In deja faimoasa de-acum emisiune a lui Ion Cristoiu cu presedintele Traian Basescu s-au produs cateva premiere remarcabile. Dincolo de bombele politice, de prezentarea noii purtatoare de cuvant a Presedintiei si de confesiunile simpatice privind modul in care se lasa imbracat presedintele de doamna Maria Basescu, pe mine m-a interesat si ce carte i-a dat exact Traian Basescu lui Ion Cristoiu, pentru ca auzisem doar “Talpes” si “al Doilea Razboi Mondial”. Biroul de Presa de la Cotroceni mi-a confirmat cu promptitudine ca este vorba de cartea “Romania in anii celui de-al doilea razboi mondial”, aparuta in decembrie 1989 la Editura Militara sub coordonarea lui Ioan Talpes, viitorul sef al SIE, si care face parte, alaturi de zeci de alte referinte, din bibliografia lucrarii lui Larry Watts, “Fereste-ma, Doamne, de prieteni!” (vezi, alaturat, o harta din volum). “Există și o bibliotecă la Palatul Cotroceni”, i-a spus presedintele Traian Basescu jurnalistului si cercetatorului Ion Cristoiu. “Știindu-vă pasiunea v-o fac cadou pe răspunderea mea, adică o plătesc eu la bibliotecă, nu vă pun să o plătiți”, a mai spus șeful statului, in stilul sau inconfundabil.
Ion Cristoiu mi-a declarat la randul sau ca s-a bucurat mult sa gaseasca aceasta carte in biblioteca Presedintiei. “Este o carte rara si importanta. A fost tiparita chiar in decembrie 1989 si contine un numar impresionant de harti si documente, mai ales, cel putin in primul volum, despre problema care ma preocupa in mod special si pe care am mai dezbatut-o cu presedintele, si anume trecerea Prutului.” (vedeti harta mai jos). “Adevarul este ca istoricii vremii aveau geniul acesta de a imbraca o carte cu un titlu neutru si, pe langa o poza de care nu puteau scapa, introduceau studii foarte valoroase asupra unor probleme spinoase, cum ar fi eliberarea Basarabiei. Este o carte senzationala!”, a mai adaugat Cristoiu pentru Roncea.Ro.
“Realitatea asa este”, mi-a transmis si generalul Ioan Talpes, caruia i-am relatat spusele maestrului Ion Cristoiu. “Este o carte foarte serioasa, cu un continut stiintific extrem de solid la care s-a muncit enorm. Costurile celor trei volume – fiecare de cate 800 de pagini – s-au ridicat la un milion de lei de atunci! Nenorocirea este ca majoritatea volumelor au fost arse cu premeditare, in decembrie 1989, in cladirea MApN-ului, ceea ce, intr-adevar, face cartea sa fie rara acum. Dar au fost 30.000 de exemplare, cu un bogat continut de harti si fotografii. Eu m-am ocupat si de capitolul insurectiei din 23 august si vreau sa va marturisesc ca in urma acestuia am fost atacat ca sunt filo-regalist si am avut probleme, editarea picand chiar in momentul in care Mihai tocmai semnase infama Declaratie de la Budapesta, din iunie 1989. Cenzura ne-a obligat sa schimbam mai multe parti dupa care mi s-au imputat costurile retiparirii capitolului, vreo 15.000 de lei. Sunt chestiuni dure acolo, legate de aceleasi probleme ale Romaniei ca si cele de astazi: apararea Transilvaniei si a adevarului despre Basarabia si Bucovina. Este o carte cum nu se mai face azi decat cu mare greutate si suportand costuri supraomenesti, atacuri subumane. Dar este o carte care sta in picioare si astazi.”, a conchis istoricul Ioan Talpes pentru Roncea.Ro.
Buna ziua,
Va rog, prin trecerea pe care o aveti la Dl. Talpes, sa-i cereti permisiunea sa scanati cartea si sa-i dati drumul pe net daca este atat de importanta pentu romani (daci).
Cu respect.