Lipsa de imaginatie in cazul “Cristoiu si evreii”. “Protestul celor 18” pentru eliminarea ziaristilor Roncea, Munteanu, Alexe, Ciachir si Damian din presa, pe motiv de “instigare la crima”, “legionarism” si “discurs misticoid”

ZIUA, iunie 2006 – Fapt fara precedent: un ziar este pus la zid, printr-un protest halucinant, pentru a proteja cariera politica a ministrului Mihai Ungureanu * Ziarul nostru este acuzat de antisemitism si – incredibil – “instigare la crima” pentru ca a criticat esecurile diplomatiei romanesti * Protestul semnat de 18 intelectuali ajunge chiar sa faca o paralela cu “instigarile la asasinat politic ale Garzii de Fier” * Dupa ce vorbesc de “raspandirea ideilor xenofobe, sovine si antisemite”, “propagarea unor mesaje extremiste si legionaroide”, “spirit pur gardist”, cei 18 alcatuiesc o lista neagra a jurnalistilor de la ZIUA * “Ziaristi precum Victor Roncea, Miruna Munteanu, Vladimir Alexe, Dan Ciachir, George Damian, s.a. au devenit varful de lance al atacurilor nationalist-securiste”, se spune in protest * Cei 18 se declara indignati de publicarea lui Paul Goma si de dezvaluirile despre Vladimir Tismaneanu si Smaranda Enache * Atacul furibund si uluitor la adresa ziarului nostru a fost lansat in urma unui editorial – “Limba lui Ungureanu” – in care ministrul de Externe era criticat pentru ca le-ar fi inventat romanilor de peste Prut o limba noua: “light Romanian” * Editorialul remarca imaginea dezastruoasa pe care Austro-Ungureanu o are printre colegii de breasla si haosul pe care l-a produs in cele 18 luni de cand conduce portofoliul Externelor * Afacerea Gojdu, Catedrala, Romania – land austriac si alte scandaluri provocate de seful diplomatiei, erau disecate in material * Indemnul “Comandante, da ordinul!” – adresat lui Basescu in calitate de sef al statului, fost comandant de nava – prin care se cerea curatarea MAE, a fost pretextul sinistru pentru atacul fara precedent la adresa ZIUA *

Extrase din “Limba lui Ungureanu

(…) Prezent saptamana trecuta la un “breakfast” de lucru la Camera de Comert romano-britanica, Ungureanu a brevetat o noua limba pe planeta: “light Romanian”. Ungureanu a incercat apoi sa se justifice cu mai multe cuvinte afirmand ca cetateni de peste Prut (romanii basarabeni, nota mea) vorbesc “o varianta a limbii romane”, mai precis un fel de “light Romanian” (“romana usoara”). Eminescu, creatorul limbii romane moderne, cu toti fii moldoveni aflati de-a dreapta si de-a stanga Prutului, cazuti pentru neam, limba si tara, trebuie sa se fi rasucit adanc in mormant.

Afirmatia scapata de pe limba grea a Ungureanului a starnit mirarea diplomatilor britanici – si nu numai a lor -, emisari straini care nu sunt obisnuiti ca un demnitar sa-si insulte conationalii. Dar, dupa ce a bagat Romania direct intr-un land al Austriei, la ce ne-am mai putea astepta de la Austro-Ungureanu? La multe, foarte multe rele.

Dupa 18 luni de conducere haotica a diplomatiei romane, bilantul lui Ungureanu pe principalele coordonate ale noii politici externe a Romaniei imprimate de Traian Basescu – Marea Neagra si Estul – este un mare minus. (…)

Si pentru ca am pomenit numele Domnului, cine credeti ca se ocupa, tot prost, de dosarul atat de delicat al relatiilor periclitate dintre Vatican si Romania, ca urmare a scandaloasei afaceri de langa Catedralei Sfantul Iosif: aceleasi personaje necalificate care raspund de relatia inexistenta a romanilor cu tara-mama; aceleasi personaje care au sustinut si generat hotia nationala a Fundatiei Gojdu: Leusteneanul si guliile lui. Reteau este mica, asadar. Departamentul National Antitradare n-ar avea prea mult de lucru. Comandante, da ordinul!

Nota Explicativa: Traian Basescu, presedinte al Romaniei si al Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, comandant suprem al fortelor armate ale tarii, fost comandant de nava. (Victor RONCEA)

“PROTEST”-ul celor 18

Presa “libera si democrata” din Romania inregistreaza in ultimul timp derapaje ingrijoratoare. E greu de inteles si de acceptat modul in care unii jurnalisti romani ajuta, si nu de azi de ieri, la raspandirea ideilor xenofobe, sovine si antisemite, la propagarea unor mesaje extremiste si legionaroide. Sentimentul de “intoarcere in timp” in perioada de glorie a Garzii de Fier este din ce in ce mai pregnant si se accentueaza pe zi ce trece, fara ca nimeni sa reactioneze, ceea ce poate crea impresia unui acord mai mult sau mai putin tacit. Instigarea la ura si violenta este preluata de unii cititori care, la adapostul anonimatului, posteaza pe site-ul acestor ziare mesaje nocive, periculoase, care depasesc limita legii, ca sa nu mai vorbim de cea a bunului-simt.

Editorialul “Limba lui Ungureanu” semnat de Victor Roncea in ZIUA din 29 mai 2006 se inscrie prin ton si substanta in categoria mai sus mentionata. Ideile sale, de neacceptat intr-o presa civilizata, culmineaza apoteotic si in spirit pur gardist, cu o instigare la crima: “Comandante, da ordinul!.” In editorialul din 13 februarie 2006, Roncea punea problema “disponibilizarii persoanelor cunoscute ca actionand impotriva Romaniei”. Neintrebat la timp daca are deja pregatita lista cu disponibilizarea “tradatorilor”, iata ca a devenit de-acum caduca. Dar lista poate servi, la rigoare, la aplicarea “ordinului Comandantului” pe care Roncea si ai sai il asteapta.

Ziarul ZIUA nu se afla in nici un caz la prima iesire de acest gen. Ziaristi precum Victor Roncea, Miruna Munteanu, Vladimir Alexe, Dan Chiachir, George Damian, s.a. au devenit varful de lance al atacurilor nationalist-securiste. Dupa promovarea incontinenta a lui Paul Goma, cu toate excesele lui, cu repetatul si obositorul sau negationism, ZIUA recidiveaza cu recentele atacuri la adresa lui Vladimir Tismaneanu, Smaranda Enache, Mihai Razvan Ungureanu, etc.

Iar sub pretextul libertatii de cuvant, iata ca in data de 29 mai 2006 acest cotidian a ajuns sa instige in mod deschis la crima. Finalul articolului “Limba lui Ungureanu” aminteste frapant de incitarile la asasinat politic ale Garzii de Fier, care a si pus in practica ceea ce a propovaduit.

Aplicarea legislatiei recent promulgate de presedintele Romaniei impotriva oricaror actiuni de tipul incitarii la crima dupa modelul Garzii de Fier, impune ca Procuratura sa se sesizeze si sa investigheze cine se ascunde in spatele “Departamentului National Antitradare” si al “Comandantului” invocat in maniera codrenisto-simista de Roncea.

Pe de alta parte, conducerea ziarului, dl Sorin Rosca Stanescu indeosebi, dar si acei colaboratori care asigura o anume credibilitate acestei publicatii, ar trebui sa constientizeze, macar cu intarziere, pericolul real reprezentat de acest gen de articole. Si eventual sa-si dea seama ca tocmai din cauza acestor articole ZIUA incepe sa semene, pe alocuri, cu publicatia organizatiei “Noua Dreapta”.

Asteptam, in acest sens, o actiune concreta din partea domnului Sorin Rosca Stanescu.

Ágoston Hugo, publicist.

Prof. Liviu Antonesei, Universitatea Al.I. Cuza, Iasi

Bányai Péter, publicist, Cluj-Napoca.

Dr. Mihai Chioveanu, Universitatea Bucuresti

Adrian Cioflanca, istoric, Iasi.

Dr. Andrei Cornea, Universitatea Bucuresti

Victor Eskenasy, publicist, Praga

Prof. Mihai Dinu Gheorghiu, Universitatea Al.I. Cuza, Iasi

Marco Maximilian Katz, director, Centrul Pentru Monitorizarea Antisemitismului, Bucuresti

Dan Matei, CIMEC – Institutul de Memorie Culturala

Raluca Moldovan, doctorand, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca

Andrei Oisteanu, Universitatea Bucuresti

Prof. Marta Petreu, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca

Prof. Liviu Rotman, SNSPA, Bucuresti.

Prof. Michael Shafir, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca.

Tibori Szabo Zoltan, publicist, Cluj-Napoca

Daniel Ursprung, Universitatea din Zürich

Dr. Leon Volovici, Universitatea Ebraica, Ierusalim

Semnatarii anti-ZIUA au beneficiat de sprijinul “antisemitilor”

Dintre semnatarii protestului care condamna ZIUA si redactorii sai pentru “anti-semitism” se remarca Andrei Oisteanu si Marco Maximilian Katz – care pana in de curand au avut o foarte buna colaborare cu ZIUA, fara sa remarce in acest ziar “derapaje antisemite si legionaroide”. De exemplu, in luna ianuarie ZIUA a publicat un amplu interviu cu Andrei Oisteanu de o pagina. Marco Maximilian Katz si Centrul pentru Monitorizarea Antisemitismului pe care il conduce au beneficiat de largi spatii in ZIUA ori de cate ori a fost vorba de demascarea unor fenomene antisemite. Acestea au aparut in ziar inclusiv prin mijlocirea redactorilor incriminati. (D.E.)

Lista neagra

Victor Roncea

Miruna Munteanu

Vladimir Alexe

Dan Ciachir

George Damian

“Atacurile” la Tismaneanu si Smaranda Enache

ZIUA din 13 mai 2006: “Vladimir Tismaneanu este un personaj care ascunde, se pare, inca multe secrete. Desemnat recent sa conduca o comisie prezidentiala al carei scop – precizat inca de la infiintare – il constituie declararea sistemului comunist drept “criminal”, fara sa se pronunte asupra vinovatilor, Vladimir Tismaneanu nu si-a precizat (inca) relatiile sale cu o serie de institutii ale statului roman si nici felul exact in care a ajuns din Venezuela in SUA. (…) Arhiva SRI, Fond “D”, Dosar nr. 10.947, vol. 9, la pag. 369-370, prezinta un scurt “curriculum vitae” al lui Vladimir Tismaneanu. Ceea ce dezvaluie Fisa din 13 august 1987 este un fapt neasteptat: Vladimir Tismaneanu a plecat din Romania, in noiembrie 1981, cu ajutorul U.M. 0617, unitate a Securitatii! U.M. 0617 nu este insa alta decat codificarea “Directiei a II-a” a Securitatii, specializata in contra-informatii economice.”

ZIUA din 24 martie 2006: Ziarul ZIUA a primit saptamana trecuta, cu promptitudine, o solicitare oficiala din partea CNSAS, in atentia redactorului nostru Victor Roncea, semnata de vicepresedintele CNSAS, Viorel Mircea Nicolescu: “Urmarea articolului dumneavoastra intitulat “Neobrazare maghiara, UDM(d)R si PC(d)R” publicat in ziarul Ziua din 13.03.2006, in care faceti afirmatia ca sunteti in posesia unor documente, cu privire la o “turnatoare a Securitatii”, pe care sunteti dispus sa le puneti la dispozitia CNSAS, va informam ca, potrivit art. 20 alin. 1 si 3 din Legea 187/1999 cu modificarile si completarile ulterioare, aveti obligatia sa predati aceste materiale institutiei noastre”. Ieri, delegatul ziarului ZIUA a predat reprezentantului CNSAS, spre studiul expertilor Consiliului, un dosar cu documente intrate in posesia unui revolutionar din Targu Mures, in decembrie 1989, si ajunse ulterior in posesia redactorului ZIUA. (D.E.)

EUROPA LIBERA (2 iunie, ora 18:23) – Realizator: Ileana Giurchescu – Recent, un grup de intelectuali, mai precis 18, a dat publicitatii un protest provocat de un editorial publicat de cotidianul “Ziua”. EUROPA LIBERA a stat de vorba cu profesorul Michael Shafir de la Universitatea “Babes-Bolyai” din Cluj, unul din initiatorii protestului.

Ce v-a determinat sa protestati impotriva editorialului “Limba lui Ungureanu” publicat de Victor Roncea in cotidianul “Ziua”?

Michael Shafir: În primul rand, a fost picatura care a umplut paharul. În al doilea rand, a fost faptul ca este singurul articol pe care eu mi-l pot aminti care se termina cu un indemn la asasinat. Am crezut ca este deja prea mult si, in consecinta, am reactionat.

Realizator: Sa reamintim ascultatorilor ca sfarsitul articolului este: “Departamentul National Antitradare n-ar avea prea mult de lucru. Comandante, da ordinul!”.

Michael Shafir: Faptul ca dupa aceea s-a sustinut ca ordinul este asteptat de la comandantul Basescu si ca n-are nimic de-a face cu asociatiile imaginare pe care noi ni le-am face cu legionarismul, in primul rand ar trebui sa stie ca titlul de comandant este un titlu legionar si i-a fost acordat lui Horia Sima de catre Corneliu Zelea Codreanu. Nu au nici macar scuza tineretii pe care o abordeaza, pentru ca cel putin autorul acestui articol scria la vremea lui articole pentru revista “Miscarea”.

Realizator: În protestul, asa-zisul protest al celor 18, intre timp sunt mai multe semnaturi, se spune, intre altele: “Ziarul ‘Ziua’ nu se afla in nici un caz la prima iesire de acest gen”. Si atunci intrebarea: de ce acum?

Michael Shafir: Pentru ca exista iesiri, iesiri grosolane, iesiri care depasesc cu mult limita bunului simt, dar niciodata nu ne amintim de o iesire care sa aiba un final apoteotic de indemn la asasinat. ªi acum as vrea sa mai subliniez un lucru. Cand noi ne referim la aceasta abordare in numeroase articole din ziarul “Ziua”, nu ne referim nicidecum numai la aspecte care ar avea de-a face cu antisemitismul si evreii. Acestea sunt de fapt mai putine la numar decat pronuntatul, din ce in ce mai pronuntat aspect anti-maghiar al acestui ziar, anti-minoritate maghiara, din ce in ce mai pronuntate aspectele de ordine misticoida. La asta ne referim si nu neaparat numai la aspectele care ar avea de-a face cu evreii.

Pam-pam

Vezi si Ion Cristoiu si Eugenia Voda, acuzati de Radu Ioanid de la Muzeul Holocaustului si alti intelectuali evrei ca l-au promovat pe Capitanul Miscarii Legionare, Corneliu Zelea Codreanu, la TVR. Vezi VIDEO si “Scrisoarea de protest”

Previziunile Roncea.ro Ion Cristoiu isi declara admiratia sincera fata de Corneliu Zelea Codreanu, Capitanul Miscarii Legionare, cu riscul de a enerva si nationalistii, pentru portretul interpetabil, si kominternistii, pentru obiectivitatea istorica. VIDEO TVR

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova