A murit generalul Ion Stanescu, fondator al Unitatii Anti-KGB “Grupa 20”, UM 0110 si “Z”, in prezent desfiintata de SRI. Tot Ion Stanescu a avut sarcina sa-l cuminteasca pe agentul NKVD Leonid Tisminetki alias Leonte Tismaneanu

Jurnalul National si Ilarion Tiu informeaza despre moartea subita a generalului Ion Stanescu, un personaj complex cu numeroase functii de raspundere in aparatul de stat de dinainte de 1989, dat jos din postul de Ministru al Turismului de abia in martie 1990, odata cu constituirea noilor servicii de informatii, chiar in incaperile ministerului. Inmormantarea va avea loc marti, 8 iunie, la Cimitirul Ghencea Militar. Prezint mai jos un interviu interesant realizat cu fostul general, insarcinat printre altele si cu eliminarea agentilor NKVD din structurile romanesti. Dumnezeu sa-l ierte!

Generalul Ion Stanescu despre agentul GRU Nicolae Militaru (ce a descoperit Cartianu dupa 20 de ani, in “exclusivitate”)

“Ii primeam pe rusi cu foc de arma!”

Fostul presedinte al Consiliului Securitatii Statului, generalul Ion Stanescu, dezvaluie planurile lui Ceausescu in momentul invaziei sovietice din Cehoslovacia.

Invadarea Cehoslovaciei in 1968

Generalul Ion Stanescu, fost presedinte al Consiliului Securitatii Statului in perioada 1968-1972, face afirmatii extraordinare intr-un interviu acordat in exclusivitate ziarului ZIUA la 40 de ani de la reactia categorica a Romania la invazia sovietica din Cehoslovacia. Generalul Stanescu mai sustine ca in anul 1968 era programata si invadarea Romaniei. Timp de doua saptamani statul roman a fost in alerta generala. Tancurile rusesti s-au retras de la granita Romaniei cu RSS Moldoveneasca abia dupa 4 septembrie. Generalul arata ca momentul 1968 a fost culminant si pentru procesul de dekaghebizare a organelor statului roman in­ceput de Gheorghiu Dej inca din anul 1963 cand s-a hota­rat infiintarea unitatii specia­le anti-KGB, STASI, AVO si restul serviciilor statelor comuniste UM 0110. Numita initial “Gru­pa 20”, urmasa unitatii 0110 a DSS purta in SRI indicativul “Z” si a fost recent desfiin­tata. Generalul Stanescu ne ofera si o lista a spionilor sovietici in Romania carora li s-a pus in vedere sa-si ince­teze activitatea anti-roma­neasca. Printre cele circa 200 de persoane vizate se aflau si tatal lui Vladimir Tismaneanu, agentul Leon Tismenitki si tatal lui Petre Roman, Walter Ernest Neulander. Generalul Ion Stanescu s-a ocupat de Tismenitki, si Vasile Patilinet, seful sectiei militare, de Walter Roman. Ca o alta nota biografica, generalul Stanescu este si cel care l-a incadrat pe Virgil Magureanu in Securitate, in 1972.

21 august 1968 a constituit momentul-cheie in care Romania s-a rupt de URSS si politica bolsevica represiva. Dar acesta a fost anticipat si de alte acte ale statului, printre care si eliberarea detinutilor politici. Puteti sa le amintiti?

Generalul Ion Stanescu: Da, intr-adevar, asa stau lucrurile. Trebuie inceput cu retragerea trupelor Armatei Rosii, in urma cu zece ani, in 1958, apoi indepartarea consilierilor sovietici, desfiintarea sovromurilor etc. Sigur ca toate acestea au declansat nemultumirea sovieticilor. Apoi a venit plenara Comitetului Central din aprilie 1964, denumita si Declaratia de Independenta, in care ne-am exprimat clar pentru neamestecul in treburile interne ale altor state socialiste. In 1968, situatia a devenit de-a dreptul exploziva. Dupa alegerea lui Dubcek, in ianuarie 1968, se simtea un aer de redesteptare nationala. Dar lucrurile s-au complicat. Rusii au avut mai multe consfatuiri cu alte state din blocul sovietic pentru a atrage atentia cehilor si slovacilor ca e bine sa-si infraneze sentimentele.

Apoi au aparut brusc “turistii” sovietici care au ocupat apoi institutiile, cand s-a dat semnalul, ca si la noi, in ’89. In celalalte tari s-au activat imediat agentii acoperiti.

200 de agenti sovietici

La noi ce s-a intamplat cu agentii sovietici?

Asta este o poveste cu totul speciala si are si ea un istoric: in noiembrie 1963, raposatul Gheorghiu Dej m-a chemat pe mine si pe seful sectiei militare, Vasile Patilinet. Mai erau de fata Draghici si Ceausescu. Si ne-au aratat o lista cu vreo 160 de agenti cunoscuti si ni s-a spus asa: uite, trebuie stat de vorba cu fiecare. Sa le puneti in vedere sa respecte statul si partidul si sa inceteze colaborarea cu NKVD/KGB si GRU. Si am facut doua echipe. Eu una, Patilinet alta. Si i-am chemat in sediul Comitetului Central si am stat de vorba cu toti. Eu am luat 90 si 70 Patilinet. Din cei 160 s-au facut vreo 200, pentru ca primii au mai deconsiprat altii. Ii stiu si acum pe toti, pe dinafara. Printre ei se afla si Leon Tismenitki, tatal lui Tismaneanu Vladimir, pe care l-am avut eu, iar tatal lui Petre Roman, Walter Ernest Neulander, a fost audiat de Patilinet. Majoritatea au decis sa inceteze colaborarea. Oricum, noi ii verificam pe toti, regulat, cu unitatea 0110.

Romania a stiut ce va urma in Cehoslovacia?

Sigur ca da. Noi am stiut inca din luna mai de pregatirile pe care le faceau sovieticii si celelalte cinci state. Informatiile ne-au venit pe mai multe canale. L-am informat pe seful statului, Nicolae Ceausescu. In primul moment nu i-a venit sa creada. Chiar ne-a atras atentia sa nu cadem noi intr-o capcana, intr-un joc operativ, intr-o dezinformare. Ne-a pus sa aprofundam verificarile. Ne-am coroborat activitatea cu Directia de Informatii a Armatei. A reiesit din toate sur­sele noastre ca se incepusera pregatirile pentru o invazie. Deci, am fost pregatiti. De altfel, incepand cu acel moment am realizat un plan special care a prevazut si crearea asa-nu­mitelor “Garzi patriotice”, inarmate. Situatia era grava. Pla­nurile sovietice erau de amploare. Practic, isi doreau sa revina la pozitiile din 1945.

Dupa Cehoslovacia, urmau Romania si apoi Iugoslavia. Drept pentru care i-am prevenit si pe sarbi. A fost insa si o presiune interna­tionala a aliatilor nostri, inclusiv a Chinei. Dupa mitingul si discursul lui Ceausescu ne-am castigat si mai multi simpatizanti. Peste un an, presedintele Statelor Unite, Richard Nixon, a efectuat o vizita epocala in Romania.

“De cealalta parte, vedeam tancurile rusesti, la Albita”

Cum a aflat Ceausescu de invazie?

Eu i-am transmis informatia. Dar inainte, ne-a parvenit de la ambasada URSS un plic misterios, deschis insa, pe care l-a lasat la CC un emisar rus. Era o scrisoare de la Brejnev. Documentul mi-a fost adus mie. L-am luat si m-am dus repede la Ceausescu. L-am trezit, dupa ce am trecut cu greu de aghiotantul lui de atunci, maiorul Pricopie. Era vreo 12 si ceva noaptea.
I-am spus: “E grav, s-a adeverit ce am pre­vizionat: rusii au intrat. “Da, stiu. Uite-acum m-a sunat si Mizil”. Si am inceput mobilizarea totala chiar in acea noapte. Dimineata am transmis la radio, am informat populatia. A fost un efluviu general, inclusiv multi intelectuali. A fost o iesire spontana a maselor, in 21 august. La granite eram in stare de alerta. Eu va spun: Daca rusii intrau atunci in tara erau primiti cu foc de arma. Stiam ca n-avem nici o sansa. De cealalta parte vedeam tancurile rusesti, la Albita. De abia dupa patru septembrie s-au retras. Dupa doua saptamani.

Ce s-a intamplat insa cu agentii rusi din tara?

Am publicat aceasta si in cartea pe care am scris-o impreuna cu regretatul general Neagu Cosma: “In anul 1968 a fost pro­gramata si invadarea Romaniei”. Lista este lunga si nu ne-am propus sa o epuizam. Voi mai spune doar ca unele sectoare de importanta maxima erau incadrate cu alogeni in procente de peste 90%, cum a fost Directia de Anchete Penale, condusa de Mihail Dulbergher, alias Misu Dulgheru. Neagu Cosma, autorul cartii “Contributia unor minoritati nationale la bolsevizarea Romaniei” aparuta in 1996 la editura Bravo Pres a tratat in detaliu tema incadrarii securitatii cu elemente alogene cu precadere cadre si agenti ai or­ganelor de informatii sovietice; parte dintre ei si ai celor maghiare si ai Mossad-ului.

Atata vreme cat securitatea din Romania functiona ca un Serviciu Extern al NKVD-ului, sarcinile primindu-le direct de la Centrala de la Moscova – uneori via Ana Pauker, Vasile Luca – care s-a ocupat din partea conducerii partidului de coordonarea organelor politienesti si de siguranta pana la aparitia Securitatii – Iosif Chisinevschi, care a raspuns de coordonarea acestei institutii timp de aproape zece ani, nu putem retine ca activitatile sale au avut coloratura romaneasca si nici un caz nu concordau cu interesele Romaniei. NKVD-ul pusese la punct o schema perfecta, parghiile de decizie in toate domeniile incepand cu Comitetul Central se aflau in mainile viguroase ale faimoasei institutii.

Care era diferenta dintre ei?

Sunt necesare unele precizari: La vechii agenti din prima linie, care actionasera inainte de razboi si in timpul razboiului – Bod­narenco-Pantiusa, Grumberg-Nikoslchi, Nilkanov-Nicolau, Naum Grigore, Aurel Stancu, Ernest Neulander – Walter Roman, Tis­­menitski – Tismaneanu, Di­denko-Vidrascu etc. etc. se adau­ga un numar cu mult mai mare dintre fostii prizonieri de razboi veniti in tara cu Diviziile de voluntari “Tudor Vladimirescu” si “Horia, Closca si Crisan” dar si in afara acestora – unii dintre ei fusesera parasutati in spatele Armatei Romane cand era angajata in lupta cu unitatile Armatei Rosii;

Altii fusesera recrutati in timp ce se aflau la studii in URSS asa cum au fost generalii Serb, Militaru, cu precadere dintre aceia care se casatorisera cu rusoaice, ele insele, unele, trimise in Romania cu misiuni de spionaj. Astia au continuat sa actioneze pana in 1989 si dupa, chiar daca noi ii stiam.

Stiti ca Militaru s-a si razbunat, mortal, pe cei care il aveau in lucru, in Dosarul “Corbu”: colonelul Trosca si echipa sa, pe care i-a omorat in decembrie. Pe toti ne-ar fi ucis. Actiunea KGB-GRU luase o asemenea amploare, incat colectivul constituit in 1962 sub numele de “Grupa 20” s-a transformat in Serviciu, Unitatea speciala 0110 care a devenit “Z” la SRI. 110 a fost con­dusa nemijlocit de unul dintre adjunctii sefului Directiei de Contraspionaj. Mai ales dupa 1968, pe langa “problema sovietica”, s-au adaugat si celalalte: “poloneza”, “bulgara”, ceha”, “est germana”, “ungara”. Dar despre acesta, cu alta ocazie…

Interviu realizat de Victor RONCEA si eliminat de sponsorul lui Tismaneanu si Patapievici, Sorin Ovidiu Vintu, de pe site-ul defunctului ziar Ziua, impreuna cu toata incarcatura romaneasca adunata in 15 ani de presa

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

12 Responses to “A murit generalul Ion Stanescu, fondator al Unitatii Anti-KGB “Grupa 20”, UM 0110 si “Z”, in prezent desfiintata de SRI. Tot Ion Stanescu a avut sarcina sa-l cuminteasca pe agentul NKVD Leonid Tisminetki alias Leonte Tismaneanu”

  1. Dumnezeu sa il odihneasca!
    A fost un bun roman, un oltean mandru si destept, un adevarat patriarh care a condus serviciile secrete romane pe drumul re-nationalizarii si re-castigarii demnitatii nationale.
    El si cei ca el sunt eroii (necunoscuti mai tinerelor generatii) care au stopat aparat neamul romanesc in fata atacului feroce al generatiei de trotzkisti refugiati in Romania in anii `50. Au dus o lupta dura pe frontul secret, au suportat riscuri si tensiuni enorme si au ramas neclintiti si invingatori. Pacate au avut, dar in lupta de aparare a neamului pe care au dus-o, cerurile au conspirat de partea lor ca sa invinga.
    Propaganda ne-nuantata impotriva Securitatii “ceausiste” reprezinta in cea mai mare parte ura impotriva celor ca el, care din interiorul sistemului, cu viclenie de tarani bizantini, au dejucat planurile etnocidare ale autorilor “experimentului Pitesti”.
    Acum, cand cand reprogramarea inversata a constiintei umane se aplica in varianta “soft” la scara globala sub numele de “corectitudine politica”, dupa toate aparentele preluand pe cai misterioase tocmai invatamintele “experimentului Pitesti”, oare va mai da neamul romanesc vreun Ion Stanescu, sa converteasca otrava in medicament? Fiindca de data asta nu mai este de salvat doar neamul romanesc, ci intreaga lume civilizata.
    L-am cunoscut in urma cu 10 ani si mi-a facut o impresie deosebita. Imi pare nespus de rau ca a murit, tocmai acum cand o noua generatie de tineri ar fi trebuit sa afle din gura lui marturiile adevarate ale istoriei. Raman totusi interviurile si marturiile scrise… care vor vedea lumina tiparului tot mai mult…

    Dar noi ramanem tot mai singuri. Si cu responsabilitati tot mai grele.

  2. marian emil says:

    Avem in timpul nostru exact aceleasi probleme ca-n 1968 !
    …alogeni in politie,alogeni in cercetarea penala…cu rezultatele previzibile…

  3. VR says:

    Foarte interesant. Daca puteti reveni cu amanunte, va rugam!

  4. marian emil says:

    Astazi am vazut postarea dvs.Revin. cu cu amanunte.

  5. marian emil says:

    Buna ziua,
    Intr-o situatie identica cu a clanului Carpaci din centrul Timisoarei,la Iasi, in zona 15D,Politia, si subliniez ROMANA a pus un alogen la proximitate ca sa musamamalizeze infractiunile tiganilor.Pt. faptul ca am deconspirat ilegalitatile acestuia, seful IPJ Iasi a schimbat un sistem pt. o persoana,respectiv din politie de proximitate a facut politie rurala.Mai departe, m-am adresat DNA Iasi. Pe cine credeti ca au pus la audieri: alt alogen.Bineinteles ca acesta s-a straduit din rasputeri sa-si apere neamul tiganesc!…prin infractiuni!!! Adica pe sleau: tot ce fac tiganii este bun iar tot ce fac romanii este rau…
    Dupa incheierea unui ciclu al plangerilor penale,situatia este urmatoarea: o suveica penala corupta intre DNA-PCA-PJ,toate din Iasi in care “s-au pierdut pe drum 3 functionari publici” din apropierea baronului local,seful crimei organizate.Intr-un raspuns primit acum o saptamina de la Insp.Judiciara, Parchetul Judecatoriei Iasi motiveaza ca n-a avut procurori destui(!) pt. lucrul in dosarul 17864/p/2012 in care sunt incriminati baronul local Nichita si grupul Eon.

  6. marian emil says:

    Explicatii tehnice care tin de legea sigurantei nationale,asa cum a fost redefinita:
    Grupul Eon – pt. zona 15D Iasi: emitere acte administrative de la centrele Bacau si Tg.Mures care prin continutul informatiei dau timpul inainte-inapoi in dinte de fierastrau – fals intelectual
    Exista o corelatie de cea mai buna calitate intre documentele emise de Eon in falsificarea continutului informatiei si serviciul GIS Cadastru al Primariei Iasi-alt emitent de acte administrative cu continut fals!
    grupul Eon- participant direct la punerea la cale a unor incendieri – de ex. incendiul de pe str.Martir Horia Bacau – 21 dec.2010.
    Politia Romana: emitere citatie in dosar penal care NU exista,plangere penala impotriva politistului emitent – netrmisa in 4 ani la Parchet (P.J.)Protectie asigurata de seful IPJ si seful de la Control Intern – IPJ Iasi !!! Protectie ilegala, evident.
    Avansarea in grad a sefului IPJ Iasi in dec.2012 este o mare greseala la virful statului !!!Poate veti spune ca-i un caz particular si ca am opinie subiectiva.Opinia este pe documente, le pot trimite.Alta argumentatie,prin metoda indirecta:
    Nici un politist de sub comanda sefului IPJ Iasi, numit in sept. 2008, n-are curaj sa legitimeze vreo firma care desfasoara lucrari pe domeniul public in oras.9 din 10 lucrari publice n-au panouri de organizare de santier! Nici daca chemi 112, firmele clientelare si operatorii de utilitati nu se legitimeaza.Se lucreaza fara acte.

  7. marian emil says:

    Concluzii: cele prezentate anterior reprezinta numai o parte din totalul infractiunilor probate.Problema la ordinea zilei in Romania cu baronii locali este faptul ca spionajul in favoarea altui stat si crima organizata merg mina-n mina! Din pacate, cercetarea penala de prin judete la gradul de atrofiere existent prezinta asta drept normalitate.
    La televizor ni se serveste DNA si DIICOT central care este ALTCEVA decit parchetele de provincie.
    Cu o armata redusa,garzi patriotice desfiintate si o economie redusa la nivel de talcioc, Romania sta mai rau ca-n 1989 !
    Cu multinationalele atotdominante calare pe procurori si politisti judiciari care se viseaza functionari la acestea, cea mai mare parte a cercetarii penale autohtone este in pom.Prin alogeni, spionajul strain domina Romania in orice sector al vietii social-administrative si economice.S-a ajuns la un asemenea grad al dominatiei straine incit cei care lucreaza in orb considera asta viata normala!

  8. marian emil says:

    De ce am ajuns la un asemenea conflict?

    Am cumparat in 2005 o casa de peste 80 de ani vechime,era de 3 ani la vinzare,arata in ultimul hal,nu se putea locui in ea.Pozitiv era faptul ca era situata in zona centrala.Dupa ce am reparat-o cu acte-n regula am aflat ca mafia baronului local de iasi vrea bloc turn peste aceasta casa !!!…bloc turn de birouri langa o manastire ortodoxa – Golia,ctitorie de la anii 1600.
    Ca si cind sirul de abuzuri nu era suficient, gruparea baronului local mi-a pus pe urme o secta religioasa a Marelui Prieten de la Rasarit!
    Sunt foarte bine pregatiti insa puterea lor sta in tradarea DIPI (fost DGIPI).Nu intimplator Gelu Oltean, seful acestui serviciu a fost demis in 29 iulie 2014.
    Astazi pot spune ca presa este cu mult in fata parchetelor din tara, de aceea am postat aici pt. ca se simte lipsa unei reactii anti-fsb!
    Daca exista o unitate romaneasca ca fosta um 0110 atunci exista numai pe hirtie,undeva,intr-un birou…nu se simte nicaieri!

  9. marian emil says:

    Epilog:

    Intrucit toate plangerile penale pe care le fac sunt musamalizate intr-un fel sau altul si raspunsurile vin toate la aceeasi data ca si cind ar fi scrise din acelasi birou,poate de la Tiraspol…am sa va prezint o reactie judiciara bazata pe cauza-efect, adica unde dai si unde crapa!

    la nivelul de informare actual am toata consideratia pt. presa si desconsiderare totala pt. organele de cercetare penala din Romania!

    iata de ce:

    In urma plangerii penale la o unitate de parchet in 30 iulie 2014 am estimat intocmirea unui referat pt.emiterea mandatului de arestare preventiva pe numele baronului local de Iasi care sa fie inaintat Parchetului Militar si….pe 10 august 2014 DNA Iasi a dat un comunicat de presa prin care l-a incriminat pe seful Parchetului Militar Iasi !!!
    Nu stiu daca acesta este vinovat dar EXISTA O LEGATURA CAUZA-EFECT!

  10. marian emil says:

    Imi pare rau ca n-am gasit interviul cu gen.Ion Stanescu mai devreme insa voi cauta cartile amintite la interviu.Oricum pt. cei care lucreaza in cercetarea penala istoria nu face 2 parale.A venit generatia lui copy-paste cu un rind de procedura,0 rinduri motivare pe fond si audiere…introducere,cuprins,incheiere, mai aveti de adaugat ceva…

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova