La finalul unei laudabile campanii de impadurire bazata pevoluntariat, trustul Realitatea Media a castigat, prin una din firmelesale, mai multe licitatii prin care urmeaza sa impadureasca peste 100de hectare la preturi de patru ori mai mari decat cele de pe piata.
Jurnalistii de la Observatorau dezvaluit ca The Money Channel Consulting, firma detinuta deRealitatea Media impreuna cu jurnalistul Sorin Freciu, a castigat 1milion de euro pentru 100 de hectare de puieti plantati numai injudetul Timis, suma fiind de patru ori mai mare decat cea cu care arimpaduri Romsilva aceeasi suprafata.
Licitatiile au fostorganizate in luna decembrie, dupa ce Fondul de Mediu, in calitate dereprezentant al statului roman, a hotarat sa impadureasca aproape 4.000de hectare in toata tara, punand la dispozitie 30 de milioane de eurodin banii stransi prin taxa auto prin intermediul a 30 de consiliijudetene.
Valerian Solovastru, director general Romsilva,considera ca preturile sunt exagerat de mari si nu intelege cum sejustifica. “Preturile sunt foarte mari. Ori sunt adusi puietii dinstrainatate, ori este folosita o tehnologie foarte costisitoare dar eucred ca padurea este aceeasi si ar putea creste si cu mai putin”, adeclarat acesta.
Conform paginii de achizitii publice, pentruacest milion de euro The Money Channel Consulting va face”reconstructia ecologica forestiera pe terenuri degradate in Sacalaz siGhizela din judetul Timis”.
Contactat de jurnalistii de laObservator, Sorin Freciu, actionar la The Money Channel Consulting, aexplicat: “Nu stiu milionul respectiv exact ce cuprinde in spate. Dar eextrem de detaliata toata situatia si e o treaba cat se poate detransparenta. Nu se poate sa vina Romsilva si sa zica: ‘eu pot saimpaduresc cu 3 lei”.
Romsilva nu este insa singura firma careridica semne de intrebare, o alta firma participanta la licitatiecerand de 5 ori mai putini bani decat The Money Channel Consulting.
Situatianu este singulara, la Mehedinti fiind la fel. The Money Consulting acastigat tot 1 milion de euro, pentru mai putine hectare de impaduritdar licitatia a fost contestata de una din firmele participante.
Presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu, Vlad Marcoci,spune ca nu cade in responsabilitatea sa sa gestioneze banii destinatiimpaduririlor, consiliile judetene fiind cele care stabilesc ce fac cuei.
“Fondul de mediu nu realizeaza licitatia si pentru mine este un lucru foarte bun si foarte linistitor”, a declarat Marcoci.
Licitatiilede impadurire au fost precedate de campania bazata pe voluntariatdesfasurata de postul Realitatea TV, “Romania prinde radacini”,demarata in 2008 la Suceava.
Ziare.com
Circul de facut bani Mai Multi Verzisori in buzunarele Realitatea-Catavencu:
Startul acţiunii de împădurire a fost dat în cursul dimineţii pe dealulLăloaia, unde s-au adunat elevi, funcţionari publici, pompieri,jandarmi, poliţişti, cadre sanitare, profesori şi politicieni.
Numeroasele personalități publice prezente la Comănești au dublatsemnificația evenimentului din ultima zi de campanie, alocată județelorafectate de inundații și defrișări din Moldova. PremierulCălin-Popescu Tăriceanu a plantat câțiva molizi și paltini în numelesoției, copiilor și tatălui său.
“Aceşti copaci îi plantez pentru familia mea, pentru soţie şicopii, dar să nu-l uit pe tatăl meu, care a fost un mare iubitor denatură şi de drumeţii”, a declarat premierul.
Și alte personalități din sfera politică și-au înscris numele pe plăcuțele copăceilor plantați de ei: Attila Korodi, Mariana Câmpeanu, Raluca Turcan, Relu Fenechiu sau Robin Barnett, amabasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, invitat-special în cadrul campaniei. Dintre vedete, au luat parte la plantare Mona Nicolici și Dragoș Bucurenci, sportivii Doina Melinte şi Ionuţ Iftimoaie.
Un localnic din Comănești a donat o parcelă proprie organizatorilor, cuscopul de a fi reîmpădurită. “Trebuie să rămână şi după noi ceva,pentru cei care vin după noi”, a explicat localnicul gestul caritabil.
Campania “România prinde rădăcini” este inițiată de Realitatea Tv, în parteneriat cu RNP Romsilva, MaiMultVerde și susținută de Petrom.
Campaniași-a propus ajutorarea comunităților românești afectate de inundație,prevenirea și reducerea riscului inundațiilor în anii următori șirepopularea domeniului silvic prin plantarea de puieți.
În următorii cinci ani, reîmpăduririle vor continua sistematic lapropunerea specialiștilor Romsilva, care asigură puieții și logisticanecesară plantelor. Acțiunea din 28-30 octombrie face parte din campania Cod Verde, inițiată de grupul de presă Realitatea-Cațavencu.”
Draga Victor,
În 2008 şi 2009, Asociaţia MaiMultVerde a fost partenerul Realitatea TV în campania „România prinde rădăcini”, alături de Romsilva şi consiliile judeţene locale din judeţele în care s-a desfăşurat campania. Fondurile pentru realizarea campaniei de împăduriri au fost obţinute de la o companie privată şi nu s-a realizat nici un profit de pe urma lor. În acest moment, ultimele proiecte ale campaniei „România prinde rădăcini” sunt încheiate şi nu există niciun fel de înţelegere între Asociaţia MaiMultVerde şi Realitatea TV privind continuarea ei.
Împăduririle la care faci referire nu au nicio legătură cu Asociaţia MaiMultVerde ori cu mine. Mai multe despre ce face MaiMultVerde găseşti aici. Cu bine.
Tatulicii si Bucurencii nu sunt buni de nimic. Toxici, limaxi umani, dâre de jeg, insinuanti, acuzatori, manipulatori, inchipuiti. Cei doi sunt mariajul prostiei si nemerniciei.
Olandezii au primit un munte la Comanesti
O portiune din muntele Laloaia din Comanesti a fost denumit prin hotarire de consiliul local, Dalfsen. Acesta este numele unui oras din Olanda, pe care olanedezii l-au primit drept recunostinta pentru ajutorul dat comunitatii din Comanesti, ca urmare a inundatiilor din 2005, dar si dupa acestea. “Am dat numele orasului Dalfsen acestui loc pentru ca recunoastem si am simtit sprijinul pe care olandezii ni l-au dat atunci cind am fost greu incercati de calamitati, dar si dupa aceea. Nu i-am uitat si i-am invitat acum, cu ocazia zilelor orasului, sa serbeze alaturi de noi, sa participe la bucuria noastra”, a declarat primarul Viorel Miron. Acum, olandezii au un munte la Comanesti. Ei au spus ca sint mindri de acest lucru, mai ales ca, cel mai inalt “munte” din tara lor, o ridicatura de teren, are inaltimea de 70 de metri. Tot prin hotarire a alesilor locali din Comanesti, primarul din Dalfsen, Leo Elfers si presedintele fundatiei olandeze HOEDT, Piet Minnema au primit titlul de cetateni de onoare ai orasului Comanesti. Delegatia din Olanda este formata din 31 de persoane. Evenimentul a avut loc intr-un cadrul festiv simbata, la Palatul Ghika.
Au plantat peste 100.000 de puieti
Olandezii au ajuns la Comanesti prin intermediul primarului primarului din Dej. Au venit in Romania si au intrebat de o localitate afectata de inundatii. Primarul a recomandat Comanestiul, mai ales ca avea legaturi cu zona. Cum au ajuns la Comanesti, olandezii s-au pus pe treaba. Au adus ajutoare pentru populatia afectata, dar ajutorul a continuat si dupa aceea. “Au venit cu seminte de legume, pentru ca oamenii nu mai aveau nimic in gradini. Au adus seminte de sfecla de zahar, cartof, lucerna, morcov si altele. Apoi au participat la reimpadurirea zonei afectate, fiind primii care au avut o astfel de initiativa. Au impadurit 30 de hectare de munte, la Laloaia”, a mai spus primarul Comanestiului. Plantarile au avut loc in primavara anului 2008, cind olandezii au adus odata 85.000 de puieti si apoi alti 20.000 de puieti de pin silvestru, dar si alte specii, in cadrul campaniei “Un arbore, o viata”.
Din cate se pare, olandezii au facut o treaba mult, mult mai buna decat vampiristii Tatulenci si Buculici, marionete ale maleficului personaj SOV. Ma intreb ce face statul roman, de ce nu se sesizeaza, cat o sa mai inghitim rahatul cu lingurita ca sa spunem ca e miere?