Varianta B a arestarii lui SOV: Vintu s-a lasat prins

Sorin Ovidiu Vantu : – Stii ceva? Iti dau cuvantul meu ca as prefera sa stai sa-ti f… tu capul aici, sa ma intretii pe mine acolo.
Popa Nicolae : – Dumnezeule, dar stii ca as vrea sa se poata intampla chestia asta? As vrea!

(Extras din stenograma inregistrarii DIICOT via SRI din 03.11.2009, ora 14:13:49)

Am scris mai jos, intr-un mic comentariu intitulat Mafiotul fara cap, ca daca Vintu a actionat atat de neprofesionist in afacerile sale mafiote atunci e un prost patentat. Si totusi, cineva care a avut acces direct la lumea mogulilor si a lucrat pe teren dublu fata de mine, mi-a strecurat o indoiala. Jurnalistica. Sau criminalistica. Pentru ca, intotdeauna, in ambele meserii, trebuie sa iei in calcul toate variantele posibile. Analizand cazul conversatiilor libere dintre Sorin Ovidiu Vintu si urmaritul international Nicolae Popa avem, asadar, varianta A – prostia si autosuficienta sa, cea din urma bazata pe controlul asupra unor instrumente ale statului si pe inchipuita victorie a lui Geoana in alegeri, dar si, automat, o varianta B – care implica experienta “profesionala” a lui Vintu, de infractor si lucrator cu organele de securitate din Romania si alte spatii, in special rasaritene, cu peste trei decenii de “vechime in munca”. Fac o paranteza: cand Dinescu i-a amintit sensibilitatile poetice, a avut dreptate. Prima lor legatura informativa a avut loc inainte de 1989 prin intermediul unor versuri trimise spre publicare la redactia Romania literara, in atentia lui Mircea Dinescu. Ori, Dinescu al cui agent e, ca al Romaniei in nici un caz?! Profesionistii stiu prea bine.

Revin: in cazul in care Vintu “s-a lasat prins”, avem si o cu totul alta perspectiva asupra evenimentelor. Sunt explicabile strategiile de exit ale pionilor sai principali: care la Voiculescu, care la Patriciu, care la “independenti”. Surparea propriei cosmelii de aparare si atac, Realitatea TV, fara sa-si asume responsabilitatea de demolator pe baza de implozie, devine normala (ati urmarit ieri seara fata lui Hurezeazu la Realitatea TV? Daca nu, iat-o aici, intr-o poza. Spune mult). Si se mai naste o intrebarea, de tip teoria conspiratiei, foarte normala pentru viata dubla sau chiar tripla  a lui Vintu, de la infractor si turnator pana la conspirator: care este miza sa, potul cel mare? Ii va lua locul Popa, dupa cum sugereaza in dialogul de Ilf si Petrov de mai sus, si-si va lua zborul Vintu, la prima eliberare pe procedura (daca va mai veni vreuna)? Sau, poate, nu-si mai apartine de mult, si-atunci si el si Popa intra la categoria, daca tot i-au placut versurile, de doua jucarii stricate, ce merg tinandu-se de mana, spre celula. Intre ei, ce-i uneste si-i desparte: o pereche de bratari, mai aparte.

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

6 Responses to “Varianta B a arestarii lui SOV: Vintu s-a lasat prins”

 1. Azbest says:

  Mi se pare absurda varianta asta, fara suparare :). In rest, la cat mai multe articole…va citesc!

 2. VR says:

  Multumesc. Stiu si eu? Nichita spunea ca nimic nu este mai firesc decat absurdul…

 3. Aura says:

  Daca SOV s-a lasat prins inseamna ca acopera ceva mult mai grav. O fi adevarat ca Berceanu s-a carat din tara si a disparut fara urma?

 4. Windu says:

  Poate-si face un paradis fiscal la Jilava

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova