EMISIUNEA: NAŞUL
POSTUL: B1TV
ORA: 20:30
MODERATOR: RADU MORARU
INVITAŢI: RĂZVAN IOAN BANCHIŞ, GEORGE RONCEA
ELENA UDREA
TALK-SHOW
Radu Moraru: Bună seara! Bun găsit la „Naşul”. Sunt Radu Moraru. Suntem în direct. Spuneam că încercăm să vedem cum stă România azi cu o lună… e ultima săptămână dinaintea ultimului termen de o lună, 1 septembrie, când ar trebui să se întâmple ceva grozav pentru România. Guvernul, după cum vedeţi, pregăteşte o măsură surpriză, încearcă să impună FMI-ului această cotă unică de 10%. Ar fi o mare surpriză, dar nu ştiu dacă va ieşi. Cert este că în România se consumă multă energie în subteran, din nou se ascut săbiile, chiar în interiorul PD-L, din nou se ascut săbiile oamenilor nerăbdători să ajungă odată sus la caşcaval, din nou se vorbeşte de suspendarea preşedintelui şi după cum o să vedeţi în zilele următoare, o să vedeţi o serie de şopârle care încep să apară, una câte una, doar s-o mai crea o condiţie pentru a-l zbura pe Băsescu şi cine ştie, pentru a instala eventual un viitor regim. România e pregătită pentru tot, chiar şi presa e pregătită, presa şi-a desfăcut foarte larg nu picioarele, ci buzunarele, buzunare în care Sorin Ovidiu Vântu a pompat zeci de miliarde de lei, pensiile a câteva sute de mii de pensionari, pentru ca politicieni, analişti, ziarişti, nu cei angajaţi ai trustului, ci cei aparent liberi vorbitori, să turuie zi de zi pe toate canalele. Pentru că îmi e tare greu să cred că unul bine plătit şi uns cu 5 miliarde de lei de către Vântu, chiar atunci când nu era pe Realitatea TV, să zicem că mergea pe alt post, ar fi ieşit din diagrama, din bileţelul în care i se spunea exact pe cine să înjure şi pe cine să laude. Cel mai bun exemplu e că ne-am întors săptămâna trecută pentru a relua această emisiune în direct şi am fost prima televiziune care am abordat acest subiect, alături de Vox News. Am rămas şi ultimele televiziuni fiindcă subiectul nu se discută pe nicio televiziune din România. Aşadar e linişte, bravo Sorin Ovidiu Vântu, bravo, ai cumpărat toată România, e linişte, e linişte în toată presa, mai puţin în ăştia nealiniaţi din presa scrisă şi televiziune. În această seară am invitat doi colegi nealiniaţi din presa scrisă. E vorba de Răzvan Ioan Banchiş, jurnalist la „Naţional”. Bună seara!
Răzvan Ioan Banchiş: Bună seara!
Radu Moraru: Şi George Roncea, jurnalist.
George Roncea: Bună seara!
Radu Moraru: Chiar observa colega mea că nu se vorbeşte pe niciun post de televiziune de subiectul Vantu, iar Tiberiu Lovin spunea ceva mai devreme, pe Vox: păi unde să se vorbească?
George Roncea: Se vorbeşte prin redacţii, asta ştiu precis; se trăncăneşte ca la balamuc. Sunt turbaţi, pentru că se uită şi ei pe liste. Deci am văzut cu ochii mei reacţii absolut fabuloase. Oamenii se uită şi zic: “Băi, al naibii, uite Turturică ăsta ce de bani lua când noi credeam că moare de foame!”. Dar fireşte, când oamenii văd cu ce sume plătea Vântu şi ii plăteşte în continuare pe cei care apar la televizor pe post de vuvuzele, piţipoance eoliene, filipinezi… Filipinezi le spun la politicieni, e o modă acum cu filipinezii, cu slugile… Când te uiţi, e un peisaj absolut incredibil. Noi bănuiam că se dau bani, exista o presupunere. Acum au apărut şi probele, colegii mei de la „Curentul” au scos pe ţeavă o listă nu extinsă încă, doar 40, mai sunt şi alţii, secretari de stat, politicieni, securisti… Sorin Ovidiu Vântu se lăuda el acum un an şi jumătate, ca are 150 de oameni în aparatul de stat şi administrativ. Noi nu am prins decât pe câţiva, pe unii putem să îi presupunem. De abia acum începe o dezbatere foarte interesantă. Stiti când spunea Sorin Ovidiu Vântu: “apăraţi-vă statul!”? Păi cum, că omul a infiltrat totul până în gât. Dacă stai şi te uiţi, percepţia publică, în mare parte îi aparţine. Bine, o mai împarte cu fratele Voiculescu şi cu fratele Patriciu, dar în ce priveşte statul şi acolo lucrurile stau într-un fel. Dacă ne gândim că de exemplu doi miniştri de Finanţe succesivi, mă refer la Sebastian Vlădescu, actualul ministru de Finanţe, şi Varujan Vosganian, fost ministru de Finanţe, sunt tot pe lista lui Vântu, care e un fel de listă mai tare decât lista lui Schindler… Devine o listă de celebritati deja.
Radu Moraru: Varujan Vosganian da, dar Sebastian Vlădescu de ce e pe listă?
George Roncea: Sebastian Vlădescu a lucrat la UPetrom o perioadă, in consiliul de administratie, UPetrom care după aia a fost luat de FSLI Petrom, respectiv de fratele Luca, fratele de intimitate al lui Vântu, iar la rândul său, în perioada Constantinescu, Sebastian Vlădescu a fost secretar de stat la Finanţe exact cam cand era si povestea cu CEC-ul si FNI. Deci nimeni nu “dormea liniştit” dacă nu era Camil Petrovici la CEC, respectiv statul, care să îşi asume povestea cu FNI, drăguţul premier Ciorbea pe care îl vedem foarte des pe Realitatea şi ne mirăm de ce, că săracul e cam aşa, într-o parte. Explicaţia există. Vântu nu şi-a făcut averea, respectiv furăciunile, nu le-a putut face singur, le-a făcut cu nişte pioni. Acum el spune public, are putere să o spună public: da, am 150 de oameni.
Radu Moraru: Vântu nu a făcut nicio furăciune, că e liber, nu a semnat nicio hârtie, fiindcă cei care au semnat sunt deocamdată urmăriţi sau în puşcărie.
George Roncea: Nu e aşa, sunt nişte dovezi… Nu e adevărat că Vântu nu e prins în aceste dosare, sunt o grămadă de poveşti în care este prins. Îl aşteptăm cu toţii pe Nicolae Popa să vină să dea şi el pe goarnă, poate mai avem ceva nou.
Radu Moraru: Ce e însă cel mai grav? Faptul că o Corina Drăgotescu, angajată la Realitatea să facă emisiuni, ia 5 miliarde… Domnule, dacă atât a crezut Vântu că merită mi se pare… dar ea e angajată, ştim că e plătită din banii lui Vântu. Însă politicienii ţi se pare normal să fie plătiţi, sau chiar miniştrii? E normal să fie plătiţi?
Răzvan Ioan Banchiş: Mi se pare anormal ca mulţi dintre ziarişti să fie ofiţeri şi ceea ce nu îi pot reproşa lui Sorin Ovidiu Vântu e un lucru foarte simplu, dacă un om vrea să te omenească, un patron vrea să te omenească, iar tu îţi asumi mercenariatul, e foarte bine. Din păcate domnul George Roncea a omis, fără să vrea, multe personaje. Avem aici silfide culturale care au ajuns subrete politice, avem… Haideţi să mergem la un caz concret, că până la urmă şi de asta m-ai chemat. Nu poţi să te dai conştiinţă naţională şi în acelaşi timp să fii centuristă fruntaşă. Nu poţi să dai lecţii naţiunii, iar în acelaşi timp tu să iei 2 miliarde fără să faci nimic, să spui: protestez faţă de nu ştiu ce, ce susţine Vântu, îmi suspend emisiunea, toată lumea l-a admirat pe Cristian Tudor Popescu, fiindcă despre el e vorba aici. Iar el să ia bani un an şi jumătate, să ridice 2 miliarde. Apoi să încerci să îţi păstrezi pentru public imaginea de om sărac. Păi ce om sărac, câte dacii intrau în ăia două miliarde? Pentru că domnul Cristian Tudor Popescu ne spunea că merge cu Dacia. Câte treninguri jerpelite cu care apărea la emisiuni… Şi apropo de treningurile alea jerpelite de le lua el de la chinezi, păi şi ăia făceau evaziune fiscală. Deci tot ceea ce se întâmplă în această presă e o mare mizerie şi sulul de hârtie igienică de la revoluţie a lui Victor Rebenciuc… Victor Rebenciuc le-a spus celor care au mâncat ce nu trebuie despre Nicolae Ceauşescu: luaţi şi ştergeţi-vă gurile. Până la urmă oamenii ăia nu aveau variante, nu puteai să fugi din ţară, aveau copii, au cedat. Acum însă, pentru că asta e foarte grav, să vii să dai lecţii naţiunii şi tu să vorbeşti la comanda unuia pe care nu îl recunoşti ca patron, dar sa te dai pe toate drumurile independent, nu se poate aşa ceva.
Radu Moraru: Ce mă miră e că ceva similar am spus şi noi săptămâna trecută, dar nicio reacţie. Şi la un moment dat îmi aduc aminte că şi pe vremea lui Nicolae Ceauşescu erau admise nişte bancuri mai timide şi nu păţeai nimic, doar că bancurile alea se loveau de un perete.
George Roncea: Unele dintre ele erau lansate de securitate.
Radu Moraru: Exact, nu creau emulaţie. Mă uitam acum, chiar am urmărit, i-am rugat pe colegi să îmi spună dacă văd dezbateri de genul ăsta, despre acest munte al moralităţii, “versant moral”…
Răzvan Ioan Banchiş: Nicolae Manolescu a avut o vorbă pe care a scris-o Alex Ştefănescu, în ţara asta nu se mai poate trăi fără CNP şi fără CTP. Şi acest om şi-a permis să spună că a schimbat preşedinţi de stat, că a influenţat alegerile.
Radu Moraru: Aşa de curajos, dar nu poţi da o replică unei emisiuni, unui ziarist, să spună: domnule, nu am luat banii ăştia, e o minciună. Sau: i-am luat pentru că sunt frumos, tuns, ras, frezat şi disciplinat, când mă cheamă Realitatea vin şi răspund. Poate că a luat pentru intervenţii, poate nu pentru emisiune, dar de-a lungul timpului a avut nişte intervenţii în jurnalele de ştiri, avea nişte înjurături la un moment dat, altă dată avea nişte laude. Dar e normal să ştim azi, după ce deja a fost dezvăluită această acuzaţie. Domnul Cristian Tudor Popescu, ştiu că nu vă suntem simpatici, dar nu e normal să nu răspundeţi, cu curajul dumneavoastră cu care aţi răsturnat Guverne, aţi făcut dreptate în ţară, aţi redus corupţia, aţi schimbat preşedinţi, nu e normal să nu daţi o replică în care să spuneţi: da domnule, Vântu mi-a plătit fiecare apariţie din jurnalele de ştiri cu 5 lei, 10 lei. Adunăm, vedem dacă e corect, dacă s-au plătit taxele “bravo şi la gară”.
Răzvan Ioan Banchiş: Dânsul e un “ziarist-Dumnezeu”, se pricepe de la navete spaţiale la manele. Vreau să ne spună şi nouă: au existat mulţi justiţiari săraci în istorie? Despre articolele lui, sigur că eu întotdeauna le-am citit cu plăcere, pentru că are o frază suculentă, nervoasă, a dat jurnalisticii o dimensiune “horror”, dar ceea ce văd oamenii acum e absolut dezgustător.
Radu Moraru: Mie ce îmi pare rău e că e un ziarist care nu s-a implicat suficient în momente importante şi în momente cheie. El tot timpul a mimat lupta grea, lupta frontală.
Răzvan Ioan Banchiş: Si mai e ceva: vine de la stafia ciumată a Scânteii, s-a spus despre el că e un mare ziarist. E un foarte bun editorialist, e bunicel copilul, dacă îl mai antrenez eu puţin poate chiar scot om din el, dar ca şef de ziar a preluat stafia ciumată a Scânteii, a lucrat cu Tinu… Cititi articolele lui Tinu; nu e frumos să vorbeşti despre un mort, dar au trecut destui ani. Sunt nişte compuneri de clasa a patra. Şi în umbra lui Cristian Tudor Popescu ce a crescut? A crescut Bogdan Chirieac, care scrie articolele cu nişte creioane de tâmplărie, dar are miliarde.
Radu Moraru: Dar se pricepe la afaceri, hai să recunoaştem.
Răzvan Ioan Banchiş: Doamna Lelia Munteanu, această Maica Tereza a presei române; de unde a avut 167 de mii de euro când s-a făcut ziarul „Gândul”, un alt rateu, un ziar născut mort.
Radu Moraru: Aici eu cred că s-au mai dat bani şi cu împrumut, că nu cred că aveau toţi.
Răzvan Ioan Banchiş: Nu, auzim: ziarul „Gândul”, ziar de calitate. Iertaţi-mă, dar aici se spune: hai sictir că te sufocă returul. Nu există acolo nicio calitate. (Rasete)
Radu Moraru: Bun, mă întorc la un alt caz. Sigur, sunt foarte mulţi oameni, eu nu i-aş băga pe toţi în aceeaşi oală, dar m-a mai mirat un caz: Adriana Săftoiu. La câteva zile după ce a plecat de la Cotroceni, imediat s-a înrolat în oastea lui Vântu.
George Roncea: Povestea e mai nasoală: adică pe noi nu are de ce să ne mire, pe noi ar trebui să ne mire cât de proastă mână are Traian Băsescu. Dacă mă uit acum cred că vreo 12 oameni a trebuit să dea afară din jurul lui şi cam toţi au ajuns în partea cealaltă. Weber de la Soros, deontoloagă de răsunet – hap cu Roşia Montană, hap cu Tokes – o vedem la PNL, europarlamentara. Pleşu!, acum e undeva în vârful piramidei editoriale a lui Patriciu. Dacă stăm şi ne uităm de fapt instituţia asta pe care a creat-o Patriciu în jurul lui pentru a se apăra de dosarul de crimă organizată – pentru că el aşa apare în rechizitoriul procurorilor din 2006, ca şef al unui grup de crimă organizată internaţională, deci un om care în Statele Unite dacă ar fi cumulate infracţiunile ar lua 340 de ani de puşcărie; la noi ar lua pe minim vreo 14 ani de puşcărie. Ori el e reprezentat în jurul său de un grup întreg care îl are pe domnul Andrei Pleşu la vedere, care văd că nu se jenează cu relaţia cu un astfel de om.
Radu Moraru: Aici e cam dur. Pleşu scrie într-adevăr la „Adevărul”, dar e greu să îi acuzi pe toţi de la „Adevărul”.
George Roncea: Uitaţi-vă la reclama de la „Adevărul”, Pleşu apare în vârful unei piramide editoriale. Toţi cei care sunt acolo sunt deontologi de renume, de la GDS. Dar nu e deloc aşa, asta în cazul lui Patriciu. Că vorbim de Vântu şi reţeaua Vântu, il avem pe domnul Patapievici, secretar de stat, om numit de Traian Băsescu. Ne uitam acum la recentele alegeri, îl vedeam pe Patriciu numindu-l guriloi, după aia apărea şi Vântu cu trabucul lui şi îl făcea şi el în fel şi chip, dar totuşi, maşina cu care se plimbă domnul Patapievici – am aici o hârtie de la ANI -, maşina domnului Patapievici e un Volvo, o maşină de lux, provine tot de la domnul Vântu. Dar îmi aduc aminte de Timofte.
Radu Moraru: De la „Caţavencu”… „Caţavencu” dă faliment, aţi văzut ştirea? 20 de milioane datorii.
George Roncea: De la Vantu, ca asta inseamna „Caţavencu”. Au 55 de milioane, după câte ţin eu minte, doar pe cât s-a înregistrat la Ministerul Finanţelor, trustul Realitatea. Tot ce a atins Vântu pe media se prăbuşeşte, pentru că omul nu s-a priceput niciodată decât… El a plecat de la furat băscuţe, se pricepea bine la contabilitate şi la făină, după care afacerea sa s-a creat prin recrutarea unor personaje, cum era Vlad Soare, sunt mai multe, e o listă întreagă, nu vreau să intru în toată lista. Că eu m-am apucat să scot un fel de cărţulie şi mi-au ieşit până acum vreo 400 de pagini, povestea lui Vântu din 1990 încoace. Că toată lumea se întreabă: cum de un mărunt informator care dădea cu ciocul, după cum apare în datele publicate până acum, la “punctul lazi-conserve” din penitenciar, cum de a ajuns el de la ciocofăneală măruntă şi mediocră în poziţia de şef, de om cu 200-300 de ofiţeri şi de cadre SRI, cu generali în subordine, cu o reţea întreagă financiară pusă pe picioare de cadre ale sistemului de informaţii? Şi acum te întrebi cum s-a întâmplat asta, cum de miniştri, secretari de stat…
Radu Moraru: Poate că Vântu e doar un paravan în spatele căruia şefii lui care l-au luat, racolat, îl pun să facă anumite lucruri, el nefiind un om… el e un om inteligent pentru media inteligenţei româneşti. Poate sta de vorbă şi cu Pleşu, şi cu Patapievici.
George Roncea: Si infractorii sunt inteligenti… Dar totuşi cum faci tu, Hurezeanu, un băiat care, nu-i asa, la „Europa liberă”, dai si luptăm, cum faci tu să lucrezi apoi la un informator, la un ciocofonist al sistemului oribil, al Securităţii care pe tine te-a persecutat dar ţi-a si dat voie să pleci în străinătate în acelaşi timp?
Răzvan Ioan Banchiş: Nu l-aş condamna atât pe Vântu ci pe cei care acceptă, recomandându-se în continuare drept intransigenţi, dar sunt nişte intransigenţi de borcanul cu zacuscă, asta se vede foarte clar. Şi din ceea ce aţi spus am reţinut că Patapievici şi Timofte sunt pe acelaşi palier. Această “fecioară”, Patapievici, este o bambuistă cu Volvo şi acum trebuie să vedem cine îi mai dă chiloţeii jos şi la Nisa.
Radu Moraru: Întrebarea este aşa: bun, oameni care au colaborat, şi-au vândut mintea, drepturile de autor lui Vântu, dar pe faţă. Aceşti oameni sunt cunoscuţi. Eu însă nu mă aşteptam să fie si oameni politici. E normal ca oamenii politici să ia bani chiar şi pentru prestaţiile lor săptămânale?
George Roncea: Cum se face că insa oamenii politici apropiaţi de Traian Băsescu, care lucrează în subordinea lui Traian Băsescu, cum e fostul meu coleg Cătălin Avramescu, cum să iei bani de acolo? Nu ai cum! Spui “Îmi pare rău, mulţumesc, am şi eu salariu, Traian Băsescu îmi dă de mâncare. Luaţi banii şi daţi-i la copii săraci”. Admiţând că prin absurd se pune o listă şi se cere să semnezi. Dai telefon la „Salvaţi copiii” şi spui – “poftiti, aveţi nişte bani de la domnul Vântu”. Nu e normal să pui gheara pe ei, nu se poate, nu ai cum. Sunt oameni cu care nu ai cum sa lucrezi, mai ales când vezi cu ce a ieşit Vântu pe piaţă, când vezi că aparatul ăsta a mers pe ideea, încă din 2007, a suspendării, a răsturnării prin forţă a lui Traian Băsescu, când vezi că ei îşi asumă faţă de Traian Băsescu o poziţie ireductibilă. Tu cum faci să fii în două locuri, să iei banii şi de acolo şi de acolo? E ceva care îmi scapă înţelegerii.
Răzvan Ioan Banchiş: Oamenii ăştia se îmbăiază în public în şamponul demagogiei şi pe urmă au tupeul să mai vorbească despre cititori. Din cauza lor există din ce în ce mai puţini cititori, sau depinde ce înţelegem prin cititori, dresori de bacterii, de ăia care circulă cu dricul, pădurari prin stepă. Din cauza lor nu mai avem aşa ceva.
Radu Moraru: Pare-se că foarte mulţi ziarişti incomozi, nu mi-am dat seama iniţial, dar a fost un plan ca incet=incet să fie zburaţi din presă, mulţi s-au lăsat, mulţi s-au refugiat pe bloguri, dar de acolo nu pot fi auziţi. E posibil ca la un moment dat toţi să dispară?
George Roncea: Te contrazic, de pe blog poţi fi auzit. De exemplu fratele meu pe blogul lui are un număr aproximativ de cititori faţă de cum avea înainte la „Ziua”. Problema e alta, de pe blog nu iei bani. Dintr-un motiv foarte simplu, piaţa de publicitate on-line aparţine unor grupuri bine stabilite, eu am făcut un test. Fratele meu are deja un nivel cu blogul lui la care tot munceşte noapte de noapte, are un nivel considerabil de cititori. Când s-a dus un amic al lui care lucrează în piaţa de publicitate să vândă acea pagină – dintr-un motiv simplu, tu ai cititori şi teoretic omul care cumpără publicitate e interesat de accesări – a aflat ca numele este banat. De ce? Motivul e simplu, câtă vreme ai apucat să ieşi public împotriva unor personaje care controlează sectoare importante… Vântu de exemplu, o bună parte din piaţa de media on-line e controlată de Vântu încă de acum 5 ani, pentru că a ştiut să intre pe această zonă. Oamenii lui Patriciu, de exemplu domnul Sturza, cel pe care l-a făcut Patriciu om, respectiv a dat ruşilor Rompetrol, iată-l acum băgat în una dintre cele mai importante afaceri pe internet. Adică şi zona asta tinde să fie căpăcită. Ne rămâne ca să dăm din gura, dar nu mai rămâne ca să trăieşti, pentru că într-adevăr s-a creat un sistem al cenzurii de altă factură, nu ca înainte, e un sistem al listelor, e un sistem al împărţirii banilor şi al blocării accesului celor care vor să vorbească în orice altă zonă. Practic nu mai găseşti unde să vorbeşti. Cu TVR să vedem dacă se va întâmpla vreo schimbare, dar şi la TVR este un domn foarte simpatic, dar care tot la Vântu a lucrat. Vom vedea care e mai puternică, amintirea lui Vântu sau prezenţa mâinii păroase a lui Băsescu după ceafă. Sunt foarte curios.
Radu Moraru: La cine te referi?
George Roncea: La Lăzescu, el tot la Vântu a lucrat, a lucrat mulţi ani de zile, asta e treaba lui.
Radu Moraru: Am impresia că Vântu e genial şi uneori nu aş mai spune Vântu că la ce a reuşit să construiască în România, să faci un FNI, să te asociezi repede cu CEC-ul, să ia CEC-ul găluşca fierbinte în braţe, să faci Realitatea TV, să plăteşti sute de miliarde de lei, tu să fii în pierdere şi cu toate astea să nu ai audienţă, să îţi vină toate publicităţile posibile, private, de stat, la tine, înseamnă că nu e Vântu ci sunt foarte mulţi alţii în spatele lui.
George Roncea: E o retea.
Radu Moraru: Deci dacă această gaşcă a reuşit să îl angajeze şi pe Emil Hurezeanu, şi pe Mihai Tatulici, şi pe Lăzescu şi acum iată, are oameni…
Răzvan Ioan Banchiş: Mihai Tatulici era şi foarte greu de harponat.
Radu Moraru: E scump Tatulici.
Răzvan Ioan Banchiş: Nu contează. Iar aceşti oameni, dacă urmăreşti, când cumperi un om, asta vorbim ca între idealişti, te gândeşti şi la calitatea lui profesională şi umană. Bineînţeles că nu se uită. Şi dovada şi nu ştiu dacă e o palmă pentru ei, atunci când aceşti oameni îi părăsesc uită de miliardele pe care le-au luat şi înjură. Poţi să înjuri un patron care s-a purtat urât cu tine, te-a pus să mături, dar după ce iei atâtea miliarde te şi înjură… Şi oamenii i-au văzut la televizor.
Radu Moraru: Nu e posibil oare ca tocmai Vântu să fi ajutat ca aceste liste să ajungă în presă? Având în vedere că am auzit că mulţi dintre aceşti angajaţi plătiţi regeşte nu mai ascultau la comenzi.
George Roncea: Eu am altă presupunere, presupunerea e că aşa-zisul dosar de securitatea al lui Vântu l-a strecurat chiar el pe piata, pentru că e foarte subţire. Eu eram interesat să aflu dosarul actual: cum de s-a ajuns ca afacerile lui să fie controlate de cetăţeni din Republica Moldova? Lumea nu ştie că de fapt trustul Realitatea nu îi aparţine lui Vântu, aparţine domnului moldovean, cu un nume superb, Vitalie Dobândă, parcă predestinat, care trăieşte la Chişinău. Lumea habar nu are. Mai sunt încă alte 10 afaceri ale lui Vântu mai puţin cunoscute unde sunt de asemenea cetăţeni moldoveni, mulţi dintre ei căutaţi de Miliţia din Republica Moldova şi băgaţi şi la puşcărie. Toate aceste personaje sunt adevăraţii proprietari ai afacerilor lui Vântu. Deci dacă la Realitatea apărea mic într-un colţ, când vorbeşte Emil Hurezeanu, deontologic, şi explică el cu Statele Unite, cu Moldova, cu Unirea, că e costisitoare, că nu e în regulă, acolo mic să apară: post de televiziune care aparţine cetăţenilor ex-KGB Ghenadie Nipomici şi Vitalie Dobândă. Atunci înţeleg, e în regulă, pentru că aşa ar fi corect.
Radu Moraru: Dar OTV e în aceeaşi prăvălie?
George Roncea: Vantu are doar 20% acolo, după câte îmi aduc aminte.
Radu Moraru: Adică tot Dobândă, tot Vitalie.
George Roncea: Nu ştiu dacă Realitatea Media e tot proprietar, pentru că e o reţea întreagă de firmuliţe care sunt [prin Cipru…
Radu Moraru: Deci dacă vorbim de televiziuni avem pe de o parte aceste televiziuni ale mogulilor care plătesc bine şi gras, de exemplu Ciuvică sugea de la amândoi mogulii.
George Roncea: El a fost partener de firmă cu Camelia Voiculescu.
Radu Moraru: Atunci să spunem că sugea de la un mogul…
George Roncea: De la mami.
Radu Moraru: Nu, că nu e frumos. Şi lua de la moguliţă. Deci el lua de unde putea. Deci avem genul ăsta de presă, apoi avem genul de presă de tip OTV în care ni se spune că orice personaj din ăsta care a şantajat, a făcut şi a dres, acuzat de crimă şi grup infracţional, a doua zi iese şi devine preşedintele nostru, al tuturor, şi o să ne dea fiecăruia dintre noi 20 de mii de euro şi trei concedii în străinătate. Şi mai avem genul ăsta de presă în care încercăm pe televiziune…
George Roncea: Eu nu l-aş acuza pe Dan Diaconescu, el face un circ haios, pentru că oferă lumii ce merită. E o vorbă: proşti, dar mulţi. Dar care e problema? Asta e audienţa.
Radu Moraru: Tocmai, că nu e, e umflată toată povestea, o recunoaşte chiar moguliţul. People-metrele nu sunt acceptate de foarte mulţi intelectuali, de foarte mulţi oameni cu ceva creier în cap, de oameni care sunt comozi. Cine stă să ia un kil de zahăr, de făină, de ulei, cum dau ăştia? Şi atunci categoria celor care măsoară cică audienţa e o categorie foarte slabă, sunt oameni care sunt de o anumită factură. De ce? Sunt singurii care mai sunt dependenţi de litrul de ulei, de făină. Şi atunci mai e ceva, dacă sistemul nu e valid, adică dacă nu răspund prin telecomenzi un număr de oameni, nu se validează cifrele în ziua respectivă. Ori asta e struţo-cămila construită în România, e pe final acum, înţeleg că o să fie altfel măsurată audienţa, dar cert e că e cam din … făcută.
Răzvan Ioan Banchiş: Eu aş vedea altfel OTV-ul, e probabil singura sală de teatre din lume unde spectatorii sunt lăsaţi să mănânce seminţe. E poate bâlciul de pe vremuri. Aici povestea e mai importantă decât adevărul. Faptul divers devine subiect de interes naţional şi într-un fel există acolo o punere în lumină a derizoriului. Dar mi se pare benign totuşi OTV-ul.
Radu Moraru: Aş completa că nu mi se pare nici Realitatea TV mult diferită pentru că şi acolo observăm că toţi sunt actori plătiţi să joace şi să îşi spună replicile, după care ei nu sparg seminţe, ei sparg seminţe doar noaptea, când nu îi vede nimeni, că după aia la sfârşit de an ce fac? Concursuri, cel mai frumos din România, cel mai deştept.
George Roncea: Dan Diaconescu nu le dă bani invitaţilor, deci sunt convins că nu i-a dat bani lui Boc ca să apară la el. Vom intra în direct cu un ministru al cabinetului Boc după publicitate. Elena Udrea e invitata noastră şi avem ce discuta. Publicitate. Am revenit, suntem în direct. Cred că nu trec două zile fără să iasă o ştire cu Elena Udrea. Ultimele ştiri, zvonuri, că ar candida la Primăria Capitalei, că ar fi ultima treaptă înainte de preşedinţia României. Deja a ajuns preşedinte PD-L Bucureşti. Bună seara!
Elena Udrea: Bună seara! Cred că urmează preşedinţia SUA după aceea.
Radu Moraru: Da, după modelul Hillary Clinton, ea în Statele Unite şi dumneavoastră în România. Da, dar atunci când zvonurile astea par plecate şi vă spun ca analist de atâţia ani, par să plece din interiorul partidului, pe fondul unor discuţii, cine se fereşte să candideze şi cine va candida, asta arată că se întâmplă mari bătălii, înseamnă că ni se pregăteşte ceva, alegeri anticipate la Primăria Bucureşti?
Elena Udrea: Nu cred, nu este nici starea de spirit, nici nu cred că ar fi momentul să fie alegeri anticipate la Capitală. Cred că speculaţiile vin mai puţin pornind din interiorul partidului, mai degrabă vin din acea dorinţă a unora de a crea spectacol senzaţional. Nu s-a pus problema încă la organizaţia PD-L Bucureşti şi la PD-L în general, nu s-a pus încă problema candidaturii la Primăria Capitalei. Vom începe o etapă de pregătire a alegerilor locale din 2012 în care se va înscrie şi organizaţia de Bucureşti, dar nu ne-am gândit până acum nici într-un caz la candidatura la Capitală pentru că deocamdată avem o mare problemă, problema noastră este guvernarea. Deci nu stă nimeni să se gândească acum…
Radu Moraru: Aţi spus foarte bine, aveţi o mare problemă.
Elena Udrea: Sigur că da, să guvernezi în vremurile acestei crize economice e o mare problemă pentru orice Guvern şi o să vă spun că am fost în vizită în Ungaria luni şi marţi săptămâna trecută, deci acum o săptămână şi aceeaşi problemă am văzut-o şi acolo, numai că acolo există un alt aspect, acolo Fondul Monetar Internaţional a plecat fără să acorde tranşa.
Radu Moraru: De unde băţoşenia asta a premierului Victor Orban?
Elena Udrea: Ei au venit, au câştigat alegerile de curând, au două treimi în Parlament, vin pe un val de încredere care s-au creat pentru că fostul Guvern a luat nişte măsuri nepopulare, a pierdut susţinerea cetăţenilor, oamenii şi-au îndreptat speranţa spre un Guvern nou care se confruntă fix cu aceeaşi criză ca şi cel vechi. Ei au o mare susţinere în rândul populaţiei, au două treimi în Parlament şi au o atitudine foarte… şi fermă şi îi şi permit să aibă o oarecare superioritate. Pentru că încă populaţia îi creditează. După ce probabil se va vedea că şi cu această schimbare totuşi criza îşi va face încă efectele, eu sper să fie cât mai scurtă şi la ei ca şi la noi, probabil că şi încrederea populaţiei se va mai micşora şi atunci poate şi atitudinea Guvernului se poate schimba. Pe de altă parte poate că în setul de măsuri pe care ei se pregătesc să îl ia, şi ei fac reducerea cheltuielilor bugetare, şi ei încearcă să reducă aparatul de stat, încearcă să ia măsuri de relansare a economiei. Deci vin cam cu aceleaşi măsuri cu care venim şi noi şi care se iau în toată Europa.
Radu Moraru: Au probleme cu opoziţia? Opoziţia e ca şi la noi aici?
Elena Udrea: Nu. Şi presa nu e ca la noi. Şi eu am întrebat pe cei de acolo dacă se întâmplă să aibă aşa o mare opoziţie din partea presei. Au spus că nu, presa este critică atunci când e ceva de criticat, însă este solidară cu ţara. Deci nu are o atitudine împotriva ţării, încercând să distrugă încrederea oamenilor în instituţii.
Radu Moraru: La ei nu există unul Vântu care a cumpărat tot aproape.
Elena Udrea: Nici Vântu, nici Voiculescu, deci aşa ceva nu există şi nici jurnalişti plătiţi…
Radu Moraru: Pe Dan Voiculescu nu l-aş băga în aceeaşi oală pentru că în afară de Ciuvică în rest sunt ai lui. Şi Ciutacu care a trădat un pic.
Elena Udrea: Văd că nu sunt numai ai lui, văd că sunt plătiţi şi de Vântu, ce spuneaţi dumneavoastră mai devreme şi ceea ce arătaţi de o săptămână.
Radu Moraru: Dar ştiţi că subiectul nu se discută nicăieri?
Elena Udrea: Păi numai aici la B1 se discută.
Radu Moraru: Şi la Vox.
Elena Udrea: Şi pe internet am văzut că are amploare. Uitaţi cum e cu deontologia şi cu libertatea presei în România, nimeni nu discută despre acest lucru, presa e plătită de Vântu să toace instituţiile statului, să toace încrederea românului în aceste instituţii, în reprezentanţii lor. Eu nu spun că ar trebui cetăţenii să aibă încredere oarbă, nici vorbă, dar ar trebui să…
Radu Moraru: E ceva ce nu înţeleg acum şi aici ne putem pune cu toţii o întrebare, de ce 8 miniştri ai actualului cabinet Boc încă permit finanţarea de către stat a celor două televiziuni? Vorbim doar de Vântu şi Antena 3. Înjură, toacă Guvernul, dar atunci ceva nu e în regulă.
Elena Udrea: Noi ştim întotdeauna ce s-a întâmplat. Anul acesta a fost un memorandum în Guvern, primul ministru a interzis orice publicitate, din cauza constrângerilor bugetare, să nu mai dăm banii pe publicitate atunci când nu e prima prioritate, deci ni s-a interzis orice fel de publicitate. Şi cu toate astea s-a făcut publicitate, se mai face şi indirect. Adică nu dau eu banii de la minister, ci dă o firmă care lucrează cu ministerul, dar înţelegerea e ca ministrul să aibă o imagine bună.
Radu Moraru: E o firmă mare străină, mare de tot, nu îi dăm deocamdată numele, dar noi o să facem nişte anchete, deci e o firmă „S” care a făcut afaceri cu statul, statul i-a mărit un pic contractul printr-un act adiţional şi acea mărire care era în plus s-a dus către Realitatea TV. Bun, deci dacă vă înjură vă înjură pe banii noştri, ai tuturor, inclusiv pe semnăturile date de unii dintre colegii dumneavoastră.
Elena Udrea: Probabil că este slăbiciunea unor demnitari, a unor funcţionari publici, slăbiciunea în faţa presei plătită de Vântu, în faţa lui Vântu şi cedează pentru a avea o bună imagine şi a nu fi criticaţi, cedează tipului ăstuia de relaţia şi îşi plătesc liniştea. Dacă ne uităm cam câţi oameni sunt atacaţi vă daţi seama cine nu plăteşte presa, cine nu dă bani presei. Probabil că e o slăbiciune în faţa căreia mulţi nu rezistă, din păcate, pentru că nu se întâmplă nimic bun, presa aceasta sau presa de tipul acesta uitaţi cum a evoluat, unde a ajuns. Deci după mine ceea ce se întâmplă cu o parte din presa românească e total distructiv pentru societate, deci oamenii nu îşi mai ştiu, nu există misiunea de informare. Nu, există misiunea de a distruge…
Radu Moraru: Aşa cum nu există pentru politicieni, cred că 80% dintre politicieni nu au avut, nu au şi nu o să aibă misiunea de a face ceva pentru ţara asta, aşa e şi în presă.
Elena Udrea: Să ştiţi că de foarte multe ori te întâlneşti la politicieni cu lipsa de viziune, deci sunt oameni care nu au proiecte, nu au viziune şi pur şi simplu funcţionează de pe o zi pe alta în fruntea unor instituţii. Din fericire aş putea să spun că în acest moment în Guvern şi nu o spun pentru că sunt colegii mei, poate au fost şi în Guvernele trecute oameni cu viziune, eu vorbesc de marea majoritate, oamenii aceştia pe care eu îi ştiu şi cu care lucrez din fericire au o viziune. Poate că am fost obligaţi cu toţii să gândim o strategie şi din cauza crizei, pentru că dacă stai la guvernare trebuie să faci ceva cu această criză, trebuie să ai nişte soluţii, nepopulare în acest moment, soluţii care ne-au scăzut în sondaje, dar care trebuiau luate, trebuiau aplicate. Şi care noi sperăm ca de la 1 ianuarie 2011 să reînceapă să aducă creştere economică şi…
Radu Moraru: Aţi luat cam 50% din măsurile pe care era bine să le luaţi. Credeţi că mai e timp să le luaţi şi pe celelalte 50%?
Elena Udrea: Dacă lălăim aşa implementarea lor poate că nu o să reuşim. Eu acum o spun cu un fel… atenţionez într-un fel colegii şi mă includ şi eu desigur în Guvern, dacă nu ne grăbim şi nu suntem fermi e posibil să nu reuşim până la 1 ianuarie 2011 să reducem aparatul bugetar cu 25%, să facem reforma administraţiei publice. Acum s-a făcut un standard de personal la administraţia publică, nu e posibil ca într-o primărie să existe, o primărie care gestionează o comunitate mică să aibă 1800 de poliţişti şi altă primărie care gestionează o comunitate de două ori mai mare să aibă numai 600 de poliţişti.
Radu Moraru: Aveţi un asemenea caz?
Elena Udrea: Nu aş şti dacă cifrele sunt exacte, dar e cazul primăriei sectorului 1. Deci nu ştiu dacă asta e cifra, însă numărul de poliţişti e mult mai mare raportat şi la populaţia sectorului 1 faţă de numărul de poliţişti angajaţi în celelalte sectoare.
Radu Moraru: Sunt mai mulţi şmecheri în sectorul 1, mai multe averi, nu cumva să se mai dea vreo spargere, să plece averea din casă.
Elena Udrea: Am mai spus o dată asta în campanie, Poliţia din sectorul 1 păzea meşurile şi panourile ilegale care erau afişate pe teritoriul sectorului 1, împotriva lui Traian Băsescu şi împotriva PD-L. Deci acele panouri ilegale erau păzite de Poliţia Comunitară a sectorului 1.
Radu Moraru: Aveţi multe pe cap, vă mai trebuia şi PD-L Bucureşti? Sau Negoiţă a făcut un pas în spate şi a rămas locul liber? Că el pare-se că s-a retras de tot din politică, nu ştiu dacă în afară de… Doar primar la sectorul 3, dar în rest nu l-am văzut prezent.
Elena Udrea: Liviu Negoiţă e un primar foarte bun şi asta o arată şi încrederea cetăţenilor pe care o are în continuare, într-un procent foarte mare. Din motive personale a renunţat să mai conducă interimar organizaţia PD-L Bucureşti şi a avut o propunere pentru mine, să continui eu acest mandat, interimar. Deci încă nu s-au făcut alegerile. Lucru care a fost agreat de preşedintele partidului, supus la vot în Biroul Permanent Naţional şi aşa s-a întâmplat că am preluat conducerea interimar a organizaţiei într-un moment în care la Bucureşti PD-L, un partid care a avut fieful aici a început să piardă din încrederea bucureştenilor. Eu am spus că faptul că noi am renunţat în ultimii ani, de la Traian Băsescu încoace, am renunţat la modelul politic Traian Băsescu… Vă amintiţi, Traian Băsescu spunea: da pentru Bucureşti. Toată lumea în stradă, semnături pentru bucureşteni, dacă sunt de acord cu proiectele pe care le-a avut, pasajul de la Băneasa, linia de tramvai 41, a mai avut staţia de epurare de la Glina. De avea nişte proiecte mari pe care nu şi le putea pune în practică din cauza consiliului general majoritar PSD care îi bloca toate proiectele. Şi atunci a ieşit în faţa bucureştenilor şi a spus: astea sunt proiectele mele, nu pot să le pun în practică din cauza consiliului general, spuneţi-mi voi dacă sunt ok sau nu.
Radu Moraru: Deci vreţi să recâştigaţi Bucureştiul.
Elena Udrea: Să recâştigăm încrederea bucureştenilor, să facem politica Bucureştiului, politica administrativă a Bucureştiului împreună cu bucureştenii. Eu am scris pe blogul meu personal, am pus o întrebare: ce aţi schimba la Bucureşti? Oamenii au idei, au proiecte, constat ce nu e în regulă la Bucureşti şi au şi soluţii pe care le propun. Dar până acum nu au avut ocazia participării la rezolvarea problemelor. Şi eu am spus aşa: nu ştim ce va fi în doi ani, va candida din partea PD-L, nu e momentul să vorbim acum despre candidatură, dar va candida din partea PD-L cel care va sta cel mai bine în încrederea bucureştenilor. Deci exclus candidatura mea, haideţi acum să recâştigăm încrederea bucureştenilor. Iar eu sunt deputat de Bucureşti, probabil că asta s-a avut în vedere şi în plus ministerul pe care îl conduc are foarte multe programe care se aplică în Bucureşti. Eu am programul ANL şi avem cartiere ANL pe care acum încercăm să le vindem şi pe care nu putem încă să le vindem, blocul ANL din sectorul 6, pentru că PSD, consiliul general, a votat împotriva vânzării acestor locuinţe, dar sperăm că data viitoare când o punem pe ordinea de zi vor vota pozitiv. Am ANL, am reabilitările termice, am construirea de aşezăminte sociale, am partea de drumuri de interes local. Deci sunt foarte multe programe pe care eu le derulez.
Radu Moraru: E clar, pot să vă dau un răspuns, într-un an de zile veţi fi politicianul PD-L cel mai bine poziţional în încrederea bucureştenilor.
Elena Udrea: Ar fi un lucru extraordinar, nu cred că este aşa de simplu. Pentru că partidul ăsta e la guvernare, ia nişte măsuri nepopulare şi oricât de multe lucruri ai face…
Radu Moraru: Nu, am spus dintre pedelişti.
Elena Udrea: Asta e altceva.
Radu Moraru: Pentru că altfel s-ar putea să fiţi la distanţă foarte mare pentru că aveţi o perioadă grea, aveţi şi ghinion. Chiar mă gândeam că Traian Băsescu a prins… câte inundaţii a prins Traian Băsescu cred că nu a prins nici Nicolae Ceauşescu.
Elena Udrea: Eu nu ştiu ce ar putea să se mai întâmple. Au fost răpiri, suspendări, inundaţii, nu ştiu ce ar putea să mai fie în mandatele preşedintelui.
Radu Moraru: Dar mai aveţi ceva, i-am spus şi colegului dumneavoastră, domnul Adriean Videanu, aveţi ceea ce deja a început să simtă populaţia şi mă refer chiar şi la fanii PD-L, nucleul dur. Credeam cu toţii că în 2010, nemaifiind PSD, nemaifiind coabitarea aia oarecum ciudată o să acceleraţi, o să faceţi nişte schimbări, o să veniţi cu lucruri adevărate, grele, cu o echipă de asta ciudată? Şi nu e imaginea asta. Şi fiindcă e comunicarea proastă, dar ceva nu funcţionează. Şi atenţie, nu îl mai aveţi pe Traian Băsescu, deci în PD-L nu există un Traian Băsescu. Ori Traian Băsescu era bun la vremurile alea, azi e nevoie de ceva mai mult decât Traian Băsescu, că s-a schimbat electoratul.
Elena Udrea: E o realitatea că nu contează ce faci, contează ce află oamenii că faci. Aşa se întâmplă că oameni care nu fac absolut nimic continuă să aibă peste 50% încrederea bucureştenilor. Dar nimeni nu spune că nu face nimic de nu ştiu cât timp. Imaginea e foarte bună, oamenii se concentrează şi se uită pe Guvern. Deci e o realitatea, nu contează ce faci, contează ce percep oamenii că tu faci. Iar aici asta e problema comunicării pe care ne-o asumăm, Guvernul o are şi PD-L o are, niciodată nu am stat bine la comunicare, decât când Traian Băsescu comunica direct.
Radu Moraru: Sub dictatura lui Traian Băsescu, de a fi un şef de partid care putea să… Deci eu nu am pomenit PD-L-ul sub Traian Băsescu preşedinte al PD-L să mişte toţi în 7 fronturi, să văd că un ministru al Guvernului Blaga face blat ordinar cu Voiculescu, în direct, în faţa poporului român. Aşa ceva nu există. În timp ce Udrea, Adriean Videanu şi poate alţii, sunt tocaţi şi înjuraţi acolo. Ce e asta? Unde mai există 7 PD-L? Unde văd primari PD-L care sunt lăudaţi undeva fiindcă au cotizat când trebuia şi avem listele, şi alţi primari care nu au cotizat bine înjuraţi acolo. Cum puteţi să ne promiteţi nouă că PD-L e unit şi ne va scoate din criză? Când nu sunteţi uniţi, aveţi partipriuri fiecare. Dumneavoastră, fiindcă nu plătiţi nicăieri sunteţi înjurată peste tot, alţii, bărbaţi adevăraţi din PD-L, care fac blaturi ordinare, dovedibile prin casete, prin tot, ăia nu au nicio treabă.
Elena Udrea: Eu chiar nu aş şti… sunt şi colegii mei şi chiar nu aş şti să vă spun dacă face cineva. Cert e că eu nu fac aşa ceva şi m-am străduit să nu fac înţelegeri cu presa asta care are jocul pe care îl face de ani de zile împotriva PD-L, Guvernului şi a lui Traian Băsescu. Dar vreau să vă spun că probabil fiecare îşi salvează imaginea. Eu nu spun că este corect. Dar la nivelul Guvernului echipa acţionează în aceeaşi direcţie.
Radu Moraru: Dar prea mult consum pentru imaginea fiecăruia, personală, şi prea puţin pentru imaginea pe care trebuie să o am eu. Eu vreau să stau liniştit, mai şi plouă, mai sunt şi inundaţii, vreau să ştiu că acolo avem un Guvern pe care l-a adus Traian Băsescu, deci are o răspundere uriaşă, de aia şi probabil a dat termenul de 1 septembrie, să ştiu că oamenii ăştia lucrează pentru ţară, pentru România. Că unii îşi vor pierde imaginea, cariera, că unii nu, nu mă interesează. Niciun ministru nu e acolo fiindcă a câştigat el alegerile, cum spuneau alţii: domnule, noi nu am ajutat pe Traian Băsescu. E fals, toţi miniştrii care sunt îşi datorează cariera, inclusiv primul ministru, ăluia care a semnat şi are pixul. Îl numesc pe acest om premier. Deci nu văd unde e consumul de imagine, pentru ce? Băsescu v-a pus pe toţi acolo să faceţi treabă, să stau eu liniştit acasă că nu se dărâmă nu ştiu ce Guvern, că iar mă trezesc cu cheltuieli bugetare uriaşe. Eu dacă era Traian Băsescu demiteam Guvernul Boc în martie, când în martie vine Guvernul Boc şi spune: păi ne-au păcălit oamenii, nu au făcut reduceri bugetare.
Elena Udrea: Acum vă spun cu sinceritate că avem acest termen, 1 septembrie şi partidul aşteaptă să vadă evaluarea miniştrilor şi sancţiunile acolo unde se impun, sancţiunea fiind remanierea. Deci răgazul pe care preşedintele l-a dat acestui Guvern, pentru că dincolo de faptul că preşedintele a adus pe fiecare din miniştri în Guvern, fără preşedintele Traian Băsescu acest Guvern nu exista în componenţa asta, dincolo de această situaţie e atributul constituţional al preşedintelui României să ceară demisia primului ministru, a miniştrilor şi aşa mai departe. Deci la 1 septembrie e o mare aşteptare ca evaluarea miniştrilor să se facă, a activităţii lor şi a felului în care şi-au respectat obligaţiile pe care le-am avut, de a pune în practică măsurile anticriză şi să se întâmple câteva remanieri acolo unde va fi cazul. Deci probabil că la 1 septembrie vom vedea şi această… va veni acest moment în care vor fi miniştri care vor fi remaniaţi.
Radu Moraru: Din punct de vedere politic, dar din punctul meu de vedere, ca cetăţean, la 1 septembrie vom avea sentimentul că lucrurile vor fi bine? Că nu mă încălzeşte cu nimic lupta politică, se vor supăra 3 miniştri că au fost remaniaţi.
Elena Udrea: Nu e o luptă politică, tocmai pentru a restabili încrederea în ochii cetăţenilor că ştim ce facem, că acest Guvern şi-a asumat un set de măsuri, pe de o parte de reducere a cheltuielilor bugetare, pe de altă parte un set de măsuri de relansare economică, pe care le pune în practică. Nu doar vine şi face nişte declaraţii, ci are consecinţe, declaraţiile acestea au consecinţe, sunt puse în practică. Şi cine nu reuşeşte să pună în practică, sau nu vreau, sau are altă agendă, acela e sancţionat tocmai pentru a arăta cetăţenilor că nu există rabat de la acest imperativ, cine nu se supune imperativului pleacă. Dacă vorbim de imagine, este o vorbă, fiecare pasăre pe limba ei piere. Dacă nu vom reuşi să comunicăm coerent şi să comunicăm toate măsurile pe care acest Guvern le ia şi importanţa lor şi ce ne determină să luăm aceste măsuri, ce ţintim cu ele şi ce obţinem cu implementarea lor, atunci vom avea de suportat consecinţele acestei incapacităţi de a comunica pe care Guvernul în mare parte o are.
Radu Moraru: Ştiţi ce nu avem iarăşi? Eu parcă nu am răbdare până la 1 septembrie, aş vrea să ştiu mai devreme: ministerul cutare anul acesta cheltuie mai puţin decât 2009 şi mai puţin decât 2008, pentru că mă interesează amândoi anii să văd ce progrese s-au făcut, cu 35%, 45%. Ar trebuit să fiu bombardat zilnic eu ca ziarist ca să pot să informez opinia publică cu tot ce a făcut. Uite, Udrea a putut, ăla nu a putut, ăla a făcut. Altfel nu o să ne convingeţi că aţi făcut reduceri. Vrem să ştim cine are planul, cine e vizionar? Să spună premierul: din martie veţi trăi mai bine, vor creşte banii la loc, salariile. Ne trebuie informaţii de genul ăsta.
Elena Udrea: Aceste măsuri nu au fost luate după ureche, s-au făcut nişte calcule la Ministerul Finanţelor, au fost discuţii cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi am ajuns la concluzia că aceste măsuri, reducerea salariilor cu 25% şi reducerea pensiilor care nu s-a putut face din cauza Curţii Constituţionale, sunt măsuri despre care şeful delegaţiei FMI la Bucureşti a afirmat că sunt măsurile corecte. Noi ne aşteptăm ca odată implementate, dar odată implementate pentru că în acest moment abia încercăm să le implementăm. Odată implementate ele să îşi producă efectele, să nu mai avem gaura aceea în buget, la fondul de salarii şi la fondul de pensii şi să putem să nu ne mai împrumutăm pentru a plăti pensii şi salarii, ci eventual dacă ne împrumutăm să ducem banii în investiţii, pentru că dacă economia nu produce nu ai cu ce să plăteşti pensii şi salarii. Aud tot timpul această nebunie: în loc să dăm banii la pensii noi investim în nu ştiu ce. Investiţiile aduc bani la buget.
Radu Moraru: Dar vreau să vă mai întreb ceva, de ce cabinetul Boc nu are până azi şi sub guvernarea PSD, de când e premier Emil Boc, să spună: în România s-au investit atâţia bani. Pentru că eu din toate investiţiile o ştiu pe aia a lui Radu Berceanu de nu s-a mai făcut. Dar alte investiţii mari de genul: au început să intre banii, s-au semnat contractele pentru 50 de miliarde şi au intrat deja 20 de miliarde. Noi nu avem informaţiile astea pe care ar trebui să le ştie orice cetăţean. E obligatoriu să informaţi populaţia cu baza, cu atât măcar.
Elena Udrea: Oamenii trebuie să înţeleagă şi nu are cine să îi informeze, pentru că sunt puţine televiziuni ca dumneavoastră care mai fac şi…
Radu Moraru: Culmea, vrem să aflăm şi nu primim, că nu ai de unde.
Elena Udrea: Dar oamenii trebuie să ştie că e nevoie de bani la investiţii tocmai pentru a avea din ce să plăteşti pensii şi salarii. Şi aproape 70% din bugetul nostru merg pe pensii şi salarii. Pe urmă mai e datoria publică şi aşa mai departe, ajungem că pentru investiţii nu mai rămâne nimic. Dacă nu reuşeşti să duci banii în investiţii atunci e o problemă pentru că ajungi să nu mai încasezi.
Radu Moraru: Cota unică, e o propunere asta să fie la 10%?
Elena Udrea: Toată lumea vorbeşte ce ar trebui să se întâmple cu cota unică. Sigur nu creşte, deci 100% nu creşte, în rest se fac tot felul de calcule, deocamdată nu există nimic, nicio propunere oficială, se fac tot felul de calcule pentru că încercăm şi noi variantele cele mai bune în care încasările să crească, să pornească motoarele economiei şi să ajungă banii în economie şi în investiţii mai departe. Şi dacă nu reuşim să alocăm din buget bani investiţiilor, atunci o soluţie ar fi tocmai parteneriatul public privat. Foarte multe investiţii se pot face în parteneriat public privat, cu banii companiilor private sau marilor fonduri de investiţii care doresc să vină în România şi să investească şi în felul acesta să suplinească lipsa de resurse pentru finanţe. Avem o lege a parteneriatului public privat care a trecut prin Parlament, acum preşedintele a trimis-o înapoi pentru că trebuie nişte modificări, pe 10 sau când suntem convocaţi în sesiune extraordinară…
Radu Moraru: Pe 16.
Elena Udrea: Va trece această lege. Avem deja nenumărate propuneri. Sunt firme care vor să vină să construiască autostrăzi, canalul Dunăre – Bucureşti, locuinţe ANL.
Radu Moraru: De ce în 20 de ani România nu a făcut această lege?
Elena Udrea: Pentru că abia acum cu chinuri şi împingând de la spate am reuşit să o trecem. De ce nu se întâmplă de 20 de ani o mulţime de lucruri în România care par atât de simplu de făcut? Nu ştiu, pentru că există atitudinea asta, lasă pe mâine pentru că sub tine aparatul nu lucrează, pentru că trebuie să se unească dorinţele mai multor instituţii şi mai multor reprezentanţi ai instituţiilor. Din cauza asta. Legea aceasta stă, propunerea există de nu ştiu cât timp, a trecut într-un final prin Parlament pentru că în criza aceasta prin care trecem aveam nevoie de bani. Şi atunci am pus toţi presiune, haideţi să trecem legea şi să avem bani privaţi de investit care să pună motoarele economiei în funcţiune.
Radu Moraru: Vreau să vă întreb, înainte de a lua o scurtă pauză de publicitate. Mă gândeam de ce în 20 de ani nu s-au făcut foarte multe lucruri. Părerea mea e că în 20 de ani foarte mulţi oameni au câştigat foarte mulţi bani din nefăcându-se lucruri în România. Nu s-a făcut nu ştiu ce pasaj, unii au câştigat bani. Nu s-a făcut o presă corectă, unii au câştigat bani. Şi vreau să vă întreb, credeţi că Sorin Ovidiu Vântu e el singur ca om? Pentru că el a cumpărat jumătate din România dacă e să o luăm aşa.
Elena Udrea: Este exclus.
Radu Moraru: Şi bravo lui. Dar credeţi că el singur e atât de tare încât geniul lui… Sau e un sistem creat şi el e pus acolo în faţă să conducă, el fiind un om inteligent?
Elena Udrea: Eu cred că ce am văzut acum cu presa, această presă care nu mai poate de deontologie, dar s-a dovedit a fi toată coruptă şi plătită să spună şi să aibă atitudinea pe care o are, cred că asta se întâmplă şi cu reprezentanţii instituţiilor statului. Eu cred că foarte mulţi sunt plătiţi ca FNI să doarmă liniştit. Deci eu cred că asta e realitatea şi astea sunt câteva semnale pe care noi le avem acum, sunt câteva lucruri care au ieşit la iveală, dar în realitatea cred ca foarte mulţi reprezentanţi ai instituţiilor, de-a lungul anilor, a instituţiilor care ar fi avut treabă cu domnul Vântu, foarte mulţi au fost cumpăraţi să stea liniştiţi, să nu se amestece în treburile domnului Vântu. Asta e opinia mea.
Radu Moraru: Deci înseamnă că dacă merg pe deducţie, înseamnă că în România dacă domnul Copos are dosarul blocat de 1500 de zile, sau nu ştiu cât, deci oameni care au ajutat diverse afaceri am impresia că au o imunitate. Deci în România pare-se că există un sistem de protecţie, inclusiv de genul Realitatea, care reuşeşte să ofere oarecare imunitate unora care au comis-o, dar au împărţit cu diverşi. Că e ministru, că e om de afaceri, că e ziarist.
Elena Udrea: Ştiţi că există această… circulă acest tip de sfat: atunci când furi fură suficient ca pe urmă să poţi să împarţi cu cei care ar putea să te demaşte, cam aşa am tradus. Deci există, asta e o realitatea. Iar aceste trusturi de presă, unele dintre aceste trusturi de presă care există şi acestea de care vorbim acum, e clar că au fost făcute ca un mijloc de protecţie pentru patronii lor. Deci este simplu probabil să cheltui din sutele de milioane pe care le-ai câştigat, hai să nu zicem ilegal că nu există nicio sentinţă judecătorească în sensul ăsta, dar nu ştim cum ai câştigat sute de milioane. E simplu să îţi faci o televiziune care să îţi ofere protecţie totală. Pentru că uitaţi, oamenii se sperie. Decât să te toace Realitatea seară de seară două săptămâni, să spună cât furi la sala de sport, cât furi nu ştiu unde, cu ce pantofi te mai încalţi, cu ce geantă mai umbli pe stradă, mulţi dintre ei cedează şi plătesc.
Radu Moraru: 200 de mii de euro la minutul de publicitate în ştiri. Am avut o dezvăluire în urmă cu câteva seri aici.
Elena Udrea: Deci foarte mulţi oameni cedează, oameni politici, reprezentanţi ai instituţiilor statului şi spun: mai bine plătesc ca să am linişte.
Radu Moraru: Dar înseamnă că Dan Diaconescu e chiar băiat simpatic, că dacă el e numai cu teren agricol, el e mia mărunt, nu e cu cash. Luăm o scurtă pauză, ne întoarcem în câteva minute. Avem şi alte subiecte interesante. Publicitate. Am revenit, suntem în direct. E complicat, România trăieşte momente foarte grele şi cu toate astea sunt convins că mai sunt subiecte. De mâine probabil veţi fi atacată fiindcă vorbiţi de brandul de ţară şi lumea spune: domnule, de ce nu ne daţi nişte cartofi, iar ne daţi pantofi cu toc?
Elena Udrea: Mă aşteptă să văd acest gen de critici, în loc să dăm pensii facem branduri de ţară. Deci de aceea precizez, e făcut pe bani europeni, bani pe care Europa ni i-a dat pentru promovarea României. Nu puteam să îi luăm să îi dăm la pensii, era exclus, şi nici la salarii. Deci sunt bani europeni pentru promovarea României. Din aceşti bani într-o primă etapă am făcut acest brand, e un succes fantastic pentru România. Procesul e început înainte să vin eu ministru, nici măcar nu mi-l arog în totalitate, dar e un mare succes ca am reuşit să avem un brand turistic internaţional al României făcut profesionist, de profesionişti, specialişti în branduri internaţionale, cei care au făcut brandul Braziliei, brandul Croaţiei, ne-au făcut şi brandul României, s-a lucrat la acest brand mai mult de 6 luni, s-au făcut studii pe toate pieţele internaţionale de unde noi dorim să atragem turişti, au fost intervievaţi aproape 11 mii de oameni despre România şi despre ce doresc ei să facă în vacanţele lor. Ştiţi că la început am încercat să caut definiţia brandului în aşa fel încât să fie simplu de înţeles de către toată lumea ce înseamnă acest brand. Brandul este o imagine, un slogan în acelaşi timp care reprezintă România. Când vezi scris, sau când vezi o imagine să ştii că se referă la România, că se referă la anumite atracţii ale României pentru care tu te-ai duce să vizitezi ţara aia.
Radu Moraru: Adică mai precis e povestea cu care îi convingi pe unii să vină să îţi viziteze ţara.
Elena Udrea: Da. Nu ştiu care este… brandul B1 e acel B cu un 1 şi oriunde ai vedea B şi 1 ştii că este B1, ştii că e Radu Moraru. Brandul turistic al României ar fi imaginea, ar trebui să fie şi un slogan, nu ştiu dacă B1 are un slogan, dar de obicei…
Radu Moraru: Are.
Elena Udrea: Exact, trebuie să fie şi un slogan. Deci acest produs va avea un logo care oriunde va fi văzut oamenii vor şti că e România, iar brandul acesta arată în imaginea nouă, fresh, care conţine mult… se referă la natură, ca să nu spun neapărat culorile.
Radu Moraru: Deci există şi un clip să înţeleg.
Elena Udrea: Există şi un clip, dar clipuri poţi să faci nenumărate…
Radu Moraru: Deci practic noi o să aflăm ce pe 29 iulie?
Elena Udrea: La ce se referă? Ce are România competitiv în acest moment. Şi are natura neatinsă, tradiţiile culturale, circuitele istorice, turismul balnear şi monumentele istorice, bisericile, bisericile din Bucovina, bisericile vechi din Maramureş. Dar în special el se referă la natură. Deci Croaţia cred că avea la un moment dat un slogan: Mediterana aşa cum a fost odată. Cred că era sloganul de anul trecut. Era evident că acolo te duci să faci turism de litoral, nu? La Mediterană nu faci schi, asta e clar.
Radu Moraru: Sau era Mediterana care a rămas aşa cum o ştiau mulţi turişti, nu cum e Coasta de Azur care a ajuns o ţărănie.
Elena Udrea: Exact. Îţi sugera şi ceva istorie. Brandul turistic al României, s-a analizat, s-a văzut cu ce e România competitivă. România nu e competitivă azi cu litoralul, litoralul arată aşa cum arată şi aş vrea să specific, am decis să spun de fiecare dată lucrul acesta, pentru că oamenii din 2009, de când s-a înfiinţat acest minister care a fost foarte vizibil, pun totul pe seama ministerului. Nu avem nicio atribuţie în ceea ce priveşte administrarea staţiunilor turistice, ea aparţine primarilor. Noi ne străduim să le oferim bani pentru investiţii, însă e foarte greu atunci când ei nu vor să facă nimic. Trecem peste, asta apropo de litoral, pentru că plaja e administrată de Ministerul mediului, staţiunile sunt administrate de primării. Noi nu avem nicio putere, decât să autorizăm, să mai amendăm hoteluri. De mâine va fi afişată propunerea de lege a turismului pe site-ul ministerului, timp de 30 de zile, pentru consultare publică. Şi acolo propunem să schimbăm atribuţiile. Acum să ne întoarcem la brand. Deci brandul ăsta nu se referă la litoral, se referă la natura României, la partea ei de cultură şi tradiţiile astea frumoase, neatinse, neatinse de modernitatea timpurilor actuale. Toate acestea se vor reflecta în logo, prin culori, prin forma literelor.
Radu Moraru: Şi când vom vedea prima dată?
Elena Udrea: Joi. Avem şi un slogan foarte frumos.
Radu Moraru: Puteţi să completaţi toată poveste asta pe care sigur cei care au făcut brandul de ţară nu au de unde să o ştie? Dacă putem să organizăm un circuit turistic pentru cei care vor să intre în măruntaiele politicii româneşti, fiindcă măruntaiele noastre…
Elena Udrea: Ar fi ieşit un brand urât.
Radu Moraru: Dar să vină să vadă, să asiste în fiecare an la suspendarea preşedintelui.
Elena Udrea: Presupun că tocmai se pregăteşte, vor asista la ceva actual.
Radu Moraru: Da, putem suspenda preşedintele în fiecare an. Putem să dăm jos Guvernele o dată pe trimestru. Şi oamenii pot asista. Eu cred că ar veni mulţi.
Elena Udrea: Este o atitudine iresponsabilă ce se întâmplă în acest moment, pentru că PNL şi PSD au o cotaţie foarte mare în încrederea populaţiei, pentru că este simplu, oamenii nu ne mai susţin pe noi, sunt supăraţi pentru măsurile pe care le-am luat, nu se gândesc că astea sunt măsurile care trebuie luate în timp de criză, pur şi simplu sunt supăraţi că au salarii mai mici şi aşa mai departe. Dar PSD şi PNL nu au nicio soluţie, stau doar pe margine şi atacă permanent Guvernul, fără să vină cu ceva constructiv.
Radu Moraru: Dar poate că au soluţii, dar nu vor să le spună decât atunci când… dacă le furaţi.
Elena Udrea: Deci ei nu au nicio soluţie, stau numai şi critică, ceea ce nu se întâmplă în alte ţări, asta e o atitudine iresponsabilă faţă de ţară. Un Guvern poate să fie mai bun sau mai puţin bun, dar în momente ca acesta peste tot opoziţia şi puterea îşi dau mâna, sau măcar nu este distructivă relaţia, nu e una în care…
Radu Moraru: Nu, dar v-a ajutat, PSD trebuie să recunoaşteţi că v-a ajutat.
Elena Udrea: Când?
Radu Moraru: Acum. O tăcere mai lungă decât a PSD-ului…
Elena Udrea: Păi sunt în vacanţă.
Radu Moraru: Nu ştiu, prin tăcere PSD v-a ajutat în două moduri, v-a lăsat să faceţi şi aţi fost singuri pe piaţă şi în felul ăsta s-a văzut mai bine lipsa de comunicare, greşeli şi aşa mai departe.
Elena Udrea: Eu îmi asum în totalitate deficienţele de acţiune ale acestui Guvern şi ale partidului. Noi facem mult mai multe lucruri bune decât se văd, se văd numai lucrurile rele şi alea de multe ori exagerat, ca să nu spun că de multe ori sunt mincinos prezentate. Dar se fac şi lucruri bune care nu apar, spre exemplu atragerea de fonduri europene. Ministerul pe care îl conduc eu gestionează 4,3 miliarde de euro, iar noi semnăm contracte anul ăsta de aproape 3 miliarde de euro bani europeni care vin în ţară, pentru drumuri, pentru şcoli, pentru spitale. Sigur, după ce semnezi contractul banii trebuie să ajungă efectiv în economie, iar după ce semnez contractul cu primăriile, că nu eu fac licitaţiile, ci primăriile, consiliile judeţene, ei sunt beneficiarii acestor fonduri, ei încep şi derulează proceduri de achiziţii şi aşa mai departe.
Radu Moraru: E clar că se fac şi lucruri bune că altfel se închidea România.
Elena Udrea: Dar pe astea nu le arată nimeni.
Radu Moraru: Dar la turism cum stăm anul ăsta? Românii merg…
Elena Udrea: Şi eu îmi pun această întrebare. Mare ghinion, toate lucrurile astea s-au întâmplat în începutul crizei, 2009, şi în culmea crizei economice, 2010. Le tai oamenilor salariile cu 25%, le creşti TVA-ul, TVA-ul la turism a rămas 9% în continuare. Dar totuşi, oamenii sunt afectaţi de măsurile acestea, nu poţi să speri ca ei să meargă mai mult în vacanţă decât să îşi păstreze…
Radu Moraru: Îmi zic colegii că week-end-ul ăsta a fost cel mai mare număr de turişti.
Elena Udrea: Asta e adevărat.
Radu Moraru: Eu văd pe stradă, lumea se duce în draci în vacanţe.
Elena Udrea: Eu vorbesc în general, pentru că nu există numai litoral, vorbim de toate formele de turism din România. E greu să te aştepţi la creşteri ale turismului când toată economia merge în jos. Şi nu numai în România, peste tot în lume. Dar noi totuşi încercăm să facem nişte lucruri care ţin de investiţii în infrastructura de turism, ministerul acesta investeşte pentru prima dată în 20 de ani, Guvernul investeşte în infrastructura de turism, ceea ce arată toată ziua Realitatea şi cu Antena, pârtii de schi, centre balneare. Sunt investiţii în infrastructura de turism pe care nu le face, noi finanţăm licitaţiile, procedurile le fac primăriile. Deci nici măcar asta nu ne pot specula. Fac aici o paranteză ca să vedeţi reaua credinţă şi demonstraţia a ceea ce aţi spus, că există într-adevăr tratament preferenţial faţă de unii demnitari, unii miniştri, în funcţie de relaţiile bune pe care le au cu patronii sau direct cu instituţiile.
Radu Moraru: Nu sunt relaţii. Eu când am făcut acuzaţia vorbesc de bani. Anul trecut am spus şi văd că nu a mirat pe nimeni, statul român a finanţat Realitatea şi Antena 3 cu 40 de milioane de euro. Sunt televiziuni de stat, luaţi acasă şi Antena 3 şi Realitatea.
Elena Udrea: Deci ne merităm soarta, cu alte cuvinte şi aceste televiziuni când se uită şi spun: uite cum se cheltuie banul public; şi pe bună dreptate uneori poate că e bine să fie atentă presa cum se cheltuie banul public, e bine întotdeauna să fie atentă, dar poate uneori au dreptate, ar trebui să spună: banul public se cheltuie fiindu-ne nouă dat la televiziuni să…
Radu Moraru: Nici măcar nu au ajuns la angajaţi, că ei au fost spulberaţi, au ajuns la ăştia, câte 5 miliarde fiecare.
Elena Udrea: Acest minister, beneficiind de o vizibilitate extraordinară, suntem tocaţi în fiecare zi, orice am face este de rău, chiar dacă lucrurile pentru care suntem tocaţi vin din trecut.
Radu Moraru: Nu, sunteţi atacată pentru că astfel e lovit şi Traian Băsescu şi doi, dumneavoastră nu cotizaţi, nu plătiţi taxa de protecţie care pentru unii e 2 milioane, pentru unii 4 milioane.
Elena Udrea: Absurdul acestei situaţii e că toată atenţia e concentrată pe activitatea acestui minister, care anul ăsta e mai mare, anul trecut era foarte mic. Deci aduceţi-vă aminte, comisii gata să mă împuşte, să mă execute în piaţa publică, pentru nişte lucruri pe care le-am făcut pentru turismul românesc. Oricum ministerul era foarte mic, bugetul era atât. Toate celelalte ministere, indiferent cine le conducea, erau…
Radu Moraru: Colegul dumneavoastră de la Agricultură, domnul Sârbu, vă anunţ respectuos că a virat 4 milioane de euro de la minister către aceşti moguli.
Elena Udrea: Cu ce se ocupă domnule acest minister al Agriculturii de nu merge agricultura? Toată lumea se uita ce o mai face Udrea cu doi firfirei pe care îi avea la Turism.
Radu Moraru: Încă o dată, vă meritaţi soarta, v-aţi ales parteneri şi aţi finanţat televiziuni.
Elena Udrea: Vă dau dreptate.
Radu Moraru: Şi din păcate ne-aţi afectat şi pe noi fiindcă nu poate să concureze o televiziune onorabilă, de la Prima TV, Pro TV, noi, nu poţi să concurezi. Că ăla face 17 transmisii TV în direct cu burtoşii care au plătit şi stau acasă şi vin ăştia şi îi iau declaraţii. Păi o transmisie de aia e 5000 de euro. E bugetul pe care ni l-a acordat la un moment dat o bancă în România, a venit să ofere pentru un an de zile pentru B1 TV, ca să vă daţi seama de bani. Şi ăia se lăfăie cu 5000 de euro, sau plătesc pentru că apare câte un analist din ăsta de 3 ori pe săptămână, ia bani cât nu lua toată redacţia de ştiri. Păi din ce bani? Din banii noştri, ai tuturor. Statul, i-aţi plătit pe Emil Hurezeanu, pe Cornel Nistorescu, cu 5 miliarde. Care e contribuţia lui Cornel Nistorescu? Că a făcut-o din banii noştri, ai tuturor.
Elena Udrea: Să vină şi să mintă în continuu la televizor, asta e pentru ce a fost dânsul plătit.
Radu Moraru: Marile companii, în toamnă pregătiţi-vă cu toţii că facem lista cu toţi cei care sub forme de astea ascunse au contribuit şi au sponsorizat, poate ca taxă de protecţie, poate că aşa au vrut, cu sume colosale. Şi după aia ne mirăm că aceste vuvuzele acţionează împotriva românilor şi a statului? Nu ne mirăm.
Elena Udrea: Nu cred că vă încălzeşte cu nimic, e doar un aspect şi ăsta. Asta arată cât de puţine conştiinţe au mai rămas necumpărate în România, foarte puţine.
Radu Moraru: Nu ne încălzeşte cu nimic pe români faptul că mâine se vând toţi…
Elena Udrea: Şi culmea, românii încep să creadă. Când tu vezi zi de zi la televizor toate minciunile acelea care se spun pe fondul scăderii nivelului de trai, când eşti supărat, când te gândeşti că mi-au tăiat salariul şi mâine nu ştiu ce mai fac, că nu îmi mai ajung banii, eşti dispus să crezi orice minciună pe care oamenii aceştia plătiţi cu banii statului de multe ori, aşa cum spuneţi, dar plătiţi de Vântu, merg acolo şi atacă Guvernul României doar pentru că parte din acest Guvern…
Radu Moraru: Ne decredibilizează pe noi, pentru că în momentul în care noi facem un atac, pe cifre, pe probe, pe dovezi, la adresa Guvernului, intrăm într-un cert cu toţi cei care înjură toată ziua la Guvern. De exemplu azi vreau să atac Guvernul pentru o chestie care mi s-a părut copilărească, impozitarea averilor uriaşe care nu pot fi justificate. Adică cei care nu pot justifica averile ne ducem şi le confiscăm.
Elena Udrea: Există în Constituţia României un text care spune că averea se prezumă a fi legală. Deci nu poţi să spui tu că e ilegală decât dacă reuşeşti să demonstrezi. Uitaţi ce se întâmplă în România, ne chinuim de 20 de ani să rezolvăm nişte cazuri. Nu dau nume pentru că justiţia se pare că a închis subiectele şi i-a găsit nevinovaţi, dar nu reuşim să arestăm pe nimeni despre care noi ştim, avem cu toţii certitudinea că oamenii aceia au furat nişte bani. Dar nu s-a demonstrat în justiţie. Ba au fost chiar achitaţi. Noi nici nu am reuşit să îi arestăm, în sensul că societatea nu a reuşit, instituţiile statului abilitate, nu vorbim de…
Radu Moraru: Măcar să îi speriem să nu mai fure.
Elena Udrea: Justiţia în România nici nu a reuşit să îi aresteze, să zicem că nu au fost suficiente probe, dar măcar le lua banii înapoi. Deci noi ne chinuim, mergem pe… legislaţia e făcută în aşa fel încât tinde la arestarea celor presupuşi vinovaţi, nu reuşeşte să ducă până la capăt un astfel de demers pentru că fie nu se documentează, fie nu are probe. În schimb nici măcar banii nu îi recuperăm. Astfel că ţara rămâne nepăgubită…
Radu Moraru: Şi o să puteţi să impozitaţi aceste averi?
Elena Udrea: Dacă se dă o lege sigur că da. Eu am înţeles că e vorba de averile foarte mari. Dacă spui nejustificate, sigur, trebuie să îl chemi pe om să o justifice. Acum e foarte greu, când te uiţi pe venituri e greu, foarte mulţi dintre cei care se duc şi apar în top 300, e greu să justifice de unde au averile. Habar nu am, eu nu am o evidenţă de unde au cei din top 300 averile, dar probabil că unii dintre ei nu vor fi în stare să justifice de unde au sutele de milioane. Şi atunci ce să le faci? Nu poţi să le faci un proces pentru că nu ai nicio dovadă, dar poţi eventual să le impozitezi averea şi apoi îi laşi în pace. Dar măcar nişte bani ajung la stat, nişte bani ajung în buget.
Radu Moraru: E o încercare care s-ar putea să dureze 50 de ani, deci mai repede schimbăm Constituţia sau luăm un model american.
Elena Udrea: Nu o să putem, s-au făcut averi foarte mari care nu se pot justifica în România, dar nici nu le poţi găsi ca fiind ilegale.
Radu Moraru: Ca să dovedeşti averea cuiva trebuie să faci un audit, că ce a apărut prin reviste, ăla are 700, ăla are 500, e o poveste. Deci trebuie să chemi omul să îi descoperi toate averile pe care le are, dacă el nu vrea să colaboreze, să îi faci un audit, să spui: da domnule, averea ta însumează atâta cash, atâta acţiuni. Deci vă spun, ne trebuie armate de oameni, vă spun ca om care poate că aş vrea foarte mult să se ajungă la aceste averi, să se dea trei sferturi înapoi, dar să nu păcălim populaţia, că eu nu cred că vom putea…
Elena Udrea: De 20 de ani nu am făcut nimic, nici nu am putut să îi dovedim vinovaţi, nici nu am reuşit să le luăm banii. Şi ştim atâţia care au fost implicaţi în tot felul de afaceri din astea.
Radu Moraru: Ştiţi cum pot fi prinşi? Vă dau o reţetă ziaristică. Unul zice aşa: am elicopter, am avion, am casă în America. Şi te duci şi îl întrebi: ia să văd unde ai încasat tu banii, ce taxe şi impozite ai plătit? Că mulţi au dat cu guriţa lor.
Elena Udrea: Exact, asta e metoda. Sigur, trebuie chiar să fie, poate mulţi s-au lăudat şi nu au.
Radu Moraru: În cazul ăsta nu are nimic, are o pereche de pantofi şi atât.
Elena Udrea: Dar sunt oameni care nu îşi pot justifica, dacă te uiţi ce firmă a avut şi ce venituri a avut pe firmă, ce afaceri a derulat, ce salarii a avut, constaţi că niciodată nu şi-ar fi putut permite să îşi ia şi casă, şi maşină. Şi pe aceea, neputând dovedi că banii au fost furaţi, pentru că îţi trebuie dovezi, nu poţi să mergi la prezumţii, s-ar putea pune problema să fie impozitată suma care nu poate fi demonstrată din venituri. Pe de altă parte…
Radu Moraru: Dar e greu de dovedit, că nu ştiţi suma. Ca să faci un audit pui o armată de experţi, e…
Elena Udrea: Acum eu nu ştiu de propunerea aceasta, eu ştiam de o propunere, să impozităm averile foarte mari, să fie un impozit din acesta pe o perioadă scurtă de timp, ca un fel de taxă specială de solidaritate pentru averile foarte mari. Nu ştiam că există şi o propunere pentru a face acest calcul, care poate fi dificil. Dar pornim de la o realitate, eu nu cunosc un caz în care cineva să fi fost sancţionat, dovedit a fi vinovat, să i se ia averea. Eu nu cunosc aşa ceva, cel mult a făcut 6 luni, un an de detenţie, şi când a ieşit de acolo a rămas cu sutele de milioane.
Radu Moraru: În afară de această cotă unică 10%, care nu se ştie, mulţi ar privi-o ca pe… zvonurile sunt că s-ar propune FMI-ului acest scenariu pentru a mai da un balon de oxigen companiilor. E clar că va atrage investiţii străine. Vă gândiţi, aveţi în pregătire pentru la toamnă nişte… aveţi nişte aşi în mânecă, nişte soluţii noi, ceva de genul ăsta?
Elena Udrea: Sunt nişte măsuri de lansare economică ce s-au discutat la nivelul coaliţiei, au fost tot felul de propuneri, cum ar fi renunţarea la impozitul acesta minim, o măsură care cât a fost în vigoare şi-a făcut efectul, acum se renunţă la el. De asemenea mai era o măsură legată de impozitarea creşterii bazei de impozitare. Impozitarea poate diferenţiată, dar a tuturor veniturilor. Există un pachet de măsuri care sunt măsuri fiscal bugetare şi măsuri care ţin de lansarea economică, cum ar fi vânzarea activelor statului pe bursă, vânzarea participaţiilor statului pe bursă, mai era o propunere legată de dezvoltarea agriculturii, susţinerea dezvoltării agriculturii, sumele obţinute din off-set…
Radu Moraru: Adică vă gândiţi ca un set de măsuri să vină pentru că toamna şi iarna vor fi dure pentru noi.
Elena Udrea: Sigur, asta se şi discută acum cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială, se discută un set de măsuri. Pe de o parte sunt evaluate aceste măsuri care au fost deja luate, de reducere a cheltuielilor bugetare, salariile bugetarilor 25% şi TVA-ul, noi am fi vrut să fie reducerea cheltuielilor cu pensiile, dar pentru că nu ne-a lăsat Curtea Constituţională am mers pe creşterea TVA-ului. Deci aceste măsuri sunt evaluate de delegaţiile care sunt la Bucureşti şi au fost apreciate ca fiind pozitive. Pe de altă parte trebuie să vii cu măsuri de relansare economică. Deci noi ne propunem să marşăm, să mergem pe carte relansării economice şi pentru asta avem un set de măsuri care vor fi discutate cu Fondul Monetar Internaţional, sunt măsuri de facilităţi pentru cei care vin să facă investiţii. Ne gândim să oferim facilităţi celor care vin în această perioadă să facă investiţii, să creeze locuri de muncă. Dar asta trebuie discutate cu aceste delegaţii, cu Fondul, cu Comisia Europeană tocmai pentru ca ele să fie agreate şi calculele pe care noi le-am făcut să arate că reuşim în continuare să susţinem toate cheltuielile.
Radu Moraru: 3 lucruri vitale care nu există, nu ştim exact cât va costa întreţinerea, pentru că nu s-au făcut simulări şi asta mi se pare grav. Deci aici cel puţin două ministere au o vină, trebuie să ştim exact, omul de la bloc din oraş trebuie să ştie cât îl va costa întreţinerea, ±10%. Pentru că altfel oamenii sunt speriaţi, li s-a spus la televizor de către un tembel că va creşte de 4 ori întreţinerea. Vă daţi seama că omul ăla nu ştie ce să facă, să emigreze, să dea o ţeapă statului să nu mai plătească.
Elena Udrea: E perioada zvonurilor şi lucrurile astea care mai scapă sunt speculate şi se ajunge la ştiri de acestea alarmiste în mod inutil. Aş spune legat cu cheltuielile cu gigacaloria, cu întreţinerea, cu încălzirea locuinţelor, un program pe care îl avem noi la minister şi e un program important despre care aş vrea să spunem două cuvinte, ce schimbări am adus, este acela al reabilitărilor termice care au redus facturile de multe ori aproape la jumătate pe perioada iernii. Pentru că la minister, pentru acest program, nu au mai fost bani anul acesta decât să plătim ce s-a început anul trecut, în paralel, fără să se închidă programul prin care noi finanţăm 50% din lucrări de reabilitare termică, deci noi dăm 50%, primăria dă 30%, locatarul dă 20%. Pe lângă acest program am lansat un program nou miercurea trecută prin care cei care doresc să îşi reabiliteze termic locuinţele pot lua credite pe 5 ani de la bancă fără să plătească dobânzi, plăteşte ministerul dobânzile, şi fără să depună garanţii, garantează statul pentru ei, pentru a-şi reabilita termic locuinţele. De ce este important? Împrumutul acesta returnabil în 5 ani dă posibilitatea celor care nu vor să aştepte zeci de ani de aici încolo să ajungă primul program la ei, le dă posibilitatea să îşi reabiliteze locuinţa, să plătească facturi mai mici la întreţinere la iarnă, aşa cum se întâmplă cu cei care deja au făcut aceste lucrări de izolare termică a locuinţei. Noi sperăm să fie un program de mare succes pentru că totuşi, statul face un efort, noi plătim dobânzile şi garantăm noi în locul proprietarului. Oamenii pur şi simplu iau creditul şi de multe ori una din plângerile cetăţenilor a fost că acel 20% pe care îl plăteau ei era atât de mare încât era aproape egal cu o lucrare 100% a unui vecin de bloc care nu a aşteptat statul şi a făcut-o pe banii lui. Contractele de achiziţie de lucrări de construire pe care le făceau primăriile, de foarte multe ori erau foarte umflate şi cetăţeanul plătea foarte mult.
Radu Moraru: Avem obiceiuri proaste. Îmi spunea la un moment dat Cartianu că au făcut o anchetă la „Adevărul”, milioane de români care iau bani în mod nejustificat de la stat, sub tot felul de forme. Deci avem o mare problemă.
Elena Udrea: Aşa este. Şi să ştiţi că eu am spus asta de fiecare dată. Într-adevăr măsurile acestea populiste care s-au luat, de multe ori din incompetenţă, dar de cele mai multe din populism, din demagogie şi în scop electoral, aceste măsuri s-au luat şi cu complicitatea cetăţenilor. Sigur, e greu să spui că vrea Guvernul să îţi dea şi tu să spui: nu, nu iau. Dar îmi aduc aminte când au crescut pensiile şi a ieşit preşedintele, în 2007 şi 2008, a ieşit preşedintele României şi a spus: oameni buni, nu vor fi bani de pensii în 2009, nu creşteţi pensiile pentru că nu aveţi cu ce să le susţineţi. A ieşit PD-L şi a demonstrat că aşa va fi. Toată lumea s-a bucurat şi au acceptat acea mărire de pensie, deşi era evident că va veni o vreme când nu vor avea de unde să fie plătite. Uitaţi că a venit vremea aceea. Deci în 20 de ani de multe ori românii s-au lăsat cumpăraţi de politicieni şi lucrul acesta se vede. Din păcate cu acest lucru ne luptăm noi azi şi noi fiind politicieni care de-a lungul timpului am luat măsuri populiste. Deci nu exclud dintre politicieni partidul nostru.
Radu Moraru: Eu cred că aţi plecat cu toţii, mai puţin dumneavoastră că aţi intrat mai târziu, dar clasa politică din păcate a plecat în 1990 şi toţi au fost o singură familie. Viorel Hrebenciuc spunea regula: 60:40. Cine era la putere lua 60, cine era în opoziţie 40. Pe ideea să nu moară nimeni de foame, adică ia ca să ai cu cine să împarţi şi să nu te înjure nimeni. Din familia asta, cu timpul, au ieşit puţini, o săgeată mică, în zona în care au zis: domnule, vrem dreptate, însă majoritatea sunt aici. Şi de aici vine marea problemă, marea bătălie, dintre cei puţini care au ieşit din acest sistem vechi, care l-au născut, l-au perfectat acest joc şi cei care şi-au dat seama că acest sistem va duce România la moarte clinică. Ce nu au reuşit în mii de ani să facă duşmanii ţării, au reuşit de la Ştefan cel Mare să ţină ţara asta, practic ajungeam în această perioadă de globalism să ne dăm seama că sistemul ăsta ne ducea la moarte. Din păcate toţi sunt aici, pe acest sistem. De aici sunt foarte puţini care au ieşit. Eu de aia l-am crezut pe Traian Băsescu, pentru că el a ieşit de acolo. Îl înjurau toţi ăştia din sistem. Din păcate însă are mână proastă la oameni Traian Băsescu, foarte puţini i-au rămas alături, au rămas să lupte alături de el, chiar şi la români. Bine, românii l-au taxat şi pentru anumite greşeli, dar nu pot să nu mă gândesc cum Adriana Săftoiu, plecată după câteva zile de la Cotroceni se înscrie în PNL şi ia bani de la Vântu. E ceva… care e explicaţia?
Elena Udrea: Eu m-am ferit tot timpul să vorbesc despre doamna Săftoiu pentru că am fost colege la Cotroceni, dar eu îmi aduc aminte ce critici primeam eu în perioada aceea, cât rău produce prezenţa mea în echipa preşedintelui şi cât bine producea prezenţa doamnei Săftoiu. Adevărul până la urmă iese la lumină. E adevărat, au trecut 5 ani de atunci, sau nu ştiu câţi. Dar adevărul iese la lumină tot timpul.
Radu Moraru: Aş fi vrut să iasă mai mulţi din acest sistem ticăloşit.
Elena Udrea: Totuşi sunt oameni care îşi dau seama de ce se întâmplă şi înţeleg că de data asta reformele… eu nu spun că reformele noi le-am fi luat dacă nu era criză, probabil cădeam şi noi în populismul ăsta să mai dăm, dacă mai era de unde. Dar nemaifiind de unde facem nişte reforme de care ţara asta are nevoie de 20 de ani. Şi o să vă spun că reforma sistemului de pensii se face în toată Europa, îşi dau seama că nu mai pot susţine sistemul de pensii care există acum. Reforma sistemului bugetar în toată Europa, deci au ajuns la fundul sacului, Europa socială nu mai poate. Şi încearcă şi ei să schimbe sistemul peste tot şi încercăm şi noi în România. Sigur, unii oameni nu înţeleg acum, le e greu, când îţi scade salariul e greu să mai înţelegi care sunt considerentele…
Radu Moraru: O secundă. Care oameni?
Elena Udrea: Nu ştiu, bugetarii.
Radu Moraru: Dumneavoastră credeţi că românul e naiv? Eu ştiu că nu. E vreun bugetar care nu ştie cum se freacă menta la stat comparativ cu mediul privat, unde îţi ţâţâie fundul în orice secundă? E vreun bugetar care să se uite în ochii mei şi să nu recunoască faptul că e inadmisibil ca la stat media salariului să fie mai mare decât la privat? Este cea mai mare greşeală a PD-L pe care o face, se vede că nu aveţi consultaţi. În loc să vă consolidaţi electoratul dumneavoastră, cel care a ieşit şi a stat în ploaie, în stradă, în România, Bucureşti sau Paris, ăla de dreapta, ăla muncitor, nu ăla pomanagiu, electoratul care azi înfruntă toate înjurăturile posibile din cauza măsurilor pe care le luaţi. Ăla e electoratul care ştie că aceste măsuri trebuiau luate. Dumneavoastră vă pierdeţi vremea ca partid încercând să mai faceţi cu ochiul pensionarilor şi mă refer la colegii dumneavoastră. Să mai faceţi o promisiune de asta care nu va fi onorată.
Elena Udrea: Din păcate a fost un lucru la care am cedat, deşi preşedintele aşa cum a spus-o şi o spun şi eu, care o ştiu dinainte, au fost speculaţii că preşedintele văzând că măsura TVA-ului nu ştiu ce efecte nu produce, ea va produce efectele scontate, dar aşa a ieşit şi a spus că nu era de acord cu creşterea TVA-ului. Nu, nu a fost de acord cu creşterea TVA-ului, preşedintele nu a fost pentru această variantă. Şi noi o ştim dinainte, cei din Guvern.
Radu Moraru: A spus şi Mugur Isărescu, e luată cam degeaba, cât să bagi un prac în ochi FMI-ului.
Elena Udrea: Noi trebuie să o salvăm. FMI poate că o vrea, dar … şi cu şeful lor, francezul ăla care face politică, pare uşor venit aşa de pe centura politicii şi îl ajută puţin pe Sarkozy.
Elena Udrea: Fondul Monetar Internaţional ne-a propus nişte variante, noi am venit cu altele şi a fost de acord cu ele. Nu a mai fost Curtea Constituţională de acord, dar Fondul a fost de acord.
Radu Moraru: Cu TVA-ul ne lăsa Curtea Constituţională să îl lăsăm pe loc.
Elena Udrea: Ei aşteaptă de la noi soluţii alternative. Dacă demonstrăm că ele sunt viabile, problema e ca noi să putem să le producem şi doi, că de produs se pare că deja am produs aceste soluţii, să le punem în practică. Dar într-adevăr, a fost această soluţie cu creşterea TVA-ului în Guvern, a fost una care nu a fost pentru electoratul nostru.
Radu Moraru: Premierul nu are neapărat o imagine de dreapta, PD-L nu are neapărat o imagine de dreapta, dar să ştiţi că în ţara asta sunt oameni care susţin ca România să devină ţara oamenilor care muncesc, care plătesc taxe şi impozite, care nu se uită la ora 4 la ceas să rupă uşile, care nu fac fiţe când trebuie să muncească şi sâmbătă şi duminică.
Elena Udrea: Şi care nu se pensionează la 40 de ani şi se declară handicapaţi şi ei muncesc prin Spania şi Italia, se declară orbi şi ei sunt toţi la volanul maşinilor. Vreau să vă spun că am văzut şi cu asta putem să încheiem, am văzut la un moment dat pe un canal, nu ştiu ce era, Discoverey cred, un caz în Statele Unite când 8 luni de zile cu detectivi privaţi o firmă de asigurări de sănătate a urmărit o familie pe care o bănuia că nu e în situaţia de a primi ajutor de handicap, i-a prins până la urmă că într-adevăr nu era handicapat soţul şi ea nu trebuia să primească ajutor de însoţitor, i-au condamnat la 15 ani de închisoare şi i-au luat 700 de mii de dolari. În România toată lumea se declară handicapat, ia banii degeaba.
Radu Moraru: Eu pentru asta fac emisiunea asta, pentru că nu ştiu cât o să o mai fac, dar vreau ca România să devină România oamenilor de bun simţ, a oamenilor care muncesc, plătesc taxe. Şi aveţi mare noroc şi politicienii şi cei care o duc mai greu, că ăştia încă nu sunt de dreapta din ăia răi, dar încă de dreapta fiind acceptă să plătească şi ajutoare sociale, acceptă să susţină şi o mulţime de pensionari, sunt mulţi pensionari pentru ţărişoara asta, acceptă şi să dea contribuţii pentru copii. Deci nu sunt radical de dreapta, că nemţii când se vor face de dreapta radicali ăia şi pe orbi îi vor trimite la muncă, dar de asta grea.
Elena Udrea: La noi din păcate se încalcă foarte mult legea, pentru că dacă ar primi pensii numai cei care au dreptul, care au contribuit, care într-adevăr sunt bolnavi, pensiile ar fi mult mai mari. Gândiţi-vă că un milion de oameni iau degeaba pensii, iau în mod ilegal, fraudulos. Banii ăia ar putea fi distribuiţi celor care au contribuit, au muncit şi au ieşit la pensie legal, deci ar avea o pensie decentă. Când tu împarţi aceeaşi sumă de bani la încă un milion de oameni care nu au dreptul să ia pensia pe care o primesc, e evident că de fapt tai din venitul cuvenit celor care au muncit o viaţă.
Radu Moraru: Da. Vă dorim mult succes.
Elena Udrea: Vă mulţumesc foarte mult.
Radu Moraru: Nu aveţi din păcate foarte mult timp, viaţa e dură şi e posibil să ne trezim într-o bună zi că românii totuşi vor înclina balanţa spre promisiuni deşarte. Au mai făcut-o 20 de ani, am avut un moment în 2009 când nu au mai făcut-o.
Elena Udrea: Eu zic că PD-L, care este acum la guvernare şi ia aceste măsuri prin care a scăzut în încredere, are şansa pe de o parte să ia măsuri istorice pentru România şi care să pună bazele dezvoltării economice şi sociale a ţării, pe baze cinstite, corecte, dacă face ce trebuie. După cum are şansa să eşueze şi pentru mult timp să dispară din simpatia cetăţenilor.
Radu Moraru: Eu sunt foarte sincer, azi, aşa cum arată Guvernul în întregimea lui, nu mă mai convinge cum mă convingea cum 6 luni când a zis: domnule, sunt singur acum. A făcut alianţa asta, a venit UNPR, au venit maghiarii. Iată, maghiarii şi-au revenit, Marco Bela dă nişte declaraţii patriotice de îmi venea să îl pup. Deci părea că încep lucrurile. Avem noi o vorbă urâtă, s-a fâsâit, nu mai merge.
Elena Udrea: Eu sunt optimistă, domnul Radu Moraru, pentru că am văzut setul de măsuri de relansare economică pe care nu le-am văzut acum 4 luni, nu le-am văzut acum 6 luni. Acum am văzut acest set de măsuri de relansare economică. Nu ne mai concentrăm numai cum să tăiem din cheltuieli, ne concentrăm ce măsuri să luăm să avem creştere economică. Sunt optimistă. Trebuie numai să ducem măsurile acestea la bun sfârşit.
Radu Moraru: Doamne ajută! Vă mulţumesc.
Elena Udrea: Vă mulţumesc şi eu.
Prin Monitoring Media
Ilustratie: https://hultanul.blogspot.com/
principiul ca o mana spala pe alta si fiecare cu treaba lui au facut ca serviciile in Romania sa fie o retea de afaceristi de parca au ramas pe post doar lichelele de pe vremea lu ceasca care au avut mentori de gen pacepa
mai nou cine se lupta sa faca sa functioneze tara si nu face parte din diverse grupuri este tradator de tara cel putin
VINTULE ,vint turbat …
In curind draku te-a luat …
Chiar cu Popa ai s-a stai
In celula visind citzi bani – aveai !
Pe Kissinger nu spera …
Ca nu-i din gaska ta …
Chiar de-i dai un miliard
Te crede ca esti bastard !
JD-USA
Ashtia toti ce iau parai
Sunt din tribul lu Karzai
Ei nu au tzara – popor …
Doar instinctul – migrator !
Unde vad ca le-e bine
Scaia sare peste tine
Shi dupa ce suge tot …
Iar gaseste un alt – loc !
JD-USA