OMS a creat panică inutilă în legătură cu pandemia A/H1N1, spun reprezentanţi ai Consiliului Europei
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi alte instituţii publice au creat panică inutilă în legătură cu pandemia de gripă porcină (A/H1N1), potrivit unui raport despre gestionarea pandemiei prezentat de britanicul Paul Flynn, înaintat luni Adunării Parlamentare a Consiliul Europei, informează NewsIn preluat de Deutsche Welle, sectia romana.
Data viitoare cand cineva va mai striga “lupul” privind o pandemie, marea majoritate a lumii nu il va mai lua in serios”, a afirma Flynn, ultragiat, dupa cum e citat pe site-ul Consiliului Europei. Memorandumul elaborat de expertul britanic poate fi accesat AICI. Reprezentanii OMS au refuzat sa participe la audierile Consiliului Europei.
Alte materiale din cadrul dezbaterii aici:
Paul Flynn, vicepreşedinte al Comitetului de Sănătate din cadrul Consiliului Europei, a fost însărcinat să pregătească un raport despre gestionarea pandemiei de gripă A/H1N1.
Potrivit lui Flynn, OMS s-a jucat cu siguranţa publică prin exagerarea pericolelor pandemiei de gripă. Potrivit britanicului există o mare discrepanţă între numărul de decese estimat de OMS şi numărul celor care au murit din cauza gripei – estimările iniţiale vorbeau de 65.000 de decese în Marea Britanie, însă numărul persoanelor care au murit a fost de 360. Parlamentarul britanic spune că diferenţa dintre cifre riscă să scadă încrederea în OMS.
Potrivit site-ului Consiliului Europei, Flynn spune că pierderea credibilităţii OMS ar putea pune în pericol vieţi pe viitor, în cazul în care oamenii ar refuza să urmeze recomandările organizaţiei.
Raportul acuză OMS de lipsă de transparenţă şi pune la îndoială independenţa grupului consultativ de experţi al Organizaţiei – unii membri ai acestui grup ar fi primit fonduri de la concernele farmaceutice care au produs antivirale şi vaccin antigripal. Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a comandat o anchetă cu privire la gestionarea pandemiei de A/H1N1 de către guvernele europene, raportul final privind această problemă urmând să fie prezentat la sfârşitul lunii aprilie.
Surse: NewSin / DW / Consiliul Europei