Ion Cristoiu: Ce risca presedintele-premier

Aşa-zisele scurgeri în presă ale discuţiilor avute de preşedinte cu parlamentarii puterii (în realitate, un document livrat chiar de oamenii lui Traian Băsescu), dar şi acţiunile din ultimele zile ne dezvăluie un Traian Băsescu decis nu numai să-şi asume, dar şi să implementeze măsurile drastice de austeritate.

Ce riscă Traian Băsescu?

Să nu poată implementa măsurile.

Principalul risc ar fi ca opoziţia să încerce să-l suspende pentru încălcarea Constituţiei, dat fiind că printre prerogativele unui preşedinte de republică semiprezidenţială nu se numără şi asumarea posturii de premier.
Condusă de mucoşi politici – Victor Ponta şi Crin Antonescu –, opoziţia nu e în stare de o asemenea acţiune.
Dimpotrivă, uitând că rolul opoziţiei e de a veghea la respectarea Constituţiei, PSD şi PNL se întrec în a-i atribui lui Traian Băsescu ipostaza de Tătuc al naţiunii.
Cum poate fi catalogată astfel cererea adresată lui Traian Băsescu de a-l revoca pe Emil Boc în condiţiile în care articolul 107, alineatul 2, special introdus la revizuirea Constituţiei, în 2003, precizează limpede: „Preşedintele României nu îl poate revoca pe primul-ministru”?
În infantilismul lor funciar, Victor Ponta şi Crin Antonescu speră că, insistând pe responsabilitatea de premier a lui Traian Băsescu, vor îndrepta ura maselor populare spre preşedinte.


Traian Băsescu e însă la al doilea mandat. Asumarea ipostazei de premier al măsurilor nepopulare nu-l costă nimic în planul capitalului politic.
Altul e însă riscul.
Puterile preşedintelui sunt limitate de Constituţie. Implementarea măsurilor revine guvernului.
Guvernul, dar şi PDL nu lasă impresia că ar fi convinse de necesitatea acestor reforme.
Acţiunile premierului, ale miniştrilor par ale unor oameni mânaţi de la spate de Traian Băsescu.
A unor oameni care abia aşteaptă însă să scape de biciul prezidenţial şi să se culce pe urechea FSN-istă.
În aceste condiţii, pentru Traian Băsescu se conturează riscul ca măsurile să nu fie aplicate în chip radical.
Ceea ce ar fi mai rău decât neluarea măsurilor.

Sursa: Ziarul Ring

You can leave a response, or trackback from your own site.

4 Responses to “Ion Cristoiu: Ce risca presedintele-premier”

  1. JP says:

    A reduce pensiile si salariile nu este o solutie, ci dimpotriva va contribui la agravarea situatiei economice din Romania. In loc sa vorbim despre masuri drastice de reducere a cheltuielilor, mai bine am vorbi despre banii imprumutati de Guvern si despre cum au fost cheltuiti acesti bani. Sa ne reamintim ca in 2008 cand s-a anuntat ca e criza financiara in Vest, prima reactie a politicienilor romani a fost ca la noi nu e criza. Apoi, baietii de la FMI au venit in Romania si i-au santajat putin pe politicieni si i-au speriat ca vor sustine in alegerile prezidentiale pe adversari daca nu vor accepta sa se imprumute de la ei. Politicienii romani, speriati ca vor pierde alegerile, au acceptat toate aberatiile impuse de FMI. Asa s-a ajuns la imprumutarea de bani fara nici un motiv real, bani care nici macar nu au ajuns in Romania, ci s-au dus la Bancile Straine se jupoaie 10 piei de pe romani. Iar romanii acum sunt condamnati la foamete, frig si mizerie, ca Romania sa mai primeasca niste bani cu imprumut pe care sa ii dea tot strainilor. Deci, noi ne alegem cu saracia si mizeria, iar ei se aleg cu banii. Ce afacere buna!

  2. cineva says:

    E exact cum le-a zis-o Base: din treaba asta vor iesi “cu scut sau pe scut”. La PNL si FSN-KGB nu are de ce sa le pese cum ies din asta. Ei stau pe margine si arunca cu pietre. Se odihnesc ca tzantzarii dupa o noapte indelungata de supt.
    Opozitia aia reprezinta romanii cum reprezinta UDMR-ul chinezii in Romania.

  3. binnur says:

    STİMATE DOMNULE VİCTOR RONCEA,NU ESTE LA SUBİECT,NU VA SUPARATZİ,DAR NU AM UNDE SA SCRİU. MIİNE 13 MAİ,AVETZİ PROCES,Şİ AŞTEPTAM(IN CALİTATE DE CİTİTORİ)SA SCRİTZİ DUPA PROCES CITEVA CUVİNTE.

  4. m. florin says:

    pdl e si el in mare parte fsn…..

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova