Cazul Soldat Viorel Dumitrache. Impuscat in decembrie 1989. Zeci de luni de spitalizare. Fara nici o “diploma de revolutionar”. De doi ani primeste o pensie sociala de 200 lei. Are 12 operatii. Azi in stare critica. VIDEO

Cazul lui Viorel Dumitrache este mai mult decat dramatic. Dupa cum spunea colega mea Adina Anghelescu, ieri seara, la emisiunea “Romania in alb si negru” de la Vox News, el reflecta situatia in care se afla tara noastra si azi, dupa 20 de ani de la “revolutia” fara de revolutie din decembrie 1989: o Romanie ciuruita, operata si rasoperata, cu organele interne pe dinafara.
Viorel Dumitrache, ca si Romania “oficiala”, are nevoie de un transplant. Romania “oficiala” trebuie sa revina la Romania reala, pentru ca si Viorel Dumitrache, ranit prin impuscare in 1989, dar fara nici un certificat si beneficiu de “revolutionar”, sa-si poata primi drepturile si recunostinta. Sa traiasca linistit, dupa 20 de ani de chin.
Tot el, soldatul de ieri – care a respins ideea de a deveni un posesor al unei diplome de “profitor al revolutiei” -, bolnavul de azi, sintetizeaza acesti 20 de ani de marasm: “A fost suferinta, dar a fost si iubire”.
Sa il ajutam pe Viorel Dumitrache, jurnalisti, oficiali, militari, sa isi recapete sanatatea si bucuria. Si drepturile.
Iata povestea lui, prezentata de B1TV si Vox News si, mai jos, cea istorisita de verisoarea sa, doamna Rodica Voinescu:


Viorel Dumitrache, impuscat in 1989, si azi in spital
Încarcat de VRTV.

“In decembrie 1989, in varsta de 19 ani, Viorel se afla in cursul efectuarii stagiului militar obligatoriu, la o unitate militara din Baia Mare. In noaptea de 17 spre 18 decembrie, dupa izbucnirea evenimentelor de la Timisoara, era de santinela, in post, la unitatea respectiva. Chiar si ei, soldati fiind, auzisera de situatia de la Timisoara si erau mult mai atenti. La un moment dat, noapte fiind, a avut surpriza de a constata ca un coleg inainta spre el cu arma in mana spunandu-i sa se predea. Avand deja consemnul sa fie mai vigilenti, mai atenti la orice semn, Viorel a indreptat arma spre colegul sau si i-a spus sa abandoneze arma si sa reintre in cazarma. Acel coleg nu a tinut cont de solicitarea lui Viorel de a renunta la gestul sau periculos si dubios totodata, nici de ordinele comandantilor care transmisesera ordinul de a nu iesi din cazarma. Ca urmare, cu pusca indreptata spre Viorel, a apasat pe tragaci, cateva gloante ranindu-l grav pe Viorel in partea abdominala. Unul din gloante a patruns in ficat, a ricosat in rinichi, in vezica urinara etc.
A fost internat in Spitalul Militar din Bucuresti timp de un an, perioada in care a suportat 6 operatii.
De atunci, starea sa de sanatate s-a inrautatit si, de-a lungul timpului, a mai suportat inca 6 operatii la rinichi in special. Fiind mai tot timpul in spitale, nu a reusit sa-si intocmeasca nici macar un dosar de pensie de invaliditate, nemaivorbind despre dosar pentru rani capatate in revolutie. A lucrat, temporar, destul de putin timp, sanatatea precara nepermitandu-i efort fizic, primind in mare parte ajutor financiar de la familie.
Sa traiesti ranit din dragoste de tara… cu 200 de lei pe luna
De-abia in urma cu doi ani, cand a fost din nou internat pentru o operatie de pietre la rinichi, tot la Spitalul Militar, a reusit sa convinga autoritatile din Tg. Jiu, unde locuieste, sa-i intocmeasca un dosar de ajutor social, primind de atunci incoace suma de 200 lei lunar. Anul trecut a mai fost operat inca o data, la Cluj, apoi internat de nenumarate ori la Tg.Ju, la Craiova etc., acum fiind pe cale sa i se extirpe un rinichi care nu mai functioneaza de doi ani si care ii creeaza mari probleme cardiace si neurologice, urmand ca al doilea rinichi sa fie operat pentru a fi scoase pietrele cu care este aproape acoperit. Medicii de la Spitalul Militar inca stau in cumpana, nehotarati, cazul fiind atat de grav, daca sa purceada sau nu la o noua operatie. O noua operatie inseamna eliminarea unui rinichi si descongestionarea de pietre a celuilalt, situatie care duce inevitabil la dializa sau, mai degraba, la un transplant de rinichi.
Acum in varsta de 40 de ani, Viorel se vede nevoit sa apeleze la mila medicilor, a familiei spre a-si controla cat de putin sanatatea atat de zdruncinata.
Este drept ca nici el nu s-a ocupat de binele propriu, nu a gasit in sine resursele pentru a lupta cu birocratia spre a obtine o pensie de invaliditate sau spre a-i fi recunoscut, financiar, macar, meritul de a fi devenit martir fara voie, impuscat de un rauvoitor daca nu chiar, mai cumplit, de unul dintre acei mult cautati “teroristi ai revolutiei”, in timp ce se afla de santinela, ca soldat al acestei tari.
Dar este explicabila renuntarea lui, daca la 19 ani, cand crezi ca ai in fata viata si fericirea, te trezesti dintr-odata traumatizat fizic si psihic pentru tot restul vietii ramas.
Sanatatea lui se inrautateste acum din ce in ce mai mult, sperantele lui de viata sunt din ce in ce mai limitate, si daca ar fi sa se faca un act de dreptate, atunci aceasta persoana ar trebui sa fie inscrisa alaturi de ceilalti raniti ai revolutiei, sa beneficieze de aceleasi avantaje – o pensie care sa-i faca viata mai demna, si nu demna de mila cum e acum! – de care peste 20 de ani a fost frustrat.
La momentul actual, Viorel Dumitrache se afla internat din nou, la Spitalul Militar, Sectia Urologie, Rezerva 1, la doctorul urolog Cristian Pacu.
Are cu sine toate documentele spitalizarilor trecute si dovada eliberata de unitatea militara Baia Mare precum ca a fost ranit in timpul misiunii de lupta.
Bunicul lui Viorel, care a fost si bunicul meu, catalogat drept chiabur, a fost impuscat – de asemenea, dar mortal, de securitate in 1949, la varsta de 39 de ani, lasand in urma trei copii minori. Am scris putin despre acest lucru pe cateva situri de profil pe internet, poate fi regasit textul de exemplu pe: www.procesulcomunismului.ro. Este vorba despre Dumitru Barbulescu, eu, Rodica Voinescu, fiind nepoata care a scris cele cateva cuvinte despre el.
Va multumim pentru efort si pentru intentia buna!
Va dorim toate cele bune si acelasi succes in continuare!”
Rodica Voinescu
Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

5 Responses to “Cazul Soldat Viorel Dumitrache. Impuscat in decembrie 1989. Zeci de luni de spitalizare. Fara nici o “diploma de revolutionar”. De doi ani primeste o pensie sociala de 200 lei. Are 12 operatii. Azi in stare critica. VIDEO”

 1. cineva says:

  Iti vine sa intri in parlament si senat cu furci si coase ca la 1907 …

 2. larry potter says:

  Despre privilegiatii care au primit, terenuri, imprumuturi preferentiale, scutire de impozite,rente viagere faraa fi fost macar la revolutie ? Cititi pe https://romaniafurata.blogspot.com despre ,,lipitorile” cu certificate de revolutionar

 3. andrada says:

  Nici macar furcile si coasele nu-i potoleste.Sunt prea infometati,sa se mai gindeasca si la cei care merita cu adevarat!

 4. newsoffice says:

  Eu stiu un smecher in Bucuresti cu diploma de revolutionar, nu munceste, are o gramada de bani de la stat,apartamente inchiriate,etc. A luat prin primaria munic bucuresti parterul discotecii TWICE din centrul Bucurestiului, spatiu pe care l-a subinchiriat discotecii.

 5. newsoffice says:

  Asta e Romania toti smecherii isi iau diplome de revolutionari, iar cei care au luptat cu adevarat, sunt muritori de foame.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova