Valer Marian via Ovidiu Ohanesian si Cotidianul: IPS Andrei Andreicut se afla pe primul loc in cursa aeriana speciala care a adus 60 de Spetsnazi ai GRU, de la Bucuresti la Sibiu, in 20 decembrie 1989

Spetsnaz GRU Decembrie 1989 Romania Sibiu IPS Andrei Andreicut Blog Roncea RoIntr-una din miile de note de subsol ale cartii sale, “Cei dintai vor fi cei din urma“, al doilea volum dintr-o trilogie dedicata istoriei secrete a Romaniei, istoricul american Larry Watts face o trimitere catre o informatie aparut in urma audierilor din cadrul Comisiei de cercetare a evenimentelor din decembrie 1989, cu o remarca privind faptul ca singurul loc in care a aparut vreodata public, in serial, (doar) prima parte a acestui Raport a fost portalul Ziaristi Online. Intr-adevar, asa este. Vedeti RAPORT: Diversiunea psihologica, dezinformarea, actiunile KGB si GRU si ale spionajului maghiar, teroristii, executia lui Ceausescu si moartea generalului Nuţă (I – VIII)

Aceasta nota dintr-o lucrare stiintifica de un asemenea nivel, citita de la Langley la Londra si Lubianka, ca sa nu mai vorbesc de Bucuresti, Budapesta si Bruxelles, ne indeamna sa publicam, in premiera, si partea a doua a Raportului tinut secret de fostul presedinte al Comisiei, Sergiu Nicolaescu, impreuna cu plansele desfasurarilor de operatiuni, unele consemnate ca fiind teroriste. Asadar, veti gasi aceste noi date, foste secrete, in curand, in sectiunea SSI/Intelligence a portalului Ziaristi Online.

In tot cazul, un al doilea iscoditor al istoriei secrete a Romaniei ante si post-decembriste care a facut aceeasi observatie este cunoscutul jurnalist Eduard Ovidiu Ohanesian, in cadrul cercetarilor sale privind evenimentele din decembrie 1989 si implicarea fostului procurorValer Marian, actualul senator si acuzator public vehement al ciudatelor increngaturi din subteranele regimului Basescu-Ponta. O parte din informatiile existente in Raportul citat sunt dezvaluite azi si de Valer Marian, intr-un interviu realizat de Marcel Barbatei, publicat de Cotidianul.ro si semnalat de Ovidiu Ohanesian pe blogul sau, AntiMafia.

Informatia-bomba din acest interviu, care apare si in Raportul “Sergiu Nicolaescu” dar nu cu atata lux de amanunte, si pe care o redau mai jos, priveste implicarea sovieticilor in lovitura de stat din decembrie 1989 dar si prezenta alaturi de trupele speciale de actiune si diversiune ale fortelor rusesti, in 20 decembrie 1989 (!), a prelatului, ce este azi Inalt Preasfintitul Andrei Andreicut, Mitropolit al Clujului dupa decesul regretatului Parinte Bartolomeu Anania.

Fara indoiala ca IPS Andreicut ar trebui sa povesteasca opiniei publice, in folosul descifrarii unor aspecte istorice controversate, cum s-a nimerit in avionul special de la Bucuresti la Sibiu cu cei 60 de Spetsnazii in cauza cat si alte detalii si observatii personale despre acest zbor, in urma caruia, conform senatorului Valer Marian si evenimentelor derulate, au fost ucisi o mare parte din cei 99 de morti de la Sibiu si, respectiv, au fost ranite prin impuscare 272 de victime (dintre care, in 22 decembrie 1989, conform Raportului Comisiei si martorilor oculari, Armata, provocată de “trăgători misterioşi”, a mitraliat sediile Miliţiei şi Securităţii. Si-au pierdut vieţile 43 de oameni: 5 militari, 25 de cadre din Ministerul de Interne şi 13 civili).

Iata fragmentul cu pricina:

“Am participat activ la Revoluţie, iar apoi, în calitate de procuror am participat la cercetarea reprezentanţilor sistemului comunist în judeţul Satu Mare, împreună cu tinerii mei colegi am efectuat percheziţii şi am întocmit dosare. Primul secretar al judeţului a fost atunci condamnat la patru ani de închisoare, unul dintre puţinii secretari care au primit vreo pedeapsă pentru abuzurile săvârşite. Pe urmă am fost detaşat să lucrez în comisia guvernamentală pentru anchetarea evenimentelor din Decembrie ’89; am lucrat în principal la anchetarea dosarului Nicu Ceauşescu, la Sibiu, dar şi în anchetarea altor dosare conexe. Am demisionat însă în august 1990, în semn de protest faţă de tendinţa de tergiversare şi muşamalizare a dosarelor Revoluţiei.

Am constatat, după 4-5 luni de activitate, că nu se urmăreşte aflarea adevărului, acea comisie de anchetă având mai mult rolul de a arunca praf în ochii românilor care atunci doreau pedepsirea vinovaţilor din regimul opresiv şi cine a orchestrat din ţară şi din străinătate măcelul de atunci. Întocmeam atunci dosarul „RomBac” din care reieşea implicarea sovieticilor în România. Pe scurt, era vorba despre zborul unui avion Rombac la Sibiu în seara de 20 decembrie, ciudat, pentru că de obicei se zbura cu Antonov-uri.

În acel avion erau în jur de 90 de pasageri, 30 de români în partea din faţă…pe primul loc stătea chiar actualul mitropolit al Clujului, Andrei Andreicuţ, pe-atunci episcop de Alba. În partea din spate stăteau 60 de „băieţi” înalţi, majoritatea blonzi care vorbeau o românească stricată, cu accent basarabean. Au coborât cu 300 de genţi diplomat de diverse mărimi. O angajată de la aeroportul Otopeni mi-a spus că la plecarea „băieţilor” din Bucureşti unul dintre ei a scos trei buletine diferite cu aceeaşi fotografie. Am verificat şi lista pasagerilor, iar la domiciliile din buletine figurau fabrici, uzine şi instituţii publice din diverse judeţe.

În acest dosar am solicitat relaţii de la SRI şi de la USLA, pentru că bănuiala mea a fost şi este că ei au declanşat evenimentele sângeroase de la Sibiu. Ei au fost cei îmbrăcaţi în combinezoane negre, au deschis focul pe 22 la prânz, la câteva minute după anunţarea fugii lui Ceauşescu. Doi dintre ei au urcat pe clădirea Policlinicii, între sediile Securităţii şi Miliţiei pe de-o parte şi sediul Unităţii 01512, sediul Academiei Forţelor Terestre din România. Unul dintre ei l-a împuşcat exact în frunte pe soldatul de gardă de la poartă, fapt care a atras riposta armatei care a avut senzaţia că s-a tras dinspre clădirea Securităţii. Cred că tot aceşti indivizi au declanşat carnagiul prin focul de simulatoare declanşat în apropierea unităţilor militare şi la unele clădiri civile, Din păcate, nici SRI, nici USLA – care avea agenţi în civil pe toate zborurile – nu au vrut să coopereze. Văzând că nimeni nu cooperează, pentru a nu fi acuzat mai târziu că am participat la această muşamalizare, am demisionat, am lucrat 18 ani în presă unde am continuat să atac nelegiuirile din sistem.”

Interviul integral poate fi citit la legaturile electronice oferite mai sus. Ovidiu Ohanesian publica si catava facsimile aici.

Profit de aceasta postare pentru a aminti un citat al lui Ovidiu Ohanesian plasat de mine, cu sustinerea lui Sorin Rosca Stanescu, pe cladirea Arhitecturii din Piata Universitii, in perioada in care jurnalistul de investigatii se afla incarcerat in Irak impreuna cu Marie Jeanne Ion, fica fostului senator PSD Vasile Ion, si Sorin Miscoci, actualul operator al presedintelui Traian Basescu. Iata citatul:

Libertate pentru Jurnalisti - Ziua - Civic Media - Roncea - Piata Universitatii - Ovidiu Ohanesian - Irak

Mai jos, o fotografie de la slujba sustinuta la Patriarhie pentru eliberarea jurnalistilor rapiti, cu participarea membrilor si simpatizantilor Civic Media:

Slujba la Patriarhie pentru eliberarea jurnalistilor rapiti in Irak, Ohanesian, Ion, Miscoci - Civic Media 2005 - Roncea Ro

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

14 Responses to “Valer Marian via Ovidiu Ohanesian si Cotidianul: IPS Andrei Andreicut se afla pe primul loc in cursa aeriana speciala care a adus 60 de Spetsnazi ai GRU, de la Bucuresti la Sibiu, in 20 decembrie 1989”

  1. VR says:

    Tare!

  2. mariusmioc says:

    Controlul în aeropoarte se făcea de către USLA. În 20 decembrie 1989 nimeni n-a intrat cu forţa în avionul Rombac, deci oricine s-a îmbarcat acolo a făcut-o cu acordul USLA. Dacă erau KGB-işti, înseamnă că USLA era mînă în mînă cu KGB. O precizare importantă în condiţiile în care azi se încearcă crearea unei imagini de luptători anti-KGB a celor de la USLA (vezi articolele din presă despre cazul Trosca). Dar eu cred că respectivii luptători erau chiar de la USLA, nu de la KGB, ceea ce se coroborează cu informaţiile că 80 de luptători USLA erau la Sibiu din ordine superioare şi că Nicu Ceauşescu ceruse asemenea luptători. Nu cred că Nicu Ceauşescu ar fi cerut ajutor de la KGB.
    Inclusiv conform Ordinului 2600/1988 USLA avea rol important în reprimarea mişcărilor populare, şi nu întîmplător un falsificator al istoriei precum Alex Mihai Stoenescu exact rolul USLA caută să-l ascundă: https://mariusmioc.wordpress.com/2011/12/21/ordinul-26001988-si-minciunile-stoenesciene-din-evenimentul-zilei/
    Cît despre fostul informator al securităţii Andrei Andreicuţ (nume de cod Ionică https://www.evz.ro/detalii/stiri/noul-mitropolit-al-clujului-a-semnat-angajament-cu-fosta-securitate-924352.html ), eu nu cred că acesta a stat de vorbă cu respectivele persoane, ca să poată da informaţii exacte despre ele. Respectivii puteau şi intenţionat să vorbească stricat cînd ştiau că sînt auziţi de alţii, ca să-şi creeze o acoperire.

  3. VR says:

    De acord, in parte. Este posibil sa fi fost luptatori USLA.

  4. Anonim says:

    Daca luptatori USLA erau deja la Sibiu din ordine superioare, ce nevoie mai era de deghizarea altora?

    Daca misteriosii pasageri erau luptatori USLA, de ce trebuiau sa se legitimeze cu pasaport pe o cursa interna?

    Interventia externa a avut complicitate interna. Frontiera la Prut putea fi trecuta nestingherit dinspre URSS – declaratiile jurnalistului basarabean Petru Bogatu. Este si acesta un ‘falsificator al istoriei’? …

  5. Nicu says:

    Citesc cu intarziere.
    Andrei ANDREICUT in 1989 era preot in parohia MAIERI II din Alba Iulia si preot vicar episcopal, nu era episcop. Va rog verificati ceea ce scrieti.

  6. Mihai-Radu says:

    Este un demers jurnalistic cu minime verificări sau este literatură?

    Părintele Nicolae Popescu, de 80 de ani, care slujește la Biserica Sfântul Andrei pe Aleea Parvă în București, spune că în zilele cu revoluția la Timișoara și la București, vecinul său părintele Andrei Andreicuț de la Alba Iulia era acasă și urmăreau împreună cu interes desfășurarea evenimentelor. Părintele Nicolae Popescu a participat activ la evenimentele din Alba Iulia, și totuși are un regret asupra responsabilității poporului român pentru finalul Ceaușeștilor.

  7. VR says:

    Inainte sau dupa 20 decembrie? Valer Marian a fost procuror si a anchetat evenimentele din decembrie 1989. Cred ca stie ce spune. Dvs ce sunteti?

  8. Mihai-Radu says:

    Eu sunt fiu duhovnicesc al Părintelui Nicolae Popescu care are diverse relatări despre IPS Teofil Herinean, IPS Emilian al Alba Iuliei, IPS Andrei Andreicuț https://www.sfandrei.ro/preot_nicolae.php

  9. Mihai-Radu says:

    Nu am întrebat specific de data de 20 decembrie, dar voi întreba.
    Ca idee la Cugir și Alba Iulia evenimentele s-au derulat înaintea Bucureștiului, iar IPS Andrei fiind preot vicar (după cum se poate citi mai sus) era informat despre ce se întâmplă în eparhie https://alba24.ro/document-revolutia-din-decembrie-1989-la-alba-iulia-si-cugir-23-de-morti-si-111-raniti-si-multe-mistere-neelucidate-262950.html

  10. VR says:

    M-ar bucura sa fie asa cum scrieti Dvs. Numai bine va doresc!

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova