IPS Pimen si Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor in razboi cu Gheorghe Flutur si PDL. Brosura despre padurile Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina: „Domnul Flutur nu este diavol, ci om, însă un om neom, pervertit, duplicitar”

În broşura „Fondul Bisericesc, documente de proprietate, fapte de refuzare şi de tergiversare a retrocedării Fondului”, editat sub egida Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava Gheorghe Flutur i s-au dedicat mai multe pagini.

Remarcile la adresa lui Flutur, asumate de ÎPS Pimen, arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, sunt extrem de acide. Înaltul prelat îl consideră un om duplicitar pe Gheorghe Flutur, care s-a folosit de problema retrocedării pădurilor solicitate de Fondul Bisericesc Ortodox Religionar din Bucovina doar până „s-a văzut cu sacii în căruţă”.

Broşura cuprinde declaraţii relevante ale lui Gheorghe Flutur din ultimii 10 ani, declaraţii menite să arate cum gândea acesta în diferite momente ale evoluţiei sale politice.

„În campania electorală din 2001, domnul Gheorghe Flutur, pe atunci director al Direcţiei Silvice Suceava, apoi ministru al Agriculturii şi Pădurilor, în prezent preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, a făcut cunoscut electoratului că, la arhivele din Viena, a fost găsit un document olografic ce atestă că Fondul Religionar Ortodox din Bucovina, adică Fondul Bisericesc (n.n.), a fost proprietarul unei suprafeţe de peste 190.000 ha de pădure şi a precizat că va transmite acest document Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor pentru a-l folosi în procesul cu statul român în vederea redobândirii acestei proprietăţi (sursa, ziarul Ziua, din 19.11.2001). Documentul mai sus amintit nu a mai ajuns la noi nici astăzi; nu-i ducem lipsa, avem destule documente asemănătoare celui de la Viena!”, este descris începutul promiţător al lui Gheorghe Flutur în relaţiile cu biserica ortodoxă din Bucovina.

Ulterior, în timp ce era ministru al Agriculturii şi Pădurilor, într-o scrisoare adresată deputatului Aurel Olărean şi Camerei Deputaţilor, Flutur menţionează următoarele: „Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei a reprezentat o instituţie ce a administrat diverse foste proprietăţi, nefiind proprietar în sine … acesta a fost un administrator şi nu un proprietar”. Remarca ÎPS Pimen în acest caz este următoarea: „Cât de <înţelept> a procedat distinsul nostru bucovinean! Cum vedem, după ce domnul Flutur a ajuns ministru, Domnia Sa a devenit dintr-un susţinător al retrocedării Fondului Bisericesc, în perioada campaniei electorale, un susţinător ascuns şi neclintit al neretrocedării Fondului Bisericesc, în perioada ministeriatului şi apoi ca preşedinte al Consiliului Judeţean”.

Concluzia ÎPS Pimen vizavi de schimbarea de atitudine a lui Gheorghe Flutur este exprimată printr-o pildă: „Mărirea schimbă firea, darul şiretului întunecă mintea înţeleptului; şi-a văzut sacii în căruţă şi pace bună! Privind declaraţia din campania electorală mai sus amintită, într-un fel vorbeşte omul neom în campania electorală şi altfel ca ministru apoi preşedinte al Consiliului Judeţean”.

ÎPS Pimen nu a ocolit nici subiectul Paştelui în Bucovina de anul trecut.

„Domnul Flutur, <ca un creştin ortodox al Bucovinei>, anul trecut, 2009, a luat iniţiativa şi a dus-o până la capăt, anume aducerea Sfintei Lumini de la Sfântul Mormânt. O faptă ziditoare de suflet! O întrebare firească: cum se împacă oare domnul Flutur, în conştiinţa sa de creştin ortodox al Bucovinei care aduce în Bucovina Sfânta Lumină a Învierii, cu atitudinea sa faţă de problema retrocedării Fondului Bisericesc, aşa cum am amintit mai înainte? Oare a vrut ca şi printr-o faptă sfântă să acopere atitudinea sa duplicitară faţă de retrocedarea Fondului Bisericesc? Se spune că diavolul, ca să înşele pe oameni, ,se preface în înger al luminii> (II Corinteni 11,14). Domnul Flutur nu este diavol, ci om, chip al lui Dumnezeu, însă un om pervertit, duplicitar, silindu-se să pară cum nu este în realitate în ce priveşte statului său moral de creştin ortodox vizavi de retrocedarea Fondului Bisericesc. Personal nădăjduiesc în convertirea sa la adevăratul statut moral de bun creştin ortodox”, este opinia ÎPS Pimen despre preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.

Despre fostul prefect de Suceava, Orest Onofrei:

„Domnul Orest Onofrei, fost prefect al judeţului Suceava, în prezent secretar al Camerei Senatului, cred în înţelegere cu domnul Flutur, a întocmit un proiect de lege pe care l-a şi depus la Parlament. Câtă făţărnicie din partea acestor doi oameni care, în realitate, se opun permament retrocedării Fondului Bisericesc! Dacă acest proiect de lege va fi aprobat şi va avea ca efect retrocedarea Fondului Bisericesc, înseamnă că, prin retrocedarea Fondului <se va produce>, potrivit declaraţiei domnului Orest Onofrei din data de 10 mai 2007, <unul din cele mai mari acte de corupţie la nivel naţional>. Fără comentarii!”, se menţionează în broşura distribuită înaintea Sărbătorilor Pascale.

Despre alt prefect de Suceava, Alexandru Băişanu:

„Într-o discuţie purtată cu semnatarul acestor pagini (n.a. – ÎPS Pimen), cu o săptămână înainte de a începe dezbaterea dosarelor depuse la Comisia de Fond Funcia, domnul Alexandru Băişanu a declarat: <Dumneavoastră, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, aveţi o mare dorinţă, anume să luaţi Fondul Bisericesc; şi eu am o mare dorinţă, anume să ajung preşedintele ţării; mai degrabă voi ajunge eu preşedintele ţării, decât Dumneavoastră să luaţi pădurile Fondului Bisericesc… Pentru mine este indiferent cui dau acest păduri: unui arab, unui chinez sau unui japonez”.

Sursa: Sandrinio Neagu – “Un simplu ziarist”

Vezi şi: Flutur, „blagoslovit” de ÎPS Pimen

Orest Onofrei, acuzat de „făţărnicie”

Preoţii suceveni, stăpânii pădurilor

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova