Tensiune in Sapanta dupa ce Guvernul Ponta a pretins o retrocedare ilegala in favoarea Ungariei. Preotul din Sapanta catre Bucuresti: “De ce nu restituiti tot Ardealul ungurilor?” Seful ANRP, George Baesu, un cumatru nescarmanat de SRI si DNA

Cruce roman ucis de ungur in Cimitirul Sapanta - Foto Cristina Nichitus Roncea“Zeci de mii de hectare de păduri, clădiri şi terenuri din centrul României au fost luate practic cu japca de la statul român sau de la mici proprietari români sau maghiari şi retrocedate prin fals sau prin hotărâri abuzive ale unor instanţe judecătoreşti.”, scrie, cu temei, energicul publicist Marcel Barbatei, autorul anchetei Cotidianul “Transilvania furata“. La finele anului trecut, Serviciul Roman de Informatii (SRI) a reusit, chiar daca post-factum, demantelarea unei retele locale de judecatori corupti care lucra pentru Ungaria si grofii sai. Dar ce te faci insa cand chiar cei care se afla pusi in fruntea organismelor insarcinate cu retrocedarile, practic “decidentii”, beneficiari ai informarilor SRI, fac parte din categoria suspectilor?

Forumul “Transilvania furata” a somat recent Guvernul sa treaca la “suspendarea tuturor proceselor aflate pe rol precum şi a tuturor actelor normative având ca obiect retrocedările până la revizuirea actelor normative”. In van, evident.

Un astfel de proces, cu fond abuziv, are loc, maine, la Inalta Curte de Casatie si Justite a Romaniei. Cu “statul roman” plasat in spatele solicitantului agresiv minoritar si impotriva propriului popor. In aparenta, cauza pare minora: o scoala din celebra localitate Sapanta. Dar cu un teren generos. Scoala si terenul sunt revendicate de greco-catolici, la numar 21 in sat, cu solicitarea evacuarii copiilor ortodocsi din cladire, care functioneaza acum si ca gradinita. Ortodocsii din sat sunt 2700. Si impotriva lor, protejand vasta operatiune manageriata de statul vecin, Ungaria, sub forma de rapt imobiliar, sta o Agentie a “statului roman”, a Guvernului Ponta: Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP).

Seful ANRP, cumatrul lui Oprisan, istoric de ilegalitati cu terenuri si abuzuri in functie

Presedintele ANRP, George Baesu, fost prefect si deputat de Vrancea este, potrivit presei locale, cumatrul baronului PSD Marian Oprisan. La una din sindrofiile de famiglie, “Baesu a recunoscut ca ii este dator cumatrului sau pentru inaltele demnitati pe care le-a ocupat in ultimii opt ani si crede ca nu l-a dezamagit, de vreme ce a fost nominalizat pentru un nou mandat de parlamentar”, scrie Ziarul de Vrancea. Si de-atunci, a continuat tot asa, pe inalte culmi ale cumetriei. In 2003, seful OPC Vrancea, Dumitru Dila, acuza tandemul Oprisan-Baesu de grave ilegalitati, din apanajul mafiotic, cu iz penal clar. Sunt prea multe ca sa le insiram aici. Le gasiti in Ziarul de Iasi. In 2008, Baesu a fost implicat intr-un dosar al primarului comunei Mera, Gheorghe Sararu, “judecat pentru abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si sustragere de inscrisuri oficiale, infractiuni in legatura cu retrocedarea considerata ilegala a unor intinse suprafete de padure”, conform Ziarului de Vrancea. Hotnews aminteste si ca “din 2007 si pana in prezent George Baesu a fost vicepresedinte al Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania, condusa de catre Mihaela Geoana” si, totodata, beneficiar al unui conducator de doctorat cu renume mondial: Adrian Nastase. Pentru a se confirma puterea hegemonica pe care o are Marian Oprisan in PSD, anul trecut, succesorul celor doua nomina odiosa, Victor Viorel Ponta, i-a semnat cumatrului numirea ca sef al Retrocedarilor. Pe baza experientei sale in domeniu.

Guvernul si tradatorii si-au dat mana peste tara: de la Ponta la Basescu, prin Baesu si Macovei

Monica Macovei si greco-catolicii in MaramuresIn cazul Sapanta, abuzul ANRP se vadeste din start, Agentia actionand exclusiv in interesul greco-catolicilor si fara consultarea proprietarilor de drept. Este de mentionat si cum acest caz ne demonstreaza ca, atunci cand e vorba de interese financiare, pe linie antiromaneasca, in favoarea Ungariei, un prepus al lui Marian Oprisan ca acest George Baesu isi da mana cu o prepusa a lui Traian Basescu, avand in vederea ca, atunci cand nu confunda Botizul cu Botiza, fostul procuror comunist Monica Macovei, in prezent europarlamentar convertit de acoperire la greco-catolicism, se ocupa cu consilierea greco-catolicilor (foto). Pana la CEDO si pe bani buni, desigur.

Actiunile lui Baesu au revoltat primarul, preotul, directorul scolii si comunitatea locala din Sapanta, o localitate maramureseana cu un trecut recunoscut pentru modul aprig in care a stiut intotdeauana sa-si apare dreptatea, sapantenii numarandu-se printre romanii care nu stiu de gluma. Sapantenii nu au uitat nici faptul ca ocupatia maghiara s-a lasat, ca mai peste tot in Transilvania, cu crime si bestialitati mosntruoasa, ca decapitarea unor localnici. Crucile faimosului Cimitir – uneori mai putin vesel – din Sapanta consemneaza, amar, trecerea hoardelor maghiare prin frumosul sat maramuresean (foto sus). Asa ca nu e de mirare ca, la aflarea vestilor de la Bucuresti, satenii s-au adunat cu mic cu mare si multa enervare, afland de deciziile Guvernului Ponta.

Scoala din Sapanta ceruta de greco-catolici“Nu intelegem de ce nimeni de la Guvern nu a venit sa ne intrebe si pe noi ceva. Le puteam arata toate actele, acte din care reiese faptul ca in inventarul bisericii nu exista scoala confesionala care sa apara in patrimoniul bisericii greco catolice. Acum ne tarasc prin tribunale si ne ameninta cu portareii guvrnamentali. Scoala a fost ridicata de sapanteni si apartine sapantenilor. Daca ungurii au trecut-o in timpul ocupatiei in patrimoniul greco-catolic stim de ce au facut-o. Dar de cand statul roman recunoaste ocupatia maghiara asupra Transilvaniei? De cand statul este impotriva statului?”, a afirmat parintele Iustin Lutai. Acesta, impreuna cu primarul, Gheorghe Stan, au adresat o serie de memorii catre ANRP, de unde nu au primit decat adrese in doi peri, suferind de suficienta guvernamentala, ceea ce i-a determinat sa raspunda cu demnitate, in apararea copiilor si a locuitorilor satului. Le redam mai jos, ca o lectie pentru actualii guvernantii, dispusi sa-si vanda tara pe nimic.

Parintele Iustin Lutai catre autoritatile de la Bucuresti: “De ce nu restituiti tot Ardealul ungurilor?”

Stimata Doamna Ileana Alexandrina Bordeianu,

Director ANRP

Firesc ar fi fost inainte de a retroceda gradinita copiilor greco catolicilor, sa va edificati. Nu inteleg de ce nu v-ati informat  la primarie, scoala, politie sau parohia ortodoxa Sapanta pentru a afla si pozitia noastra. Exista act la dosar ca aceasta cladire a fost facuta din truda sapantenilor, la fel si terenul, si ca apartine scolii, suntem proprietari tabulari.

Vaticanul nu a avut nicio implicatie in constructie. Daca ungurii au daruit scolile si bisericile catolice din Transilvania catolicilor sau reformatilor asta nu inseamna ca acestia le-au edificat.

Doamna Ileana Alexandrina Bordeianu, in cazul asta de ce nu restituiti tot Ardealul ungurilor, daca va prevalati de aceasta injusta lege??? Nu cunoasteti realitatea nici Dvs si nici Dnul Baesu si totusi sustineti pozitia catolicilor in detrimentul romanilor ortodocsi care numara 2700 de persoane . Lucrurile nu vor ramane asa. Exista presiuni ale Vaticanului? Chiar puteti stimata doamna sa retrocedati gradinita copiilor la cei 21 de greco catolici? Cred ca e momentul sa afle o tara intreaga cum solutionati cauzele si  interesele Romaniei.

Preot Iustin Leon Lutai

Catre: ANRP

Domnule Presedinte George Baesu,

Protestul Preotului din Sapanta fata de George Baesu si ANRPCa preot al comunitatii ortodoxe din Sapanta, care numara peste 2700 de credinciosi, am luat act de intampinarea trimisa de catre Dvs  ICCJ. Pe scurt, va informez ca este vorba de vechea scoala a localitatii, actuala gradinita cladita din truda sapantenilor; exista act in acest sens. Faptul ca ocupatia maghiara a daruit scoala  bisericii catolice nu inseamna ca Vaticanul a construit-o, nu exista acte care sa dovedeasca implicarea catolicilor, a Vaticanului in aceasta constructie. Nu poate o lege  sa actioneze impotriva romanilor si a ortodocsilor tinand cont de faptul ca greco-catolicii sunt in acest sat 21 de persoane.

Vom denunta public acest act atat in biserica si cu certitudine domnul primar o va face in sedinta publica iar directorul scolii la fel. Gradinita si terenul aferent apartin primariei si implicit comunitatii. Ne vom adresa de asemenea parlamentarilor de Maramures si implicit presei. Parohia va fi parte intervenienta in acest proces la ICCJ. Domnule presedinte nu puteti actiona impotriva a 2700 de oameni. Daca procesul de deznationalizare, de dezrobire a romanilor din Transilvania a trecut peste noi ca un tavalug, cu siguranta aceasta injusta retrocedare va aduce o data cu ea grave convulsii sociale in Sapanta.

Preot Iustin Leon Lutai

La randul sau, primarul isi arata indignarea:

Protestul Primarului din Sapanta fata de George Baesu si ANRP

Si iata si modul cum statul actioneaza impotriva statului si a cetatenilor lui romani, prin intermediul acestui George Baesu pe care, ne intrebam, firesc, cum il va trata SRI-ul si DNA-ul cand ii va veni si lui randul:

George Baesu ANRP impotriva Sapantei si pro greco-catolici 1George Baesu ANRP impotriva Sapantei si pro greco-catolici 2George Baesu ANRP impotriva Sapantei si pro greco-catolici 3

Sapanta este supusa de mult timp unui atac concertat al ungurilor care actioneaza prin greco-catolici. Redam in incheiere, spre edificare, un Memoriu adresat Patriarhului Daniel in 2011, pe aceasta tema. Totodata, semnalam si studiul solid al parintelui ieremonah Eftimie Mitra, cu titlul la ordinea zilei Catolicismul in Ardeal si Scandalul Retrocedarilor I cu partile II, III si IV.

“Veniți dintr-un Occident desacralizat, Catolicii revendică averile și ne hăituiesc sufletele”

Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, Patriarhul Romaniei

Memoriu

Preafericirea Voastra,

Datorită conflictului existent între Comunitatea Ortodoxă din localitatea Săpânța, județul Maramureș, respectiv Biserica Greco-Catolică, Vă aducem la cunoștiință următoarele.

În ultimii 21 de ani am depus cereri către Comisia Locală de Aplicare a Fondului Funciar Săpânța la cele trei legi funciare date de către Parlamentul României:

o la Legea 18/1991 s-au retrocedat Parohiei Ortodoxe 7 ha teren arabil si fânațe și 1 ha pădure, ha pe care am ctitorit Mănăstirea Săpânța Peri.
o la Legea 1/2000 am depus, in conformitate cu prevederile legale, cerere pentru 20ha pădure pentru mănăstire și 10 ha pădure pentru parohie; am fost invalidați în anul 2002 de către Comisia Județeană de Aplicare a Fondului Funciar, iar Parohia Greco-Catolică, nou creată în anul 2002, a fost validată cu 30 de ha pădure în locul numit Colibi, neprimind tiltul datorită faptului ca încă ne aflăm în litigiu.
o la Legea 247/2005 am depus cerere pentru averea Bisericii Ortodoxe de peste 100 ha teren și pădure, însă nu am primit nimic. De abia în anul 2005 am fost validați cu 5 ha pădure, destinați Mănăstirii Săpânța Peri, integrându-se evident în Legea 1/2000. Menționăm faptul că Parcul Dendrologic, unde se află Mănăstirea Săpânța Peri, măsoară suprafața de 22 ha pădure, printre care sunt 3000 fire stejar, 36 de specii de arbori din străinătate care s-au adaptat aici, pădure de nuci s.a.

Începând cu anul 2002, Parohia Greco-Catolică, în număr de 10 persoane revendică întreaga avere a Bisericii Ortodoxe, terenuri, păduri și imobile.

Deși în 1861 episcopul greco-catolic Mihail Olszawski, din Muncaci, i-a constrâns pe ortodocșii din Săpânța să treacă la Greco-Catolici, aceștia au rezistat până în 1890 împreună cu credincioșii din localitatea Rona de Jos.

Mănăstirea Peri atestată în 1389, ctitoria Drăgoșeștilor deținea o moară și terenuri în localitatea Săpânța de astăzi. De-alungul vremii credincioșii din Săpânța au donat terenuri și păduri Bisericii din localitate; ei nu au donat unei Biserici anume, în speță Bisericii Greco-Catolice, ci Bisericii din localitate și de aceea Vaticanul nu are dreptul să revendice bunurile comunității din Săpânța, Vaticanul nu a donat și nu a cumpărat terenuri în Săpânța și de asemenea nu deține acte că localnicii din Săpânța le-ar fi dăruit instituției lor terenuri și păduri de dragul Papei!

Însă astazi intenția Vaticanului este de a ne deposeda de cele 30 ha pădure din Colibi, a Bisericii Ortodoxe, de cele 22 ha ale Mănăstirii Săpânța Peri, Biserica din sat și Cimitirul Vesel, cele 30 ha pădure din cadrul Composesoratului Nobil Săpânța, terenuri arabile, respectiv toate bunurile care aparțin Comunității Ortodoxe din Săpânța.

Dacă Comunitatea Ortodoxă, care numără 3000 de persoane, își schimbă identitatea religioasă își ia cu ea Biserica și toată averea ei.

Considerăm că este o imixtiune a Vaticanului în treburile interne ale Comunității Ortodoxe din Săpânța, deoarece această avere aparține strict localnicilor din Săpânța donată de moșii și strămoșii lor, Bisericii.

Dacă Cruciadele ucideau suflete nevinovate, iar Inchiziția ardea oamenii pe rug, iată că astăzi Imperialismul Catolic a pornit o nouă ofensivă anti-românească. Veniți dintr-un Occident desacralizat, Catolicii revendică averile și ne hăituiesc sufletele.

Suntem pe deplin de acord să li se dea pădure și terenuri în funcție de numărul de credincioși, așa cum a specificat și Comisia Locală de Aplicare a Fondului Funciar în anii 2002-2003 și 2007.

Legea 247/2005 contravine românilor din Ardeal și implicit a ortodocșilor, aduce grave prejudicii Bisericii noastre. Punctul de reper al acestei Legi este anul 1945, favorabilă Greco-Catolicilor din Ardeal!

Dincolo de faptul că Săpânța este o Comunitate Euharistică Ortodoxă cu peste 3000 de suflete, ea este și un sat turistic, celebru în Europa și în lume, datorită Cimitirului Vesel și Mănăstirii Săpânța Peri (75 m înălțime), este o comunitate socială și nu în ultimul rând, electorală.

În cazul în care Comunitatea Ortodoxă de la Săpânța va avea de suferit, cineva va trebui să-și asume decizia și implicit responsabilitatea politică.

Doamna Subprefect al județului Maramureș, Böndi Gyöngyike, susținătoare acerbă a Bisericii Greco-Catolice trebuie să-și ceară scuze preoților, călugărilor și ierarhilor ortodocși din Ardeal, deoarece în biroul Domniei Sale de la Prefectura Baia Mare i-a adresat Pr Grigore Luțai: „V-ati trezit peste noapte ortodocși!” afirmație extrem de gravă care lezează demnitatea Ortodocșilor români din Ardeal. Să nu uite Domnia Sa că este salarizată a Guvernului României, plătită din taxele către stat ale celor 90% Ortodocși din România.

Solicităm Comisiei Județene de Aplicare a Fondului Funciar Maramureș să judece cu toată responsabilitatea, iar reprezentanților Romsilva Maramureș le cerem să fie imparțiali. Noi nu dorim să se taie pădurea din Colibi de către Greco-Catolici. Este necesar să se țină cont de realitatea vremii în care trăim și de faptul că noi suntem 3000 Ortodocși, iar Greco-Catolicii, 10 membri.

Dorința Comunității Ortodoxe este ca averea Bisericii să se împartă între Parohia Ortodoxă și Mănăstirea Săpânța Peri, iar Greco-Catolicilor să li se dea în funcție de numărul de credincioși.

Parohia Greco-Catolică, din anul 2002 până în prezent nu a oficiat servicii religioase, ci doar o slujbă de înmormântare.

Suntem datori să ne apărăm limba, glia, credința și neamul. Aici în Vechiul Maramureș Voievodal, la granița dintre neamuri ne cheamă Duhul Sfântului Iosif Mărturisitorul, episcopul Maramureșului, închis în cetatea Hustului de către potrivnicii neamului românesc, ne cheamă sufletele mărturisitorilor acestui pământ, sfințit de altarul vechii mănăstiri Peri, ne cheamă Biserica vie a Săpânței, o stâncă în mijlocul valurilor, ne cheamă geniul țăranului Stan Ioan Pătraș creatorul “Cimitirului Vesel”, care exprimă surâsul în fața morții, ne cheamă Mănăstirea Săpânța Peri, care se oglindește în apele Tisei ca răspuns la nedreptățile istoriei, ne cheamă rugăciunile de peste veacuri ale credincioaselor din acest sat, care au creat cerga de Săpânța, țesută de mâinile ce se împreunează la rugăciune, ne cheamă cântecul artistului Gheorghe Turda, cântec ce străbate timpul, născut din sufletul acestor oameni, răstigniți de prea multe ori în istorie și care au urcat atâtea Golgote, ne cheamă Doina poetului Mihai Eminescu „De la Nistru pân’ la Tisa tot românul plânsu-mi-s-a”, ne cheamă prima ctitorie a Drăgoșeștilor să ne întoarcem la rădăcini, la 1389, la Dragoș descălecătorul Moldovei.

Să urmăm îndemnul Sfântului Maxim Mărturisitorul care spune: „nu putem ascunde adevărul credinței de dragul păcii!”

Cu deosebită considerație,

Preot Paroh Grigore Luțai

Monahia Agnia Ciuban, Stareța Mănăstirii Săpânța Peri

Preot Iustin Leon Luțai

05.04.2011

Va vom tine la curent cu evolutia actuala a situatiei.
Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova