Despre controlul total, noua era, “statul magic” si raspunsul ortodox: dis-cernerea pe calea mantuirii. Un comentariu al unui cititor al Roncea.ro

Eu nu cred in nici un mare manipulator, sau grup de manipulatori ca entitati cenusi care “conduc lumea”. Nu ma indoiesc ca exista un astfel de intentie intr-o “elita” visatoare, dar nu cred in puterea acestei elite de a “incropi o lume” prin magie. Cred ca de fapt asistam la revirimentul unui mit al omului-titan, care acum de sfarsit de istorie, dupa revelarea Lui Dumnezeu in persoana Mantuitorului Hristos atrage consecinte grave, pentru ca Dumnezeu i-a dat omului tot ce a avut nevoie pentru mantuire. Omul modern care de la zorii Renasterii incoace se inchina la maiestatea propriei minti, neconstientizand cauzele reale ale nenorocirilor care se abat asupra sa, si care vin din ruptura relatiei lui cu Dumnezeu, fie incearca sa-si invinga angoasa prin trairea unei iluzii de putere care vine din conlucrarea magica, fie atunci cind nu se angajeaza direct proiecteaza si contempleaza aceasta posibilitate in acele eminente care “misca” lumea nevazut. Legile unei societati, care traieste dupa regulile lui Dumnezeu sunt in mare masura explicite. Asa cum crestinismul nu este o religie de mistere ci una revelata in care Dumnezeu ii da omului toate raspunsurile necesare cunostintei mantuitoare , nici cetatile care fac dreptatea dupa legile lui Dumnezeu, nu au penumbre de unde se tes nevazut destinele colective sau personale. In opozitie cu cetatea crestina, legile “statului magic” se tes tocmai in aceasta penumbra, dar ele nu pot da siguranta vietii omului. Adevarul, libertatea reala stau in lumina, intunericul nu poate oferi decit desertacine.

Cred ca ceea ce determina dinamica interioara a “statului magic” nu este atit puterea lui magica de a se visa pe sine, cit mai degraba, planul supraordonat al Lui Dumnezeu care uraste si prigoneste faradelegea. Legea care pedepseste faradelegea o banuim nu o stim, dar din istorie s-a cam vazut ca cei rai prin propriile lor cai rele cad. O prigoneste intr-un fel plin de compasiune, pentru omul ratacitor, pentru ca El nu vrea ca omul sa se amageasca ca-si poate gasi un echilibru stabil in afara relatiei cu Creatorul sau. Statul magic are nevoie de  SECURITATE, impotriva prigoanei lui Dumnezeu, impotriva propriei faradelegi. Este atit de nesigura, atit de prigonita ordinea lui stramba, incit statul politienesc este reversul medaliei. Pentru ca in statul magic cei rai prin propriile lor cai rele cad, spaima si nesiguranta sunt atit de primitive, incit instaurarea unui stat politienesc devine o solutie salvatoare. Peste statul asta se va aseza lider si “dumnezeu” o naparca. Cam pentru vreo 3 ani jumate. Dar acum el se construieste, tot mai multe puteri legitime dau puterea fiarei post-comuniste.

Societatea contemorana ultra-transparenta si globala se intoarce tot mai mult spre practicile magice ale vechilor religii. Toate religiile, cu exceptia crestinismului au o componenta magica de manipulare a creatiei vazute sau nevazute. As spune ca si in traditiile Bisericii Catolice s-au pastrat simboluri cu accente magice, vizibile si in arhitectonica exterioara lacasurilor de cult, care invita ideea manifestarii unei Divinitati duale. Crestinismul-ortodox este cristalul trairii religioase necontaminate de magie. In crestinismul-ortodox magia este calificata ca forma inferioara de manipulare ilicita a universului creat, prin cooperarea omului cu ingerii cazuti si este o tradare si un pacat de moarte fata de Creatorul Universului. Nu exista echivoc in aceasta privinta, nu exista dialectica sau compromis. Este cristal, ca si avertismentul dat de Dumnezeu lui Adam cu privire la fructul oprit, ori legile lui Moise, pe care Dumnezeu le exprima ca interdictii. Dumnezeu nu se angajeaza intr- o dialectica cu omul in jurul legilor care previn alunecarea spre abis, pentru ca raspunsul este acelasi “negresit vei muri”.

Omul plictisit de cenusiul vietii cotidiene alearga spre practicile idolatre din religiile extremului orient. Efortul lui contemporan nu aduce prea multa ingeniozitate fata de practica inaintasilor pagani, reflectandu-se in sincretismul new-agelui cu o periere pseudo-stiintifica pentru a-si satisface necesitatile mintii rationale.

In societatile moderne, religia crestina a fost inlocuita cu cultura de consum a spiritualitatii magice, mai putin dintr-o dorinta devotionala, cit mai ales dintr-o necesitate hedonica. Ca o ilustrare ar putea fi o comparatie intre intelegera conceptului de reincarnare in India si metamorfoza pe care a suferit-o prin adoptarea lui in vest. In societatile traditionale unde a aparut, reincarnarea este inteleasa ca o perpetua suferinta rezultata din zadarnicia existentei sufletului in afara lui Brahman, sau principiul impersonal pe care indienii il gandesc ca sursa originara si transcendenta a intregii creatii. Ghandi a intuit lipsa de sens mantuitor a religiei hinduse si spunea despre reincarnare ca este o povara mult prea grea pentru om. In intelegerea occidentala reincarnarea devine o promisiune mantuitoare per-se prin insasi posibilitatea de transmutare a existentei actuale in altceva, de obicei inteles ca mult mai inalt.

….Dar mutarea in acest plan al existentei s-a petrecut si pe la noi, pe plaiuri mioritice. Manipularea magica prin mass-media. Revolutia facuta pe ritmuri de lambada, cu cei 60 000 de morti, culminand cu procesul de carnaval al lui Ceausescu.

“Razboaile ciudate’ cum sunt numite tot mai mult razboaiele lumii in care traim, in care onoarea, patriotismul sunt valori retrograde sunt si ele magice. Eroii sunt eliberatori, luptatori cu forte ale intunericului, de aceea si afisarea spectaculoasa a arsenalului militar conventional sau neconventional mult prea sofisticat pentru capacitatea de aparare a inamicului uman. Potrivit insa pentru inamici din alte dimensiuni. Nimicirea inamicului prin raspindirea confuziei si falselor promisiuni de desrobire sunt strategiile calului troian al schimbarii cu zaharelul. Atunci cind demolarea politicoasa esueaza se trece la bum-bum. Fazele acestea sunt si ele greu de deosebit pentru strategii cu manusi albe, pentru care probabil ca razboaiele devin tot mai mult o academie IT de croit lumea din himere si articulari virtuale in care omul devine o victima colaterala.

Profesorul Culianu facea distinctie intre statul opresiv comunist si statul magic, in care individul devine un fel de coparticipant la viziunea globala prin vectorul vizionar al reclamei si manipularii TV.
Omul iese din cenusiul cotidian si intra in mitul reclamei publicitare sau lumii construite la TV de catre “elitele visatoare”. Profesorul Culianu a intuit bine. Acum reclama a depasit granitele comercialului si tinteste tocmai spre acapararea functiei religioase a sufletului si inrobirea magica a omului. Sistemic si sistematic, informatia “se lucreaza”, se toarce prin vanarea detaliilor colective sau personale ale cetatii sau cetateanului dupa tinta, atit de accesibile in aceasta lume transparenta si punerea lor intr-o viziune “transfiguratoare” magulitoare, cu pretentie profetica la a carei “implinire” care cetatea vrajita consimte. In vortexul acestei lumi tot mai visatoare avem la inceput de a face cu un big brother cool, prietenos care te idealizeaza, te face un zeu in panteonul lui. Viziune de cosmar din 1984 al lui Orwell este inevitabil, fata cealalta a monedei si va fi pina la urma concluzia acestei trairi nefiresc de magice a vietii. Ca sa nu fantazez prea mult eu as crede ca este vorba mai degraba de lucrarea de amagire pe care Dumnezeu o va trimite in lume la apusul istoriei, pentru oamenii care nu au primit adevarul Lui Hristos, ca ei sa creada intr-o amagire. Cei alesi o vor recunoaste ca atare si o vor respinge.

Sandramaua magiei poate sa incante, printr-o anumita capacitate de a anticipa probabilistic viitorul, intoatdeauna prin ghicitura,prin cimilitura, fara certitudine insa, dar si printr-o anumita disipare a angoasei si golului spiritual prin trairea supracompensatorie a unei senzatii de putere si control imprumutata de la “sursa” care misca umbrele pe pinza. Paradoxal, cu cit “sursa” este mai ascunsa, mai indepartata cu atit senzatia de securitate a individului este traita mai real, aceasta relatie fiind ea insasi deschisa cimiliturii magice. Ca in adunarile alcolicilor anonimi, aceasta “forta” poate fi orice, la alegere: puterea unui grup, un zeu, o zeita, puterea mintii, un extraterestru, un spiridus, un mare initiat din Tibet, o masina SF, un erou fantastic, chiar un drog conventional. Important este ca “Cineva acolo suuuus ma iubeste. “ Nu conteaza asa de mult identitatea personajului pentru cautatorul de evaziune din cenusiul experientei cotidiene, cit mai ales experienta de evadare in sine pe care aceasta “forta” o faciliteaza. Nu mai merge cu nene X, trecem la spiridusul de rezerva, intotdeauna este o cale, o posibilitate. Ceea ce este binefacator este ca viziunea magica nu prinde consistenta, dincolo de ghicituri si coincidente aleatorii, pentru ca este lipsita de har. De aceea Un stat magic nu poate da libertati reale, ci poate doar convinge prin persuasiune si hipnoza colectiva individul care este tot mai lipsit de drepturi si libertati firesti ca se va elibera cu adevart, dar nu acum…ci in urmatoarea vizine magica. Omul urca din treapta in treapta intr-o spirala evolutiva spre nicaieri.

Individul devine un fel de vanator de fata morgana si traieste elucubrant de maiestos, dar in imaginatie. Nici macar asa, ci mult mai primar de fapt, prin simbioza dintre asteptarea vaga a omului scos din vitalitatea coordonatelor trairii lui firesti, si functia reprezentativa a sistemului magic care vine sa-l mai incinte cu inca un vis despre ce ar putea el sa devina…Si uite asa din viziune in viziune,pina la formatarea finala, sau pina la absortia individului in chiar vortexul producator de iluzii urmata de reintoarcerea lui in societate ca un produs perfect al sistemului, ca matrice dupa care se formateaza alte constiinte. Cred ca acesta este gradul cel mai inalt de initiere pentru cei care fac parte din “elitele” unui stat magic. O paralela ar fi cu “elitele” formate prin re-educare in puscariile comuniste, care ajungeau la privilegiile dobandirii unui anumit grad de control prin consimtirea la folosirea torturii asupra celorlalti colegi de celula. Ambele elite depind de un sistem, ambele elite consimt la o viziune a sistemului despre ce ar trebui sa fie celalat semen. Mijloacele primei elite, cea a statului magic sunt defaimarea, persuasiunea, manipularea sau suprimarea cind cele anterioare esueaza. Mijloacele celeilalte elite sunt tortura fizica pe linga cea psihica si intotdeauna amanarea momentului mortii.

Acum ce primeste cetateteanul din trairea sa simbiotica cu statul magic? Zdranganele. Stiri selectate dupa logica creierul acelui “magician” care este jumatate smintit si jumatate nebun si care in dementa lui lupta impotriva lui Dumnezeu, facind prada grea printre fii oamenilor. El aduce sminteala si nebunie pentru cei care nu pot primi crucea. Dar acum sa nu cadem in iluzia de a da vina integral pe napirca, pentru ca omul este inzestrat de Dumnezeu cu vointa libera.

Plasmuirile magiei sunt fantasme ale intunericului, in nici un caz ale luminii create asa cum fraudulos sustine magia “alba”, de aceea ele intra intr-o continua dinamica a anihilarii, a negarii prin rasturnare a viziunii initiale si migrarea ei spre forma contrarie. Numai un demers rational disperat poate unifica aceste contrarii intr-o unitate aparent cu sens, pentru ca mintea umana nu accepta finalitati fara sens, decit in fazele de disolutie. Si asa se naste discursul “magic” un demers cu note fulgurante, fanteziste, fals armonice care in definitiv, daca este dat la o parte ambalajul constructiilor imaginative umane, prin esenta exprimata nu difera prea mult de bolboroselile fara sens ale Pithyei.

Experienta apropierii de lumina necreata care se face printr-o relatie harica cu Dumezeu si o putem intalni la Sfintii Parinti sau alti Parinti duhovnici ai ortodoxiei crestine este diferita. Prin ea adevarurile sunt primite, raman neschimbate, nealterate, exprimate in contrarii care nu cer re-explicari si reasezari prin demersuri rationale, ci intelegerea lor prin intoarcerea gandului in inima.

Experienta starii de har, sau a apropierii de lumina necreata vine numai din credinta in Hristos. Pentru cine a trait aceste experiente, ele nu mai pot fi comparate cu nimic din fuga dupa fantasme a jucatorului jucat de diavol, care este el singur este de fapt marele magician, marele vanzator de iluzii. Din acest moment incepe adevarata libertate a omului care reintra in starea lui paradisiaca de comuniune cu Creatorul. Din acest moment si razboiul duhovnicesc cu marele Inchizitor si inrobitor al omenirii, care este diavolul, se ascute. Razboiul asta este pina la urma un razboi de stat, statul major al fortelor intunericului. “Statul” magic ca si statul comunist sunt in perpetuu conflict cu credinta crestina. De aici prigoana actuala impotriva credintei, absurda intr-o lume democratica in care pe hartie,prin Constitutii sunt aparate drepturle religioase ale oamenilor. Prigoana poate lua si forme de manipulare ideologica prin denaturarea credintei ca in sincretismul religios al ecumenismului.

Instrumentele minciunii: Internetul, TV-ul (posturi ca protv), programe de spalaturi neuronale ale unor societati deschise spre dezastru.

Romania, se poate muta intr-un stat magic, demoncratic “visat” de “elite” cu bagaje cu tot, si definitiv dar nu cred ca o sa fie bine. Din pacate clasa politica face pasi rapizi in directia asta. Cetatenii au deja acte biometrice, ca patalama de racordare la aceasta mentalitate de tip big brother, numarul inlocuieste tot mai mult numele personal, cipul a ajuns sa fie implanatat la animale. Asa cum s-a trait in comunism, si in statul magic, visul “elitelor” este cosmarul majoritatii. Cam asa a fost si visul de tranzitie al Romaniei de la communism la aceasta societate globala. “Revolutiea” in ‘89 cu marea cacialma TV. Apoi destinul “post-revolutionar” al tarii a fost visat dupa alte principii , venite din luna, in mod magic probabil si nu dupa traditia istorica si religia crestina care au dat o consistenta reala destinului oamenilor de milenii pe acest pamant. Probabil ca magic, din luna situatia se vedea cam asa: Iesita din comunism, Romania in acel ceas era pe 0 la datoria externa, iar asta este chiar un afront intr-o lume in care creditul este un zeu foarte vandabil. Acum daca strategul autohton imprumuta aceatsa gandirea magica la mare cautare , are citeva optuni: Sa plateasca pretul acestei libertati cu un razboi civil, ca in fosta Iugoslavie, poate cea mai liberala si mai dezvoltata tara din fostul bloc comunist, cu sanse extraordinare de integrare intr-o lume cu adevarat democratica, sau sa adoptare un regim de urgenta alternativa sabotarii economice, sau ambele. Primul scenariu magic a fost evitat cu intelepciune, al doilea insa ne-a absorbit cu totul prin promisiuni si himere. Acum poate merg prea departe, plasand aceasta paralele intr-o dimensiune conspirativa. Cert este ca nici Iugoslavia nici Romania nu au raspuns satisfacator testelor magiei vremii. Este ca si cind undeva la iesirea din totalitarismul comunist cineva …o eminenta cenusie ar fi pus o vama si la vama s-ar spune : “Da-mi visul tau cel mai frumos.” Apoi calatorul intre doua lumi primeste de la vamesul vizonar un …..in alb si aude: “Aici ai tot ce trebuie sa stii care sa te ajute sa iti gasesti drumul in lumea mea. Semneaza si intra.” “dar….care sunt conditiile ?Pentru ce semnez?”. “Pentru incredere in primul rand”. Asta-i pactul cu diavolul. Termenii contractului sunt cunoscuti de o singura parte, promisiunile ofertantului coincid ca intr-un ideal cu asteptarile cautatorului, iar oferta “se lucreaza” prin legi nescrise, cu pretul renuntarii la sensul propriului destin. Diavolul intotdeauna promite cioara de pe gard iar pretul este libertatea si sufletul omului.

Si uite asa, la marea vama, sperantele de reinvigorare economica a tarii s-au mutat samavolnic in maini intinse magic-hraparet de peste mari si tari spre o intreaga infrastructura infierata profetic “falimentara”. Profetie care s-a si implinit: “Salvaretii” au venit, au cumparat cu pretul a doi bani gauriti, tot arsenalul de “fiare vechi”, din “greaua mostenire” au facut profituri intr-adevar grele, apoi au falimentat si au dat bir cu fugitii. Partea asta nu s-a spus la vama. Dar acum se stie, din experienta, si totusi….Concluzia este ca mai este de furat inca, deci inca se mai vine..

Dar e bene….S-a gasit acum un inamic public no 1. De vina este TERORISMUL. ALA VAZUTUL. CA ALA nevazutul, lasitatea, tradarea, vanzarea, minciuna, macelul “legitim”impotriva celor care nu se pot apara ala este legal si este pentru SECURITATE. Cind dai puerea slutului, din suteni se articuleaza o lume. Zda big brotherul, ala revirimentat, resuscitat, reambalat frumos , noua comunizare o sa salveze mapamondul en gros.

Acum facind un pas mai acana din startegia vrajelii economice, ce fain era daca li se spunea de la inceput sa cinte la alta masa. Ce fain era daca nu ne atarnam aspiratiile in afilierea la marile cluburi ale tradarii care sunt UE sau NATO si ramaneam in fagasul nostru, adica in Europa, sub o lege crestina. Gaseam si prieteni cinstiti cu care sa facem schimburi economice. Pentru ca daca intai cauti Imparatia Cerului, restul se adauga, iar asta este o lege neclintita. Legea lui Dumnezeu este norma si este neclintita, magia este o deviere aberanta.

Acestea sunt doar citeva aspecte prin care cred eu ca se altoieste statul magic. Pe scurt, promisiuni goale, mutarea destinului colectiv in imaginar cu pretul suspendarii de drepturi firesti asa pe nebagate de seama. In realitate ceea ce noi ne inchipuim ca este o lucrare umana, este de fapt o lucrare de amagire, trimisa de Dumnezeu ca sa o refuzam si sa alegem calea mantuirii.

Un cititor al Roncea.ro


Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova