Ungurii, ieri ca si azi. DOCUMENT: De Sfântă Mărie Mare, la Sisesti a fost interzisă sfinţirea Troiţei (1896). Autorităţile UDMR vor dărâmarea Troiţei ortodoxe de la Zăbala (2010)

Atunci: De Sfântã Mãrie Mare, la Sisesti a fost interzis serviciul religios (1896)

Scrisoare a Veturiei Lucaciu, fiica marelui tribun Vasile Lucaciu, catre fratele ei, Epaminonda

Sisesti, 19/31 August 1896

Iubite frate,

Ieri am primit epistola ta si mã si grăbesc a-ti răspunde.

Mai întâiu de toate, cu chestia privitoare la articolul tău pentru Tribuna. Tata a zis că la nici un caz să nu publici acea corespondentă, pentru că toate acuzele nu sunt adevărate si vor iesi odată la iveală toate neadevărurile. Tocmai spunea tata că foarte bine ai fãcut că l’ai consultat înainte de a trimite articolul la Sibiu, căci de îl trimiteai, din cea mai bună intentiune a ta, rezulta un mare rău pentru tata. Deci mai repet, să scrii nimic la ziarele din Sibiu.

Să-ti mai vorbesc acum si despre cele întâmplate în ultimele timpuri în Sisesti. Stii cã la 15/27 este hramul bisericii din Sisesti. Anul acesta s’a fãcut o cruce înaintea bisericii, pe care a voit’o sfinti în ziua sus numită.

Nu stiu de unde, de unde nu, a auzit episcopul despre afacerea aceasta si el, în loc sã trimetă cele ce se cuvineau, la protopop, da le-a trimis la Budapesta, de unde s’a telegrafiat că tata n-are drept sã sfinteascã crucea. S’au lipit niste afisuri pe casele din Baia-Sprie, Baia-Mare, că nu este iertat a veni la Sisesti. S’a vestit chiar în biserici.

Episcopu’ a scris la preoti că acei cari vor veni vor fi suspendati pe timp de un an s.a.m.d. Stiam că este interzisã numirea de la forul bisericesc, însă ei au alergat la puterea politienească, si astfel foispanul ne-a trimis pentru ziua de 15/27 August, 120 jandarmi ca sã ne păzească. Nu a lãsat nici sã se servească în biserică, ba ce e mai mult, a fost un mort în sat, si nu au lãsat să se clopoteascã. Aceastã leghioană a stat în Sisesti de la 14/26 pânã la 16/28 August.

Ce e mai mult, nu [au] lăsat nici chiar pe Sisesteni în biserică si nu i-a lăsat să vie la tata.

Însă sfintirea de cruce nu s’a putut face acum la Sf. Maria, pentru [că] acei cari au fãcut crucea au scris tatii cã icoanele nu sunt gata.

Astfel au rămas păcãliti cei de sus, mai cu seamã Szabo Janos, dacă l’ar lua pe tata la rãspundere că de ce a arãtat protopopului sf[intirea] de cruce. Nu-i putea anunta, deoarece crucea nu era gata. Si astfel s’a serbat la noi ziua cea mare, fără missă cel putin.

Civilizatie a la stat maghiar, să te opreascã a te ruga, parcă suntem pe timpul tătarilor. Însă si aici, ca în toate actiunile lor, ungurii nu-si neagă originea.

Noi suntem cu totii sănătosi. Peste douã săptămâni si noi ne ducem la scoală. Văsălicuta a plecat deja. El umblã hăt la Sibiu la scoală.

Scrie-ne cum te ai, dacă ti-au folosit băile.

Te sărutăm cu totii.

A ta soră iubitoare, Veturia

Mama îti mai trimete 5 florini

Revista “Familia Romana

Acum: Autorităţile UDMR vor dărâmarea Troiţei ortodoxe de la Zăbala (2010)

Tupeul udemeriştilor nu mai are nicio măsură în România. Am primit, zilele trecute, la redacţie un document halucinant, revoltător, prin care autorităţile uniunii cultural-separatiste de la nivelul judeţului Covasna vor să demonteze Troiţa ortodoxă ridicată şi sfi nţită anul trecut la intrarea în comuna Zăbala, lângă o mai veche Troiţă (foto). În procesul verbal întocmit de Consiliul Judeţean Covasna, dar semnat şi de primarul comunei Zăbala, Adam Attila, se scrie negru pe alb că se doreşte „demontarea troiţei” pentru că „s-a constatat montarea unei troiţe în zona de siguranţă a drumului judeţean DJ 121 (…) fără A.C. de către comunitatea din loc. Zăbala”. Deci, o Troiţă ortodoxă amplasată pe terenul românilor cu banii personali ai românilor îi deranjează teribil pe udemerişti! Ceea ce, spre exemplu, nu-i deranjează, sunt porţile secuieşti montate pe întreg cuprinsul judeţului, tot fără autorizaţii de construcţie, dar pe banii publici!!
A.M.B. / Condeiul Ardelean

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

4 Responses to “Ungurii, ieri ca si azi. DOCUMENT: De Sfântă Mărie Mare, la Sisesti a fost interzisă sfinţirea Troiţei (1896). Autorităţile UDMR vor dărâmarea Troiţei ortodoxe de la Zăbala (2010)”

  1. Alex says:

    Mama lor!!!

  2. razvan says:

    dl roncea, stati ca nu inteleg…
    ati scris:
    Consiliul Judeţean Covasna, dar semnat şi de primarul comunei Zăbala, Adam Attila, se scrie negru pe alb că se doreşte „demontarea troiţei” pentru că „s-a constatat montarea unei troiţe în zona de siguranţă a drumului judeţean DJ 121 (…) fără A.C. de către comunitatea din loc. Zăbala”

    deci vreti sa spuneti ca primaria din zabala nu are voie sa demonteze constructiile ilegale din zabala ??

  3. admin says:

    Dle Tudorica, Troita este la marginea drumului, asa cum sunt puse in Romania de vreo 2000 de ani. “Siguranta drumului” este invocata de un primar maghiar, dupa cum cred ca ati inteles. Daca o Troita pe camp afecteaza siguranta drumului, ce sa mai zicem de portile “secuiesti”, amplasate chiar pe drum? Nu faceti pe prostul. Daca nu va place faptul ca traiti intr-o tara crestin-ortodoxa sunteti liber sa alegeti orice alte zari.

  4. camian says:

    PARINTELE ARSENIE BOCA A PREZIS CE SE VA INTAMPLA CU CEI CARE VOR ATACA ROMANIA. APARAREA ESTE IN DUMNEZEU, NU STA INTR-UN ARSENALUL NUCLEAR. ACUM SE DUC RAZBOAIE INFAME IN CARE SE DISTRUGE DE LA DISTANTA.ARMA NUCLEARA ESTE ARMA FIAREI.

    HRISTOS A BAUTU TOATE FIARELE CARORA LI S-A DAT PUTERE DIN CAUZA PACATELOR OAMENILOR. HRISTOS A INVINS IADUL.HRISTOS ESTE VIATA SI LUMINA.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova