Fara slujba de Sfantul Ilie la Poiana Marului
La Mănăstireaa de la Poiana Mărului, care poartă hramul Sfântului Ilie, nu s-a ţinut, ieri, slujbă. Aceasta ar fi putut fi oficiată de preotul de la Bisoca însă credincioşii nu au fost de acord cu acest lucru. După ce s-au rugat, oamenii au mers la Buzău la Episcopie. Aici nu au găsit decât un paznic.
Pentru prima dată după 20 de ani la Mănăstirea de la Poiana Mărului, care poartă hramul Sfântului Ilie nu s-a oficiat slujbă religioasă. Ieri, trimisul Episcopiei Buzăului şi Vrancei pentru a oficia slujba la mănăstire a fost preotul din localitatea Buzoiană Bisoca.
Oamenii nu i-au permis acestuia să oficieze nicio slujbă şi spun că nici nu vor permite nimănui să intre în biserică în afară de părintele Macarie Beşliu.
Credincioşii au fost prezenţi, ieri, la mănăstire dar nici de această dată nu l-au găsit pe preotul lor de suflet. După ce s-au închinat şi au aprins lumânări, o parte din ei a plecat la Buzău, la Episcopie, pentru a vorbi cu Epifanie Norocel şi pentru a-i reaminti că ei nu vor renunţa la părintele Macarie Beşliu nici în ruptul capului. Alături de credincioşii din Vrancea, la Buzău au mers şi credincioşi de la Bucureşti, Buzău şi Râmnicul Sărat. Oamenii au pregătit şi bannere prin intermediul cărora îl rugau pe Epifanie Norocel să îl aducă înapoi la Poiana Mărului pe părintele Macarie. „Binecuvântaţi şi iertaţi, iar pe părintele Macarie înapoi să ni-l daţi!“, se arăta în mesajul de pe bannerele credincioşilor.
La Episcopie, credincioşii au găsit porţile închise şi singura persoană pe care au văzut-o a fost paznicul. Credincioşii nu au plecat înainte de a-i lăsa lui Epifanie Norocel câteva flori. Oamenii nu vor renunţa la părintele Macarie Beşliu şi vor face tot posibilul ca acesta să fie adus de la Monteoru la Poiana Mărului.
„Nimeni altcineva nu va intra în mănăstire în afară de părintele Macarie. De 20 de ani ne-am învăţau cu el şi a fost bine. Vom lupta să fie la fel în continuare şi nu vom permite ca o altă persoană să intre acolo. Astăzi (ieri-n.r) nu s-a oficiat slubjă religioasă iar acest lucru nu s-a mai întâmplat de mai bine de 20 de ani. Ne pregătim să obţinem autorizaţiile necesare pentru un miting“, a declarat Valentin Săraru, din Dealul Sării.
Feţele bisericeşti, izgonite şi luni seara – Detalii si fotografii mai jos
Preoţii veniţi de la Buzău, luni seara, pentru vecernie, nu au putut intra în biserică. Părintele Isarc şi Milea au fost trimişi de credincioşi de unde au venit.
Feţele bisericeşti, venite tocmai de la Buzău pe o ploaie torenţială, nu au avut încotro şi au plecat la nici zece minute de când au sosit. Credincioşii le-au spus că nu au ce căuta la Poiana Mărului pentru că acolo este munca părintelui Macarie şi ei vor ca acesta să revină. Cei doi preoţi au fost de acord, cel puţin în faţa oamenilor, cu nemulţumirile acestora şi i-au asigurat că mesajul lor va ajunge la Epifanie Norocel. Cu toate acestea, se pare că episcopul nu poate fi înduplecat în condiţiile în care de hramul bisericii nu s-a oficiat nicio slujbă.
Oamenii au spus că de fiecare dată când vor auzi că Epifanie Norocel a trimis pe cineva la Poiana Mărului, ei vor fi acolo şi nu vor lăsa pe nimeni să intre.
Credincioşii spun că era foarte bine înainte şi nu vor să vină altcineva sub nicio formă.
Călugării se descurcă greu
Lipsa părintelul Macarie nu-i întristează doar pe credincioşi ci şi pe cei doi călugări care acum au grijă de biserică şi de împrejurimi. Mănăstirea este acum în grija a doi călugări veniţi de la Monteoru. Călugărul Constantin ne-a spus că se descurcă destul de greu, mai ales că în această perioadă este destul de mult de muncă. „Este foarte greu şi pentru noi că suntem numai doi şi avem foarte mult de muncă. Eu am venit de la Monteoru ca să am grijă de biserică aici şi să fac treabă. Acum este perioada în care se face fânul pentru animale şi avem de muncă. Sunt doar eu şi cu un alt călugăr şi ne este destul de greu dar trebuie să ne descurcăm“, a spus călugărul Constantin. Când ajung la Poiana Mărului, credincioşii nu stau cu mâinile în sân. Luni seara, în aşteptarea trimişilor de la Buzău femeile au smuls iarba de prin flori, în speranţa că părintele Macarie se va întoarce şi va găsi locul frumos, aşa cum l-a lăsat. Chiar dacă drumul este anevoios, credincioşii l-au vi-zitat pe părintele Macarie şi la Monteoru.