Prim-ministrul Republicii Moldova, Vladimir Filat a participat, vineri, 21 mai, la Summit-ul şefilor de Guvern din cadrul Comunităţii Statelor Independente (CSI), care a avut loc la Sankt-Petersburg, dupa care s- declarat “confuzat” de declaratiile premierului rus Vladimir Putin privind kirgizistanarea Moldovei.
Ziarişti din cercul de simpatizanţi ai premierului ne-au relatat victorioşi că, la Summit, Filat a fost aşezat de gazde în stânga premierului rus, Vladimir Putin. O fi bine. Dar dacă stătea în dreapta era mai bine? Dar dacă ar fi fost aşezat ceva mai departe de Putin era un semn rău? Aşa ori altfel, bănuim că premierul nostru a fost fericit. Pentru că recent, într-o emisiune televizată, Filat a afirmat că Vladimir Putin reprezintă pentru el un model printre premierii actuali din lume. Să fie un model la capitolul activitate în serviciile secrete sovietice sau la cel al îngrădirii libertăţii de exprimare, al răfuielii cu presa ori anihilarea oponenţilor politici?
Vladimir Filat a avut şi o întrevedere bilaterală cu premierul rus, în cadrul căreia s-a declarat adeptul unor relaţii pragmatice, bazate pe realism, cu Federaţia Rusă. Serviciul de presă al guvernului a precizat că cei doi au discutat despre datoria Tiraspolului la gaze, despre deschiderea unor noi terminale pentru exportul vinului moldovenesc în Rusia şi extinderea termenului de înregistrare a cetăţenilor moldoveni pe teritoriul Federaţiei Ruse. Vladimir Putin a promis că va discuta cu plăcere problemele dureroase din domeniul economic, inclusiv problema importului vinurilor din ţara noastră.
Chiar dacă unele medii de la noi au prezentat promisiunile ca pe un fapt împlinit, discuţiile despre deschiderea unor noi terminale, din câte ne amintim, durează de ceva timp, iar medicul sanitar principal din Rusia, Ghenadie Onişcenko, nu ezită, în anumite situaţii, să blocheze câte un lot de vinuri moldoveneşti la frontieră. Sursele noastre confirmă că întrevederea a durat, cu tot cu elementele de protocol, exact 4 minute! Dar asta îl poate încânta pe oricine, întrucât confirmă capacităţile cu adevărat napoleonice ale premierului de la Chişinău de a aborda în paralel, într-un timp record, toată gama de subiecte de pe agenda bilaterală moldo-rusă.
Putin a mai vorbit despre plăcerea cu care a remarcat participarea militarilor moldoveni la parada din 9 mai de la Moscova, accentuând că aceasta este istoria noastră comună şi victoria comună asupra fascismului.