EMINESCU INTERZIS de UDMR la Carei, împreună cu statuia Regelui Ferdinand Întregitorul şi cea a lui Ionel Brătianu, artizan al Marii Uniri de la 1918

rp_Eminescu-la-Ateneu-httpartistfotografwordpresscom.jpg

Războiul extremiştilor maghiari împotriva statuilor, a simbolurilor naţionale româneşti, continuă cu deşănţare în Transilvania, sub ochii larg închişi ai instituţiilor abilitate şi administraţiei României, de la Prefectură până la Guvern. După ce statuiile lui Mihai Viteazul şi Emanoil Gojdu au fost eliminate din centrul oraşului Oradea, la Carei, UDMR îl interzice pe Eminescu, alături de Regele Ferdinand Întregitorul şi Ion I. C. Brătianu, artizan principal al Marii Uniri de la 1918. Voi reveni!

JOS EMINESCU din CAREI!

Pe zi ce trece , e tot mai greu pentru membrii UDMR Carei împreună cu preşedintele lor, primarul Kovacs Jeno, să disimuleze dorinţa de a convieţui civilizat în oraşul multietnic CAREI. Din reflex  poate sau doar  din şovinism, se opun oricărui proiect care vine din partea consilierilor români, mai ales când este vorba despre amplasare de busturi ale personalităţilor româneşti atât locale cât şi nationale. Nimic nu este sfânt pentru ei când vine vorba de nevoile spirituale şi culturale ale comunităţii româneşti!

Calcă în picioare  şi găsesc chiar si explicatii care să te convingă de necesitatea acceptării călcării noastre în picioare când vine vorba de solicitarea aprobării amplasării vreunui bust românesc oriunde înafară de vecinătatea Monumentului Ostaşului Român. Că doar grupurile  locale de pe reţelele de socializare sunt pline de afirmaţii de genul…  “oraşul e maghiar si singurul pământ românesc  din oraş e în jurul monumentului…”.

In totală concordanţă cu aceste afirmaţii, consilierii UDMR au votat astăzi, la şedinta CL, împotriva amplasării în Carei a bustului lui Mihai Eminescu, poetul naţional al României.  In sala de şedinte nu au fost reprezentanţi ai presei sătmărene de limba română şi nici cameramani de la televiziunile locale, ca urmare a interventiei primarului Kovacs. Până şi cameramanul care a filmat pentru Buletin de Carei a fost întâmpinat  de primar cu ….”nu v-am spus că nu trebe să veniti astăzi?.  Din păcate nu este pentru prima dată când primarul procedează de o asemenea manieră.

Acestea sunt condiţiile în care se desfăşoară la Carei şedintele de Consiliu Local. O atitudine dictatorială , de tip cizmă pe gât, care îngrădeşte dreptul la libera exprimare si instituie a atmosferă de teroare si de opacitate din partea administraţiei locale care încearcă să îşi protejeze afacerile oneroase.

Motivele invocate pentru refuzul amplasării bustului poetului naţional Mihai Eminescu în parcul din faţa tipografiei,  ce adăposteste şi alti scriitori maghiari, sunt  mai mult decât puerile şi se referă  la faptul că nu a fost menţionat materialul din care va fi realizat acesta.

Deranjat de faptul că  liberalul Adrian Bucureştean a readus în atentia consilierilor faptul că si acum un an înainte de a refuza amplasarea busturilor lui Ionel Brătianu si regele Ferdinand a  fost solicitată o amânare pentru discuţii pe îndelete,  primarul Kovacs răbufneşte si dezvăluie  că de fapt sunt deranjati de alăturarea acestuia celorlalte busturi maghiare din  parc…” cum pot să pun 3 statui unul lângă altul, e o aberaţie…nu e treaba consilierilor să decidă aceste treburi…Nu se poate monta acolo fără să spună un specialist….”.

Proiect de hotărâre privind aprobarea  amplasării  bustului scriitoarei Otilia Marchiş în Carei, C-lea 1 Decembrie 1918, în apropierea bustului scriitoarei Kafka Margit, prietena sa din copilarie si adolescenta, a fost amânat pentru o  dată viitoare pentru ca să fie specificat materialul din care va fi realizat şi schiţa finală. Gogriţa e pentru cine nu ştie că există realizat de aproape un an bustul regelui Ferdinand şi încă UDMR nu a fost de acord cu amplasarea sa în oraşul în care şi românii plătesc taxe şi impozite.

Desi consilierii initiatori au specificat ca bustul va fi din bronz si va fi de aceiasi marime ca cel al scriitoarei Kafka Margit,  consilierii majoritari au fost de neînduplecat. Nu acelasi lucru s-a întâmplat la amplasarea bustului grofului Karolyi,  unde nu a fost necesară în momentul aprobării nici schiţa si nici materialul din care va fi realizat. Aceste solicitări sunt  rezervate şi necesare doar în cazul consilierilor români din municipiul Carei!

Consiliera Venig a afirmat chiar că nu a reusit să identifice locul amplasării din schiţa prezentată desi acesta era marcat cu un pătrat.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea  amplasării  bustului poetului Mihai Eminescu în Carei, Calea 1 Decembrie 1918, pe locul marcat in schita atasata proiectului, in parcul din fata tipografiei Carei,  nu a fost nici măcar amânat ci consilierii UDMR au votat în bloc împotrivă, împreună cu cei 4 consilieri care spun că sunt de la FDG  deşi au candidat pe listele UDMR.

Municipiul Carei,  renumit altădată pentru linistea si frumusetea sa, a fost transformat de actuala administratie locală în posesiune UDMR unde colaborarea înseamnă, în viziunea primarului, supunere oarbă.

De  Dragobete, consilierii UDMR au făcut românilor transilvăneni o declaraţie de dragoste cu titlul JOS EMINESCU din CAREI!

Daniela Ciuta – Buletin de Carei via Roncea Ro şi Dan Tanasă Ro

rp_Mihai-Eminescu-profanat-la-Chisinau-atac-la-Romania.jpg

Foto Arhiva Roncea.Ro: Eminescu decapitat de extremistii rusi din Basarabia, la fel cum au facut recent si extremistii ucraineni in nordul Bucovinei

Foto sus: http.artistfotograf.wordpress.com

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

6 Responses to “EMINESCU INTERZIS de UDMR la Carei, împreună cu statuia Regelui Ferdinand Întregitorul şi cea a lui Ionel Brătianu, artizan al Marii Uniri de la 1918”

 1. Ghanima says:

  Pana reveniti dvs, m-am gandit sa scriu cate ceva despre acest oras/zona, ca sa inteleaga si cei ce nu s-au dumirit inca de ce se ataca simboluri ale continuitatii romanesti pe aceste meleaguri si nu numai, vedeti si exemplul negativ pe care ni-l serveste capitala la adresa lui Mihai Viteazul!
  Carei este unul dintre orasele din nord-vestul Transilvaniei unde a inceput deznationalizarea fortata a romanilor, majoritari in acea zona chiar si la vremea “Trianonului”. De fapt, citez din Ardealul Pamant Romanesc de Milton G. Lehrer, ed. Vatra Romaneasca, Cluj-Napoca, 1991, reeditata dupa ed. Princeps, Bucuresti, 1944:
  “Marile orase din aceasta regiune, Arad, Oradea Mare, Careii Mari, Satu Mare erau considerate de unguri drept punctul de plecare al ofensivei lor de deznationalizare a romanilor transilvaneni si poarta de intrare in regatul romanismului milenar.
  Ar fi trebuit deci sa gasim in aceste tinuturi, dupa o stradanie multiseculara, de deznationalizare a populatiei autohtone, o structura etnica majoritar ungureasca. Totusi, atit de puternic era inradacinat romanismul pana si in regiunile de contact cu cimpia, prin excelenta maghiara, incit ungurii n-au reusit sa influenteze in mod hotaritor structura etnica a granitei de vest, considerata in ansamblul ei. Intr-adevar, populatia romaneasca traind in partile occidentale ale Transilvaniei este mai compacta decit in regiunea centrala si rasariteana a aceleiasi provincii, unde colonizarea masiva a secuilor a creat o insula straina de neamul romanesc in insasi inima Daciei Romane. La granita de vest, romanii reprezinta 60,4% din totalul populatiei, fata numai de 57,56% in regiunile colonizate de unguri si secui din centru si din rasarit.
  Caracteristica acestei regiuni, demna de a fi relevata intrucit ea dezvaluie subrezenia metodelor de deznationalizare prin violenta, este contrastul intre aspectul etnic al oraselor si acela al satelor inconjuratoare. Satele sint in imensa lor majoritate romanesti, iar orasele au un aspect pronuntat strain, nu insa intotdeauna maghiar. Ce dovada mai puternica a romanitatii Transilvaniei decit acest aspect romanesc al pamantului de la granita de vest a provinciei, limita apuseana a Daciei Felix de odinioara?!” (p. 362, Lehrer 1991).
  Lehrer ofera o statistica din 1921 a populatiei din satele inconjuratoare, dominata de romani, si critica sprijinul orb al unora (ex., ministrul francez Anatole de Monzie sau deputatul Charles Tisseyre) gresit informati de propaganda revizionista maghiara despre asa-zisa nedreptate facuta Ungariei prin Tratatul de la Trianon (1920), cum ca Ungariei i s-au luat teritorii unguresti! Lehrer insista pe faptul ca, din contra, Romaniei i s-a luat din teritoriu, dar acesta a fost compromisul facut de politicienii vremii (Ion I.C. Bratianu, Conferinta de Pace, Paris, 1919) in numele pacii si progresului, etc, etc., care n-au mai revendicat teritoriile romanesti de le sud de Dunare si vestul Tisei [(p. 354, Lehrer, 1991]). Politicianul Tisseyre a scris chiar si o carte “Une erreur diplomatique. La Hongrie mutilee” in care ii vede pe secui ca fiind “unguri de rasa pura” (insa, eu am auzit din gura ungurilor “puri” ca ei sunt diferiti de secui, de altfel, ungurii din Ungaria ii vad pe secui cam ca pe niste rude mai sarace, cu care le e rusine), pe Ion Huniade, tatal lui Matei Corvin, “mare capitan ungur”, nestiind ca ambii “au fost romani transilvaneni”, si se arata oripilat ca “acum” (adica dupa Trianon), casa natala a lui Matei Corvin se afla pe pamant romanesc!
  De asemenea, sa nu uitam si de “incercuirea ruso-maghiaro-bulgara” din 1918-1919, dupa cum ne informeaza Larry Watts in “Fereste-ma, Doamne, de prieteni”. Spionajul francez era mai informat decat unii politicieni francezi, ca cei la care facea referire Lehrer mai sus! Impreuna cu cel britanic, spionajul francez raporta <> (p. 79, Watts, 2010). Dar si spionajul romanesc isi facea treaba raportand ca, in faza initiala de propaganda, <>, iar, la sfarsitul lui decembrie 1918, <<4000 de socialisti erau angajati intr-o campanie de propaganda "pentru demoralizarea armatei romane" (p.79, Watts, 2010). Asa de tare s-a demoralizat Armata Romana incat a ajuns sa agate opinca in varful Parlamentului de la Budapesta, eliberand Ungaria de bolsevicii lui Bela Kun! Arc peste timp, inscriptia "Budapesta" dispare de pe Arcul de Triumf al capitalei! Totusi, niste patrioti adevarati au rectificat marsavia in decembrie 2013. Azi ca si atunci, propaganda revizionista maghiara lucreaza la foc continuu, iar UMDR ii face jocul prin administratorii locali care dau NUP la orice initiativa de memorare a inaintasilor nostri. Problema e, de ce a lasata UDMR sa isi faca de cap? Ori e sustinuta in continuare de romanii bolsevizati, asemeni celora ce i-au facut loc in guvernarea romaneasca de dupa 1989, alde ilici-kgb, criminal pe lista "Holocaustului Rosu", ori politicienii romani nebolsevizati sunt niste ignoranti si incapabili.

 2. Ghanima says:

  Redau mai jos ultimul fragment, ca ceva n-a trecut in spatiul web:

  De asemenea, sa nu uitam si de “incercuirea ruso-maghiaro-bulgara” din 1918-1919, dupa cum ne informeaza Larry Watts in “Fereste-ma, Doamne, de prieteni”. Spionajul francez era mai informat decat unii politicieni francezi, ca cei la care facea referire Lehrer mai sus! Impreuna cu cel britanic, spionajul francez raporta (p. 79, Watts, 2010). Dar si spionajul romanesc isi facea treaba raportand ca, in faza initiala de propaganda, , iar, la sfarsitul lui decembrie 1918, <4000 de socialisti erau angajati intr-o campanie de propaganda "pentru demoralizarea armatei romane" (p.79, Watts, 2010). Asa de tare s-a demoralizat Armata Romana incat a ajuns sa agate opinca in varful Parlamentului de la Budapesta, eliberand Ungaria de bolsevicii lui Bela Kun! Arc peste timp, inscriptia "Budapesta" dispare de pe Arcul de Triumf al capitalei! Totusi, niste patrioti adevarati au rectificat marsavia in decembrie 2013. Azi ca si atunci, propaganda revizionista maghiara lucreaza la foc continuu, iar UMDR ii face jocul prin administratorii locali care dau NUP la orice initiativa de memorare a inaintasilor nostri. Problema e, de ce a lasata UDMR sa isi faca de cap? Ori e sustinuta in continuare de romanii bolsevizati, asemeni celora ce i-au facut loc in guvernarea romaneasca de dupa 1989, alde ilici-kgb, criminal pe lista "Holocaustului Rosu", ori politicienii romani nebolsevizati sunt niste ignoranti si incapabili.

 3. Ghanima says:

  Tot n-a trecut…Poate acum trece

  De asemenea, sa nu uitam si de “incercuirea ruso-maghiaro-bulgara” din 1918-1919, dupa cum ne informeaza Larry Watts in “Fereste-ma, Doamne, de prieteni”. Spionajul francez era mai informat decat unii politicieni francezi, ca cei la care facea referire Lehrer mai sus! Impreuna cu cel britanic, spionajul francez raporta ‘virulenta campanie de propaganda antiromaneasca a Budapestei si instigarile la atrocitati destinate sa “aduca anarhia in teritoriile ocupate de romani” si sa provoace represiuni care “ar submina unirea” si “ar discredita administratia romaneasca”‘ (p. 79, Watts, 2010). Dar si spionajul romanesc isi facea treaba raportand ca, in faza initiala de propaganda, ‘3000 de agenti aruncau in satele romanesti foarte multi bani si “milioane de manifeste impotriva ideii unirii”‘, iar, la sfarsitul lui decembrie 1918, ‘4000 de socialisti erau angajati intr-o campanie de propaganda “pentru demoralizarea armatei romane”‘ (p.79, Watts, 2010). Asa de tare s-a demoralizat Armata Romana incat a ajuns sa agate opinca in varful Parlamentului de la Budapesta, eliberand Ungaria de bolsevicii lui Bela Kun! Arc peste timp, inscriptia “Budapesta” dispare de pe Arcul de Triumf al capitalei! Totusi, niste patrioti adevarati au rectificat marsavia in decembrie 2013. Azi ca si atunci, propaganda revizionista maghiara lucreaza la foc continuu, iar UMDR ii face jocul prin administratorii locali care dau NUP la orice initiativa de memorare a inaintasilor nostri. Problema e, de ce a lasata UDMR sa isi faca de cap? Ori e sustinuta in continuare de romanii bolsevizati, asemeni celora ce i-au facut loc in guvernarea romaneasca de dupa 1989, alde ilici-kgb, criminal pe lista “Holocaustului Rosu”, ori politicienii romani nebolsevizati sunt niste ignoranti si incapabili.

 4. VR says:

  Va multumesc foarte mult pentru comentarii si va rog sa reveniti. Doamne ajuta!

 5. Ghaniam says:

  Doamne ajuta! Mai revenim, cum sa nu!

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova