastica (cruce cu brate frante). Si regina Maria foloseste astfel de semne incomode https://www.george-damian.ro/svastica-de-pe-coroana-reginei-maria-a-romaniei-1152.html V-am salutat !

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova