Deja a facut “fas” bomba celor doi Pat si Patason ai lui Tismaneanu, Dorel Maries, penalul presedinte prin fals in acte publice al fostei Asociatii 21 Decembrie si Dan Voinea, umflatul general cu o pensie astronomica de 140 de milioane, angajat pe usa din dos si la IICCMER, un fel de CC al GDS. E vorba de asa-zisul decret – “Do-cu-ment Sen-za-tio-nal” – cum ca cica Iliescu ar fi vrut sa transforme condamnarea la moarte a lui Ceausescu in inchisoare pe viata. Semnat, chipurile, in ziua de Craciun, 25 decembrie 1989. E simpatic si cum apare: Pat il prezinta si Patason “il confirma”. Dar cum. De rasul curcilor. Citez: “Generalul Dan Voinea confirma autenticitatea documentului. Generalul magistrat Dan Voinea, fostul procuror din procesul sotilor Ceausescu, a dezvaluit presei, joi, ca decretul prin care Ion Iliescu a comutat pedeapsa cu moartea a sotilor Ceausescu, in cea cu inchisoarea pe viata a fost redactat in biroul de la MApN al generalului Victor Stanculescu: ”Eu am aflat de acest document recent. Probabil ca mai stiau de el toti cei care atunci au fost alaturi de Ion Iliescu si generalul Stanculescu in biroul acestuia din urma: Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu”.
Pai, daca el, procuror care l-a condamnat la moarte pe Ceausescu si “a studiat” 20 de ani Dosarele Revolutiei (alimentandu-si focul din vatra cu ele) “a aflat de acest document recent”, ce confirma de fapt Voinea? Ca e bou? La fel ca si cei care propaga acest fas, in frunte cu Cartianu, lustragiul de servicii al lui Tismaneanu?
Dincolo de faptul ca Voinea este acelasi individ avansat in grad de Iliescu si acelasi procuror care a tergiversat 20 de ani dosarele Revolutiei si Mineriade si, implicit, condamnarea lui Iliescu si Roman, cine iese bine din afacerea asta? Nu Iliescu, ca n-ar fi vrut sa fie criminal? Mosu’ insa, in loc sa profite de flasul celor doi, o tine una si buna, ca e “o provocare ordinara” si ca el a fost domnule criminal, el a vrut sa fie ucisi cei doi Ceausesti> Asa comunist de isprava…
Dar ce se doreste de fapt prin acest fals, parte a unei “strategii de marketing” (este fals pentru ca, intr-adevar, Iliescu este un criminal, 1) si 2) nu a stat nici o clipa singur in acea zi si 3) nu avea nici un interes sa nu-i omoare pe cei doi, dimpotriva – asta era ordinul!)?
Reinventarea unui subiect. Sa mai sugem si noi de la tzatza lui Basescu ceva, ca asa am supt si de la Constantinescu si de la Iliescu si de la Ceausescu.
Un articol pe aceasta tema, a suptului, in Curentul de azi:
Tismăneanu sondează reînvierea comunismului pe copii de 15 ani
Este cunoscută foarte clar dualitatea personajului Vladimir Tismăneanu, ajuns în prezent un soi de martir al dreptei româneşti, deşi în tinereţile lui a slujit sârguincios idealurile de stângă, atât în ţară, cât şi peste hotare. Astfel, preşedintele Consiliului Ştiinţific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Romånesc (IICCMER) a pus la cale un sondaj care chipurile indică că românii sunt nostalgici după vremurile comuniste în care se lăfăia el ca fiu al profesorului de marxism de la Universitatea Bucureşti, Leon Tismeneţki, asupra căruia planau suspiciuni de colaborare cu NKVD-ul sovietic. Conform unui studiu prezentat ieri de IICCMER, 83% dintre români ar fi declarat că nu au avut de suferit, personal sau în familie, în urma comunismului. Sondajul de opinie a fost realizat de IICCMER împreună cu Centrul pentru Studierea Opiniei şi Pieţei (CSOP). „44% dintre cei intervievaţi afirmă despre comunism că a fost o idee bună, dar prost aplicată, în vreme ce în luna august 47% afirmau acelaşi lucru“, se precizează în concluziile acestui studiu care ar avea drept obiectiv elaborarea unor strategii pentru asumarea trecutului ţării. „Confirmånd tendinţa de a percepe pozitiv perioada de dinainte de 1989, la întrebarea dacă instalarea regimului comunist în Romånia la sfårşitul celui de-al Doilea Război Mondial a fost un lucru bun sau un lucru rău, romånii răspund în mod egal (38%) că a fost un lucru pozitiv, respectiv unul negativ“, se spune în concluziile aceluiaşi studiu.
Studiu pe copii de 15 ani
Am fost curioşi să vedem dacă acest sondaj este unul credibil şi am aflat cu stupoare că vârsta unora dintre respondenţii acestui sondaj de opinie este şi de 15 ani. Practic, aceştia s-au născut în 1995, la şase ani de la schimbarea regimului comunist în România. „Eşantionul a fost unul naţional reprezentativ pentru populaţia în vårstă de 15 ani şi peste. Selecţia gospodăriilor şi a persoanelor intervievate a fost una aleatoare. Au fost intervievate 1.123 persoane“, se anunţă în finalul comunicatului IICCMER.
Subiecţii sondajului au indicat că privaţiunile materiale au fost principalele suferinţe în acest regim – 28%, urmate apoi de limitarea libertăţii de exprimare – 24%, discriminarea profesională pe criterii sociale şi politice – 23%, limitarea libertăţii de credinţă religioasă -18 %, arestarea – 18%. În ceea ce priveşte accesul la dosarele fostei Securităţii, concluziile sondajului comandat de Tismăneanu relevă faptul că românii sunt împărţiţi în tabere egale. „Accesul la dosarele Securităţii este considerat de 49% puţin sau deloc important, 40% îl văd important şi foarte important, iar în privinţa adoptării unei Legi a lustraţiei s-a apreciat de către 52% dintre respondenţi că este puţin sau deloc importantă, fiind 31% cei care au spus că este importantă“, precizează sondajul. Studiile de acest gen devin un obicei pentru IICCMER. În luna septembrie a acestui an, 61% dintre români tânjeau după comunism, conform unui sondaj al aceluiaşi institut, pentru ca trei luni mai târziu, în decembrie, 83% dintre români să spună că nu au avut de suferit de pe urma comunismului. În acest context este foarte interesant ce strategii de dreapta va elabora Vladimir Tismăneanu pentru instituţiile statului român.
Şi mie îmi pute toată dezvăluirea asta. Ar mai fi de adăugat că Voinea nici măcar n-a spus că a aflat “recent” ci că a aflat “acuma”. Vezi înregistrarea audio a discuţiei lui Voinea cu ziaristul care a spus că cică confirmă https://www.e-politic.ro/interviu/dan-voinea-stanculescu-%c8%99tia-ca-iliescu-a-anulat-execu%c8%9bia-so%c8%9bilor-ceau%c8%99escu-audio
Se vede că ziaristul trage de Voinea ca să obţină confirmarea, îl întreabă ce anume “bănuieşte” (aşa se scrie istoria!), Voinea face doar presupuneri, nu confirmă de fapt nimic şi la un moment dat amestecă acest nou document cu documentul de constituire a tribunalului extraordinar despre care se ştia de mult. Uite mostră de dialog (din înregistrarea audio):
Marian Ghiţeanu: Dar atunci la completul din care făceaţi parte, acest document n-a ajuns?
Dan Voinea: Nu, nu, n-a ajuns niciodată.
Marian Ghiţeanu: Cînd aţi aflat de existenţa lui, să spun aşa, dumneavoastră ca fost acuzator public?
Dan Voinea: Acuma am aflat şi eu, acum am aflat şi eu.
Marian Ghiţeanu: Acum aţi aflat!
Dan Voinea: Da, da.
Marian Ghiţeanu: Cine ar mai fi putut şti, domnule general, de documentul ăsta?
Dan Voinea: Păi, cine a fost în anturajul lui, Voican Voiculescu, Petre Roman… Erau împreună cînd au scris şi, cînd au scris şi constituirea tribunalului militar.
Marian Ghiţeanu: Aha. Da, da, da.
Dan Voinea: Îs două documente: este cel care…, documentul de înfiinţare a tribunalelor militare şi documentul de…, ăsta. E acelaşi scris, aceeaşi semnătură, am înţeles.
Singura chestie pe care o confirmă Voinea e că 21 de ani n-a avut habar de asemenea document, deşi l-a avut pe Iliescu inculpat pentru revoluţie deci a cercetat activitatea acestuia de atunci.
Trebuie ca Mărieş să spună clar cum a procurat documentul şi de la cine, fiindcă în ciuda titlurilor de presă “Voinea confirmă”, nu de la Voinea îl are.
Mai multe gînduri pe acest subiect la https://mariusmioc.wordpress.com/2010/12/10/o-dezvaluire-dubioasa-pretinsa-anulare-a-condamnarii-la-moarte-a-lui-ceausescu-explicatii-pe-care-asociatia-21-decembrie-le-datoreaza/
Principala ipoteză care trebuie investigată: documentul a fost realmente scris de Ion Iliescu, dar nu în 1989 ci în 2010, cu scopul de a-şi spăla propagandistic păcatele pentru mascarada procesului Ceauşescu.
Moşul şi-a dat seama că dacă scoate acum din buzunar un asemenea decret nu-l crede nimeni şi atunci a aranjat ca “dezvăluirea” să vină de la “tabăra adversă”.
exact asta cred si eu
este o “rebranduire”
n-ar strica sa scrii si tu, Marius, privind acest aspect, fiind, dupa parerea mea, unul dintre cei mai avizati in aceasta tema
Tare! Felicitari! Acum am vazut ca deja ai scris! O sa preiau si eu
este f. simplu sa se afle -data- la care s a scris ! …la expertiza ‘iese’ daca ın 1989 sau ın 2010 !
Nu-l mai spereiati dom`le pe cartianu,ca este muncitor.La fel si nasu`lui moraru.Sint amindoi niste muncitori.Comunisti, da`sint!Aveti altceva in loc?A ,…da!Ar fi ceva popesti,cristoi,facatori de ciutaci si alte secaturi -realitati dealtfel ale sistemului actual,care ne arata cit putem fi de dragotesti ,dac vom minca ceva prelipcean umplut cu ceva hurez(ean),pina ni se acreste si vom tuguia botul sau ni se va lungi nasul in bataia vintului,bir bir,bir badint sau stind intr-un cot ca ultimile betive ,unele deja cu buzele rosii ca purcelele ce nu au putut fi taiate de sarbatori asteptindu-si seful sa la potoleasca cu ceva euro sau tragindu-le pe calapodul lui de lemn…