Stimata doamna Procuror General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi,
Subsemnatul Victor Roncea, participant la evenimentele din decembrie 1989 – iunie 1990, incepand cu ziua de 21 decembrie 1989, orele amiezii, si pana in 14 iunie 1990, orele diminetii, va solicit atentia in privinta urmatoarelor aspecte:
In urma evenimentelor din decembrie 1989 au murit 1104 romani, dintre care o treime in uniforma, si au fost raniti alti circa 5000 de romani. In pofida perceperii la nivel international a valului de revolutii din 1989 drept o eliberare edulcorata prin prisma perestroicii, in Romania aceasta operatiune a fost cea mai sangeroasa din intreg blocul ex-comunist, responsabilii nefiind pedepsiti nici pana astazi.
In vedere elucidarii cauzelor care au dus la executarea crimelor din decembrie 1989 si stabilirii vinovatiilor, Secţia Parchetelor Militare a deschis Dosarul nr.97/P/1990, aflat in lucru si astazi.
In cadrul cercetarilor privind raspunderea unor persoane pentru fapte de natura penala au fost audiate, pana acum, pe langa numeroase oficialitati ale aparatului militar si de securitate, si mai multe personaje cunoscute drept “emanate ale revolutiei”, aflate la conducerea auto-intitulatului Front al Salvarii Nationale, de la Petre Roman, ajuns prim-ministru, la Ion Iliescu, devenit presedinte.
Pe baza documentelor existente atat in Dosarul pe care il gestionati cat si in Arhivele Ministerului Apararii Nationale si ale Serviciului Roman de Informatii, pe langa numeroasele date revelate in acesti 20 de ani de participantii la evenimente, istorici si presa, atat din tara cat si din strainatate, a reiesit, in mod indubitabil, ca in evenimentele din Romania, care au dus la inlaturarea si, apoi, la executia cuplului Ceausescu, au fost implicate direct serviciile speciale sovietice.
Documentele si marturiile aflate in Dosarele aratate au fost completate in acesti ani atat de declaratii publice ale unor persoane aflate la putere inainte sau dupa 22 decembrie 1989, cat si de cele facute, in scris, de responsabili de cel mai inalt rang ai serviciilor de informatii romanesti si ai Armatei, din care rezulta, fara putinta de tagada, amestecul direct al mai multor puteri straine, dar in special a URSS, in evenimentele din Romania, catalogate drept o lovitura de stat mascata in cadrul insurectiei populare.
Conform unor persoane aflate in functii de raspundere, numarul agentilor servicilor speciale rusesti, documentati de SRI, SIE si alte servicii partenere occidentale, s-a ridicat la peste 10.000 iar retragerea lor din Romania a avut loc doar dupa alegerile din 20 mai si evenimentele din iunie 1990. Este cazul sa amintesc si ca numarul estimat al victimelor care urmau sa fie facute in Romania se ridica la 60.000, preconizat ca urmare a unui razboi civil generat prin instigarea Securitatii si Armatei, prin acte de diversiune si terorism executate de acesti agenti speciali ai fortelor KGB si GRU.
Nu cred ca este cazul sa va reamintesc ca, la vremea respectiva, comandant suprem al fortelor armate ale Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste era tovarasul Mihail Gorbaciov, aflat chiar acum, dupa 21 de ani, in vizita in Romania.
Doamna Procuror General, analizand datele existente, daca nu puteti sa emiteti mandat de arestare pentru numitul Gorbaciov Sergheevici Mihail, aveti cel putin posibilitatea sa il invitati, astazi, la o audiere la sediul Parchetului General al Romaniei, pentru a da declaratii cu privire la implicarea URSS in evenimentele care au dus la moartea a 1104 romani si ranirea altor circa 5000.
Desi aflat la antipod, dintr-un punct de vedere, va amintesc de un caz similar in istoria recenta a Justitiei internationale, cand, in 1998, generalul Augusto Pinochet a fost arestat la Londra de Politia britanica in baza unei cereri spaniole. Timp de doi ani, fostul presedinte chilian a stat la dispozitia autoritatilor britanice.
Doamna Procuror General, aveti o sansa istorica. Ganditi-va la ea si actionati, in numele mortilor din decembrie 1989. Romanii va vor fi recunoscatori.
Cu deosebita stima,
Victor Roncea
Asociatia Civic Media
— GORBI et ORBI — …
Norocul a fost c-aramas cineva in cetate
s-a ceara recunoasterea adevarului .
Oare este – EL – ascultat,auzit ??
Ramine mai mult decit un simbol in pagina
istoriei care va consemna curajul unui OM …
mergind la lupta pentru ceilalti .
Iata cum se poate marca cu onoare ,,,trairea – cuiva !
Felicitari – Victor Roncea – !
In deplina asociere ,
Jan Dinu – Portland – USA
sustin propunerea!
– UMILITUDINEA – (cuvint neincorporat )
Davai ceas ,davai valuta
Oaspete’n tzara – supta ..
Vine sa-shi ceara rasplata
De la cei ce-au tradat – vatra !
Shi sunt de multi adulati
Chiar acasa in Carpati !
Ratacit mai e romanul
Cind pupa pe fund – strainul !
Mult ajunsa nemernicia
Ce-shi cara pe cap sclavia !
Ea e grea dar – nesimtita
La populatia – animala – instncta !…!
JD
Da, a fost o sansa istorica de a-l pune macar sa dea cu pixul pe ultimul dictator sovietic. Dar stiti si dvs ca “nu renteaza” sa riste un procuror roman o cariera cu un parcurs serpuit, dar profitabil, pentru a incerca tragerea la raspundere penala a unui mafiot care are de partea lui un puternic sindicat criminal international… In Romania nu avem procurori, avem slugi. Afirm asta cu toata convingerea. Am avut de-a face cu acest sistem si am vazut cum merge treaba. Acolo nimeni nu mai are personalitate si initiativa proprie. Totul functioneaza pe baza de ordin si sarcini trasate se superiori. Uneori din interiorul sistemului, alteori chiar din afara lui. Si cum nimeni nu a trasat ordinul de a-l deranja pe Gorbaciov cu o vizita la Parchet, totul a ramas la stadiul de initiativa model. Nu conteaza ce sanse de reusita ai si nu ti le calcula. Fa romane ceea ce crezi ca e drept!