Semnal Editorial:
Un nou proiect Predania: Randuiala.Ro
“Avand cunoştinţa de ceeace sântem, simţindu-ne Români mai mult decât coborâtori ai Romanilor şi chiar cetăţeni ai României, voim în cea mai strânsă legătură cu tot ceea ce a fost sănătos în trecut, să clădim cu mijloace româneşti civilisaţia românească pentru toţi Românii.” – Nicolae Iorga, 1905/ Revista Rânduiala – Arhivă de gând și faptă românească / Anul I / Numărul 1 / Ianuarie-Martie 1935
Predania, ducând cu sine ecoul unei reviste interbelice și propunându-și ca îndreptar însăși Predania Bisericii, a dezvoltat în ultimii zece ani mai multe proiecte care i-au conturat profilul în viața culturală românească. Dintre toate acestea, cea mai mare anvergură o are proiectul editorial constând într-o serie de colecții ce au acoperit zone diverse, de la traducerile paisiene ale sfinților părinți la cărți pentru copii și de la prezentarea unor chipuri duhovnicești ale ortodoxiei contemporane până la subiecte foarte sensibile de apologetică. Un important demers editorial îl reprezintă seriile de autor dedicate Sfântului Nicolae Velimirovici și cărturarului interbelic Ernest Bernea, personalități ale căror viață și operă au mai multe în comun decât ar putea părea la prima vedere.
Pornind de la această experiență și fiindu-ne pusă la dispoziție, de către moștenitorii lui Ernest Bernea, arhiva de manuscrise a acestuia, încercăm să conturăm un nou proiect – Rânduiala – ce își propune editarea vastei opere a acestuia, ce cuprinde un spectru larg de preocupări. De asemenea, dorim să punem la dispoziția publicului colecția revistei Rânduiala, arhivă de gând și faptă românească, publicație trimestrială apărută la București între 1935 și 1938 sub coordonarea lui Ernest Bernea, revistă care a găzduit nume importante ale vremii, ca Lucian Blaga, Radu Gyr și Haig Acterian, alături de Vasile Băncilă, Mihail Polihroniade sau Aron Cotruș. În spiritul aceleiași direcții trasate de gruparea revistei Rânduiala, ne propunem să cultivăm și să orientăm gustul generațiilor zilelor noastre către valorile autentice, să căutăm izvoarele străvechi, să redescoperim rădăcinile culturii tradiționale.
În prezent, asociația Predania deține în jur de o sută de manuscrise rămase de pe urma lui Ernest Bernea, ce însumează 15.000 de pagini, și care urmează să fie digitalizate, editate și, într-o formă sau alta, publicate. Lucrările inedite ale lui Ernest Bernea ilustrează o mare varietate de preocupări și de interese, printre acestea aflându-se studii de filozofie, etnologie, sociologie, estetică, pedagogie, studii interdisciplinare, dar și poezii, poeme în proză, romane, jurnale etc. În vederea publicării acestor documente, avem nevoie de implicarea unor voluntari în procesul de digitalizare a manuscriselor, de redactare a textelor obținute și de realizare a unor ediții critice.
Un ajutor binevenit este și cel financiar, necesar pentru acoperirea cheltuielilor ce țin de scanarea manuscriselor, de realizarea, administrarea și găzduirea site-ului proiectului și, nu în ultimul rând, de editarea și tipărirea operei. Cei ce vor să se implice în acest proiect ne pot contacta la adresa: [email protected]
“Oasele-mi sunt din pământ / Sufletul din duhul sfânt” – Cântec popular. Motto din Colina Lacrimilor (PDF Aici)
Sursa: Randuiala.Ro