Ultimul Cuvânt al lui Cătălin Striblea, ediţia specială a emisiunii sale de azi de la B1 TV, este despre dorita canonizare a Părintelui Arsenie Boca, Sfântul Ardealului, patimile şi minunile sale. Despre întâlnirea providenţială cu cel care i-a fost duhovnic, va vorbi Doamna Aspazia Oţel Petrescu iar despre viaţa sa, de călugăr prigonit şi smerit până la viaţa cea veşnică, vor dezbate cercetătorul Florin Duţu, teolog, care a publicat deja cinci cărţi excepţional documentate despre Părintele Arsenie, membrul Colegiului CNSAS Florian Bichir, autor al unei lucrări de referinţă despre Dosarele de la Securitate ale Părintelui şi jurnalistul Victor Roncea, ca iniţiator, împreună cu Civic Media, al unei petiţii pentru canonizarea Sfântului Ardealului, ce urmează să fie înaintată Patriarhiei Române şi Sfântului Sinod în Săptăm âna Luminată. Vor fi prezentate date, documente si fotografii inedite cu Părintele Arsenie Boca. Doamne ajută!
UPDATE: O parte din ediţia specială a emisiunii Ultimul Cuvânt din 12 Aprilie, Sfintele Paşti 2015, poate fi vizionată AICI.
PS: Ce aş fi vrut să mai spun la emisiunea de la B1 despre canonizarea Părintelui Arsenie Boca, dar nu am mai avut timp: Peste 50 de ani, un ucenic apropiat de-al PF Daniel se gândeşte să propună canonizarea lui, pentru meritul de a fi ridicat Catedrala Mântuirii Neamului. Şi se trezeste un directoraş de la viitorul Institut “Volodea Tismăneanu” să zica: “Ne opunem, că a fost membru UTC!” E, o sa-i convină? 🙂
Adevarat a Inviat!
Am vazut partial emisiunea Ultimul Cuvant. Pacat ca nu e redata integral (lipseste aproape o ora de la inceput). Oricum, foarte binevenita in Sfanta zi de Pasti! M-a bucurat sa il vad si pe Florin Dutu, am o carte scrisa de dansul (“Mistica ortodoxa si schimbarea la fata a teologiei romanesti. Nichifor Crainic, Arsenie Boca, Dumitru Staniloae. Cei mai buni dintre cei mai buni”, Ed. Floare alba de colt, Bucuresti, 2014) si acolo am aflat ca Arsenie Boca era interesat de fizica si matematica si considera ca, in ortodoxie, stiinta si credinta nu se afla in conflict. Era de parere ca ceea ce poate fi descoperit, trebuie sa fi fost mai intai creat. Ipoteza existentei Creatorului era impartasita de mari savanti ai lumii, ca Sir Issac Newton (care a fost un savant mistic, dupa cum mentioneaza Florin Dutu), Descartes, Lagrange, insa altii considerau ca nu au nevoie de aceasta ipoteza pentru a face predictii, ca de pilda, Laplace, cel ce a pus baza ipotezei cosmogonice Kant-Laplace, potrivit careia sistemul solar s-a format dintr-o nebuloasa in miscare. Darwinismul, de asemenea, exclude existenta Creatorului prin promovarea ideii evolutioniste ca omul se trage din maimuta. Insa, aceste ipoteze despre originea sistemului solar si a omului, avansate la rang de teorie, nu pot explica totul. Unii fizicieni inca mai cauta particula lui Dumnezeu, precum Virchow (medic german si fondatorul patologiei celulare) cauta sufletul cu bisturiul sau un oarecare ‘filosof’ cauta pe unde intra spiritul in lume. Revenind la asa-zisul conflict dintre stiinta si credinta, Arsenie Boca crede ca acest conflict este mai degraba generat de “o ne-stiinta si o ne-credinta, puse in conflict de o rea credinta”(Dutu, 2014, p.442). Cu alte cuvinte, uitarea de Dumnezeu, care e veche de cand lumea, este marul discordiei.
Multumim pentru comentariul Dvs! Daca doriti sa expuneti ideea mai pe larg va stam la dispozitie cu spatiu pentru publicare.
O sa solicitam emisiunea pentru a o posta integral.
Doamne ajuta!
Multumesc pentru invitatia de a publica, o iau ca pe o provocare, desi nu sunt jurnalist de meserie si nici scriitor-filosof. O sa ma gandesc…
Ar fi minunat sa postati emisiunea integral. Multumesc.
Doamne ajuta!