„Moldova dăruieşte regiunii Odesa o parte din teritoriul său naţional. Pe 11 martie Palanca va fi deja ucraineană”. Potrivit publicaţiei ruseşti „Zavtra”, această declaraţie a fost făcută sâmbătă, 19 februarie 2010, de către directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate de la Chişinău, Gheorghe Mihai, la o conferinţă de presă pe care a ţinut-o în oraşul Odesa. Ziarul rus „Zavtra”, care a fost citat şi de postul de televiziune de la Chişinău TV 7, preluat de Flux, scrie că directorul SIS Gheorghe Mihai a declarat că acordul de transmitere în proprietate către Ucrainei a terenului adiacent tronsonului de 7,77 km al şoselei Odesa-Reni va fi semnat pe 11 martie. Potrivit publicaţiei ruseşti, Guvernul Filat deocamdată nu a luat o decizie cine dintre membrii Cabinetului de miniştri va semna acest document.
Pentru a intelege mai bine natura si sursa informatiei speciale, neverificate inca, o sa prezint mai jos experienta mea legata de ziarul “Zavtra” si redactorul sau sef, Aleksandr Prohanov (foto).
Ziarul ZIUA a fost in urma cu 10 ani unul din ziarele preocupate de descalcirea unei alte afaceri securistice semnalate de ZAVTRA si care privea legatura directa a lui Ion Iliescu cu Moscova printr-un asa-numit “Fir Rosu” tras de la Cotroceni pana la Kremlin. La izbucnirea scandalului, in 2000, ZIUA a constituit o echipa speciala care a mers pe urmele “Firului Rosu” pana la sursa lui, Moscova, unde l-am intervievat pe seful ziarului, scriitorul Aleksandr Prohanov. Pe drum am avut numeroase peripetii, printre care se numara si retinerea mea de catre autoritatile ucrainene apoi declararea mea drept “persona non grata” pentru activitatea jurnalistica dusa pentru romanii din Bucovina, Tinutul Herta si Basarabia de Sud si, ulterior, expulzarea mea din Ucraina. Ajunsi la Moscova via Chisinau ne-am intalnit cu redactorul sef al, de-acum, celebrei publicatii rusesti ZAVTRA.
De la Bucuresti, telefonic, acesta ne facuse declaratii incitante, care ne-au determinat sa ne deplasam la Moscova pentru o discutie “face to face”. Printre acestea: “Am spus-o mai devreme, am scris-o si in stirea pe care spuneti ca ati preluat-o. S-ar putea ca-n ambele tari sa revina stanga la putere (ceea ce s-a si intamplat – nota mea). Noi agreem aceasta idee si-n acest sens am spus ca ar fi bine sa fie reluata legatura telefonica Moscova-Bucuresti… Ce ar fi rau in asta?! E vorba de o reluare a legaturilor in aceasta eventualitate, mai ales ca au existat negocieri intre 1993-1995. Asta e o certitudine, noi am primit informatia aceasta de la Bucuresti, v-am mai spus parca si data trecuta cand am vorbit, si oamenii nostri au verificat temeinic aceasta informatie. Noi nu publicam zvonuri, ci numai informatii verificate. Datele noastre s-au adeverit si asa am dat publicitatii informatia. Acum, faptul ca si la dumneavoastra s-a adeverit nu demonstreaza decat ca am avut dreptate…” In exclusivitate pentru ZIUA, Prohanov a facut apoi noi afirmatii spectaculoase despre politica si interesele strategice ale noii Rusii si a oferit detalii asupra articolului care a starnit cunoscutul scandal. ZAVTRA este, de fapt, mai mult o tribuna a Partidului Comunist rus. Redactorul sef, Aleksandr Prohanov, facea parte din anturajul liderului comunist Ghenadi Ziuganov si nu-si ascundea legaturile redactiei cu structurile de informatii rusesti, perfectate prin fosti ofiteri KGB, colaboratori ai ziarului. Remarcabil, aprecierile formulate de Prohanov asupra politicii externe a Rusiei, in anul 2000, se adeveresc astazi. Jurnalistul si scriitorul rus afirma pe larg ca scandalul care a zgaltait Bucurestii ascunde batalia pentru o noua configuratie geo-politica, ca Rusia urmareste sa-si extinda sfera de influenta, prin Transnistria si Basarabia, pana in Romania, ca, in paralel, Moscova coace o alianta militara anti-NATO, ca Tiraspolul e cap de pod rusesc spre Adriatica si ca Armata a 14-a asigura prezervarea “spiritului rus” in zona. Toate afirmatiile raman perfect valabile si azi. Reproduc acum, dupa 10 ani, povestea de atunci, pentru a intelege mai bine ce se intampla azi si ce ne asteapta maine.
In vizita la Zavtra
ZIUA fata in fata cu ZAVTRA. Prohanov ca si Ziuganov: Secolul 21 va fi al Rusiei
ZIUA: Ati devenit in Romania cel mai celebru ziar rusesc. Care este parerea dvs. fata de rezulatatele alegerilor prezidentiale si cum comentati sprijinul acordat de Tony Blair presedintelui Vladimir Putin?
ZAVTRA: Rezulatele erau absolut previzibile. Rusia avea nevoie de un nou lider. Noi (Partidul Comunist) consideram ca am fost furati. Insa chiar asa fiind, cu Putin la Kremlin, nu pot fi ignorate voturile a zeci de milioane de cetateni rusi care au optat pentru Ziuganov. Fara indoiala, se va crea o alianta la guvernare. In ce priveste consilierea lui Putin de catre oamenii lui Blair, este vorba de o noua abordare a Occidentului de catre Rusia. In timpul lui Eltin s-a jucat atat cartea Germaniei si a Frantei, cat si cartea americana. Putin, in schimb, joaca acum cartea Marii Britanii si, cu ajutorul acesteia doreste sa contra-balanseze relatiile cu Statele Unite.
– In noul context politic, considerati interesanta o colaborare intre Kremlin si polul stangii romanesti – PDSR, condus de Ion Iliescu, APR, condusa de Teodor Melescanu si PNR condus de Virgil Magureanu?
– In orice caz, dupa aceste alegeri, puterile de stanga din intreaga Europa se simt mai sigure. Fortele de stanga din Romania nu au fost distruse, ci sunt doar slabite. Eu cred ca in urmatorul an vom asista la consolidarea unei miscari pan-europene de stanga. Aici, in Rusia, se constata o miscare foarte interesanta care, insa, nu stiu daca va putea fi realizata in Europa. Nationalistii conservatori, reprezentati de Putin, s-au unit cu nationalistii comunisti. Si iata: alianta nationalistilor de dreapta si a patriotilor de stanga! Dusmanii nostri au numit aceasta conlucrare “alianta dintre rosii si bruni”. Dupa victoria lui Putin, aceasta alianta isi gaseste deja statutul oficial in noul Guvern pentru ca, pana la urma, rezultatul alegerilor este victoria celor rosii si bruni, este victoria lui Ziuganov cel Rosu si a lui Putin cel Brun. Problema pentru Europa si Romania, in special, este: vor putea oare nationalistii, puterile de dreapta, sa se unifice cu puterile de stanga?
Si Stalin avea “fir rosu” cu Hitler
– Dupa cum stiti, materialul dvs. publicat in data de 29 februarie a generat un intreg scandal in Romania. Anchetarea existentei “firului rosu” duce la compromiterea stangii romanesti in fata electoratului roman cat si in fata institutiilor euro-atlantice. V-ati gandit la acest efect?
– In primul rand, nu inteleg de ce ar compromite stanga… Ce poate fi atat de rau?! Parerea mea este ca orice politica serioasa are mai multe etaje. Chiar si in perioada premargatoare celui de-al doilea razboi mondial, exista un nivel la care Stalin conlucra cu Hitler. In acest sens exista o “linie fierbinte” intre Moscova si Berlin, chiar din 1941. Consider ca un fir rosu intre Moscova si Bucuresti nu este un act politic criminal: pe acest fir nu poti trimite tancuri! Si totusi, recunosc, este o chestiune delicata. Atunci cand am publicat aceasta informatie nu am crezut ca va deveni o provocare politica de o asemenea amploare. Noi suntem un ziar de opozitie. De aceea, Kremlinul este pentru noi obiectul unei supravegheri minutioase iar publicatia noastra a devenit locul pentru exprimarea unor aspecte ce tin de interesele strategice. Noi am publicat aceasta informatie tocmai pentru caracterul sau unic si secret. Eu presupun insa ca, in spatele acestei informatii se afla ceva mai adanc: este vorba de o noua configurare geo-politica. Aici sunt in joc interesele Rusiei fata de Transnistria si Republica Moldova si, deci, automat devine implicata si Romania.
– Care este pozitia reala a Rusiei fata de Basarabia?
– In ce priveste cercurile de stanga, apropiate mie, noi credem ca prezenta Armatei a 14-a in Transnistria ne da garantia unei autoritati militare pentru a mentine prezenta spiritului rus in acea zona. Transnistria si-a intarit si ea fortele si a devenit mai stabila si mai puternica. Nu ne mai asteptam la un atac militar din partea Chisinaului. Iar din viata politica a Moldovei, la nivel decizional, aproape ca au disparut acele forte care militau pentru integrarea cu Romania. Si, pot sa va spun ca deja se duc tratative secrete privind construirea unei uniuni militare anti-atlanice, anti-NATO, intre Rusia, Belarus, Iugoslavia si Transnistria. Aceasta uniune presupune crearea de baze militare in Iugoslavia, la Adriatica, intarirea Armatei ruse in Transnistria si transformarea acelui corp militar intr-o baza militara permanenta a Rusiei.
– Ce parere aveti fata de proiectul de acordare a cetateniei romane basarabenilor si fata de posibilitatea unei unificari pasnice – de tip integrare – intre cele doua state actuale?
– Ca patriot rus eu cred ca o persoana cu dubla cetatenie trezeste dubii. Dar trebuie sa tinem cont de procesul de globalizare prin care trece lumea de astazi. As fi bucuros daca s-ar crea dubla cetetenie pentru locuitorii Belarusiei: astfel, presedintele Lucasenko ar putea candida pentru presedintia Rusiei. Insa, in politica unul si acelasi aspect poate avea doua taisuri: si benefic dar si malefic.
Aurul romanesc s-a “volatilizat”
– Apreciati drept posibila incheierea Tratatului de baza romano-rus avand in vedere problema Tezaurului Romaniei si a recunoasterii nulitatii Pactului Ribbentropp – Molotov?
– Aurul romanesc e in Rusia, aur rusesc e in Franta, aur nazist este in Elvetia… Aurul e ca aerul – se misca prin lume indiferent de perioade sau regimuri politice.
– Aceste aspecte sunt, totusi, importante si tergiverseaza semnarea acestui document de ani buni.
– Pactul Ribbentropp – Molotov a fost folosit de generali pentru a distruge flancul stang. Acest pact s-a nascut intr-o Rusie slaba. Noua si puternica Rusie, consolidata cu Belarus si Serbia ar putea ignora lejer acest pact, care ar putea fi stocat ca simplu document in arhivele istorice. Secolul 21 se va construi pe alte tratate. Sigur, nu cred in fantezii si nu pot sa presupun ca intre Romania si Rusia ar aparea un nou pact asemanator celui de la Varsovia. Este o iluzie, dar sistemul strategico-militar dintre Rusia, Belarus, Serbia si Transnistria va slabi in mare parte Pactul Nord-Atlantic.
– Dar Putin a avansat la un moment dat ideea parteneriatului Rusiei cu NATO.
– E adevarat. Putin a spus ca e posibila integrarea Rusiei in NATO. Urmatorul pas ar fi si integrarea Chinei in NATO!
– Care este parerea dumneavoastra fata de politica externa a Romaniei, fiind cunoscuta pozitia tarii noastre privind integrarea in structurile euro-atlantice?
– Cred ca este absurd ca un popor ortodox, cu radacini atat de adanci, un popor absolut suveran si independent, care a ramas suveran, chiar si in contextul Pactului de la Varsovia – intr-un secol dominat de acest Pact – , si acum acest popor, aceasta cultura, acest vector istoric sa fie inclus intr-o uniune militara nefireasca, spiritual vorbind.
– Cum au actionat celelalte tari din CAER si Pactul de la Varsovia in privinta liniilor de comunicatii speciale, dupa desfiintarea acestor organisme.
– Cred ca tarile implicate, care poseda si acum aceste linii de telecomunicatii speciale, dupa publicarea articolului nostru s-au straduit sa le ingroape si mai adanc.
O sa pun agentii nostri sa mai verifice “firul rosu”
– Sursele noastre ofera informatii contradictorii asupra acestui “fir rosu”. Aveti cunostinta de cand si pana cand a functionat acesta?
– Atat de adanc agentii nostri nu s-au infiltrat in structurile voastre. Eu o sa pun se se mai verifice. Agentii nostri din administratia presedintelui vostru imi vor putea da, poate, mai multe amanunte. Insa o informatie de o asemenea natura nu lasa urme si este greu de confirmat. De regula, informatorii in acest caz sunt ori din serviciile de comunicatii speciale ori din randul consilierilor apropiati ai presedintelui. Daca as obtine o fonograma atunci totul ar fi simplu, dar, de regula, aceste linii sunt bine protejate.
– Credeti ca FAPSI (Serviciul de Telcomunicatii Speciale desprins din KGB) v-ar putea procura intregistrari secrete?
– In istoria ziarului nostru exista doua mari cazuri care au provocat senzatie. Am reusit sa facem rost de stenogramele unei convorbiri dintre ministrul nostru de Externe, Andrei Kozirev, si James Baker, in timpul primului razboi din Iugoslavia. Publicarea acestei convorbiri a starnit un mare scandal in Rusia, cat si in Iugoslavia si Statele Unite, pentru ca dezvaluia dependenta personala a lui Kozirev fata de Baker. Si a doua a fost stenograma convorbirii lui Eltin cu Clinton inaintea alegerilor din 1996. Toate aceste discutii au fost captate de pe liniile fierbinti. Au provocat mari scandaluri dar nu au schimbat configuratia politica.
– Ce ascunde de fapt generarea acestui scandal privind firul rosu dintre Moscova si Bucuresti?
– Tot ce am putut sa fac a fost sa public aceste cinci randuri. In rest depinde de capacitatea celor de stanga sau de dreapta pentru a folosi aceasta informatie.
Victor Roncea / Moscova, 2000
Plus, o analiza de atunci valabila pentru azi:
Editorial: Batalia pentru Europa
Ceea ce a inteles Regatul Unit al Marii Britanii – care, chiar daca nu se prea remarca, ramane una dintre cele mai mari puteri planetare, “stapana marilor”, cu ramificatii pe toate continentele -, nu au prea inteles colegii europeni, impunsi in coasta stimulativ si de comandamentul NATO. Actiunea Consiliului Europei, de suspendare temporara a dreptului de vot al delegatiei ruse, este insa si un test asupra noii puteri moscovite. Initiat de Europa sub atenta supraveghere a specialistilor NATO, testul este o provocare lansata pentru a studia reactia noii autoritati de tip militar instaurata la Kremlin. Ce inseamna aceasta autoritate, practic o alianta nefasta intre nationalistii comunisti si cei de formatie militara, se releva din interviul acordat ziarului nostru de catre redactorul sef al Zavtra, in urma cu mai bine de doua saptamani. Importanta mesajului transmis de Prohanov, unul dintre apropiatii liderului comunist Ziuganov, se cristalizeaza astazi, cand majoritatea liniilor politice ale noii Rusii, trasate de el atunci, se confirma cu acuratete. “Fortele razboiului rece sunt incapabile sa inteleaga ca Europa nu inseamna nimic fara Rusia”, afirma dur seful comunistilor rusi dupa anuntul Consiliului Europei. Si: “Secolul 21 va fi al Rusiei”. Aceasta este, sintetizata, optiunea unei noi politici de forta a Rusiei, pentru impunerea sa ca cel mai puternic stat continental al Europei. In mare masura aceasta noua atitudine a Rusiei are ca punct de plecare si pretext momentul Kosovo.
Rusia sub Putin nu numai ca va incinge, acasa, spiritul nationalist, dar va schimba radical politica sa externa, reafirmandu-si, in forta, independenta totala. Din punct de vedere economic, Rusia deja controleaza, partial, spatiul Europei Centrale si de Est, prin “infiltrarile” din domeniul energetic, petrolifer si al gazelor naturale. Chiar si aceasta orientare economica a Rusiei spre Europa este efectuata in scopuri nationaliste. Acasa, nationalismul este consolidat prin prelungirea in mod intentionat a razboiului din Cecenia: pentru a reface prestigiul clasei militare si a inflama starea de spirit razboinica, existenta deja, in urma atacarii spatiului slav de catre NATO. Interventia Aliatilor in Kosovo a produs schimbari fundamentale in viata politica, sociala si militara a Rusiei. Conform unui sondaj recent, daca inainte de atacul asupra Iugoslaviei, 66% dintre rusi nu agreau o eventuala interventie militara in Europa, astazi raportul s-a inversat complet. Rusii s-au simtit umiliti in urma interventiei NATO. Putin si-a asumat datoria de a redresa aceasta situatie. Priviti doar la imaginea sa creata de abilii manipulatori KGB: un razboinic dintr-o bucata. De la Stalin incoace, Rusia nu a mai cunoscut o astfel de prezentare a conducatorului suprem. Zboara cu ultimul tip de Suhoi pe frontul din Cecenia, trece in revista trupele, imbracat in uniforma de Spetznaz, oferind pumnale de lupta gravate cu numele sau (socanta similaritatea cu ceremonia de inaltare in grad din cadrul SS-ului lui Hitler), participa la inmormantarea cu fast a unor agenti FSB ucisi in Caucaz, rapune in direct la TV adversarii judocani, petrece noaptea la bordul unui submarin nuclear si trage cu racheta inter-continentala tocmai in Kamceatka. O imagine militarista care, cumulata cu “eroarea istorica” a Europei – dupa cum se exprimau autoritatile moscovite – nu prezic decat un nou val de ostilitate intre Rusia si Occident. Rasuflarea fierbinte a razboiul rece este pe cale sa rabufneasca din nou asupra Europei. Nu a trecut mult de la instaurarea acestei forme de intruchipare a spiritului rusesc imperial si Kremlinul a anuntat primul sau principiu, al noii guvernari: revitalizarea armatei si a industriei de armament. In discutiile purtate la Moscova cu analisti rusi si occidentali am fost lasat sa inteleg ca politica de aparare a Rusiei se va schimba in mod fundamental. In urma adoptarii “principiului apararii avansate” Rusia va renunta la politica de “fortificare a frontierelor interne”, practicata pana in prezent, si va trece la apararea frontierelor, din exterior catre interior. Aceasta inseamna o atacare in forta a spatiului european, prin crearea unei aliante militare pan-slaviste compuse din Rusia, Belarus, Transnistria, Iugoslavia/Serbia si, nu in ultimul rand, Ucraina. Nu intamplator, Putin face maine, in drum spre Londra o halta la tovarasul sau Lukasenko. In discursul anual rostit in fata Parlamentului, saptamana aceasta, Lukasenko a dezvaluit: “Desfasuram negocieri cu Rusia pentru crearea unui sistem comun de aparare in zona de vest. Vom constitui un grup militar puternic, la care va contribui din plin armata belarusa, cu 300.000 de militari echipati cu armamentul cel mai sofisticat”. Si: “Trebuie sa fim pregatiti sa ne aparam teritoriul si poporul, impreuna cu statul frate, Rusia”. Dupa Minsk si Londra, Putin se va deplasa imediat la Kiev.
“Mutulica” al Rusiei – dupa cum il caracterizau neoficial occidentalii pe Vladimir Putin – intr-adevar, nu spune prea multe. Nu are timp de explicatii. Nici chiar fata de inaltul comisar ONU, Mary Robinson, umilita la poarta Kremlinului. Dar va face multe. Si specialistii NATO au inteles. Si nu s-au speriat. Din surse confidentiale americane, am primit raspunsul NATO la campania lui Putin: Statele Unite isi vor continua rolul de aparare al Europei si al democratiei, chiar cu riscul de a declansa noi confruntari, aplicand la nevoie tactica “actiunii militare imediate”. Mai mult: SUA sunt hotarate sa raspunda la violenta cu o “violenta eficienta”. O confruntare NATO – Rusia ameninta sa prinda in menghina o Romanie inca neintegrata in structurile euro-atlantice. De aceea, accelerarea masurilor de integrare este singurul raspuns rational pe care Bucurestii il pot da noii provocari a Moscovei. Orice alta cale, cum ar fi reactivarea “Firului rosu”, ne-ar arunca din nou in prapastia rosie.
ZIUA
Foto Aleksandr Prohanov: https://lovigin.livejournal.com/74152.html?thread=2568104
Au trecut zece ani…Si cata dreptate avea, atunci credeam ca lucrurile se vor schimba, acum insa cred ca este nevoie de mult mai mult timp si mult mai multa implicare pentru a schimba ceva.