VIDEO: “Ne-am reunit, am analizat, am hotărât: Mircea Vulcănescu nu a fost criminal de război.” Cum a rezolvat Bârsana situaţia lui Mircea Vulcănescu. Model pentru Primăriile din ţară. La Bucureşti doi consilieri PMP l-au trădat pe Traian Băsescu. Memoriul profesorilor şi elevilor Liceului

Statuia lui Mircea Vulcănescu din Bârsana

“Dacă, totuşi, trebuie să dau seama cuiva de toate faptele vieţii mele, singura autoritate morală în faţa căreia trebuie să răspund este în faţa ta, Baciule Vasile din Bârsana Maramureşului”. Mircea Vulcănescu, Ultimul Cuvânt, Apărarea în faţa “Tribunalului poporului”

Primăria şi Consiliul Local Bârsana, unde se află un bust al filosofului-martir Mircea Vulcănescu şi o Şcoală ce poartă numele Marelui Român, a tranşat rapid “cazul”, urmând exact recomandările Ministerului de Interne, care a declarat oficial că lasă la analiza autorităţilor locale tratarea “problemei” inventate de Institutul Elie Wiesel.

După cum puteţi viziona în filmarea de mai jos, edilul Teodor Ştefancă şi consilierii Bârsanei s-au întâlnit, au analizat, au hotărât: Mircea Vulcănescu nu este criminal de război! În unanimitate! Cinste lor!

La Bucureşti, situaţia rămâne încurcată, după amânarea primei şedinţe extraordinare a Consiliului Local Sector 4 dedicată abrogării Hotărârii Primarului  de sector, Daniel Băluţă, prin care PSD încearcă abuziv schimbarea denumirii Liceului “Mircea Vulcănescu”, în ciuda opoziţiei a mii de români, oameni de cultură şi cetăţeni ai Sectorului 4, profesori şi elevi ai Liceului.

La şedinţă, doi consilieri PMP l-au trădat pe fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, şeful formaţiunii si cel care a condamnat comunismul drept “ilegitim, ilegal şi criminal”, şi s-au dat cu PSD şi tartorul lui, Ion Iliescu, fugind de la şedinţă. Este vorba de Marin Ștefănel – Dan şi de Tecuceanu Mărioara.

După cum transmite şi Cotidianul, şedinţa a fost amînată din lipsă de cvorum! Deşi toţi consilierii PNL s-au prezentat, alături de colegi din USR şi PPU, împreună cu o excepţie de la PSD, au mai lipsit doar doi consilieri pentru ca şedinţa să se desfăşoare. Pe lângă cele trei petiţii existente şi semnate de un număr important de membri ai Academiei Române, la şedinţa extraordinară elevii şi profesorii Liceului „Mircea Vulcănescu” au prezentat consilierilor un Apel semnat de peste 200 de persoane.

În acest document – pe care îl prezentăm integral mai jos -, elevii şi profesorii Liceului „Mircea Vulcănescu” din Bucureşti spun că se opun schimbării denumirii şcolii, considerînd că „această modificare este nedreaptă şi inoportună, cu atît mai mult, cu cît Mircea Vulcănescu este un simbol al valorilor noastre naţionale pe care trebuie să le apărăm”.

Fiica filosofului Mircea Vulcănescu, doamna Măriuca Vulcănescu, a transmis prin subsemnatul acest mesaj către toţi consilierii de la sectorul 4: „Le transmit un gând bun tuturor, indiferent din ce partid fac parte. Să voteze cu bărbăție și demnitate, să voteze cu inima și capul și să știe că nu o fac pentru Mircea Vulcănescu, ci pentru poporul român. Dumnezeu să-i binecuvânteze!”.

În această toamnă se împlinesc 65 de ani de cînd Mircea Vulcănescu a murit martiric în închisoarea de la Aiud, corpul său fiind aruncat într-o groapă comună, nefiind descoperit până acum! Avea doar 48 de ani. Patriarhia Română a primit propunerea de canonizare a lui Mircea Vulcănescu în rândul martirilor mărturisitori ai Secolului XX.

Ne-a impresionat intervenţia consilierul Sector 4 Antonio Andrușceac, reprezentant al grupului consilierilor USR, care le-a mulțumit celor care s-au mobilizat și au venit la ședința extraordinară, ieșind „din pasivitatea cu care prea mulți dintre noi au fost obișnuiți atâta vreme”, afirmând în continuare, răspicat: “Noi nu suntem aici să vorbim despre borduri, buget și alte lucruri care pot fi înlocuite, suntem aici să apărăm memoria unui neam, memoria unui erou martir. Probabil că, dacă nu vom face lucrul ăsta până la capăt, la rând vor fi alții: Radu Gyr, Cioran, Eliade, de ce nu, și Eminescu, la un moment dat…” 

Reamintim că atât Primăria Sectorului 1 – unde se află strada Mircea Vulcănescu – cât și Primaria Sectorului 2 – unde se afla statuia gânditorului – au respins până acum cererile aberante de modificare a denumirii străzii, respectiv de demolare a statuii, în timp ce ministrul de Interne Carmen Dan a dat înapoi după scandalul legat de strada Radu Gyr de la Cluj, afirmând că ministerul a solicitat autorităților locale doar să analizeze situațiile.

De asemenea, Ambasadoarea Israelului în România, Excelenţa Sa Tamar Samash, a afirmat într-o adresă transmisă în exclusivitatea portalului ActiveNews“inițiativa de a redenumi străzi și clădiri din diferite orașe face subiectul aprobării autorităților românești”.

Redăm mai jos, integral, Memoriul profesorilor și elevilor Liceului „Mircea Vulcănescu” din Capitală – felicitându-i pentru înalta ținută morală -, după filmarea colegilor de la ActiveNews cu reprezentanta Liceului la şedinţa extraordinară, doamna profesor Marilena Enache:

„Mircea Vulcănescu este un simbol al valorilor noastre naționale pe care trebuie să le apărăm”

„Către Ministerul Educației Naționale,
În atenția Domnului Ministru Liviu Marian Pop
Către Inspectoratu/ Școlar al Municipiului București,
În atenția Domnului Inspector Școlar General Ionel Florian Lixandru
Către Primăria Sectorului 4 București,
În atentŢia Domnului Primar Daniel Băluţă

Subiect: Modificarea denumirii Liceului Tehnologic „Mircea Vulcănescu” În Liceul Tehnologic „Traian Popovici”

În numele Liceului Tehnologic „Mircea Vulcănescu” – cadre didactice, personal nedidactic, elevi și părinți, cei care au reușit să își exprime până în acest moment o opinie –  vă solicităm să luați act de poziția noastră care se opune vehement Proiectului de Hotărâre nr. 327123.06.2017 a Consiliului Local al Sectorului 4 București privind aprobarea propunerii Primarului Sectorului 4 in vederea schimbării denumirii Liceului Tehnologic „Mircea Vulcănescu” În Liceul Tehnologic „Traian Popovici”.

Subliniem că această modificare este, după părerea noastră, nedreaptă și inoportună, cu atât mai mult cu cât Mircea Vulcănescu este un simbol al valorilor noastre naționale pe care trebuie să le apărăm.

Nu putem fi de acord cu această schimbare, în primul rând pentru că profilul intelectual al lui Mircea Vulcănescu corespunde profilului școlii noastre, atât  din punct de vedere al domeniului de pregătire, cât și din punctul de vedere al viziunii școlii. Scriitor, filosof, sociolog, economist, teolog, profesor de etică, profesor de economie politică și științe juridice, un model de trăire creștină, un martir al temnițelor comuniste, Mircea Vulcănescu reprezintă un model demn de urmat pentru tinerii în formare, atât ca viitori economiști, cât și ca buni creștini. Ne dorim să imprimăm elevilor noștri calitățile unui economist bine ancorat în spiritualitatea creștină românească.

Considerăm că prin schimbarea denumirii liceului l-am condamna din nou, în mod samavolnic, pe Mircea Vulcănescu, așa cum a făcut-o un „tribunal al poporului” ilegitim, înființat de comisarii bolșevici. Această a doua condamnare ar fi cu atât mai gravă cu cât ea ar avea loc astăzi într-o Românie în care comunismul a fost condamnat ca regim ilegitim și criminal, într-o Românie în care ne dorim să reclădim o scară de valori autentice.

Ne-am identificat cu personalitatea marelui cărturar, ne-am numit vulcănești și ne-am dorit să fim, prin realizări și performanțe, la înălțimea valorii patronului nostru spiritual. Dacă le­ am spus elevilor atâtea lucruri frumoase, dacă ei înșiși au citit și au scris despre frumusețea omului care a fost Mircea Vulcănescu, cum să le explicăm acum că nu mai avem dreptul să purtăm acest nume care ne-a onorat și ne-a stimulat să fim mai buni? Aceasta ar putea să însemne o răsturnare a scării de valori pe care le considerăm repere în formarea elevilor noștri.

Mărturie în ceea ce privește solidaritatea cu Mircea Vulcănescu stau și cele peste 3000 de semnături din cele două petiții prin care se exprimă opinia publică, cu atât mai mult cu cât aceasta este susținută de intelectuali de marcă: https://petitieonli ne.net/petitie/42606146 și https://www.petitieonline.com/nu modificați denumirea  liceului  tehnologic  mircea vulcnescu (la acestea se adauga si cele stranse de Petitia academicianului Nicolae Breban – Nota Red.).

Schimbarea denumirii liceului ar crea mari probleme și în ceea ce privește prezentarea ofertei educaționale viitorilor noștri elevi, ducând în anonimat un liceu care în zona de sud a Bucureștiului și în localitățile învecinate a dobândit un renume pentru învățământul economic. Astfel, munca de 25 de ani a cadrelor didactice, de câștigare a încreder ii elevilor și părinților, ar fi zădărnicită printr-o decizie al căreisens noi nu îl vedem.

Totodată ne permitem să atragem atenția că această decizie nefericită alimentează la nivelul societății sentimente și atitudini legate de antisemitism și xenofobie.

Astfel, pentru motivele arătate mai sus, vă rugăm să respingeți hotărârea de modificare a denumirii Liceului Tehnologic „Mircea Vulcănescu”, demonstrând că rolul instituțiilor statului corespunde intereselor de formare a tinerei generații.”

Vedeţi şi: Bârsana către Institutul “Elie Wiesel”: PE AICI NU SE TRECE! “Până acum a fost bun Mircea Vulcănescu şi acum nu mai e? Păi cum aşa?!” – Urmaşii Baciului Vasile

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova