Mihai Viteazul batjocorit din nou la Universitate. Revolta fotografului Dinu Lazar. In atentia Ministerului Culturii si Ministerului Public – Procurorului General, spre “autosesizare”. FOTO/INFO

Mihai Viteazul batjocorit la Universitate in 2014 2 - Foto Dinu Lazar

Statuia lui Mihai Viteazul de la Universitate – unde s-au adunat zeci de mii de romani la vremuri de restriste si de amenintare a unitatii nationale – a fost permanent tinta bolnavilor de ura fata de romani si Romania. Practic, statuia a suferit inca de dinainte de a fi amplasata. Inaugurarea ei – de Ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, pe 8 Noiembrie 1874; deci iata, anul acesta se implinesc 140 de ani! – a fost amanata 7 luni, pentru ca austro-ungurenii si turcaletii erau deranjati de statura Intregitorului – “Rex Thraciae et Daciae partius” -, acum transpusa si in bronz. In anii din urma, tot felul de loaze aduse de spuma “revolutiei” de pe centura orasului pi chentrul Capitalei au tinut sa se remarce in felul lor. Niste dobitoci de la Primarie i-au trantit un stalp de metal in fata si apoi si un pantof gigant al unei firme – ce coincidenta! – austro-ungare. A urmat mutarea ilegala a statuilor de catre Oprescu si ai lui, cu profanarea altarului fostei Manastirii Sf. Sava si transformarea lui intr-o parcare impreuna cu barbarizarea sinistra a intregului spatiu, devenit un pustiu de beton asezonat cu balciuri si bazaruri ocazionale. Ah, era sa uit: inainte de asta, niste idioti sub acoperire de ziaristi, ciocotablagii si sugatori prin batista ai lui Vintu, ajutati de handicapatul ala mic de Paleologu, au profanat statuile de la Universitate cu o masca roz, probabil scoasa din dulapioarele lor de poponauti. Doi Mihai au actionat: unul l-a eliberat pe Mihai Viteazul si altul le-a bagat – la propriu – un par in cur, cel cu care scoatea mastile de pe figurile impietrite ale marilor nostri inaintasi, motiv pentr care, pe langa castanele si suturile in fund pe care la primeau de la doi Roncea, humunculii lui Vintu s-au refugiat ca niste rame in sediul Catavencu, tremurand si injurandu-l pe Mircea Toma pana la venirea Politiei. In aceeasi nota, Mihai Viteazul a mai fost atacat si de niste prostovani de la National Geographic Romania.

Acum, iata, batjocorirea lui Mihai Viteazul continua, sub acelasi Oprescu si in ciuda Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice care prevede ca un monument ca statuia ecvestra de la Universitate trebuie ferit de orice constructie sau reclama pe o raza de 100 de metri! Statuia lui Mihai Viteazul este inscrisa pe lista monumentelor istorice ale Romaniei si este clasificata ca monument de for public din grupa A – de valoare si interes national.

Intervenţiile asupra monumentelor istorice se fac numai pe baza şi cu respectarea avizului emis de Ministerul Culturii şi Cultelor. In aceste interventii se incadreaza “amplasarea definitivă sau temporară de împrejmuiri, construcţii de protecţie, piese de mobilier fix, de panouri publicitare, firme, sigle sau orice fel de însemne” si “amenajări de căi de acces, pietonale şi carosabile, utilităţi anexe, indicatoare, inclusiv în zonele de protecţie a monumentelor istorice“.

Nerespectarea masurilor de protejare a unui astfel de monument se sanctioneaza contraventional sau penal, stipuleaza aceeasi Lege.

“A profana statuile este un procedeu folosit în toate epocile de către cei ce vor să desfigureze spiritual un popor, prin desfigurarea memoriei simbolice a generaţiile tinere. În antichitatea grecească, lupta pentru supremaţie între cetăţi s-a derulat ca un război al statuilor. În Roma antică, la fel. Noutatea acestui război contra statuilor ţine de utilizarea oficialilor, adică a statului care este întors astfel împotriva lui însuşi”, se afirma intr-o luare de pozitie a Societatii Academicie pentru Adevar Istoric, la momentul profanarii statuilor cu masti roz si cu aprobarea neterminatului de Paleologu Jr.

Acest lucru continua si azi, cu din ce in ce mai multa agresivitate, cand in spatiul in care ar trebui sa existe o minima decenta fata de operele care strajuiesc centrul cultural al Romaniei, se desfasoara, saptamanal, activitati de mici, bere si futbol. Fotograful Dinu Lazar prezinta pe contul sau de Facebook noul sacrilegiu impreuna cu un protest vehement care conchide cu aprecierea ca actul “sportiv” si batjocoritor aprobat de Primarie este “Jignitor, incredibil, dureros.” Se vor “autosesiza” Ministerul Culturii si cel Public?

Mihai Viteazul batjocorit la Universitate in 2014 - Foto Dinu Lazar Mihai Viteazul batjocorit la Universitate in 2014 3 - Foto Dinu Lazar Mihai Viteazul batjocorit la Universitate in 2014 4 - Foto Dinu LazarDespre Istoria Statuii lui Mihai Viteazul, la ART HISTORIA

Cum era odata si alte profanari:

Statuia lui Mihai Viteazul de la Universitate

Profanare-Mihai-Viteazul rezolvata de Mihai Tociu

Batjocorirea lui Mihai Viteazu la Universitate Foto Victor Roncea

Mihai Viteazu 12 septembrie 2010 noaptea

Regim 6 Mihai Viteazul

ferdinand la statuia lui Mihai Viteazu

fanfara in 1941 la Mihai Viteazu cu Ion Antonescu

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Mihai Viteazul batjocorit din nou la Universitate. Revolta fotografului Dinu Lazar. In atentia Ministerului Culturii si Ministerului Public – Procurorului General, spre “autosesizare”. FOTO/INFO”

  1. Fragmente din scrisoarea Mitropoliților Pireului și Konitsei către Papă, prin care îl cheamă pe acesta din urmă la pocăință și la lepădarea de ereziile Papismului

    https://graiulortodox.wordpress.com/2014/08/13/biserica-ortodoxa-romana-dezaproba-confruntarea-politica-motivata-religios-biserica-sa-nu-faca-politica-dar-nici-statul-sa-nu-faca-religie-sau-ecumenism/

  2. Alexandru Bodea says:

    Domnule Dinu Lazar ,

    Sunt alaturi de nemultumirea Dvs.
    Si eu ca fotograf , am observat ca acel refugiu pentru statia RATB se afla “EXACT” in fata statui lui Mihai Viteazul …
    Oare atata merita unificatorul nostru ??
    primaria Generala , prin “specialistii” pe care-i plateste bine , nu a analizat unde trebuie amplasate statii/refugiile la Universitate , astfel sa puna in valoare ansamblul de statui ??
    Asteptam o realocare a acelor refugii , spre a da valoarea meritata ansamblului de statui de la UNIVERSITATE !!

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova