Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti
Str. G-ral Berthelot 19, 010164 Bucureşti (RO)
Tel. +40 21 2015400 – Fax +40 21 3121207
[email protected]
Bisericii Catolice i-a fost blocat accesul la Dreptate
La sfârşitul săptămânii trecute Mafia Imobiliară împreună cu completul de judecată al Curţii de Apel Ploieşti au blocat accesul la Dreptate al Bisericii Catolice, permiţând continuarea lucrărilor la construcţia auto-intitulată Cathedral Plaza.
În faţa acestei mari nedreptăţi Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti doreşte să aducă în faţa opiniei publice în cadrul unei conferinţe de presă următoarele:
1. Cei trei judecători ai Curţii de Apel Ploieşti au răsturnat 3 ani de soluţii corecte, în favoarea Arhiepiscopiei Romano-Catolice, dând câştig de cauză Mafiei Imobiliare.
2. Cathedral Plaza prezintă un adevărat pericol public pentru construcţiile din apropierea ei, dar şi pentru viaţa oamenilor. Un incendiu asemănător cu cel de lângă Biserica Armeanească sau un eventual cutremur ar avea efecte mult mai devastatoare asupra Catedralei „Sfântul Iosif”, datorită spaţiului mult mai restrâns. Pericolul este public, dar răspunderea trebuie să fie personală.
3. Lipsa de reacţie a autorităţilor la numeroasele cereri trimise. Preşedintelui Traian Băsescu i-au fost adresate 14 petiţii directe, începând cu luna aprilie 2006, care au rămas fără răspunsuri, în pofida „atacurilor” Preşedintelui la grupurile de interese din Mafia Imobiliară.
Pentru a detalia aceste subiecte vă invităm mâine, 2 iulie 2009, la conferinţa de presă organizată de Arhiepiscopia Romano-Catolică, începând cu orele 11:30, la sediul său din str. General Berthelot, nr. 19.
Conferinţa de presă va fi onorată de prezenţa Înalt PreaSfinţitului, Mons. Dr. Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti.
Scrisoare deschisă
Către:
PREŞEDENŢIA ROMÂNIEI – Domnului Preşedinte Traian Băsescu
PARLAMENTULUI ROMÂNIEI – CAMERA DEPUTAŢILOR
PARLAMENTUL ROMÂNIEI – SENAT
GUVERNULUI ROMÂNIEI
PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BUCUREŞTI
CONSILIUL GENERAL AL MUNICIPIULUI BUCUREŞTI
Timp de 3 ani cazul Catedralei „Sfântul Iosif” a ajuns de notorietate publică depăşind graniţele României. Asupra ilegalităţii, inoportunităţii şi pericolului ce-l creează imobilul auto-intitulat „Cathedral Plaza” pentru vecinătăţi dar mai ales pentru Catedrală, monument istoric şi de arhitectură cu valoare naţională şi universală, cel mai important lăcaş al cultului romano catolic din România, s-au pronunţat deja Inspectoratul de Stat în Construcţii (Raportul ISC nr. 2910/10.05.2006), Senatul României (Hotărârile nr. 40/17.11.2006 şi nr. 05/11.02.2007), specialişti în domeniu, mass-media, personalităţi şi instituţii publice, Sfântul Scaun (chiar Papa Benedict al XVI-lea în persoană) şi peste 153000 de cetăţeni sub semnătură proprie.
S-a mai pronunţat şi Parlamentul Europei prin Declaraţia Scrisă nr. 054/septembrie 2007 semnată de 424 europarlamentari. La Comisia pentru petiţii a PE este activă petiţia noastră nr. 0067/2007 în care se arată clar că avizarea şi autorizarea construcţiei “Cathedral Plaza” s-a realizat cu încălcarea gravă a legislaţiei româneşti în domeniu dar şi cu încălcarea Convenţiei de la Granada, din 03 octombrie 1985, pentru protejarea patrimoniului arhitectural european, la care România este parte din anul 1997.
Nimic din toate acestea nu a contat în faţa Curtii de Apel Ploieşti, care a răsturnat în mod şocant sentinţa Tribunalului Dâmboviţa din 27.02.2009 de anulare a autorizaţiei de construcţie.
Continuarea AICI
Conform unor informatii de pe piata imobiliara, in spatele Grupului Millenium se afla celebrii frati Ofer – Herscovici, originari din Romania.
Jurnalul National afirma ca fratii Ofer sunt “singurii romani in Forbes“ :
Doar doi romani au reusit sa patrunda pe listele celebrei reviste americane “Forbes“, care, anual, realizeaza un top al miliardarilor in dolari ai lumii, si acestia sunt fratii Ofer.
Anul acesta ocupa locul 184, dintr-un total de 584, in topul bogatasilor lumii, care ia in calcul numai miliardarii in dolari. Acum un an erau pe locul 256, iar in 2002 erau pe locul 208.
de MARINA CONSTANTINOIU
Originari din Romania, instalati in Israel si Monte Carlo, cei doi Ofer, Yuli si Sammy, invart pe degete averi cu muuuulte zerouri in coada si numele lor atarna greu in balantele decizionale din lumea afacerilor. Daca incerci sa le numeri interesele imprastiate prin diverse colturi ale lumii si in diverse companii, te apuca ameteala. Aici un 80%, dincolo un 5%, uite asa se fac averile!
CLARIFICARI. Ca lucrurile sa fie clare si sa apara cat mai putine disensiuni intre ei, fratii Ofer si-au impartit imperiul financiar. Ei detineau 60% din actiunile Israel Corporation, in parti egale. In urma intelegerii, familia lui Sammy a preluat controlul la Israel Corp. Sammy si fiii sai, Idan si Eyal, au obtinut 80% din actiuni, restul revenind Holdingului Ofer Ship, care este detinut, in parti egale, de Sammy Ofer, Doron Ofer (fiul lui Yuli Ofer) si Ehud Angel (fostul ginere al lui Yuli). Frate, frate, dar branza-i pe bani, zice o vorba romaneasca pe care, probabil, cei doi frati n-au uitat-o, asa ca Sammy a transferat actiunile in curtea lui Yuli pe bani cash!
OAMENI SI ACTIUNI. Sammy, care locuieste in Monte Carlo, si copiii lui se ocupa de shipping, prin Israel Corp., intrand in posesia liniei de navigatie si containere Zim Navigation (care are filiala si in Romania) si a unor rafinarii din Israel. Familia Ofer a achizitionat 50% din Zim Navigation de la Guvernul israelian, dupa ce deja se afla in posesia celorlalte 50% din actiuni. Ei detin actiuni ale liniei de croaziere Royal Caribbean, impreuna cu familia altor bogatasi, Prizker, din Chicago.
Yuli si copiii sai au sub control, la sediul din Tel-Aviv, holdinguri imobiliare, inclusiv cateva hipermarketuri, imobile pentru birouri, investitii in domeniul bancar (Mizrahi Bank) si high-tech.
PASIUNI. De la inaltimea celor circa 2,5 miliarde de dolari, cifra in jurul careia oscileaza averea celor doi frati originari din Romania, si pasiunile sunt pe masura: Sammy este un avid colectionar de arta moderna, dar si un filantrop, care doneaza burse pentru universitatile israeliene. Colectia sa este compusa in cea mai mare parte din lucrari de arta contemporana. Ofer, spun cunoscatorii, nu ezita sa semneze cecuri de 20 de milioane de dolari pentru ceva ce-si doreste in colectie.
Yuli Ofer nu se lasa nici el mai prejos, primind chiar si un premiu de la B’nai B’rith (cea mai veche si cea mai mare organizatie neguvernamentala evreiasca din lume) pentru activitatile sale filantropice si umanitare. In plus, Yuli nu si-a uitat tara de origine si a acceptat rolul de consul onorific al Romaniei in Israel. El si-a redobandit cetatenia romana si are acum un pasaport romanesc. De altfel, Ambasada noastra din Israel se straduieste, acum, sa-l aduca pe Ofer in tara, asteptand ca starea sanatatii si mai ales agenda incarcata sa i-o permita acestuia. Yuli Ofer vorbeste bine romaneste, desi a plecat de mic din tara.
INCEPUTURI. Ofer Brothers. Multi dintre oamenii de afaceri au avut de-a face sau macar au auzit despre acest nume, in spatele caruia se afla un imperiu financiar. Grupul a pornit de jos, de la o afacere mica, un birou comercial in portul israelian Haifa, care apartinea unui anume Josef Herschovici.
Evreu nascut in Romania, la Galati, Josef a emigrat in Israel, unde si-a inceput activitatea in domeniul naval. Doi dintre fiii sai, adica Sammy si Yuli, au “israelizat“ numele familiei si l-au schimbat in Ofer, au preluat afacerea si au dus-o hat, departe, pana cand au ajuns pe listele cu miliardarii lumii. Doua vieti dedicate in totalitate consolidarii afacerii si extinderii ei, ca o datorie fata de mostenirea lasata de tata si de visurile acestuia.
Fiul cel mare al lui Josef, David, s-a alaturat si el afacerii de familie, dupa o impresionanta cariera in serviciul public, care l-a adus in postul de general maior in politia israeliana. In 1994 a murit insa. La carma imperiului Ofer au ramas Sammy si Yuli.
FARA PUBLICITATE. Familia Ofer prefera sa-si tina afacerile departe de curiosi. In Israel, clanul Ofer, alaturi de Recanatis si Arison (care la randul ei are origini romanesti) formeaza o adevarata casta a bogatasilor. Averile lor, care se numara in miliarde de dolari, sunt subiecte de presa, dar atunci cand este cazul: s-a mai produs vreo achizitie, au mai fuzionat niste companii. Extrem de rar subiect de barfe. Evident, exista firme de public relations care au privilegiul de a lucra pentru familia Ofer (cum este cazul specialistului in PR Rani Rahav), dar care se transforma intr-o adevarata bariera, in fata oricarei tentative de acces direct la “frati“. Cu atat mai mult cu cat ea vine din partea presei straine.
CHESTIUNE DE ZODIE. Sammy Ofer a implinit 82 de ani la 22 februarie. Peste tot, pe unde-i cauti numele, nu se poate sa nu se aminteasca faptul ca este un colectionar de arta care evita publicitatea, dar care, impreuna cu fratele sau si alti membri ai familiei, detine controlul asupra unuia dintre cele mai mari grupuri financiare din Israel.
Zodiac Maritime este numele uneia dintre firmele sale, din Londra. Un nume potrivit, dat fiind faptul ca Ofer s-a nascut in zodia Pestilor, iar data nasterii sale este extrem de usor de retinut: 22.2.22.
Imperiul Ofer Shipping detine peste 100 de vase, una dintre cele mai importante investitii din ultimii ani fiind achizitionarea a 50% din Associated Bulk Carriers de catre compania Zodiac, de la o alta linie de croaziere de lux renumita, P & O, si crearea, impreuna cu familia Savery, a companiei Cape International.
Pe langa investitiile imobiliare din Israel, cele bancare si cele maritime, Grupul Ofer Brothers si-a extins tentaculele si in Europa de Est.
El a construit la Budapesta primul mall, Duna Plaza, la mijlocul anilor ’90. Si, prin Israel Corporation, mai au si un hotel la Budapesta.
UN TIMID. Sammy Ofer este renumit pentru faptul ca apare foarte rar in paginile ziarelor si cu atat mai rar tine discursuri. Unii il descriu ca pe un timid, dar hotarat, un om de afaceri adevarat, care are grija de banii lui pana-ntr-atat incat unii-l cred zgarcit.
Sammy, care poarta mai tot timpul niste ochelari cu rame mari si negre, amintind de marele Onassis, este un mare iubitor de arta, in special al picturilor lui Marc Chagall. Cei care-l cunosc spun despre el ca urmareste asiduu licitatiile de arta si a adunat o colectie care este asigurata contra sumei de 200 de milioane de dolari. Unul dintre fostii sai asociati spune ca Ofer are cea mai mare colectie privata de picturi semnate de Chagall din lume.
TEMERI. Operele sale de arta sunt tinute in conditii de stricta securitate in resedintele din New York, Londra, Monte Carlo sau Singapore. Unul dintre motivele pentru care Sammy nu prea se expune este faptul ca se teme ca va deveni o tinta, din cauza bogatiei sale. N-ar fi nici primul, nici ultimul dintre bogatasii care atrag precum magnetul vanatorii de averi!
De cele mai multe ori are ultimul cuvant de spus cand e vorba de marile decizii. Cei doi fii ai sai detin pozitii-cheie in companiile familiei. Idan Ofer este presedintele companiei din Singapore, Tanker Pacific Management, iar Eyal Ofer i-a urmat tatalui sau in consiliul director al companiei de vase de croaziera Royal Caribbean.
UN RIGUROS. Brokerii spun ca vasele lui Ofer sunt bine intretinute din punct de vedere managerial. Periodic sunt controlate la sange pentru a se depista eventualele deficiente. Inspectorii nu ezita in a-l verifica pe magnat, doar e o placere!
Desi detine un iaht, un avion particular si o impresionanta colectie de arta moderna, circula o gramada de bancuri pe seama lui Ofer si a zgarceniei sale. Carcotasii merg pana-ntr-acolo incat spun ca afacerea din domeniul turismului a fost facuta in ideea obtinerii de bilete cu discount! O alta sursa din anturajul clanului Ofer vorbeste despre Eyal, fiul lui Sammy, care ar fi zburat, o data, la clasa “Economic“, cu avionul, in timp ce altii, care-l insoteau, se bucurau de confortul de la clasa “Business“.
“Sammy e oricand gata sa explice cum se economisesc banii“, comenteaza o persoana care l-a cunoscut si care-l caracterizeaza drept un tip “practic, caruia ii place sa conduca totul pe principiul managementului naval“.
Simple barfe izvorate din invidie sau adevaruri mai mult sau mai putin fondate, greu de stabilit. Atat timp cat presa are acces la informatii “la mana a doua“, e libertate mare la “brodat“.
CV
Nume: Sammy si Yuli Ofer
Tara de origine: Romania
Tara de adoptie: Israel
Resedinte: Tel-Aviv, Monte Carlo
Varsta: peste 80 de ani
Stare civila: casatoriti, fiecare avand copii
Merite: au mostenit si au dezvoltat
Clasificare: numarul 184, dintr-un total de 584 de miliardari ai lumii, in clasamentul revistei americane Forbes. Acum un an erau pe locul 256 in acelasi top al bogatasilor.
Legaturi cu Romania: filiala a companiei Zim Navigation, investitii imobiliare; Yuli Ofer are cetatenie si pasaport romanesc si este consul onorific al Romaniei in Israel
2,7 miliarde de dolari
Imperiu naval, imobiliar, energetic, bancar. Averea fratilor Ofer ocupa locul 184 pe lista Forbes
SPLENDOAREA MARILOR
Lansat in 1996, la Sanit-Nazaire (Franta), in beneficiul Royal Caribbean, vasul botezat, in prezenta magnatului Sammy Ofer, “Splendoarea marilor“, poate primi la bord 2.060 de pasageri. Destinatii exotice si servicii remarcabile sunt puse la dispozitia oamenilor cu portofele dotate: un cazinou, doua restaurante, opt baruri, magazine de tot soiul, un centru de conferinte si un altul de intretinere, sala de sport, piste de jogging, piscina pentru adulti si piscina pentru copii, solar, sauna, patru jacuzzi, un centru medical si o capela nuptiala.
OM BOGAT, OM CIUDAT
Cand Sammy si-a facut aparitia la Southampton, acum cativa ani, pentru botezul unei nave nou-noute, Splendour of the Seas, a permis unor ziaristi sa-l fotografieze pentru scurt timp si dupa aceea s-a strecurat printre VIP-uri si a plecat.
Putini oameni, inclusiv din presa, par sa-l recunoasca, intr-un loc public. “E un om plin de succes, dar cred ca este si foarte egoist si nesuferit“, declara unul dintre oamenii care au lucrat pentru el si care nu are prea multe lucruri frumoase de spus despre miliardarul evreu. “Un lucru e foarte sigur, nu e nebun“, adauga acelasi cunoscator.
Altii, majoritatea parteneri de afaceri, sunt mai putin carcotasi si-l catalogheaza “un tip foarte retras“ si “foarte loial prietenilor lui“.
Gurile rele spun ca-i un meschin si si-a facut o reputatie din a angaja echipaje ieftine, inclusiv cetateni turci, de la care se astepta sa-i faca si munca de reparatii la bordul navelor din dotare, dar pe care ii platea prost.
Se spune ca rareori era gata sa bage mana adanc in buzunare ca sa-si plateasca oamenii.
“Cand si-a schimbat parerea in legatura cu calitatea navigatiei, a trebuit sa achizitioneze vase noi si moderne“, comenteaza un alt personaj care l-a cunoscut pe Sammy.
Numai Dumnezeu stie daca toate aceste comentarii sunt expresia unor adevaruri 100% sau “mici inflorituri“ la adresa unui bogatas care, pe deasupra, mai e si evreu.
Un imperiu pe apa si pe pamant
Petroliere, vase-cargo, vase cu panze, containere, vase-cisterna, feriboturi, nave pentru utilizare multipla, toate fac parte din flota Ofer. Royal Caribbean este, dupa parerea unora, expresia loialitatii lui Sammy Ofer fata de relatiile pe termen lung pentru care este renumit. In acest caz, este vorba despre familia Pritzker, din Chicago. Se spune despre Ofer ca era un apropiat al miliardarului filantrop Jay Pritzker, care a murit in ianuarie 1999. Pritzker este creatorul lantului hotelier international Hyatt.
Cand Pritzker, mai mult dintr-o sansa decat dintr-o miscare de strategie, s-a trezit posesor al unor vase, ca urmare a preluarii unor companii, i-a cerut lui Ofer sa se ocupe de managerierea lor. Si cand antreprenorul in domeniul hotelier s-a decis sa preia, in regim de 50-50, pachetul majoritar al Royal Admiral (devenita Royal Caribbean), impreuna cu norvegianul Anders Wilhelmsen, l-a invitat si pe Ofer sa intre in afacere. Se intelege de ce acum, din pachetul familiei Pritzker, care reprezinta circa 20% din Royal Carribean, 5% din actiuni ii revin lui Ofer.
Royal Caribbean are unele dintre cele mai mari vase de croaziera din lume, dar despre Sammy se spune ca nu a petrecut intr-o croaziera de lux pe unul dintre vasele sale mai mult de doua-trei zile.
IN CRESTERE. In iulie 1998, revista Forbes estima averea fratilor Sammy si Yuli Ofer la 1,5 miliarde de dolari, fata de un miliard, cu un an in urma. Forbes listase in primul rand averea detinuta de familie peste hotare, adica in domeniul imobiliar la Londra si New York, dar si in domeniul naval. Cele 50 de procente castigate dupa un an au venit tocmai din evaluarea actiunilor liniei maritime Royal Caribbean. In anii umatori, averea lor a fost intr-o continua crestere, pentru a ajunge in februarie 2004 la 2,7 miliarde de dolari.
In cadrul Israel Corporation, familia detine un concern care include mai multe domenii: chimia (Israel Chemicals, cu o valoare de piata de 1,1 miliarde de dolari), energia (rafinarii de petrol) si, desigur, linia maritima Zim.
Sursa: Jurnalul National / 2004-07-26