Franta si Germania pedepsesc Romania prin retragerea de la Cernavoda. Oare ministrul Baconschi, fost ambasador in Franta si stipendiat de Germania prin fundatia sa, ar putea ajuta cu ceva? Dar Serviciul de Informatii al Extraterestrilor?

Şoc în energia românească: încă trei investitori s-au retras de la Cernavodă

Autor: Teodora Vasâlca/ EvZ

Realizarea Reactoarelor 3 şi 4, care ar fi fost cea mai mare investiţie a României din ultimii 20 de ani, devine tot mai incertă, după ce încă trei acţionari au decis astăzi să se retragă din proiect.

Explicaţiile au fost vagi. “Incertitudinile economice şi cele privind piaţa de energie, în marea lor parte datorate crizei financiare actuale, nu pot fi conciliate cu necesarul de capital pentru dezvoltarea unui nou proiect nuclear”, au anunţat companiile, într-un comunicat.

Totuşi, câteva rânduri mai jos, adaugă că “vor continua să se implice în noi proiecte din domeniul nuclear în alte ţări”.

Retragerea acestora vine după ce grupul ceh CEZ a decis, în septembrie anul trecut, să facă acest pas.

Autorităţile, în ofsaid

În mod surprinzător, cu jumătate de oră înainte de acest anunţ, Ministerul Economiei, care prin Nuclearelectrica este cel mai mare investitor în proiect, declara că nu a fost înştiinţat oficial asupra acestor decizii, care apăruseră deja în presă.

Mişcarea celor trei companii vine după ce şi grupul ceh CEZ a ieşit din compania de proiect, EnergoNuclear, la finele anului trecut. Practic, în acest moment, în cursă pentru investiţia evaluată la 4 miliarde de euro mai rămân doar doi investitori privaţi: grupul italian Enel (cu 9,15%) şi ArcelorMittal România (cu 6,2%). Mai multe surse din piaţă dau aproape ca sigură şi plecarea Enel, însă compania nu a făcut niciun comentariu referitor la acest subiect.

Statul, prin Nuclearelectrica, deţine acum 60,15% din acţiunile EnergoNuclear. Unii specialişti din domeniu spun că situaţia actuală este cauzată de faptul că statul a întârziat prea mult proiectul reactoarelor, care ar fi trebuit să fie în construcţie.

Se caută noi parteneri

Ministerul Economiei se repliază. “Dacă vom găsi noi investitori cu care să negociem rapid, nu e nevoie să reluăm procedurile”, ne-a declarat Tudor Şerban, consilier al ministrului economiei.

Pentru lucrările de construcţie de 3,2 miliarde de euro fără TVA, doar trei consorţii şi-au exprimat interesul: americanii de la Bechtel, canadienii de la Lavalin şi ruşii de la Atomtechnoprom.

“Dacă vom găsi noi investitori cu care să negociem rapid, nu e nevoie să reluăm procedurile.”,
TUDOR ŞERBAN, consilier al ministrului economiei

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova