de Bogdan Manolea (foto)
Episodul 2 ale evenimentelor majore in domeniul dreptului ITC. (vezi si Episodul 1 – adoptarea pachetului telecom)
DeciziaCurtii Constitutionale (CCR) care a considerat Legea 298/2008 privindpastrarea datelor de trafic ca fiind neconstitutionala reprezintaprobabil evenimentul anului 2009 din punct de vedere al Dreptului ITRomanesc. Si nu numai, pentru ca – va vine sa credeti sa nu – deciziarespectiva ajunge sa fie citata ca un precedent interesant si in altetari in Europa care discuta aceeasi problema.
Fie ca vorbim de Bulgaria, Cehia sau de discutiile din Germania din fata Curtii Constitutionale, ori de petitii publice adresate Uniunii Europene de a cere anularea sau revizuirea directivei,subiectul constitutionalitatii datelor de trafic este inca unulfierbinte la nivelul intregii UE, iar trimiterea catre decizia Curtiiromane este unul din punctele de referinta.
Cum modul de explicare a deciziei este un text care poate parea maidegraba criptat intr-un limbaj juridic, decit o clara exprimare apunctelor principale de vedere pe care Curte le expune, cred ca arputea fi utila o explicare a conceptelor prezentate si a importanteilor. Acest exercitiu ne va da posibilitatea si unor comentariipersonale si uneori a ridicarii unor semne de intrebare cu privire launele aspecte (am incercat sa pun insa argumentele intr-o ordinelogica).
A. Ideile importante ale deciziei:
1. Datele de trafic sunt date care tin de viata privata.
Desi aceasta informatie rezida abia la finalul deciziei CCR,consideram ca acesta idee trebuie clarificata din start. Astfel, chiardaca datele pastrate nu cuprind continutul comunicatiei, ele “suntreţinute cu scopul furnizării informaţiilor cu privire la persoană şiviaţa sa privată.”
Remarcam faptul ca decizia CCR nu a facut referire la deciziile CEDO,care deja au precizat faptul ca datele de trafic sunt date cu caracterpersonal (vezi Cazul Copland vs UK – ” Curteareaminteste ca utilizarea informatiilor referitoare la data si ladurata conversatiilor telefonice iar in particular la numereletelefonice apelate pot cadea sub incidenta dispozitiilor Articolului 8intrucat asemenea informatii constituie „elemente esentiale alecomunicatiilor efectuate prin intermediul telefonului” “integralelement of the communications made by telephone” (a se vedea Malone v.the United Kingdom, judecat in 2 August 1984, Series A no. 82, § 84).”).
2. Statul poate sa limiteze dreptul la viata privata, dar doar in conditii bine specificate.
Continuarea la Legi-Internet.ro