Cand cu criza mondiala, s-ar zice ca din doua rele, am ales-o pe cea mai buna. Sau asa a fost sa fie. Ne carpim cu bani mai mult de la FMI decat de la UE. Fondul te imprumuta si vrea sa fie sigur ca ai cum sa- dai inapoi. Nu te obliga ce sa faci, ci doar sa strangi cureaua, sa ai de unde sa-ti onorezi datoria. De unde scoti banii, te priveste.
Numai ca noi, din aceasta “rea mai buna” am ales varianta cea mai rea. Taiem din banii pensionarilor, invatatorilor si profesorilor, medicilor si surorilor medicale, tinerilor insuratei, mamicilor si bebelusilor, necajitilor cu intretineri la bloc exorbitante, inchidem scoli si spitale, dar nu ne atingem de investitii aiurea, achizitii aiurea, salarii si cheltuieli decontabile sau nu, dar nesimtite, ale bugetofagilor privilegiati etc. Alegerea aceasta, paguboasa pentru cei multi si nemernica, au facut-o “gospodarii” tarii, nu FMI. Asa ca degeaba am zice ca am ales bine intre FMI si UE, ca tot prost iesim.
Dar sa vedem cum ar fi fost cu UE. In primul rand, am fi stiut de la bun inceput la ce sa ne asteptam. Sa vedem ce cazne i-a harazit Consiliul European Greciei. Pana in iunie, nu mai putin de 17 masuri juridice si bugetare, pentru reducerea deficitului bugetar. Surprimarea bonusurilor de Paste, de Craciun si de concediul din vara, sporirea taxei pe benzina, alcool, tutun, reducerea costurilor de functionare a administratiilor locale.
Pana in septembrie, alte noua exigente intre care reforma pensiilor, care impinge varsta de pensionare cu patru ani (de la 61 la 65 de ani). In decembrie, alte 12 masuri, in martie, iunie, septembrie 2011, altele, in decembrie, alte 12 masuri. Dar.parca rigorile fixate Greciei lovesc mai putin in paturile cele mai vulnerabile ale populatiei decat la noi.
Si totusi, grecii s-au revoltat, s-au lansat chemari la rezistenta fata de “noile forme de dominatie ocupatie ale UE si FMI”, iar unele ziare occidentale ii caineaza de mama focului. “Cine ar fi crezut ca UE ar putea avea atata putere asupra statelor membre?”, se intreaba oripilata ziarista maricana Anne Applebaum. Si, continua ea., “cu toate ca nimeni nu o spune in acesti termeni, exercitarea vizibila a puterii Uniunii asupra Greciei va servi si ca punere in garda a statelor care vor vrea sa intre in viitor in zona euro”. Concluzia ziaristei: “Neocolonialism european!”
Se poate, numai ca, remarca tot ea, lumea stie a se descurce, “rezistenta ia forme mai subtile”. La Atena, doar 364 de persoane au declarat la fisc ca au piscina, dar pe fotografiile din satelit se pot numara vreo 17 000.
Asadar, FMI-ul cu metoda lui de creditor, UE cu a ei, dar pe fata, din asistenta sociala cea mai presanta, din pensiile si salariile cele mai mici, nu cer sau nu impun sau nu sugereaza suprimari si amputari. Dar la Bucuresti, daca administratorii tarii au libertatea de a alege varianta cea mai chibzuita, au pus-o, intr-o nesimtire totala, pe seama celor cu adevarat saraci si cinstiti. Ca batranica din garsoniera de bloc nu poate sa fenteze fiscul cu piscina ei nedeclarata, caci n-are ce sa nu declare.
Corneliu Vlad