Times.ro: Ei, si dupa ce-a scapat si Iliescu,definitiv, de orice raspundere penala pentru genocidul comis, DanVoinea a fost revocat din functie. Un final demn al unei carierefabuloase.
Dan Voinea a fost procurorul din procesul Ceausestilor, apoi din procesul Revolutiei, apoi din procesul mineriadelor.
Va dati seama ce tupeu trebuie sa ai ca sa realizezi asa ceva?
Dan Voinea a avut tupeu, domnilor.
Si,pentru a rasplati acest tupeu, Statul Roman i-a dat o pensie de 185 demilioane lunar. Adica Dan Voinea ia intr-o luna pensia pe care bunicamea o ia in 5 ani. Asta da securitate sociala!
Ziare.com:
Procurorul militar Dan Voinea a tras de timp cat a putut pentru a-iscapa pe cei responsabili de cei 1.000 de morti inregistrati dupa 22decembrie 1989. Zece dintre acesti responsabili au fost pusi pe listacelor impotriva carora se cerea urmarirea penala abia dupa ce audecedat.
Dan Voinea a dispus inceperea urmaririi penale a fostului presedinte Ion Iliescu doar dupa ce acesta si-a terminat cel de-al doilea mandat prezidential,punandu-l alaturi de alti o suta de ofiteri de armata, militie sisecuritate pe o lista pe care o tinuse pana in decembrie 2004 secreta,informeaza Romania libera.
ProcurorulVoinea se scuza spunand ca nu are sens “sa facem legaturi politice”cata vreme, in acel moment, Parchetul Militar era condus de SamoilJoarza, iar Parchetul General, de Ilie Botos.
Procurorul MilitarDan Voinea a trimis in judecata zece dintre responsabilii pentru mortiide dupa 22 decembrie 1989 abia in 2004, printr-o rezolutie semnata siinregistrata cu data de 7 decembrie, dupa ce acestia au disparut pecale naturala.
Pe aceeasi rezolutie se regaseste si numele lui Ion Iliescu, dar fara niciun fel de date de identificare.
Fostulprocuror militar, acum general in rezerva, nu poate explica totusi dece Ion Iliescu a fost pus sub acuzare abia la inceputul acestui an, darargumenteaza ca “in dosarele referitoare la revolutie era pusarezolutia de neincepere a urmaririi penale”, pe care le-a infirmat sile-a conexat la “dosarul cu victimele revolutiei din Bucuresti, de labaricada, si in care solutia fusese anterior data de procurorul AlicSaiciuc”.
In acelasi timp, punerea sub invinuire a unorpersoane care decedasera deja este “o eroare profesionala”, potrivitunor surse autorizate de la Parchetul General. 10% dintre persoanelepuse sub invinuire pe rezolutia lui Dan Voinea din 7 decembrie 2004erau decedate deja la acea data.
Fostul procuror militarconsidera insa ca a fost doar o modalitate de lucru ceea ce a facutatunci: “Exista o reclamatie pentru fapte grave – omor, omor deosebitde grav si crime impotriva pacii – pentru peste 100 de persoane, dintrecare unele erau decedate. Cum ar fi trebuit procedat? Daca nu puirezolutia de incepere a urmaririi penale, nu ai cum sa obtii informatiidespre persoanele acuzate”.
A fost un instrument de lucru,subliniaza Voinea, “nu un act de acuzare imediat si care ar atragecondamnarea”. Cel care, ca procuror militar, a intarziat atat de multaflarea vinovatilor pentru mortii de la revolutie ne-a declarat ca nuputea merge cu cercetarea mai departe pana nu avea “dovada decesului”.
Potrivitprocurorului general Laura Codruta Kovesi, Dan Voinea a facut greseliinexplicabile pentru o persoana cu experienta sa. De pilda, inrezolutia din 7 decembrie 2004, de punere sub invinuire a celor peste100 de persoane, Dan Voinea nu da, cum se face de obicei in dreptulnumelor de pe lista, si datele lor de identificare.
Dan Voinease apara spunand ca “in 2004, Codul de Procedura Penala nu prevedea catrebuie sa trec ora cand s-a dat rezolutia si nici ca nu trebuie safolosesc pixul sau creionul, asa cum s-a lasat sa se inteleaga. Deasemenea, la acea data nu era necesar sa comunic persoanelor din dosarinceperea urmaririi penale si nici nu eram obligat sa trec alte date deidentificare”.